Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Preview: pidi bezzrcadlovka Nikon 1 S2

Co to je za nesmysl, nazývat fotoaparát který není zrcadlovka "bezzrcadlovka"? To jako autu na benzín budeme říkat "bez-diesel"?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Netraktor? :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A normální název fotoaparát by nestačil. To že to není zrcadlovka pozná snad i malé dítě. Jak myslíte, že o tom píší v cizině? Také bezzrcadlovka?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?
+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Profesionální troll a jazykový purista Trashman... Na tohoto prudiče doporučuji nereagovat.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

take si myslim ze je to blbost nazyvat defacto kompakt bezzrcadlovkou... Dle me a logicky:

- Co ma ovf hledacek a fazove ostreni a tedy nutne zrcadlo je zrcadlovka.

- Co ma evf hledacek tak aby to melo i fazove ostreni potrebuje to alespon polopropustne zrcatko a to je SLT.

- A mali to sice hledacek, zpravidla u ultrazoomu ale evf, a nutne pak jen ostreni kontrastem nebo jen LCD..., je to proste jen kompakt...

Tim spis nemalito vubec zadnej hledacek... Toto ma nejakej hledacek???... Jen LCD ma davno proste odpocatku digitalni kompakt...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Tady přece nejde o hledáček (teda o ten taky) a způsoby ostření, ale o odlišení principů.

- zrcadlovka: výměnné objektivy, zrcadlo, optický hledáček
- kompakt: kompaktní! jednodílné, malé s vestavěným objektivem
- ultrazoom: nekompaktní stroj s nevýměnným objektivem, obvykle nepochopitelného rozsahu
- bezzrcadlovka: nekompaktní s výměnými objektivy, nemá zrcadlo a optický hledáček

Technická řešení se mohou mezi nastíněnými kategoriemi prolínat.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Termín kompakt vzniklý zkrácením slova kompaktní (= celistvý) může být těžko použit pro aparát, který má výměnný objektiv.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tento nazev se vzil od roku 2008 kdy panasonic se svym micro 4/3 zavedl tuhle novou tridu fotaku - mirrorless, nekteri preferuji CSC - Compact System Camera. V zaklade mu slo o zmenseni digitalnich zrcadlovek odstranenim optickeho hledacku / zrcadlove soustavy, pri zachovani moznosti vymennych objektivu a relativne velkeho senzoru oproti bridge fotakum a kompaktum. Dneska uz jsou samozrejmne i full frame mirrorless.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak tomu chces rikat? Oficialne se to nazyva mirrorless. Takze vymysli nejaky lepsi cesky nazev.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já preferuju označení EVIL (electronic viewfinder, interchangeable lenses) :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tak tomu asi říkáš sám.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Various alternative names exist including: compact system camera (CSC), mirrorless system camera (MSC), digital single lens mirrorless (DSLM), digital interchangeable-lens system camera, and electronic viewfinder with interchangeable lens (EVIL)

http://en.wikipedia.org/wiki/Mirrorless_interchangeable-lens_camera

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezzrcadlovky hodně často ani EVF nemají - jen displej. A "kompakt s výměnnými objektivy" je ještě o dva stupně pitomější název, než bezzrcadlovka. :-) Hrdě se hlásím k tomu, že říkám "bezzrcadlovka" a "Česko". :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ale to je vpravde jen blbej kompakt jen navic s vymenym objektivem... Nema se zrcadlovkou nic spolecneho. Znamkou zrcadlovky prece nebyl hlavne vymeny objektiv..., ale zrcadlo a ovf!

Ja mel Olympuse tusim ze Camedia 2500 - 1. dostupnou digitalni zrcadlovku!!! a nemela zoom objektiv vymenny ale pevny! ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kompakt (od slova kompaktní) a výměnný objektiv je protimluv. Kompakt to není ani omylem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bóže bóže a je to tu zase. Jak tomu chceš říkat? Jednou ti vadí, že to je anglicky (což by bylo EVF kamera - electronic viewfinder nebo mirrorless nebo digital single lens mirrorless - DSLM) a když je tu jednou krásný český novotvar, dosti přesně vystihující podstatu, tak se ti zase nezdá. Pojem bezzrcadlovka se usazoval dost dlouho, protože v češtině všechny pokusy o pojmenování tohoto konceptu zní divně a jedním slovem to jde fakt blbě.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

budu tomu říkat bezzrcadlovka dál. podle mě je potřeba tím označením pro tuto třídu fotoaparátů vyjádřit, že to má vlastnosti jako zrcadlovka (tj raw, manuální režim, výměnné objektivy), ale bez zrcátka z toho plynoucího ptického hledáčku. označení jako CSC je blbost (kompaktní to fakt není), EVIL je ještě větší blbost (páč většina těch bezzrcadlovek nemá elektronický hledáček). takže prostě: bezzrcadlovka a basta fidli, řekl jsem, domluvil jsem. tečka :-)....

