Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nová OLED megatovárna LG vyjde na 9 miliard dolarů

a u nas sa montuju maximalne ze auta

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Automobil je nejsložitější výrobek co si může koupit normální člověk. BTW nechápu, že Jaguar dal přednost zasycenému Slovensku před Polskem. Asi úplatky...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Že by byl automobil složitější než Windows se mi nechce věřit.

A o tom kde bude automobilka rozhodují investiční pobídky. Slováci prostě dali víc, ale oficiálně a legálně. Takhle holt teď kapitalismus funguje v EU i v USA.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je ale auto je řízené systémem založeným na Windows, znamená to, že jeho složitost převyšuje složitost samotných Windows.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je auto _řízené_ operačním systémem pro desktopová PC, to abych se za chvíli bál vystrčit nos z domu a vyjít i na chodník.

Pevně doufám, že takový OS nanejvýš obsluhuje palubní rádio a zobrazovadlo mapy (alias navigaci). A nejlépe zcela odděleně od zbytku auta bez možnosti byť jen číst data z čidel a už vůbec ne bezdrátově (http://www.wired.com/2015/07/hackers-remotely-kill-jeep-highway/).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Úplatkům ze strany vlády nebo místní samosprávy se obvykle říká investiční pobídka.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No ty si ale odbornik. Aj ked nevylucujem nejake uplatky, je to presne vdaka zasytenemu trhu. Taky trh ma dostatok odborne vzdelanych ludi, surovin, rovnaku menu ako ostatne vyspele staty, atd. Aj kvalita nasich (a aj vasich CZ) vyrobkov si dovolim tvrdit je vyssia ako nejake PL sunty...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"BTW nechápu, že Jaguar dal přednost zasycenému Slovensku před Polskem"

jen tak namatkou...

1) vicemene vsechna (nebo nejvic) konkurence je na slovensku (jak to bylo.. "Přátele si drž u těla, nepřátele ještě blíž") - v tomhle je to stejne jako Silicon Valley, je to takova "pozitivni zpetna vazba"

2) kazda automobilka potrebuje stovky/tisice dodavatelu - v SK uz jsou jich mraky, v polsku by je teprv museli rozjet...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

jasne ze uplatky, fico je uplatna stetka, a je pred volbami

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No fico uplatna stetka je, a tiez trochu divne ze dal menezerom z Jaguaru sukromne cislo. Sice to vyzera cool ale je to take sedlacke na jedneho z najvyssie postavenych politikov v krajne.
Podla sprav ale si to Poliaci posrali svojou sebaistotou co sa asi tradicionalistickym britom nepacilo tak ich proste vycvicili. Ostatne to vyzera sice super, mat tu automobilky, ale nakoniec su to aj tak len motazne linky a ked dojdu dotacie a vyhody a nebodaj stupne cena prace tak sa zdvyhnu a pojdu dalej. Vzdy sa mozu vratit do "rodnej domoviny", ehm, do Indie kde je pracovnej sily dostatok, teda az na kvalitu.
Aj tak je ten dnesny svet zvlastny, povedat pred 20timi rokmi ze Jaguar bude Indicka znacka tak Britske imperium dostane infarkt.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Omyl, najzlozitejsi vyrobok je cip. CPU alebo GPU, to je peklo a myslim ze ludia si neuvedomuju ze je maly zazrak ze po zapnuti vobec ten PC nastartuje. Napriklad taky raketoplan mal priblizne 2.5 mil. pohyblivych suciastok. Dnesne CPU maju cez 1 miliardu tranzistorov a teoreticky ani jeden nesmie byt vadny. Nic zlozitejsie clovek dodnes nevyrobil. Aj ked vlastne dnes sa uz cipy neavrhuju rucne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je důležitý kde ty výrobky navrhují a kde vyrábějí stroje do těch továren. Vlastní továrna na konečné výrobky není zase až tak důležitá. Dneska je v Koreji a zítra může být na Filipínách, nebo v Bangladéši.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Vlastní továrna na konečné výrobky není zase až tak důležitá"

