Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nintendo Switch zakládá na Maxwellu, nikoli na Pascalu

Řekl bych, že Switch je ještě větší průser než se čekalo a Nintendo na tom prodělá gatě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a ja bych rekl ze to pruser neni, koncept jako takovy se mi hodne libi. Nintendo nepotrebuje nejaky extra vykon, je to o necem jinem nez Xbox nebo PS, jiny trh - jine hry. A uprimne v rovine "hrat si" kolikrat daleko zajimavejsi nez ty mainstreamove sr*cky na "velkych" konzolich. Za mne palec nahoru, fakt nema cenu resit jestli to ma Maxwell nebo Pascal

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prusvih je nekompatibilita s veskerym prislusenstvim.

Zakazniku nakoupil sis hromady prislusenstvi na Wii a Wii U? Tak si ho strc nekam....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

já to říkal od začátku, že to bude velký průser.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pridam sa aj ja, citim to na velky pruser....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na to clovek nemusi bejt genius aby vedel ze je to pruser, uz jen to jak je konzole navrhla je pruser, je to obrovsky, neergocomicky, displey ma ramecky jak z roku 2005 a jeste to jede na tegre, to je snad nejvetsi ****

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no to vypada ze nVidie zvladla presvecit sefy nintendy aby od ni koupili skladovy lezaky starejch teger.. uff..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jn ty jejich nepovedeny pseudotablety z toho smrdi poradne jen je smutmy ze nintendo pristoupilo na jejich produkt kdyz vsichni vi ze s zadnym produktem nvidia nikdy neuspela protoze to byl vzdycky nevzhlednej, neergonomickej brak a jestli si mysli ze kdyz na to nalepi jejich logo tak se z toho stane prodejni trhak tak sou dost vedle

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám taký pocit z tejto diskusie, že keby malo toto zariadenie HW od AMD, všetky vyjadrenia typu "je to prúser" by boli v zmysle "je to super. teším sa aké to bude" (keďže vidím kritiku iba od samých fandov AMD). :-) Podľa mňa je jedno či tam bude Maxwell alebo Pascal. Záleží od toho ako tá konzola bude celkovo fungovať a aké na ňu budú hry. To rozhodne o úspechu alebo prúsery. A nie HW, ktorý je vo vnútri. Sa stavím, že väčšina majiteľov PS či XboX tiež nemá ani tušenie čo je vo vnútri krabičky, ktorú si kúpili.
A btw. nechápem kritike Tegra tabletov. Mám doma Tegru K1 a je to parádny a výkonný tablet. Niektorým ľuďom asi len lezie na mozog NVIDIA ako taká. A zrejme je jedno čo tá firma vyrobí, bude to pre nich vždy niečo "zlé" a "prúser".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je řeč o konzolích, můžeme hodnotit jejich technickou stránku nebo jejich obchodní úspěšnost. Vzhledem k tomu, že v současné době máme k dispozici pouze informace o technických specifikacích, hodnotíme hardware. Úspěch zatím hodnotit nelze, o tom můžeme nanejvýš spekulovat. Pokud jde o hardware, je faktem, že zatímco konzole Sony a Microsoftu mají v okamžiku vydání architekturu o verzi vyšší než desktop, konzole Nintenda bude mít architekturu GPU v okamžiku vydání o generaci za desktopem. To je důvodem, proč je hardwarová konfigurace jedné konzole hodnocena pozitivně a konfigurace druhé negativně.

„Mám taký pocit z tejto diskusie, že keby malo toto zariadenie HW od AMD, všetky vyjadrenia typu "je to prúser" by boli v zmysle "je to super. teším sa aké to bude"“