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Fotaky jsou super hobby, ale kupovat ty lepsi uplne fungl nove se myslim nevyplati. Nedavno jsem pridal do sve sbirky Panasonic GF6, za £109 a Olympus E-P5 za £250, oba jako nove. GF6 jsem koupil tady - mpbphotographic.co.uk coz je naprosto nejlepsi online i kamenny obchod v UK s pouzitym fotografickym zbozim, spousta tel a objektivu, napr. pouzite 'jako nove' telo Nikonu V1 maji za £109, J1 £59, J2 £69, J3 za £99 a zasilaji i do Ceska. E-P5 jsem vyhral v aukci na ebay za £250, ale i kdyz to bylo moje zdanlive nejsolidnejsi telo (kvalita zpracovani, ovladani a nastavitelnost) u ktereho byl shuttershock temer eliminovan novym firmware s nastavenim antishocku 0, tak tento antishock nefungoval pri sekvencnim snimani pri pouziti bracketingu expozice na pokusy s manualni HDR fotografii. Nakonec jsem prodal GF6 zpet MPB photographic a E-P5 taky jim a za ten mi navic dali £270, ale za GF6 £89 takze sem byl 'sul nul' ale dukladne jsem si otestoval dve dalsi m 4/3 tela.

Jinak k te redukci sumu, zkousel jsem trial (na mesic plna verze bez omezeni) a nakonec i koupil DXO Optics Pro Elite, ktery ma pro RAW jejich novou zrychlenou verzi Prime noise reduction a podle recenzi i dle mych testu je to zatim bezkonkurecni, dobre nastavitelna, redukce sumu pri zachovani dobrych detailu. Prikladam link na par ISO 3200 fotek upravene DXO Optics Pro Elite, nocni portret Sony Nex 3N + SEL35F18 OSS a zbyle dve fotky Panasonic GF6 + Canon FDn 50mm/F1.4 myslim ze to bylo focene tak na F4, nepamatuji. Nejde o demonstraci ostrosti, je to z ruky s relativne dlouhym casem, ale o eliminaci sumu na ISO 3200.

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/HighISODXOOpticsProEl...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Díky za tip na obchod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to borci v tom obchode. Prave mi od nich prisel dalsi objektiv kondice: mint- (to je jako novy) Panasonic 14-45 za £54! V popisku meli, ze to je 14-42 mark I, ktery je povazovany za trosku horsi nez 14-45, ktery se prodava vetinou kolem £100. Fotka ale byla prave od 14-45 a jelikoz tvrdi, ze maji fotky presne toho co prodavaji, tak jsem to risknul a koupil ten setak s tim, ze jestli to bude ten 'horsi' 14-42 mark I tak se nic nedeje. Jake to prekvapeni kdyz jsem z krabice vytahnul prvni m 4/3 setak 14-45 v perfektni kondici. Posledni dobou jsem chodil ven fotit veci, krajinky prevazne, s Canon FDn 28 f2.8 objektivem na Panasonicu G6 a sem tam jsem prehazoval za pancake 14mm f2.5, ale kdyz jsem chtel pouzit ND filtr tak jsem musel prehazovat filtry a adaptery a hood a tak jsem prave chtel setak s 52mm zavitem na filtry at nic nemusim stelovat, prehazovat. No zitra ma byt pekne tak se pojede nekam fotit.... asi k mori do Saint Andrews nebo Montrose, HDR a pitlykovinky :-))

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

a já "vůl" tohle vyřešil kovovou redukcí z 40,5mm na 52mm za ... no v přepočtu asi tak £2 ... ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No vsak ja ty redukce mam taky, 46mm na 52mm a 49mm na 52mm pro sony objektivy, protoze mam 52mm ND filtry. Ale, potom uz tam nenahodim original hood, musim presroubovavat vice veci, neoriginalni hoody pro 52mm zavity = mit sebou vice veci kdyz chci jit na lehko. Jde o to, ze kdyz fotim HDR bracketing nebo krajinky tak nepotrebuji F2.5 ale staci mi setak na 14mm ktery je opticky stejne kvalitni jako Panasonic pancake 14mm f2.5. Setak ma 52mm zavit, pancake 46mm zavit a vsecky moje canon FDn a jedna minolta MD mount maji 52mm zavit, takze prehazuji jen ND filtry a jdou pres to nasadit original hoody, jak se hood rika v cestine, clona co? Original clonu obratim a schovam 'pres' objektiv - setri misto.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

investovat??? Myslis utracet!? Investice by to byla v pripade nakupu za ucelem zisku a na profi praci toto asi nebude ze ;-) mozna pro pojistovaka :-)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Investovat = vlozit financni prostredky do aktivity

