Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Next-gen Microsoft Windows Threshold prozrazeny

K tomu "...to nic nemění na tom, že i v době, kdy budou na světě jedny velké sjednocené Windows, bude tento OS stále na x86 architektuře dominantní," mě napadá, aby v té době byla dominantní architektura x86 :-) A nemyslím tím jenom přechod na x64, ale celkový rozmach ARM platformy...
Ale nemyslím si, že MS jen tak, během pár let, zmizí ze scény. Tenhle kolos se bude ještě značnou dobu valit dějinami IT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uz by bolo dobre prestat vlhnut z Armu aspon na odbornych serveroch.Urcite ma svoje miesto ale je silne naivne ze Arm niekdy v buducnosti nahradi x86 na desktope a hlavne v power architekturach kde ide hlavne o vykon. Mozne to je ale to by komplet museli prekopat navrh a tazko povedat ci by sa to este potom dalo nazivat armom. Ostatne tak ako intelacky atom nema skoro nic spolocne z core az na instrukcnu sadu ( ok maju viac spolocne, ale z uzivatelskeho hladiska su to diametralne odlisne procesory)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem to s jistou mírou nadsázky. Proto ty smajlíky. Ale ona se ironie a nadsázka v psané formě těžko vystihuje.
Každopádně, pro mnoho lidí se spíše než stolní PC stavá osobním počítačem tablet, phablet, či telefon...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No to je druha vec, ta usmevna historka tlacena hlavne novinarmi ako chcel Bill Gates a Steve Jobs dotlacit pc do kazdej domacnosti a ako sa im to podarilo a palce hore. Az na to ze nikto sa nepytal ze ci naozaj domacnosti chcu prave PC a ci je to to co budu pouzivat. V podstate nebolo na vyber, a momentalne sa ukazuje ze pre bezneho domaceho uzivatela je PC zbytocne komplikovane a az moc "odborne" a staci mu prave obycajny tablet za par supov. No a teraz je z toho cely PC svet vyburany ze bezny ludia uz nechcu z uzivatelskeho hladiska komplikovane a v porovnani s tabletom aj drahe PC.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Co to zas je x64? Neexistuje. Je x86-64.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

# dpkg --print-architecture
amd64

PS:
www.rarsoft.com/rar/winrar-x64-501.exe
Když chci psa bít, hůl si vždy najdu, což?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD64 je implementace 64bitového rozšíření x86 architektury, pořád je to ale x86, viz http://en.wikipedia.org/wiki/AMD64.

Že si do toho Intel nabastlil padesát verzí MMX, SSE a podobných z toho taky neudělalo z/, pořád je to architektura x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z wiki: x86-64 (also known as x64, x86_64 and amd64)....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chemické sloučeniny také mají triviální názvy, ale tak snad máme nějakou úroveň, ne? :o) Nicméně meritum věci tu je, že pán na začátku považoval x(86-)64 za něco jiného od x86, což nní pravda, má to totéž, druhé pouze obsahuje k tomu něco navíc.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Očekávám slušný guláš pokud některé distribuce Linuxu začnou aktivně používat nové x32 ABI :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem jablickar, ale i tak si dost nejsem jist, jestli jsou OSX a IOS v cemkoliv jednotne:)
"Jsou to poměrně abstraktní pojmy, ale právě takto se budují nové architektury. Nejprve se ucelí myšlenky a cíle a teprve pak se řeší implementace, roadmapy či samotné hackování celé věci." ... no u nekterych svobodnejsich/svobodomyslnejsich OS je to presne naopak:) Musel jsem si rypnout:o)
Jinak co se tyce ARMu za par let jak pise nade mnou .... za posledni dobu vidim cim dal vic x86 atomu na ruznych vecech a spoustu planovanych. Ono je to ale celkem logicke, intel s 22nm dominuje uspornosti, navic ARM RISC platforma uz nema kam expandovat vertikalne, leda prechodem na CISC, coz se neslucuje s ARMem, takze se snazi expandovat horizontalne, coz je jenom obezlicka, kdyz uz to rychlej proste nejde, kdezto intel expanduje tak, ze se snazi naopak rychlost co nejvic snizit:) A ruku v ruce s cenou par stovek za spickove usporne a hlavne univerzalni x86-64 CPU, je to cim dal tim jasnejsi volba i pro levne cinske vyrobce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeste musim zminit takovy ten zachvev ARMu, ktery jen podtrhuje mou myslenku ..... mam na mysli to oznameni, ze budou delat ne 64bitove CPU, ale dokonce 128 bitove:o))) Ikdyz stale nejsem zcela presvedcen, ze neslo jenom o HOAX nebo hackuti jejich stranek:o) Tohle by byla vazne sila a znamenalo by to 100% potvrzeni toho, co je zcela jasne od uvedeni prvniho osmijadra, ze ARM uz stavi inovace jenom na PR .....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak je nutno rozlišit počet typů zařízení a prodaný počet čipů.