Na základě výše řečeného lze říct, že v případě hardwaru AMD by konzole chystaná na rok 2017 obsahovala buďto GPU na technologické úrovni PS4Pro nebo Vegu, byla by o krok před desktopem a to by bylo důvodem, proč by se od některých diskutérů dočkala pochvaly.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že ľudia vyššie v diskusii nehodnotia hlavne HW, ale píšu o celkovom prúseri (a to ešte predtým než by sa to dalo vôbec hodnotiť). A vzhľadom na to, že ide hlavne o fandov AMD, si myslím podľa mňa odpodstatnene, že takáto kritika je iba kvôli tomu, že je v novom Nintende Tegra. Ja inak netvrdím, že Switch bude trhák alebo úspešný produkt. Tiež som viac skeptický. Len si už živo predstavujem ako terajší kritici v prípade neúspechu budú z neho viniť NVIDIu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To ale většinu kupujících zajímat nebude, racionální a pragmatický přístup se nehodí do krámu. Pascal je prostě více Adidas.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Väčšina kupujúcich ani nebude vedieť čo je nejaký Maxwell alebo Pascal. Ľudia si skôr pamätajú niečo čo sa dá číselne vyhodnotiť. Ako veľkosť grafickej pamäte. A nie názov architektúry na ktorej je založený SoC, ktorý nejaké zariadenie používa.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tebou ve všem, nechápu za co máš mínus. :) Navíc bych si vůbec neodvážil tvrdit, že ta konzole neuspěje. Nintendo bylo vždycky jiné a vždycky si našlo svou část trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Niektorí fandovia AMD mi dajú mínus bez ohľadu na to čo napíšem. :-) Ja si myslím, že keby malo to isté Nintendo v sebe HW od AMD, tak by väčšina príspevkov v diskusii vyzeralo inak. Niektorí ľudia proste nedokážu prehltnúť, že sa tam objavila pre nich zatracovaná a zlá Tegra.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavne na kazdy produkt se da nahlizet z ruznych stran. Technologicky se jevi Switch opravdu nezajimave. Je to jak pise No-X, architektura chipu je "zastarala". Pro mne osobne nezajimave.
To na druhou stranu samozrejme neznamena, ze koncept produktu nemuze byt dobry a ze nemuze mit uspech. Uvidime...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako som už písal, ja osobne som skeptický voči novému Switchu. Nekúpil by som si ani Wii a WiiU. Nejako ma tieto konzole od Nintenda nikdy nezaujali. Skúsenosti mám akurát s Tegrou a to konkrétne s Shield tabletom verzie K1. Čo by mal v podstate byť Nintendo. A tie skúsenosti sú dobré. Čo sa týka samotného tabletu po stránke výkonu a práce s ním. Tiež by som síce čakal, že bude mať aspoň čip architektúry Pascal, ale Maxwell mi tam moc nevadí. Uvidíme čo za toho dokáže Nintendo vydolovať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona je nejaka povinnost pouzit pri vyrobe hardware nejnovejsi generaci cehokoliv?

Pouzije se vzdy to, co ma nejlepsi pomer cena vykon - tedy to, co jde vyrobit dostatecne levne v dostatecnem mnozstvi.

Nejde o technologii, ale o vykon - AMD Jaguar je vykonove pod urovni dvoujadrove I3 od Intelu, i kdyz jde o "aktualni" technologii. Nikdo snad neceka, ze chip za 1500 Kc bude mit vykon I7, ze ne. Takze technologicky je o krok pred desktopem, ale vykonove 5 let pozadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaguar není aktuální technologie, jde už o poměrně vousatou architekturu, byť v některých ohledech trochu nadčasovou. Procesor ale není rozhodujícím prvkem výkonu konzole, protože konzole tradičně používají API, která neměla overhead jako DirectX 11 a starší a navíc byla dobře optimalizovaná pro využití více vláken. Pro výkon konzole je podstatnější grafické jádro.

Právě ve vztahu k novým API je architektura GPU dost zásadní. Architektura Maxwellu není pro nová API vhodná, při jejich použití výkon klesá namísto aby stoupal. Takže zatímco u PC, Xboxu i Playstation budou vývojáři používat nová API, u NX to nebude žádoucí, konzole bude vyžadovat specifičtější kód a optimalizace, bude mít vyšší nároky na vývojáře. V tomto kontextu je mezi architekturou a výkonem rovnítko. Ono se to nemusí projevit hned, ale z dlouhodobého hlediska to bude jako koule na řetězu u nohy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Takže zatímco u PC, Xboxu i Playstation budou vývojáři používat nová API, u NX to nebude žádoucí"