Tolik vykladovy slovnik ceskeho jazyka :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Výnos z investice nemusí být jen finanční. Běžně se například investuje do ženských.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Se me ty fotky tedy nelibi... sumi to jak prase a zadny post-tool to nenapravi.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Troufnu si tvrdit, že to jde na vrub zpracování v Rawtherapee. Ze slušného konvertoru bude výstup o kus lepší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A máš nějaký srovnání aktuálního rawtherapee či darktable s aktuálním lightroomem / phase one / apod.? aby to nebyla jen urban legend z doby před X lety.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud přijmeš základní postulát fotografie, že nejdůležitější k technické realizaci fotky je správné světlo, nemůže být vlastně technicky vzato šum nikdy problémem. :-)

Ale vážně - tento parametr se dnes obecně hrozně přeceňuje. Asi protože se dá srovnávat mezi modely a je vidět bez nějaké hlubší znalosti toho, co hledat, prostě je "na ráně". V praxi je ale úplně šumák, jestli je fotka zašuměná, nebo ne. Dobré fotce šum vadí až v poslední řadě a i zašuměná je pořád dobrá, špatná fotka bez šumu bude pořád špatná. Nebo jinak - já osobně vyhodím fotku kvůli šumu jenom absolutně výjimečně, pokud tam je, ani se ho nesnažím moc potlačit. Proti tomu třeba špatné zaostření - jako příklad jiného technického parametru - bývá podstatně méně milosrdné...

...čímž teda nechci říct, že by mě Davidův Nikon zatím nějak více oslovil, zejména focení s manuálním sklem jenom na "M" je teda od výrobce pěkná prasárna (je to schválně, myslíte?), ale fotka s Minoltou je pěkný příslib, bude se pokračovat i do C-mountu?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

S C-mount skly je to složité, žádné totiž v tuhle chvíli nemám a nějak necítím potřebu do toho investovat. s ohledem na velikost čipu by mělo smysl jen něco s HODNĚ dobrou světelností, ideálně pod f/1.0, a to není zrovna levná záležitost. rokkor50/1.7 je boží a mám ho hodně dlouho - vlastně jsem měl i 50/1.4, ale 1.7 má prostě dle mého lepší bokeh, nemůžu si pomoct (takže 1.4 šel z domu). ještě mohu zkusit adaptovat jupiter 50/2 ze zorkije, ale zase vrážet prachy do redukce, k tomu nevidím důvod. aktuálně jsem prostě spokojen se seťákem 11-27.5, rokkorem (ekv 135mm) a případně jupiterem (ekv 365mm) + 2x TC. pokrývá to 99% mých potřeb a nazbytek mám sf/vf filmový přístroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys chtěl, můžu ti pro srandu zapůjčit slavnou čínskou dvojku 35/1.7 a 25/1.4 (je toho plné e-bay), plus méně profláklou 35/1.6, jenom mám redukci na m43, musel bys holt tu stokorunu obětovat. No-X minule psal, že má nějaké nevyužité Zeissy nebo co pro C-mount, to by mě zajímalo o hodně víc. I když je mi jasné, že pokud si chceš s něčím vyhrát, tak saháš trochu jinam, než po tady Nikon 1...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

díky za nabídku, ale zatím určitě ne. nemám vůbec potřebu, jelikož se současnou skladbou objektivů jsem spokojenej.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

pro hratky s manualnimi objektivy mohu doporucit ruskou ocipovanou redukci, ktera umoznuje mereni expozice a asistenta ostreni. Je to vlastne hacknuta predrazena Nikonacka redukce FT-1.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