Jak u ceho. Zrovna u aut je docela dost dulezita. Presneji jeji poloha. Je totiz jisty drobny rozdil v tom, prevazet par milionu vozidel rocne nekolik tisic km, nebo prevazet material a pak postavit tovarnu co nejbliz zakaznikum... Tipni si, ktera varianta je levnejsi, 1) prenaset auta za spoustu $$$ lodi / vlakem, nebo 2) prinest do evropy material, zhotovit auta v evrope a prenaset po evropskych cestach ? To ze v US/EU muzes nalozit tovar za desitky mega $$ a prenest ho (relativne) levne a bezpecne kam chces, jaksi neplati o zbytku sveta... a Slovensko je geograficky stred evropy (jasna nahoda ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No dovolim si oponovat. Skor nez u ako coho zalezi ako u ktorej znacky = aku ma vyrobca ziskovost. Takemu Applu sa oplati vyrabat hocikde lebo zaraba nechutne vela na kazdom kuse, takze doprava je mizivy naklad. Tak isto luxusnejsie a dahsie auta, tiez ostavaju vecsinou vo svojom rodisku lebo doprava je zanedbatelna. To co sa posuva blizsie k zakaznikovy su lacne tovary a znacky/modely.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prvni veta meho komentare: "jak u ceho". S applem i luxusnimi auty mas samozrejme pravdu. Zakaznici tam na cenu moc nekoukaji. U "kazdodennich" aut je to jine kafe..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A jak je teda na tom poslední generace OLED displejů co se vlastností týče? Hlavně jakou životnost mají body - zvláště modrá, než dojdou do kolika procent své maximální svítivosti?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Modrá mu pořád špatnou životnost, proto se to obchází. Buď se do matice 2×2 dají dva modré body nebo se používají jen bílé OLED, před které se dávají barevné filtry. Jeden postup používá Samsung a druhý LG, akorát teď nevím, který co.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bílé OLED s modrým filtrem? To je pro mne novinka, dosud jsem žil v přesvědčení, že bílá je modrá, nebo UV-A LED s žlutým luminoforem (https://cs.wikipedia.org/wiki/LED). Stejně tak bílé OLED panely, co jsem tak dohledal, bývají složené z RGB OLED.

Že by se už do displejů dostalo tohle? http://www.ledsmagazine.com/articles/2009/06/researchers-develop-all-whi...

Ale životnost taky nevypadá oslnivě.

Aha, ok ... viz příspěvek dále
http://www.digitalversus.com/duels-battle-of-five-star-products-a966/lg-...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

u LG si s modrou farbou nerob starosti. LG vyrába WOLED (white OLED). Zdroj svetla je biely OLED pixel a pred ten sa použije jeden s WRGB filtrov. Pri jednom kuse 55" FHD TV po cca 10000 hodinách prestali fungovať (svietiť) 3 či 4 subpixely (myslím, že absolutna pohodička) a to je dnes už asi 2 roky starý model. Vtedy som si povedal, že je to už v pohode.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je sice velmi chvalitebne, ze takto obisli kriplavost modrych OLED, ale nazyvat tento vysledok ABSOLUTNA POHODICKA???? 8-O

`Absolutna pohodicka` sa neda nazvat ani situacia s LCD, ked ale mam ako zakaznik aspon sancu sa urcite dostat k 100% kvalitnemu vyrobku, ktory bude bez vadnych pixlov po zbytok zivotnosti (u LCD sa mi zatial nestalo, ze by sa objavil `pixel` - ked uz tak cela linka z dovodu externych vplyvov)
--> vdaka moznosti vratit vyrobok do 2 tyzdnov mozem mat na haku vraj `prijatelnu kazovost` podla vyrobcov!

Jednoducho odmietam zaplatit stovky az tisice eur za smejd, kde budem musiet cumiet na nejake `vadne pixle` --> podotykam za plnu cenu!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, porad je zivotnost omezena, na druhou stranu, tempo vydavani lepsiho (vykonejsiho) hardwaru a vymena zarizeni u lidi je tak velke, ze snizena zivotnost az tak nevadi. Bohuzel je dnes nerealne se domnivat, ze budu mit smartphone, tablet nebo i treba televizi 5 let a ze to bude bezvadne fungovat. 2-3 roky jsou bezna doba opotrebeni a i ta modra v OLED tenhle cas prezije. Jinak u smartphonu, ktere nemas neustale zapnute, jses schopen i tech 5 let svitivosti OLED v pohode dosahnout, takze tam to neni problem vubec, nebot se jednoduse nepredpoklada, ze budes mit telefon 5 let. Nerikam, ze je to spravne, ale je to tak a OLED je vetsinou jen maly problem.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nerealny jsou spis tvoje predstavy, nikdo nebude menit TV po 5 letech. Lidi jezdej hosiku autama staryma 20 i 30 let ... a televize ma porad spousta lidi analogovy. Ostatne, sam sem posledni vyradil zhruba pred 1/2 rokem, kdyz proste umrela. Po nejakych 25 letech.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To nejsou jeho predstavy. To jsou predstavy vyrobcu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak vymlety mozky si kupujou novej jeste placatejsi a nepouzitelnejsi mobil co 1/2 roku. Moje "cihla", co je 8 let stara, ma tlacitka (a navigaci taky spusti) mi vydrzi tyden bez nabijeni (se starou baterkou), nepotrebuju tejden co tejden flashovat novej img, protoze to "kua porad seka" a prezila uz nekolik desitek padu.