Toto nie je pravda. Normálne sa bude môcť použiť nové API. Akurát istá časť funkcionality sa bude implemntačne riešiť inak (ale stále na úrovni nového API). Vieš využiť nové API aj bez toho, aby si využíval AS. AS sa nerovná DX12 či Vulkán.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nová API nemají vyšší nároky na vývojáře? Zřejmě proto jsme zavaleni hrami s DX12 a Vulkanem. Navíc, v porovnání s Xboxem a PS4, hry pro Nintendo budou jak náročné?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je snad nějaký stihomam ohledně té nVIDIA / AMD hate, já jsem třeba nikdy žádnou AMD grafiku neměl, když nepočítám nějakou dvoučipovou ATI, kterou jsem vyhrál ve Score a nikdy nedostal. nVIDIA grafiky používám od té doby co šel Matrox do háje a to hlavně kvůli lepším driverům v Linuxu a jestli se AMD podaří udělat lepší drivery než nVIDIA a budou opensource, tak půjdu do AMD, zcela pragmaticky a je mi fuk jestli je to Puma nebo Adidas.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jj, Moravčík trpí ochranářskými sklony a realita mu uchází. Jestli to je AMD nebo nVidia, je celkem jedno, je to prostě fail. Stejně tak si myslím, že je fail i externí dockina pro grafiku, i když ji vydalo teď AMD.
Prostě on cítí útok na jeho značku a tak tady obviňuje všechny ze spiknutí proti nVidii :oD

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vôbec to za žiadny útok neberiem. To čo som voči diskusii (nie článku samotnému) vytýkal bolo spojenie "Switch bude mať namiesto Pascala Maxwell" => "Tak je to ešte väčší prúser ako sa čakalo" alebo "hovoril som že je to prúser" a pod. Pritom som napísal presne to čo ty a teda, že v prípade tohto zariadenia na samotnom HW nezáleží. Až na záver s failom. To sa ešte uvidí a aj sám som voči Switchu skeptický. Ale názor, že to bude fail nikomu neberiem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Chytrý napadne názor, hloupý jeho autora...;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaku grafiku si vyhral v Score, kedy a aku? Nepisal si im? Ja by som zistoval preco mi nedosla.

Edit: Tak uz netreba, Nasiel som si tvoj stary prispevok na bonusweb.idnes.cz kde si to rozpisal. Je to smutne ze ti vyhra nedosla a casopis takto skoncil, ako decko som ho obcas kupil. Taky je ale zivot.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nVidia binarni drivery jsou sice rychlejsi, ale nerekl bych ze lepsi; je pravda, ze si na nich muzu zahrat, ale pro bezne browseni by bylo lepsi prepnout na stabilnejsi nouveau ... oh wait, ono to nejde, prepinani driveru za chodu je nemozne a nVidia se pri instalaci snazi, aby nouveau vubec nebyl na disku, aby to prepinani jeste vic zneprijemnila.

... presel jsem na AMD (a opensource ovladac) na zaklade toho, ze zverejnili dokumentaci. Od te doby cekam, kdy uz to konecne pujde poznat na vykonu. S tou samou kartou uz se nejspis nedockam ...

Zaver: jeste klika, ze stejne nemam na hrani modernich her cas. Kdybych mel, musel bych si koupit novou grafickou kartu a vazne bych nevedel kterou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkon je mi vesměs u prdele, důležité budou zajímavé a zábavné hry. Původní Wii bylo taky nejslabší z celé generace a prodalo se ho nejvíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Niektorí ľudia skôr majú problém s tým, že Nintendo spolupracuje s NV. To je celé.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ne , pruser je to proto ze to neprinasi nic oproti stavajicim konzolim ...

a ani oproti mobilum a tabletum ... Prakticky je to jen predrazeny Nvidia Shield s uzavrenym OS bez Google Play / AppStore ...