mrknu se, ale obecně mě to až tolik nevadí, se starými skly stejně nefotím akci, takže chvilkový opruz v nastavování se dá přežít.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Hodne vyspely nazor co se sumu tyka :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na stejnou debatu, jaká se vede i digi ohledně šumu, můžeš narazit i ve filmu ohledně zrna. I zde jsou fundamentalisté, kteří nesnáší jakýkoli šum (a spokojeně fotí na T-emulze, nebo třeba na Neopan 100 a Velvie od Fujifilmu). Já mám zrno rád, třeba takový Fomapan 400 (zrní sám o sobě) pushnutý na 1600 (šumí o hodně víc :-) ve svitku dává hodně slušné a specifické výsledky.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Samsung NX mini je zadarmo drahý. Odšumuje RAWy tak, že jsou nepoužitelné, a to i v případě, že se odšum vypne.
http://www.digimanie.cz/recenze-samsung-nx-mini-nxf1-superlevna-jednicka...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Presne, to me strasne zklamalo, jinak by to byl super fotak za tu cenu ve tride jedno-palcovych senzoru + mas k nemu Lightroom 5 v cene. Skoda preskoda toho zpackaneho rawu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Na to jsem úplně zapomněl, ale ano, to byl hlavní důvod, proč jsem do NX Mini nešel.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim ze Nikon 1 je trochu podcenovany system. mam Nikon V1 a dva pevne objektivy 27 a 50mm ekv., a na vystup si nemuzu stezovat, zvlaste uvazimeli cenu celeho noveho setu cca 10kkc. Ta padesatka (18.5mm/1.8) je velice povedena, sirokaz je zase prijemne maly. Mam jeste zrdcadlovku Pentax K-30, ta je samozrejme obrazovym vykonem uplne nekde jinde, nicmene Nikon 1 ma zase skvely autofokus, ktery stiha i male deti. Celkove vzato bych rekl, ze Nikon V1 + svetelne pevne sklo je na tom vystupem +- stejne jako K-30 se setakem 18-55, pri mnohem mensich rozmerech. To beru jako kompliment pro Nikon:-)

Co je na Nikonu1 obecne opravdu hloupe, tak to je ovladani, kvuli kazde ptakovine se musi do menu. kvuli pohotovosti casto nezbyva nez se spolehnout na automatiku, ktera ovsem neni uplne spolehliva. Snad novy model J5 bude v tomto ohledu lepsi, alespon ma PASM volic.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

JJ, je to hodne podcenovany system. Kvalitou vystupu (krome hloubky ostrosti) je na tom podobne jako Nikon D40 a kdyz se divam na fotky z me stare D40 tak vypadaji fakt luxusne. Taktez luxusni fotky lezou s kamaradovy J1. A jak rikas, co se tyce autofocusu, tak je mezi 1" senzory, a nejen mezi nimy, v jine vykonnosti kategorii.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono ani s tou hloubkou ostrosti to neni tak hrozne. 18/1.8 zhruba odpovida na APS-C 35mm F3, s tim uz se docela da vyhrat. Ja tedy na nikonu 1 ocenuji spis tu "velkou" hloubku ostrosti, za mizerneho svetla se da fotit na plnou diru, a tak se mi vejdou do roviny ostrosti obe deti. Taky je to IMO plus pro makro (zkousel jsem) a dlouha ohniska (na nikon 1 ovsem neexistuje svetelny teleobjektiv, pouze s redukcemi)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

jj, ty hloubky ostrosti jsou legrační. tuhle když jsem někomu popisoval svůj nejnovější stroj s 135mm f/4.5 objektivem, tak přemýšlel, proč jsem za to utrácel. jenže ono je to nad 9x12cm negativem, takže ohnisko je cca ±45mm a hloubka ostrosti je zhruba ekvivalentní f/1.2 u 36x24mm. Takže z tohoto hlediska lze říci, že můj 85let starý stroj má 45mm f/1.2 objektiv nad snímačem velikosti 1250% fullframu. daní za to je samozřejmě daleko pracnější focení a náklady (1 snímek na F100/F400 vyjde na ~15 Kč, barevné materiály ještě několikanásobně dráž. Ale člověk si alespoň věci rozmýšlí a fotí, nikoli cvaká.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

No, já bych nepodceňoval jednu silnou stránku D40, a sice CCD snímač. Tyhle CMOSový současný přístroje, to je o jiném podání zejména barev a struktur a dá to trochu práce to jakž-takž "doprasit" do líbivé podpoby v RAW editoru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak - CCD ma hodne do sebe.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

I když je to mimo téma článku, chtěl bych se zeptat znalých, jak je to s kompatibilitou objektivů pro 4/3 mount. Jdou použív všeobecně mezi značkami, nebo jdou jen našroubovat, ale elektronika je u každé značky jiná? Uvažuju o novém foťáku a teď "zlevnili" oly OM-D E-M10 na docela sympatickou cenu (je tam cashback), jen nevím jestli je rozumné to vzít se základním seťákem, nebo k tomu existuje v ceně cca. 5 tisíc nějaká lepší varianta zoomového širokáče.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A za kolik muzes mit to telo a na jake foceni to chces? Jake uz mas objektivy? A myslis 4/3 mount nebo micro 4/3 mount? Na MPB maji ted telo M5tku za +/- 10tis kc. Ma stejny senzor, lepsi stabilizaci (5ti osou) a weather sealed telo. Nema wifi. Ja mam ted panasonic G6 a ty jsou uz taky za babku. Kolem 7tis kc. Nemaji sice stabilizaci v tele, maji trosku starsi senzor, ale maji navic plne artikulovatelny display a moznost plne elektronicke zaverky - dobre pro diskretni foceni anebo timelapse / eliminaci shuttershocku. Vlastnil jsem i e-pm2, e-p5, GF6... ale porad se nejradeji vracim ke G6.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Nové tělo je teď za 14, 2700,- je cashback. Plánuju pořídit náhradu za domácí kompakt, který se v prostoru panelového bytu projevil jako totálně nedostatečný (dobrá polovina fotek je mázlá, nehledě o šumu) a také za svou obstarožní F717, která je už přece jen technologicky dost zastaralá (i když fotky dělá pořád pěkné). Takže by to byl foťák na všechno, pro začátek hlavně na rodinné fotky malého prcka.

