Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k NHK chystá 8k v Japonsku na rok 2016: H.265 s rychlostí 100Mbit/s

Dost usmevne, kedze u nas to nebude ani za dekadu. Dokonca ani 4K nemusi byt na Slovensku za dekadu uplne doma. Ani obycajne FHD nie je na Slovensku dnes uplne doma, staci sa pozriet na digitalny DBVT eter. Nativne FHD vysielanie len sem-tam a ked je, tak sa na to upozornuje ako na zazrak techniky - ze aha dnes je tento prenos/olympijske hry/film vysielany v nativnom FHD rovno do digitalneho eteru. Ked ma clovek doma FHD, tak ma saletit, alebo je to preto, ze to privider upscaloval z SD na FHD, pripadne ma len provider k dispozicii nativny FHD, ktory siri dalej.

Jedine co je na Slovensku aj v roku 2014 ozaj doma, je SD (PAL 576i) a ziadne 1080i/p. To je ale uz niekolko dekad, ked sme cumeli do malinkych ciernobielych bedynek.

Uvahy o 4K ci nebodaj o 8K na Slovensku mi pripadaju neskutocne absurdne. Ale vsetka cest Japoncom, chcu byt prvi na svete a predbeznhut Juznu Koreu :) ktora si tiez potrpi na high-tech.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to sem tam, jsou reklamy.
Filmy skoro jenom zázrakem. Kdybych neměl Discovery HD apod. dokumentární kanály tak bych o FHD TV ani neuvažoval. Ještě že to co se vysílá v TV, dá se sehnat jinde jako off-line obsah.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

co je to za údaj: je doma???... nějakej odhad pro svá skeptická tvrzení nemáš? V % ale! (kolik % lidí odhaduješ že má FHD a kolik SD)

Totiž jak kdo! U někoho "doma" nebude víc jak SD video nikdy ;-) To je prostě přirozená hyrearchie (nebo jak se to píše správně?) - někdo na koze někdo na voze a někdo v Mercedesu :-) A to se nikdy nezmění, jen modernost Mercedesu, ale stále někdo pojede jen na koze, ba stále i pešo :-))

V novém (FullHD) dokumentu: Pleneta Země zaznělo, že cca 75%!!! lidí na Zemi!!!!!!! se živí bezprostředně - zemědělstvím a pouze rukama a max zvířaty, ale né stroji!

Stále jsou někde války, stále je někde mráz a sníh nebo déšt a blesky a stále někde nebude ani TV sygnál ;-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Teším sa spolu s nimi (vážne). :-)

Aj keď od kolegov z ČR tu čítavam, že ani 1080-tka u nich (vybavuje sa mi vysielanie ČT) nie je až tak kvalitatívne na úrovni - dané rozlíšenie to síce má, ale zároveň aj nepríjemnú kompresiu, ak si dobre spomínam. Čo mi nedáva nádej na zlepšenie, keď u nás STV je na tom oveľa biednejšie. Tá by tiež musela preskočiť a to rovno niekoľko "medzistupňov" vysielania. :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V 20 Mbps digitalnom multiplexe bezi asi 4-6 programov. To mame cca 3,5-5 Mbps na jeden program - v zasade sa to pohybuje v tej dolnej hranici okolo 3,5 - 4 Mbps. A to prosim pekne na 50 Hz 1080i H264. To je na Slovensku.

Tychto Japonskych 100 Mbps pre 8K 120 Hz na H265 mame ekvivalent (ako je v clanku uvedene) 12,5 Mbps pre 120 Hz 1080p H264. Pre 50 Hz 1080i H264 to mame este 4,8x menej, teda ako keby 2,6 Mbps vs. tych nasich 3,5 Mbps v Slovenskom DBVD eteri. V zasade by sa malo jednat o horsiu kvalitu kompresie, ako v Slovenskom digitalnom eteri, resp. prinajmensom porovnatelnu kompresiu. Tych 100 Mbps je dost klamlivych.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo, v jakém digitálním muxu na Slovensku běží 4-6 HD programů. To si asi trochu pletete, pokud vím, v HD běží v DVB-T pouze STV a ta má programy 2. Těch 4-6 programů v muxu jsou SD programy v mpeg2. U nás běží v RS7 v HD 3 programy ČT s datovým tokem celkem asi 20Mb/s.
Vaše porovnání datových toků je ale špatné. Zatím se vysílá v 1080i50 a komprese prokládaného videa vychází vždy s menší účinností než u neprokládaného. Takže tvrdit, že 120Hz neprokládaně je 4,8x datově náročnější než 50Hz prokládaně je nesmysl. Stejně tak s rostoucím rozlišením nebo snímkovým kmitočtem nestoupá nárok na datový tok lineárně.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Při tom datovém toku je to vhodné akorát pro kabelovky. Do DVB-T ani T2 muxu by se nevešla ani jedna stanice a i v DVB-S by to byl problém

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

...do "DVB-S2 extension" +-už asi ano (+-75Mbps na kanál)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

U DVB-S by nebyl problém , kdyby zrušili přes 4000 stanic jen s rekalama na blbosti, náboženskýma kazatelema, jakože výherní soutěže jako na komerčních pozdě večer nebo sextelefonátama často jen se statickýmobrázkem..., a tisíci rádii, kde se taky jen mele a mele a ani nehraje :-( ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Rušení stanic by moc nevyřešilo. Stejně jako v DVB-T a DVB-C je i u DVB-S2 omezení datového toku na jeden transpondér (mux), podle kódování tak kolem 50Mb/s.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-(

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Mne je zase usmevna ta ich prehnana snaha o 8k a preskocenie 4k.

Je to nezmyselne a nepotrebne. Take rozlisienie je v pripade TV nevyužitelne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by mi celkem jedno, kdyby se naše televizní vysílání stáhlo na poloviční datový tok... říkejte si co chcete, ale stejně se na to koukat nedá, ať to má 1 Mbps nebo 10. Vysílají buď nestravitelné slátaniny pro blby nebo jednostrannou propagandu v zájmu tzv. pravice s Kalouskem každý večer na obrazovce.

A ještě k tomu za moje peníze, což mě štve úplně nejvíc.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

kecy! Na ct2 nebo u ctHD jsou i veledobré dokumenty :-) Na primaZOOM dokonce i nové dokumenty :-), ještě kdyby tak byly v HD :-(

Nebo vy nemáte přepínač a TV program na netu nebo v časáku??? Když je tam politika, která vás nemusí zajímat (ale dotýká se vás! a já tedy rozhodně hlavu do písku před problémy dávat nebudu, abych se pak nedivil, že jsem si ani nevšim, že je konec demokracie a nestih jsem dokonce emigorvat!, a proto raději tedy Kalouska než levičáky! A rád jsem ve střehu, co kdyby!!! Historie se opakuje a socky se už zase podporují a přemnožují a také maj volební právo i ti neschopní a líní na UP i bezdomovci! :-(... )

Naštěstí je na satu konkurence :-) (a naštěstí bydlím na dohled od hranic se "západem" "" proto, že Rakousko je spíš na jihu)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.