Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nintendo Switch podle všeho běží na FreeBSD

nintendo a sony ze je levné? wtf? predrazene tezitka

to nema nic spolocne s licenciou ani open/closed source, ale to ma spolocne s tym ze niekto je ochotny zaplatit vyvojarov aby te ovladace na te grafiky mali poradne a aby te hry nato portovali poriadne

co komu brani napisat ovladace na bsd? kto by to zadarmo robil

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

u ovladačů tomu většinou brání výrobci - neposkytnou potřebnou dokumentaci a vývojáři pak můžou maximálně zkoušet reverzní inženýrství.. Můžeme být rádi, že to vůbec nějak funguje ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Ninvenda se to dalo cekat, NVidia ma ovladace pro BSD/linux dobre odladene, takze vlastne bez namahy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobre odladene ovladace? A videl si ty toto: https://www.youtube.com/watch?v=Cb-srOfRqNc

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak muze licence nekoho nutit vydat neco na platforme, pro kterou to vydat nechteji?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky nechápu, kdyby byl systém Switche založen na OS s GPL(linuxový kernel), proč by to vývojáře her na této platformě nutilo vydat hry i pro linux samotný.
GPL by vynutilo, aby samotný OS založený na linuxovém kernelu byl otevřený, ale vývojáře her by do podpory Linuxu/BSD nic nenutilo. Tato věta ale vzhledem k předchozímu kontextu tak vyznívá.
"GPL by je k tomu nutila, minimálně teoreticky."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"na Playstationu 4 prokazatelně existují skvěle funkční „Catalysty“ pro AMD APU/GPU, ale svět PC je nikdy nespatřil"

- Udělat software na míru jednomu konkrétnímu GPU s omezenými vlastnostmi běžícímu pod stejným CPU, na stejné desce, stejné RAM, ve stejném OS... je něco úplně jiného, než odladit univerzální ovladač pro desítky různých GPU v kombinaci se stovkami desek, RAM pamětí, s plnou výbavou (různá rozlišení, výstupy, multi-monitory), verze OGL, OCL, x-serverů, kernelů s různým nastavením...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale prosímvás, to je přece neschopnost AMD! :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Uááá, to zas bude tanec... :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já teda absolutně nechápu myšlenkový proces (dedukce), jak jsi přišel na to, že Linux je BSD, Linux defacto není ani Unix, ani freeBSD není Unix (ve smyslu USL AT&T). A co s tím mají společného komerční distribuce Linuxu (či čehokoliv)... Ve freeBSD, GNU nebo GPL licencích se nic takovýho nepíše, z čeho by šlo vyvodit, co jsi vyvodil (vyplodil). Nebo mě opravte.
https://cs.wikipedia.org/wiki/BSD#/media/File:Unix_history-simple.png

Ale hlavně, Switch má jednoduše svoji closed distribuci založenou na Unixu (víc nemá cenu to konkretizovat) a ten grafický ovladač zřejmě zacvakali, tak ho asi nebudou uvolňovat číňanům na tablety??? Nebo v čem spočívá ten povzdech?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V clanku se sice nepise proc, ale z obrazku se zda, ze switch v nejake situaci zobrazuje licencni ujednani k BSD, prokazujici ze je zalozen nejen obecne na Unixovem operacnim systemu, ale konkretne na FreBSD. Je pravda, ze nevime jestli v tom BSD delali nejake zmeny nebo ne, ale pravdepodobne budou minimalni a souvisejici s HW.

Faktem nicmene taky je, ze i kdyby to byl Linux, tak nemusi uvolnovat vubec nic, jak ostatne dokazuje existence closed source nvidia GPU ovladace pro linux. I kdyz bylo by to hezke kdyby to uvolnili ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Museli by, ak by robili upravy existujuceho kodu alebo ak by vyuzivali existujuci kod/kniznice takym sposobom, ktory podla GPL zavezuje zverejnit vysledny kod(zjednodusene povedane).

Ak si naprogramujes nieco nove, ktore neporusuje GPL licenciu, tak samozrjeme nemusis zverejnovat nic.

*BSD sa casto pouziva prave pre jeho volnu licenciu. Upravy vyrobcov su casto takeho charakteru, ze by porusovali GLP a vyrobcovia by museli zverejnit kod,ktory by mohla vyuzit konkurencia(museli by zverejnit know-how). To oni nechcu a tak pouzivaju *BSD.

GLP je v jednom smere super a posuva ho dopredu v druhom prekazkou jeho este vecsieho rozvoja.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo takhle to myslel, aha. No tak to je ale argument jak bagr. "Škoda, že nebyli úplně blbí při vytváření komerční konzole, že nepoužili distribuci, která jim přikazuje zveřejnit zdrojový kód"... Takže všechno, včetně modifikací jádra, ovladačů, zabezpečení her atd., zveřejní, aby si to každej mohl vyrobit, zmodifikovat a hrát na tom pirátský kopie. Super business plán. Mazaný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane Ježku opět tleskám a radím stejně jako pan Stroupežnický: „Nepište a pokud možno nepište vůbec“.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V inom clanku som spominal, ze tento srot ma nabeh na hack, kedze je predpoklad, ze vyrobca setril vsade, tak asi an na bezpecnosti. A uz je to tu :D :D :D http://pegaswitch.com/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LOL, takže bude i ovladač )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.