Když to bude finančně možné, tak bych chtěl něco s hledáčkem, protože jsem na něj prostě zvyklý - a M10 je nejlevnější varianta s hledáčkem a navíc má dost slušný obrazový výstup (porovnával jsem na dpreview). Jen bych ten foťák něchtěl za každou cenu zabít nekvalitním seťákem.

Taky jsem se díval po G6 a G7 - ty se mi líbí jak výstupem tak dostatečným počtem ovládacích prvklů na těle, jen nemají hledáček, což pořád nevím jestli jsem ochotný obětovat.

A z toho všeho plyně odpověď - byl by to můj první foťák s výměnnými objektivy, takže nejsem zatížený vlastnictvím žádných skel.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna procházím stejným procesem a v užším výběru mám jak Panasonic G6 tak Olympus E-M10.
U mě zatím vede Panasonic, který je i přes cashback levnější než Olympus (nebo aspoň já ten Olympus levněji nenašel).
Jinak Panasonic G6 elektronický hledáček má nespletl jsi si ho s GF6? Ten ho opravdu nemá.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Mas na mysli GF6 a GF7... G6 ma hledacek, G7 jeste nevysel. Jestli to chces na deti 'rychle se pohybujici objekty' tak bych doporucil Nikon V1 - telo za 100 liber od MPB photographic, ma hledacek a je to dobra masinka, k tomu ten jejich 18mm objektiv coz je ekvivalent 50mm. Pokud ti jde o co nejlepsi obrazovou kvalitu tak sony nex 6 nebo sony a6000. Pokud o co nejlepsi ergonomii pak Panasonic G6. Na sony, panasonic a olympu jdou snazeji pouzivat stare skla se kteryma je fakt zabava fotit, jsou casto levne a opticky vyborne. Panasonic ma jeste jednu vychytavku a tou je itelligent ISO kde inteligente navysuje iso a snizuje cas aby fotka nebyla maznuta. Pokud by to nemusela byt bezzrcadlovka tak neco jako nikon d3300 bude taky paradni. Setaky jsou do zacatku v pohode...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, mluvil jsem o řadě GF ;) Sorry za mistifikaci.

Na ten nikon se podívám (i když ten chip se mi zdá už moc malý), ale 50mm do bytu je moc ;( S tím nic nevyfotím - potřebuju ideálně něco mezi 20-30, spíš k těm 20. Sony je můj ideál, ale 22k za a6000 dnes prostě nejsem ochotný vysolit (když si vybavím kolik mě tenkrát stála ta F717 s 256M kartou, musím se trpce pousmát ;)) A a5100 zase na těle nemá skoro žádné ovládání - skoro všechno jde přes screen. Nehledě na chybějící hledáček (zase).

Zkusím se podívat na ten Panasonic G6, díky za tip.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jsem tu odpoved chtel jeste vice rozpracovat ale ty uz si stacil reagovat na muj prispevek a upravu uz mi to nepustilo :-) tak jeste tady....

..setaky jsou do zacatku v pohode... ale rychlejsi skla a prime objektivy ti umozni vetsi hratky s hloubkou ostrosti pro lepsi izolaci subjektu, vetsi 'umelecky efekt' Na tohle je do zacatku prave dobry nejaky stary manual objektiv, ktery stoji treba jen 1000 kc, jako Canon FDn 50mm f1.8 adaptovany na sony nebo micro 4/3. OM-10 ma mensi zvetseni v hledacku oproti G6, ale ma ho zase jasnejsi. Dobre by bylo jit si to vyzkouset do nejakeho obchodu, i tu ergonomii. Osobne, podle toho co si my rekl bych ti asi nejvice doporucil Sony Nex 6 (phase detect na pohyb stejne jako Nikon V1) a pokud by penize umoznili tak A6000. Pokud chces usetrit a mit 'hodne muziky za malo penez' tak Nikon V1 od MPB photographic a ten 18mm prime objektiv. V uvahu taky prichazeji nejruznejsi samsungy NX, FUJI s X-TRANS atd atd... Moznosti mas spousty, precti recenze, zajdi do obchodu osahat a pak si porid to s cim si myslis ze bude nejvetsi zabava fotit, s cim si myslis ze te to bude nejvice bavit, protoze se ti ten ktery fotak nejvice libi. Me honde vyhovuje Panasonic G6, ale hodne me bavi fotit i se Sonkou Nex 3N s 35mm f1.8 objektivem (ekvivalet 50mm na full frame). Sony Nex 3N mam za 90 liber nove telo, ten objektiv za £230 - mrkni tady na vysledky s touhle kombinaci -

