Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nokia Lumia 1020 a 1520 budou podporovat RAW

Jak můžete proboha napsat, že je to "vynikající zpráva"? Vždyť je to snad ještě hoší marketing než megapixely - prostě RAW je cool fíčura drahejch foťáků, která výrobce vůbec nic nestojí, tak na to pojďme lákat davy.

Akorát nějak neni zřejmý, co bude někdo s RAWama z tohohle dělat. Ten malej senzor fyzicky nemá tak velkej dynamickej rozsah, aby oproti 8bitovému JPEGu mohla být nějaká výhoda v tomto ohledu a nepřítomnost JPEG artefaktů je u zhusta přesamplované optiky taky irelevantní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je tam 1/1,5" senzor, o jakem si vetsina kompaknich fotaku muze nechat jen zdat. Jasne ze RAW je vyhoda, protoze dostanu cista data ze snimace a ne zkriplenou fotku softwarem telefonu...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

mám fotovybavu za tisuce eur a môžem povedať že najlepšie dnešné fotky z mobilov mi kvalitou ako tak stačia, tým duplom z Lumie 1020, a napr možnosť vyvážiť si bielu na niektorých snímkach by bola veľké plus.

mobil má obrovskú výhodu, že je stále po ruke, Mam z mobilu kopec dobrých momentiek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, 95% lidí, co si tenhle mobil koupí, nemá ponětí o RAWu. Další procenta to neumí zpracovat a výsledek mají horší než mobilem upravený jpg. Ten kdo by RAW využil ovšem nebude fotit mobilem, že? Namísto pořádného mobilu, který by mohl konkurovat i něčím jiným, než jen velikostí, uvedou na trh tyhle mega krámy. Jako zastánce WP musím uznat velké zklamání a můj další mobil bude už s androidem. Nokia, resp. WP holt neobstály a tragický nedostatek aplikací můj odchod od WP jen umocňuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další fake příspěvek od hatera co WP nikdy neměl v ruce. Kdy vy lidi vyrostete z puberty?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hmm

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo hochu, mě ten necelý půlrok s Lumii 620 vyléčil z WP.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OS je u Nokia daný, na tom nikdo nic nezmění, takže co by podle tebe mělo být tou přelomovou fičurou, aby to byl "pořádný mobil"? Jasně RAW to není, ale je to podobná fičura, jako když u auta přibude tlačítko na vypnutí ESP. 90% lidí si to nekoupí i kdyby to tam nebylo, zbylá procenta to vůbec nevyužijí nebo jejich jízda na okruhu bude horší než kdyby toho pomocníka nechali zapnutého. Je to prostě marketingová fičura.
Také nechápu, proč píšeš, že jsi zastánce WP a pak píšeš, že u tebe WP neobstály. To se pak opravdu nedivím podezření, že jsi další WP hater.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moje rozhodnutí pořídit Lumii 1020 je tímto zpečetěno. Poprvé v životě asi dám za telefon víc než 6000, ale beru to tak že těch 10 je za foťák a skoro dokonalý zvuk ve videu.
Ale fakt asi až po zimě, až bude víc co fotit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hmm

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak si to uzij.
Mam tu od kamose fotky porizene v Alpach na 920 a je to tragedie (roztrepene hrany, sum, barvy celkem ok).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

1020 ma cca 4x vetsi plochu snimace oproti 920. Navíc vůbec není vhodna na foceni krajinek. Je to fotak na akce, do klubu, do hospody, kde pevna clona 2.2 je vyhoda a ne hendikep.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a k čemu je to u těchto přístrojů dobré?
Mizerný chip - optika s velkým zkreslením - a co si budeme namlouvat většina uživatelů mobilů nemá o RAW ani ponětí (páč je jim opravdu k ničemu) a když vědí o co jde, neumí s ním zase pracovat.
Ale i kdyby... tak hrát si s RAWem abych z toho nakonec získal zase stejnou patlanici... k čemu je to dobré??

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak mne to nedalo a zkouknul větší část snímků z této tragikomické hračky, po desamplingu na 10Mpix a opět resamling na 40Mpix a doostření, jsem zjistil, že nechybí žádná obrazová informace a obrázek je úplně stejný co rádoby originál, přitom mi to jasně napovídá, že aparát bude mít opravdu čip tak maximálně 10Mpix protože optika zajisté není schopna vykreslit již zmiňovaných 40Mpix, když už s tím má problém i Nikon D800, přičemž "chytrá" elektronika dokáže obrazové data deiterpolovat, resamplovat na 40Mpix (to je 1 pixel na 4), doostřit a já už nevím co s tím vše udělá, zkrátka to těch 40,1Mpix v žádném případě NEMÁ!!! Je to pouze MARKETING!!! Snímky vypadají jako když papír na kterém snímek je zmačkáte do malinké kuličky velikosti průměrného ořechu, zahrajete si s ním dvouhodinový pingpong, necháte si s tím pohrát kočku, pak to opět narovnáte, vyžehlíte mandlem, oskenujete na maximální rozlišení co skener dovede a opět vytisknete v nejvyšší možné kvalitě co tiskárna dovede, voala, tahle mi to celé připadá, prostě stejnej fotohnus jako na každé tatrance... Ikdyž musím na druhou stranu říct, že ty snímky při 5Mpix jsou na dobré úrovni a i to rozlišení je blíže reálné...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.