ne nadarmo akcie nintenda leteli po prvni ukazce dolu

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Prinasi (volitelnou) mobilitu, jinak nic jineho prinaset nemusi. Nintendo je "jiny svet" ktery se neprolina s tim X-boxovym a Playstationovym. Je nesmysl to chtit porovnavat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ako píše Chewbacca. Nintento má svoj vlastný svet mimo PS a XboX-u. A či to bude predražený Shield. No aktuálne Tegra Shield K1 stojí 200E. Keď som hľadal v auguste tablet v tejto cenovej kategórii, fajt som lepší nenašiel. A aj za 250$ to bude cena v pohode. Plus Switch je iné zaridenie s vlastným ekosystémom. Tiež som zvedavý, či to bude mať úspech alebo nie. Dopredu sa ale neodvážim niečo také predpovedať. Ja napríklad nerozumiem ani úspechu Wii. Osobne by som si niečo také nekúpil. Ale očividne veľa ľudí ano.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle "jinej svět" si vytvořili hlavně s wii a jeho cílením na rodinné hry, ala konzole ne pro hráče ale pro rodinu. Od tohodle nového bazmeku se tohle očekávat nedá, vypadá to celkem mizerně, výkon to bude mít jak lepší tablet... o čem to je....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

o hrách - od slova "hrát" (si). Na rozdil od te nudy na PS/XB. Vykon - dostatecny, zabavnost - to Nintendo umi. A vic nez Tegru na to nepotrebuje. Tim netvrdim ze si zrovna tohle koupim, ale chapu "proc" a verim ze to (opet) bude uspesne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nintendo a jeho komerčný pruser WiiU bol tiež o hrách a na hrach to aj padlo. Len Nintendo hry totiž nestačia a dufam ze si nikto nemysli ze dnes v dobe tabletov spravi Nintendo dieru do sveta dalsim tabletom s dokovacou stanicou a znova len s Nintendo hrami. Na AAA hry to nema vykon je to len lepsi tablet.

Toto je proste pruser a neverim v komerčný uspech Switchu.

Zenith to vystihol presne Nintendo Wii ala herna konzola pre nehračov na rodinna hranie- skakanie pred TV to bol super best seller. WiiU mala byť pravdepodobne "veľka" konzola na nintendo hry + AAA hry tretich stran ktora ale prisla nelogicky so slabým vykonom. Fakt som nechapal ako niečo take mohli vydať tesne pred uvedenim novej generacie PS a Xbox konzol. Jasne ze to nikto nekupoval vo velkom... Nuž a dnes prinasaju Switch tablet v dobe ked sa tablety valaju všade. Absolutne nechapem tento pristup....

Jedina zachrana pre Switch by nastala vtedy ak by tato konzola bola vnimana fanusikmi Nintendackych Handheldov ala 3DS ako nastupnicky hardver a prave oni by ju zacali vo veľkom nakupovat + Nintendo by pre nich zabezpecilo ich oblubene hry s handheldov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mi to prijde podobne. Potencialni uspech Switche muze byt prave v prechodu z 3ds. K tomu by se dal pripocist bonus za jednoduchou konzoli treba pro rodinu s mensimi detmi a prave tablety na hrani pro ne.
Pokud se to takto neujme, pochubuji, ze to navaze na uspech Wii, ale spis pujde ve stopach WiiU...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a AMD může tiše závidět, že se nvidii podařilo (opět) vyprázdnit sklady