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/20150325?authkey=Gv1s...

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/KrakowStreetPhoto2015...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Sony a6000 za pod 13tis kc telo i s postovnym do ceska http://www.mpbphotographic.co.uk/used-equipment/used-compact-system-came...

+ lepsi z dvou setaku za 1700 kc

http://www.mpbphotographic.co.uk/used-equipment/used-lenses/used-sony-le...

To mas cely kit pod 15tis kc, to se tam dlouho neohreje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, taky jsem si ho tam všiml. Jenže je to na mě moc rychle ;) Musím si to celé probrat a rozhodnout se jestli pro Sony s luxusním výstupem ale menším počtem skel, nebo MFT (snad to píšu správně) s širšíma možnostma, jak to píše xvasek. A také jestli levnější bazar nebo dražší záruku. Každopádně díky za super tipy jak na foto výbavu tak na bazar.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ještě nezazněla odpověď na první otázku - jestli se dají objektivy mezi výrobci navzájem přehazovat. Dají, vše funguje, elektronika taky, jsou tam jenom drobné rozdíly, například pancakům od Panasonicu nasazeným na Olympus z nějakého důvodu při přestavování cvaká clona výrazně hlasitěji, než na Panasonicu. Další detail je, že starší Olympusí těla mají vestavěnou stabilizaci, u Panasoniců byla dřív stabilizace v objektivech, ale už ji myslím dávají taky do těla - což znamená, že u stabilizovaného Panasonic objektivu na Oly těle je potřeba rozmyslet, kterou stabilizaci člověk použije, obě dohromady nedělají dobře.

Osobně mám Olympus tělo a objektivy jsem používal spíš od Panasonicu, poslední systémový mám Panasonic 20mm, který je sám o sobě dost dobrým důvodem zvolit tento systém proti Nikonu 1, zbytek už mám manuální. Dalšími klíčovými jsou IMHO PanaLeica 25, Oly 45 (ten se dá ale nahradit manuální padesátkou), Oly 12 (ten je trochu drahý), Oly 40-150 (neleknout se vzheldu), pro náhradu kompaktu se dají použít ty malé zoomy od Olyho i Panasonicu, ale ty se hodí spíš k těm malým tělům. Pak je spousta různé exotiky jako Mitakony a Noktony (F0.95), prostě výběr veliký. Celkově bych řekl, že právě sortiment objektivů je něco, co v MFT funguje a ostatní bezzrcadlovky hodně těžko doženou.

Jinak do panelákového bytu k dětem je v zásadě v pohodě klidně i to 40mm přepočtené ohnisko, důležitější je dle mého názoru světelnost kvůli dostatečně krátkým časům.

Ještě k setovým objektivům - Oly a Samsung jsou podle mého jediní, kteří berou ještě něco jako standardní zoom trochu vážně. Ten Olympusí 14-42 je opticky na základní zoom velmi nadstandardní, provedení už je horší (například plastový bajonet, skládání), ale člověk opět nesmí dát na první dojem. Jestli koupit v setu nevím, z druhé ruky se dá sehnat za cca 1000Kč.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Díky za vyčerpávající info. Mám zas další důvod navíc proč uvažovat o tom oly 10 ;) Jen se ještě zeptám jaký je rozdíl u oly objektivů mezi 14-42 II R a 14-42 ED. Cloní to stejně, co se dívám tak na webech už jsou spíš jen ty II R, ale v bazarech jsou i ty druhé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rozdily si muzes najit tady - http://www.photozone.de/m43

Jinak paradni 'ekonomicke' volby jsou Sigma DN, hlavne Sigma DN Art 60mm F2.8, ktery je snad nejostrejsi objektiv (spolecne s olympem 75 F1.8) na MFT a je to taky dobry portretovaci objektiv, pridam par samplu za chvili, Sigmu DN 60 vlastnim. Sigma DN je i pro sony e mount a ta 60mm je nejostrejsi nativni objektiv pro e mount (sony nex a alpha jako a6000 etc.)

edit: zde je link na samply se sigmou DN 60 - https://plus.google.com/photos/112981689532095799714/albums/614846347834...

edit 2: a zde je photo porizene s E-PM2 (stejny senzor jako M10 M5 P5 PL5 PL6 PL7) s manual 30+ let starym Canon FDn 28mm F2.8 na iso 1600, sum trosicku potlacen v DXO Optics Pro.