Už jsem to psal mockrát, ale situace je prostě taková, že prakticky celá Asie nemá možnost uvést x86 procesory vlastní výroby a tak nebude chtít být závislá na Intelu. Tyto země v dlouhodobé vizi prostě dále budou osazovat alternativní CPU ať už ARM, PowerPC, ColdFusion a další.

Mimochodem Intel se nesnaží snížit výkon, ale spotřebu a cenu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je fajn ze maju vyziu a konecne aj nejaky smer a nie len plan ako sa opicit bezhlavo po konkurencii.Na druhu stranu bude zaujimave akoho realizuju. Niesom si isty ci zrovna take mega zjednotenie platform je to ludia chcu a hlavne potrebuju. Kazda platforma ma svoje specifika a vyhody, a bolo by blbe keby sa prave tie potlacili kili nejakej unifikacii. Ostatne ani Apple nejak zurivo nepresadzuje spajanie Osx a Ios. Tam ide skor o podobne principy, do urcitej miery aj vizual ale to je tak vsetko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak už psal někdo jiný a jinde, bude to stále nablejskanej retro TRASH-hold, kdy na marketing vynaloží o řády víc peněz než na vývoj.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je bohužel dnes běžné u většiny výrobků, většinu ceny tvoří náklady na reklamu, náklady na distribuci a obal, náklady na stát tedy daně a poplatky, když na výrobek zbyde 10% jde o velmi kvalitní produkt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konečně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, já nevím, školy nemám, ale IMHO zatím jde jen o sloučení WP, RT a XBox. Jestli někdy v budoucnu i Windows, no, tak to už pravděpodobně bude mít jiné kódové jméno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ak to poseru, tymto si MS podpisal vlastny zanik.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Sere nás to?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už před příchodem RT jsem si dávno říkal, proč se nepokusí portovat desktopový OS na ARM zařízení. Umírající Windows CE bylo potřeba nahradit. A bohužel musím říct, že když přišli s Windows RT tak mi to dávalo smysl (narozdíl od Windows Phone).
Pořád si říkám, že Windows Phone bylo úplné šlápnutí vedle. Namísto toho, aby použili RT a telefonní funkce tam byly doinstalovatelné výrobci HW jako volitelná fíčura. Tři produkty jsou vážně moc.

Jen taková úvaha bokem.... Koncepce použitá u XBOXu s hypervisorem a dvěmi hostovanými OS není špatná a u dnešních výkonných telefonů by se virtualizace OS možná taky dala použít a nemusel by být OS tak háklivý na konfigurace HW jako tomu je u dnešního Windows Phone.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Android na mém starém ZTE Blade běžel virtualizovaně. Použit byl http://www.ok-labs.com/products/okl4-microvisor a kromě Androida tam běžel ještě jeden systém, který se staral o "radio". A podle toho co vím, je to ve světě Androida běžný přístup.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.