Plackopatlafouny co se nevejdou ani do hodne velky kapsy saka vazne nepotrebuju. A pritom s baterkou s kapacitou jakou maji by ten muj dedecek vystacil na 2 mesice.

Ze sem extremista? Mno ... kdyz se tak rozhlidnu kolem sebe, tak ani ne. Zakaznik nakoupil zamestnacum patlafouny, a 1/2 z nich rekla at si je strci, a nechali si svoje tlackatkove nokie. Naprosto pochopitelne. Potrebujou totiz telefonovat a ne porad hledat, kam by pripojili nabijecku. Ale pravda, znam i vymastence, co maji za posledni 2 roky uz 3ti iphone, a to proto, ze jim potreti doslo misto, takze z 32GB top modelu presli na 64GB ... atd, pokazdy za 30k+ bez dane. Za ty prachy si doma postavim kino co mi vydrzi 30 let.

Mno a co se zobrazovatel tyce, pevne doufam, ze muj sestilety IPS 1920x1200 LCD jeste par patku vydrzi, protoze je to dneska uz vzacny zbozi, a tech 120 px je kurevsky znat. Petileta plasma taky nevypada, ze by chtela v brzky dobe umrit a kdyz porovnam jeji obraz s tim, co se dneska prodava, chce se mi blejt. To radsi telku uplne zrusit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takze jsi v podstate potvrdil, co ti tady piseme, mas nerealne predstavy o tom kolik veci dneska vydrzi. Jasne mas doma kopu stary elektroniky a drzi ti treba 10 let, ale myslis, ze bude drzet vecne? Ani nahodou, hodne dobrej japonskej kondenzator se ti roztece nejdyl po 25 letech, no dneska se "cina" roztece i po 2 letech, to je proste fakt a faktem zustava, ze az ti jednou mobil doslouzi, az ti doslouzi tva plasma, tak si bud koupis patlafoun a televizi s dvouletou vydrzi nebo si nekoupis nic a zustanes jak bez telefonu, tak bez televize, to je proste dnesni realita a muzes se vztekat jak chces, ale to je tak vsechno co s tim muzes delat (pokud si teda nevyrobis vlastni tlacitkovej telefon), protoze jine nez patlaci se delat nebudou, uz dnes se tomu venuji na svete pouze dva vyrobci a i ti uvazuji, ze pomalu budou koncit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A nac by vyrabal vlastny tlacitkovy telefon???

Ty mas realny pohlad na situaciu, ked si si nevsimol ze viacero vyrobcov ponuka aj AKTUALNE NOVE male tlacitkove modely za smiesne peniaze?

Pri tych objemoch predajov je totiz zaujimava aj minorita, ktora jednoducho chce maly jednoduchy telefon s dlhou vydrzou! Ked to nevyrobi overena firma, tak to vyrobi minimalne noname cinan...

Takisto predstava, ze jak sa objavi OLED TV, tak vsetky tie LCD zmiznu z ponuky jak mavnutim prutika je velmi naivna...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano číňan v garáži vyrobí levný tlačítkáč - ale ve srovnání s patnáct let starou Nokií to bude ve všech ohledech šunt. Asi vyhlásím anketu o nejlepší tlačítkáč aktuálně na trhu. Aby měl BT s podporou handsfree, aspoň 2Mpx foťák, solidně citlivé GSM rádio (= plastový kryt), dlouhou výdrž na baterku, USB s virtuálním sériákem co umí přes AT příkazy "phonebook entries", příjemnou a odolnou klávesnici, oddělená a barevně rozlišená tlačítka na zvednout/zavěsit a nejlíp i mrkající diodu co signalizuje "něco zmeškaného". Menu tlačítka s namapovatelným seznamem funkcí. A aby to nemělo fůru zbytečnejch kurvítek, co jenom zvyšují počet kliků na to, abych vytočil číslo nebo napsal SMS. Tzn. něco tak na úrovni Nokie 6250. Rozložení klávesnice ideálně Nokia (ale to je nejmenší problém). Závěrem naprostá fantasmagorie: displej kdyby mohl být něco čitelného na slunci = prakticky cokoli jiného než barevné TFTčko (a možná radši ani OLED), asi by stačilo černobílé reflexivní LCD s přisvícením, nebo e-Ink. Pak by totiž nebyla potřeba ani ta mrkající dioda - reflexivní LCDčko se zhaslým podsvícením nebo e-Ink žerou v klidovém aktivním stavu nula proudu. Relativně nejmíň potřebuju 3G/4G a WiFi AP/klienta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hezký sen. Bych konečně nahradil Siemense SL45i