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/PhotoTakenWithOlympEP...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je nějaký rozdíl mezi Sigma DN a DN Art, nebo to je jenom přeznačení? Podle toho, co jsem četl, nejsou ty Sigmy nic moc a u těch krátkých je dokonce v zásadě lepší standardní zoom. Šedesátka je sice už trochu něco jiného, ale vzhledem k existenci vynikající trochu univerzálnější Olympus 45/1.8 (navíc za celkem dobrou cenu), popřípadě jakékoli "vintage" padesátky přes redukci, mi přijde taky trochu zbytečná... Nicméně trochu jsem se lekl toho "Art", to si rezervovali pro ty nejlepší špeky, tak nevím, jestli to má být marktingové "vytřískání" toho názvu, nebo na tom opravdu zapracovali.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

60mm je nejostrejsi objektiv na e-mount a velice ostry od kraje ke kraji uz od F2.8, navic jsou to nejlevnejsi zakladaky jak pro MFT tak e-mount. Nove verze 19mm a 30mm maji byt trosku horsi, ale porad lepsi nez jakykoliv levny setak / zoom. Mrkni a porovnej na dxomark.com a photozone.de

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teď si nemůžu nerýpnout. :-) Ono udělat nejostřejší obejktiv pro E-mount není až takový problém. :-)

Jinak co se týká širších DN, tak v době, kdy jsem se rozhodoval mezi nimi a dva a půl-krát dražším Panasonicem 20mm, tak ty Sigmy nevyšly ani z jedné recenze pozitivně, tudíž jsem žádnou nakonec ani neměl v ruce. Každopádně kdyby byly tak dobré, tak by dle mého šly víc potkat. Fyzicky jsem ji ještě nikdy u nikoho neviděl, kdežto třeba ta dvacítka od Panasonicu je i přes svou cenu k vidění asi tak stejně, jako třeba VW Golf. :-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

jj, ta dvacitka je proflaktnuta a paradni, o tom zadna :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten "ED" je staší verze a "II R" je novější. Žiju v přesvědčení, že se liší konstrukčně a myslím i například rychlostí, ale že jsou opticky úplně stejné. Každopádně bych se díval asi spíš po II R, tady v těch cenách nemá smysl šetřit desetikoruny.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady jen uvedu par veci na pravou miru, jedine telo panasonicu, ktere ma stabilizaci i v tele je zatim GX7. Kdyz pouzivas stabilizovany objektiv od Panasonicu bez fyzickeho OIS switche na olymp telu, tak bude fungovat vzdycky jen jeden system stabilizace, ne oba zaroven, oba najednou zapnout nejdou; v zavyslosti na olymp telu to bud jde nebo nejde nastavit v menu, kdyz nejde tak je vzdy pouzita stabilizace v tele a kdyz to v menu na novejsich telech nastavit jde, tak si muzes vybrat. Pokud ma panasonic objektiv OIS switch, tak na strasich telech nez e-pl5 by zapnuti obou stabilizaci zpusobovalo problem (maznute fotky), jelikoz ty systemy mezi sebou nekomunikuji. Na novejsich telech s aktualnim firmware funguje vzdy jen jeden system, nejdou zapnout oba najednou. Opticky nejkvalitnejsi zakladni setak je panasonic 14-42 mark II ( http://www.photozone.de/m43/844-panasonic1442f3556ii ), je i velice lehky, maly a perfektne vyrobeny az na to ze kdyz je prodan v setu tak ma plastovy mount a kdyz je zakoupen novy zvlast tak kovovy, jeden jsem nedavno koupil kdyz jsem brachovy daroval e-pm2 a je fakt skvely. Opticky nejlepsi zakladni telezoom je Panasonic 45-150 ( http://www.photozone.de/m43/845-panasonic45150f456 ).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a já myslel, že je to prostě jeden systém, takhle aby na to člověk vyštudoval vyšší dívčí :-).

