Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k VIDEO: Nikon předvedl fluorový coating, na čočkách objektivu neulpí téměř nic

Problémem většinou není zapatlané sklo, ale zapatlaná antireflexní vrstva. Ta se čistí mnohem hůř, protože je na ní vidět všechno a jak p.Ježek píše, při důraznějším čištění se může i odřít. Má tenhle povlak tedy i antireflexní vlastnosti, aby byl použitelný i na optiku?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele ty chytrolíne. Slovo "coating" znamená česky "povlak", ale to by neznělo tak zajímavě. Jdi si kleknout do rohu na hrách a opakuj si "Nemám mrvit češtinu a mám se lépe učit".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Slovo coating sice znamena cesky povlak, az na to ze ve fotograficke branzi tomu nikdo povlak nerika, kdyz uz, tak vrstva. Ale vetsinou se tomu rika coating.

Je zajimave ze najde nekdo kdo sice umi perfektne cesky, ale o fotograficke terminologii toho moc nevi a snazi se zavadet do zabehlych terminu ruzne novotvary.

Kdyz se fotografovi rekne ze ma na coccke povlak tak si zacne chystat neco na odstraneni plisne.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto mimoňský příspěvek. Slovo coating převzté z angličtiny dost dobře a krátce vysvětluje o čem je řeč. České slovo "povlak" nemá rovnocenný význam, to tak u peřiny nebo spíše u postele, tam ano. Jak již bylo naznačeno v jiném příspěvku, pokud fotograf obdrží informaci, že je na optice povlak, míněn bude nějaký bordel co tam nepatří.

Vnášet do technického žargonu snahy o čistočistý jazyk jsou směšné, vlastně jsou to vůbec směšné snahy. Jazyk je živý organismus a je naprosto normální, že se do něj zažírá převzaté výrazivo. Není na tom nic špatného, je to přirozené a jen živý jazyk si uchová funkčnost v novém prostředí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

... a Trashman je co? Panáček z odpadků? Bezdomovec? Popelář? nebo snad ta španělská komiksová postavička? Pokud ano, tak jako správný purista byste měl být Hombre de basura, ne? Nebo to rovnou napište česky...

Trash: odpadky, smetí, brak, škvár, nesmysl, hovadina, kec...

Váš nick je více než trefný, jen v české verzi by vaše komentáře pochopilo více lidí... resp. už by se ani nezdržovali reagovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu z jiného soudku, ale když je to v článku nakousnuto ..

Existuje nějáká folie nebo nátěr na čočku objektivu odpuzující vodu ? Jedná se mi o použití kamerky GoPro při vodních sportech. Teda v rozumných mezích barevné či jiné deformace záběrů.

Pokud někdo ví, budu vděčný. Díky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zkus něco jako tekuté stěrače na auto nebo nějaký baznecht proti zamlžování (na čištění) brýlí. Oboje je hydrofobní a mohlo by to fungovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nic na tom neulpi? Lepsi nez teflonova panev?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.