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sumasumárum by to asi bylo to nejrozumější (zůstat bez patlafounů nebo nicatých tv), aspoň by lidi začali bejt trochu lidmi, snad, pokud už není pozdě :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Momentálně mám z nouze patlafoun, protože C2-01 jsem si na jaře omylem rozšlápl a základní Lumia byla cestou nejmenšího odporu. S nadšenou zvědavostí jsem sledoval zmínky o 222, ale podle prvních recenzí to opět není to pravé ořechové (hlavně dementní firmware) - prostě už to není Nokia co bývala. Takže matlám dál a jsem opatrně zvědavý, s čím přijdou Finové na podzim 2016. Dost se obávám, že už se rozpustil R&D team a "pravá Nokia" se bude snažit jenom dovyždímat zbytky zašlé slávy ze známé značky, s produkty na úrovni čínského noname :-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"nikdo nebude menit TV po 5 letech"

Ale bude. Dnes je totiz uroven znalosti ve vyrobe takova, ze je opravdu jednoduche vyrobit vyrobek ktery s 99% pravdepodobnosti po 5 letech chcipne. Navic i kdyby se vyrobce *snazil* o dlouhou zivotnost, jsou tady takove drobnosti jako 1) digitalni TV je asi 1000x slozitejsi nez analogova (hadej co stoupa se slozitosti?) a 2) se zmensujicim se vyrobnim procesem se ti postupne zacinaji projevovat fyzikalni jevy, ktere rozhodne zivotnosti nepridavaji (dej si do googlu treba electromigration, zabavni to jev). Abych to tak rekl, z trojice "slozity, levny, spolehlivy" muzes mit jen dva.

Takze to ze sis pred ~25 lety koupil analog TV je fajn, nic proti. Ale jestli si myslis ze dnesni auta precpana elektronikou a dnesni TV budou fungovat jeste za 20 let, tak si docela naivni...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proto si levny veci nekupuju. Kdyz sem naposled vyrazoval boty, ve kterych sem denne chodil, bylo jim 8 let. A nez vyradim 8milety PC, jeste to par patku potrva. Ne, nestal 20k ... nekteri za tu dobu maji uz 4ty, a s tim 4tym se dostali vykonostne na to, co mam, ale stalo je to 2x tolik.

A jelikoz najezdim 50k rocne, tak se to auto stejne mechanicky rozpadne driv, nez chcipne elektronika.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejde len o samotne znizenie svietivosti -> hlavne u zariadeni ktore casto zobrazuju podobnu vzorku zostava tato vzorka `vypalena` (v podobe vecsej opotrebovanosti nez zbytok OLED) a degraduje vizualnu kvalitu obrazu `duchmi`

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uz za zivota Jobsa bolo oled v telefonoch daleko lepsie ako hociktore LCD ... bola to konkurencna vyhoda samsungov, takze samozrejme dristal len to co dristat musel, aby si ludia nebodaj nemysleli ,ze telefon za polovicu moze mat lepsi display. Nepreslo vela rokov a oled mieria do iphonov, pritom technologia sa vyrazne nezmenila, narastlo rozlisenie a to je vsetko

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Uz za zivota Jobsa", "konkurencna vyhoda samsungov" :-)) ...

Jojo ajfouny měly dlouho! až tuším po čtverku?, jen LCD (i kdžy aspoň IPS od LG, ale i tak b ymě v autě večer oslepilo "mlíko" z podsvětlení když jej využívám i jako kameru z ajíszdy pro důkazní materiál) a naopak camcunky měly nekteré(!) Super AMOLED Plus (jeden z prvních - SG2, mám funkční a s neprasklým sklem, dodnes už asi 6-7? roků!)

Recenze např zde: http://www.mobilmania.cz/clanky/samsung-galaxy-s-ii-proste-ten-nejlepsi-...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.