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

:-)

Dneska rano jsem byl fotit u me ve mestecku bracketing expozice... a 'manualne' to doprasil v Photomatixu a DXO Optics - https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/HDR#

DXO Optic ma simulaci filmu i papiru, vyvojari nafoti fotky za prisnych studiovych podminek a pokousi se charakteristiku zreplikovat / naprogramovat do prislusneho algoritmu. Publikuji je potom v DXO Film Packu. Ted pouzivam jeho trial verzi, jsou jim udelane ty dve posledni fotky v tom linku, je to asi trosku kyc, ale zajimava moznost. Film ktery jsem pouzil na ty posledni dve fotky ma byt - Color negative - Agfa Vista 200, ale je tam jeste par dalsich dodelavek...

Mimochodem je to focene tim nejstarsim micro 4/3 setakem 14-45, neco navic s ND 32 filtrem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tahle forma HDR už je pro mě osobně hodně za hranicí vkusu. Sorry :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V pohodě, cokoli nacvakneš, dáš "auto" a jede to. :-)

No, vážně - pevná skla jsou v pohodě vždycky, protože ty stabilizaci stejně (u MFT myslím že opravdu nikdy) nemají. U stabilizovaných zoomů je lepší jednoduše využívat stejného výrobce, jako tělo, protože jinak máš buď nestabilizovaný zoom, nebo zbytečně dvojitou stabilizaci, která dělá objektiv větším, těžším a zbytečně složitějším, ale ani jedna z těch špatných variant není nic smrtelného.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jsou i stabilizovane pevna skla... panasonic leica 45 f2.8. Na nektere olympy, ktere u videa nepouzivaji ibis ale digitalni pixel shift stabilizaci se stabilizovane panasonic objektivy vyplati. Navic na olymp telo to mas u foceni vicemene jedno, az na to ze kdyz chces nejlepsi zakladni setak, tak je to panasonic 14-42 mark II, vubec ted neuvazuji nad ostatnima setaky ke gh4 a podobne... ty jsou strasne drahe.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

To vazne niekto upravujete raw z takeho soplaveho snimaca ? :) Pre bezneho uzivatela bude kvoli cene podla mna lepsi NX mini, ja som siel do NX3000 co je o trosicku drahsi fotak, ale s APS-C ... a to, ze aj tu fotak zasahuje do RAW mi tiez nevadi, ono ... ved ja vlastne nepoznam cloveka ktory by fotky nejako upravoval, akosi na to nie je ani cas, musi stacit to co fotak vypluje a konkretne tento model "pluje" velmi dobre :)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

bože můj, ty si tak krásně protiřečíš :-D

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

v com konkretne? apsc by mal papierovo robit lepsie fotky ako 1" , to je jediny dovod preco NX3000 ,ale na upravu raw som sa aj tak nechystal ... a v globale vecsina ludi bude zmyslat rovnako, lightroom predaju ako ja alebo ho k fotaku ani nedostanu ... a uz je po upravach :) Aj tak si myslim, ze upravovat foto z 1" snimaca nema zmysel, ta kvalita je sica lepsia ako kompakt, ale na hranie sa podla mna to stale nema dostacujucu technicku kvalitu fotiek, apsc je uz ine kafe, ale kolko % ludi mimo nadsencov fotografie to robit bude? :)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

No vsak jo, foceni do rawu a hrani s rawem je pro geeky jako jsem treba ja a tady David Jezek. Vetsine lidi samozrejmne staci jpeg, nicmene 1" senzor bych nezatracoval, dynamickym rozsahem je na tom podobne jako aps-c zrcadlovky pred par lety. Do rawu foti i lide, kteri chteji tisknout velke fotky, nebo chteji mit co nejvetsi moznosti pri uprave fotek, bud je to hobby nebo profesionalni potreba.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mám v pláne kúpu niečoho malého ale zoom bola podmienka a dobrá svetelnost a pozeral som aj tohoto fešáka ale mne to príde tak že cena súčasných mirroless je celkom fajn ale keď príde na sklá ide tá cena ako celku už niekde úplne inde.Olympus Stylus 1S bude pre mna taký univerzál a na bežne fotenie úplne postačujúci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud pokukuješ po bezzrcadlovce se zoomem, tak si buď nachystej tak 50 tyček, nebo si kup kompakt. Jakože ale fakt - ty základní zoomy mají tak bídné světelnosti, že je lepší kompakt trumfne (a ani opticky nejsou nijak zázračné) a ty lepší zoomy stojí spoustu peněz, jsou velké jak půllitová termoska a světelnost 2.8 je pevným sklům stejně leda tak pro smích.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Nemohla by redakce do osobní administrace přidat zaškrtávání zobrazit/skrýt hodnocení příspěvků? Ty nesmyslná čísla jsou naprosto zbytečná a jen dokážou iritovat když u relevantních odpovědí nebo nestranné diskuzi vidím samé mínusy.
Díky

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.