Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nokia 130: Takhle bohužel ne (test)

Malý, lehký a levný telefon od Microsoftu toho z hlediska funkcionality mnoho nenabízí, bohužel jeho slabina je i tak někde úplně jinde.

Prostředím telefonu je Series 30+. Navzdory podobnému názvu nemá tento firmware prakticky nic společného s původními Series 30 a Series 40 od Nokie. Napsal jej Mediatek a i když jej Microsoft vzhledově co nejvíce uzpůsobil podobě starších prostředí, jsou zde některé zásadní rozdíly. Potvrzení respektive volba čehokoliv se provádí středem D-padu, nikoliv levou klávesou pod displejem, což jednak vyžaduje změnu letitého zvyku a pak také trochu více snahy, protože klávesa má i všechny ostatní polohy určené k pohybu po položkách menu a je-li váš palec rozměrnější, budete tu správnou polohu chvíli hledat. Neplatí ani klasický hmat pro zamčení klávesnice telefonu, nově se telefon zamyká přes nabídku, která se zobrazí po krátkém stisku zapínacího tlačítka. Podobných drobností je více, občas jsem až měl dojem, že jsou záměrné a Nokia nedovolila Microsoftu implementovat je úplně stejně, jako byly dlouhé roky - jiné vysvětlení jsem nenašel.

Pohotovostní obrazovka je velmi jednoduchá, dozvíte se z ní jen datum a čas. Levá a pravá klávesa pod displejem mají fixní funkcionalitu, pravá spouští hudební přehrávač, levá otevírá menu "Jdi na" jehož položky je možné měnit, respektive vybrat z fixního seznamu ty, které budou či nebudou zobrazeny.

Hlavní menu zobrazuje položky v matici 3x3 ikony a opět jsem nikde nenašel možnost přepnout jej do jiného zobrazení, třeba lineárního řádkového režimu s textovými názvy, který by byl vzhledem k velikosti a rozlišení displeje vhodnější. Všechna menu dalších úrovní pak jsou textová s ikonkou na levé straně a popiskou vpravo. Položky hlavního menu jsou: Výpis hovorů, Kontakty, Hudba, Video, Zprávy, Rádio, Nastavení, Budík, Hry, Doplňky a SIM toolkit. Nemá smysl zabývat se vším, protože obvykle vše funguje tak, jak byste podle názvu čekali, pár detailů ale za zmínku stojí.

V nastavení toho není tolik, kolik bych si představoval. Za zajímavou považuji snad jen možnost automatického přepnutí zvukového profilu po uplynutí zadaného času, bohužel není ale nijak zvlášť dotažena - vyberete si profil, vyberete za jak dlouho se má změnit na jiný a tím to končí. V nastavení displeje chybí možnost volby vlastní tapety, jste odsouzeni k volbě ze tří křiklavých a kompresí viditelně úplně rozbitých obrázků.

Kontakty jsou silně omezené a to nejen při srovnání s chytrými telefony, ale i při srovnání s tím co obyčejné Nokie uměly ještě před pár lety: jeden kontakt může obsahovat pouze jméno a jedno telefonní číslo. Synchronizace s PC pomocí Nokia PC Suite není možná, nové prostředí ji nepodporuje, přesto je ale malou oklikou možné do telefonu hromadně čísla dostat, v menu se totiž nachází možnost zálohy na microSD a následně obnovy z ní. Vytvořená záloha v podobě souboru backup.dat není nic jiného než za sebe slepené vizitky ve formátu vCard, takže umí-li váš oblíbený software vyexportovat kontakty v tomto formátu, lze je podstrčit na kartu a "obnovit" do telefonu. Všechna čísla musí být označena jako mobilní (TYPE=CELL), jinak jsou ignorována a načte se pouze jméno, čeština v kódování UTF-8 je podporována.

Hudba a rádio překvapily kvalitou reprodukce. Vypadá to, že použitý převodník není až tak špatný, jak by odpovídalo ceně telefonu, ba řekl bych, že strčí do kapsy většinu levnějších telefonů s Androidem. V obchodě to nevyzkoušíte, protože vystavené kusy obvykle kartu s hudbou vloženu nemají a na internetu se dočtete různé rozporuplné informace, nicméně hudební přehrávač opravdu neumí procházet adresářovou strukturu a soubory na paměťové kartě zobrazí vždy všechny. Při prvním spuštění však vytvoří ve složce @Playlists seznam skladeb (binární formát, přípona .sal), v němž je hudba podle adresářové struktury roztříděna. Další přístup je tak o něco rychlejší (zjišťují se pouze změny) a je přeci jen možné vybrat si konkrétní hudbu, jen je třeba se k ní prokousat dlouhým seznamem.

Kalendář umí modře podbarvit zvolený den, modrým rámečkem je označen dnešek a modré číslo značí den, v němž je zadána nějaká upomínka. Kalkulačka umí jen zcela základní početní operace, ale v nouzi poslouží.

Tagy: 

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nokia 130: Takhle bohužel ne (test)

Úterý, 11 Říjen 2016 - 00:20 | logout | Když už debatu končíme tak přátelsky, tak si...
Pondělí, 10 Říjen 2016 - 21:08 | Fotobob | To mi vkládáte do úst spoustu věcí co jsem neřekl...
Pondělí, 10 Říjen 2016 - 19:45 | sumix | Díky autorovi za zajímavou recenzi něčeho, co...
Pondělí, 10 Říjen 2016 - 18:39 | Jabba | Poslední komentář k tomuto tématu. "Útok...
Pondělí, 10 Říjen 2016 - 14:54 | logout | Ve skutečnosti to bylo tak, že autor si telefon...
Pondělí, 10 Říjen 2016 - 14:19 | Jabba | Obecně chápu "rozhořčený podtext" tvého...
Pondělí, 10 Říjen 2016 - 12:57 | Fotobob | Tak něco napište sám, ne? Martin Kukač podle mě...
Pondělí, 10 Říjen 2016 - 09:47 | Jabba | Já to považuju za zbytečnost. Nic ve zlým, ale to...
Pondělí, 10 Říjen 2016 - 00:01 | logout | Znamenám si.
Neděle, 9 Říjen 2016 - 23:38 | kmarty | Kdyby to nekoho zajimalo. Displeje Nokia108 a...

Zobrazit diskusi