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za to může všudypřítomný marketing NVidie. Přísahám, když doma pustím sprchu, slyším v šumění vody envídijá, envídíjá...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JJ, v tomto AMD prostě neumí chodit.
Místo aby vydali nové věci tak čekají na vyprázdnění skladů a podobně. Jasně kus toho vyprodají, ale tím ztrácí konkurenční výhodu atd. prostě marketing AMD je dlouhodobě na prd, ale snad se blýská na lepší časy a budou tady dvě dravé ryby jak v GPU, tak CPU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chlapci z Nintenda predcili i samotne Apple, musim je pochvalit ze vyprazdni sklady starych neprodejnych cipu z NVIDIE, ze se zakaznik posere kdyz ma nakoupit vsechno to prislusenstvi znovu a k tomu nepodpora api DirectX 12 v roce 2017 bude primo ukazkova.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čo keby si prestal s tými hlúposťami o nepodpore API DX12. Maxwell toto API podporuje. AS nerovná sa DX12. Či trolovanie teba asi nikdy neomrzí, že?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Moravciku dej si tabletky na hlavu, si presne jako legendarni LADIK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prestaň vystupovať ako 15 ročný a niečo sa aspoň nauč k téme o ktorej píšeš. Písať hlúposti o nepodpore DX12 je jednoduché. Dokázať to je niečo úplne iné. Ale chápem, že ty to nepotrebuješ. Tebe k šťastiu zrejme stačí troliť na NVIDIu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Marku, at uz byl/je Maxwell jakykoliv, podporu AS sice ma, ale jen jako siditko. AS podle mne nejdou implementovat, pokud tomu chybi HW zaklad. A ten Maxwell nema. Nekde jsem cetl, ze u Pascalu to funguje lepe pro to, ze ty chipy jedou na vysokych frekvencich, ktere pravdepodobne nejak umoznuji te SW obezlicce pracovat lepe. Ale to je papouskuju, co jsem cetl..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Maxwell naozaj nezvláda asynchrónne spracovávať render a compute úlohy. To už dokázali viaceré testy. S tým sa dá vysporiadať dvomi spôsobmi. Buď sa to obíde v implementácii (že to čo sa dá sa zimplementuje využitím pixel shader-a namiesto compute) alebo v ovládačoch (čo už NV využila tým, že v ovládačoch radí tieto úlohy sekvenčne a nie paralelne). To ale neznamená, že Maxwell nemá podporu DX12. Normálne môžeš naprogramovať DX12 aplikáciu aj pre Maxwell s tým, že poznáš jeho slabšie stránky a implementáciu tomu prispôsobíš (ale stále nad DX12). Preto hovorím, že to čo tvrdí Waffer47 nie je pravda. Nemať podporu DX12 znamená, že by si na tom čipe DX12 bud nespustil alebo len s veľkými obmedzeniami.
Čo sa týka Pascalu, tak tam už sa render a compute úlohy spočítavajú paralelne a bez negatívneho dopadu na výkon. Viď tento test:

http://www.gpureport.cz/recenze/50-asus-strix-gtx-1070-o8g-gaming/async-...

Ja to chápem tak, že sa AS dajú implementovať po HW stránke rôzne a že AMD a NV na to išli po svojom. A je mi jasné, že riešenie od AMD je efektívnejšie a lepšie. To ale opäť neznamená, že Pascal nepodporuje DX12. A o to mi ide. Ak niekto tvrdí, že Maxwell či Pascal nepodporujú DX12 či Vulkán, tak jednoducho klame. To je ako keby sme na začiatku DX11 éry tvrdili, že AMD nepodporuje DX11 kvôli slabému výkonu v teselácii. A to len preto, lebo riešenie od NV bolo efektívnejšie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No popravdě, že by nVidia (a obzvlášť Maxwell) v DX12 nějak excelovala, to se říct nedá... Prostě proti DX11 je to většinou "šul nul". Nebo máš nějaký testy, kde DX12 přidává nVidii výkon jako u AMD? Sem s nimi...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja netvrdím, že NV v špecifických prípadoch v DX12 exceluje. To ale neznamená, že ho nepodporuje. Viď môj príspevok vyššie ako odpoveď k tombominovi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zase špatně: "Ja netvrdím, že NV v špecifických prípadoch v DX12 exceluje"
nVidia neexceluje vůbec, je stejná jako v DX11. Samozřejmě DX12 hru rozjedeš, takže "podporu" jakou ty myslíš, tak má, ale užitek z DX12 mají hlavně vlastníci AMD karet

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale DX12 nie je iba AS, ktoré má implementované na úrovni HW lepšie AMD a z toho v niektorých hrách ťaží. Rozdiel výkonu je ale otázny. Tam kde sa marketingovo prezentoval, bol výkon AMD kariet v DX11 celkom podhodnotený v porovnaní s konkurenciou. A keď máš takto znehodnotený základ, tak sa percentuálny rozdiel nového API proti starému pekne navýši. Nechápem ako toto môže nieko ignorovať. AMD samozrejme ťaží viac z DX12 hier, ktoré sú implementované jej HW na mieru. Treba si ale v testoch všímať aj to, z akého základu dané navýšenie vychádza. BTW pozeral som v poslednej dobe testy 1080tok a pár FPS v nových API získavajú aj oni. Ale oni majú vysoké FPS aj s DX11. A v tom je to čaro s percentuálnymi počtami.
Okrem toho implementácie DX12 aj Vulkánu sú len v začiatočnom a beta štádiu. Počkal by som si na celkové hodnotenie keď to trochu dozreje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.