Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Noctua NH-D15 - nová vlajková loď, nástupce legendární NH-D14

Bodejť by ty desky 1366/2011 neumíraly v průměru možná ani ne za rok a půl když nejen že do toho strkají přímotopy, ale ještě na to věší takový věci. Při vší úctě k Noctue, tohle už je fakt mimo, konkurenční chladiče mnohdy při stejných rozměrech jsou lepší - fakt to jde i bez ještě větších a víc žeber.

Je sice hezký že tam je backplatek, takže to hned neurve kuličky pod socketem, no nebudeme si nalhhávat, že tohle nekroutí desku jak sviňa, ta je totiž přišroubovaná na třech šroubcí o dost výš a na pár dalších o dost níž a celé to mechanické, tepelné a elektrické namáhání nese tišťák. Jo kdyby byl chladič zamontovanej skrz desku rovnou do skříně, jako to měly některé staré sestavy HP apod., to by bylo jinčí kafe…

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tahle váha je upřímně prd :) Měl jsem na desce Thermalright TRUE copper asi 2 roky a žádný problém, chladič važil 1900g jenom ten pasiv... +2x fan jsme někde jinde :) Nic se neprohýbalo a vše makalo krásně :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ufff. Teda osobně mi celoměděný chladič přijde jako nesmysl pro snoby. Měď sice má tepelnou vodivost větší (hliník kolem 230 W/(m*K), měď kolem 400 W/(m*K) - tedy měď má 1,7x lepší heat flow při stejném teplotním gradientu a průřezu), ale hliník ji díky výrazně lepší hustotě (2,7 g/cm^3 pro hliník, 9 g/cm^2 pro měď - hliník může při stejné hmotnosti mít 3,3x větší průřez) snadno hmotnostně přebije všude tam, kde není omezen buď průřezem nebo celkovým rozměrem. (Třeba v základně chladiče, která má pevně dané rozměry, má měď smysl, ale v lamelách?) Pravděpodobně jste mohl místo toho chladiče použít chladič parametry téměř identický, ale s výrazně menší hmotností a rizikem, že se něco urve.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaké konkurenční produkty jsou při stejných rozměrech lepší?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Např. nový Thermalright True Spirit 140 se zdá být už v základu lepší, rozhodně s druhým ventilátorem, a má to dohromady aspoň o 20 deka méně. Viz http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?286130-Thermalright-T...(BW)

Můžu ho sehnat za 1270,-

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel to je realita. Já měl blbej Hyper 212 a když jsem po třech letech PC položil a znova postavil, deska (od Asusu) už nenajela ...jen v poloze v leže. Scythe Mine 2 jsem si už raději pojistil zavěšením na stahovacím pásku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U mě naprosto stejný případ. Deska Asus, chladič 212 a po 3,5 letech konec. Doopravdy byla prohlá. Myslel jsem, že je to levný šunt ale zničil ji chladič. Celkově 212ky mají katastrofický montážní systém. Při instalaci jsem proklínal všechny zaměstnance CM a tak jsem rád že jsem se toho krámu zbavil. Vždyť ani pořádně nedržel a při manipulaci s deskou chladič cestoval.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem někomu dával do kompu CoolerMaster Hyper 103 (muselo ty být levný dle zadání) a backplate (pro AMD) je tam opravdu debilně vymyšlený. Při dotahování chladiče na procesor se deska opravdu ošklivě prohla (a to jsou tam předepínací pružiny), tak jsem hned dotažení povolil na minimum, ale stejně se mi to nelíbilo. Koneckonců způsob podložkování backplate dával tušit, že to je divné řešení.

Naopak noctuuu NH-D14 používám leta a nikdy nic "nestrhala". Backplate opravdu umožňuje dotažení bez většího průhybu desky a tak je tam "jen" namáhání na ohyb při postavení skříně. Tohle namáhání zdá se desce moc nevadí, narozdíl od brutálního námáhání nevhodných systémů dotažení chladiče.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

divny, desku 1366 spolu s Thermalright Silver Arrow (1.1kg) mam pres 2 roky v jednom z PC co jsem dost casto prenasel, a PC funguje dodnes vpohode a chladic s desou ani nehne

psal jsem to kdysi i na EHW, ale alespon ohnout desku aby se porusili spoje je velice obtizne a sotva to prumerny jedinec jako ja zvladne rucni silou, natoz aby to nejak zvladnul 1.5kg chladic, odzkouseno kdysi na dosluhujicim PC se socketem 775 na kterem jsme se vyradili, tyhle famy otom ze tezke chladice nici desky jsou jen "internetovou famou" :) prvni co odeslo a zacalo praskat u nicene desky, byli mista kde se deska sroubuje ke kejse a to az po radnem kopnuti do chladice na CPU ktery drzel diky backplate, oblast okolo socketu byla ale nadale neporusena a PC normalne najelo :) z funkcnosti vyradilo PC az finalni urazeni chladice kdy to neustalo vahu cca 80kg kdys jsem na chladic dupnul a vyrvala se cast desky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Se stačí podívat po bazarech. Hajzel špina smeti Gestler neboli pan Jan Španiel to takhle hromadně bere po směťácích i s grafikama, fouká fénem a peče v troubě a prodává pod různými nicky blbcům např. na PCTf.

Je to ten zmetek co dělal že „reball“ na tom Samsungu 305T co jsem tu měl - fungovalo to pár hodin. Od kvalitního překuličkování už běhá několik týdnů.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jaké má nicky? :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo to nevim, mám jen info, že tam takto je. S člověkem co ho okradl o laptop a prachy si u něj někdy uděláme návštěvu, zdržuje se v Neratovicích. Když si ještě vezmu jakou tu dělal show a přitom je to podle člověka co mu tohle přeprodává docela socka…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam vodnika s aktivni cirkulaci. Cele se to vejde do bedny, na CPU je jen maly chladic a montaz je daleko jednodussi. Jedu i2600K @ 5GHz posledni tri roky jako pracovni PC a zadne problemy.

Nechapu proc nekdo pouziva takovehle kontrakce.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě se dá s NH-D14 bez problémů v určitých testech srovnávat Scythe Mugen 4 za 1100 Kč. Hlučností je tom velmi dobře a chladící výkon nebude o tolik horší. Mugen 4 má jen jednu věž, jeden 120mm ventilátor za pár korun a pohodlnost montáže je také na úrovni. Váží 750g a zastane stejnou funkci jako NH-D14 nebo levnější Noctuy. Uvidíme jak se zlepší, já bych větší potvoru jak je Mugen nechtěl. I těch 750g po několika letech udělá na desce stopy po mechanické námaze.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

a čo tak nejaký test na Nofan CR-80EH, čím uchladím 35W CPU pasivne a spoľahlivo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na 35W CPU s připájeným rozvaděčem ti bude stačit Gelid Tranquillo. Má dostatečné rozestupy mezi žebry a větrák se dá použít kdekoliv ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám NH-D14. Je sice velká jak prase :D, ale chladí obstojně. Kdybych si měl volit mezi 14 a 15, tak bych si asi nezvolil nic a šel bych to vodního chlazení od Corsairu za podobnou či nižší cenu, který chladí ještě lépe.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

All-in-one vodníky jsou fakt na dvě věci.
Když už vodní chlazení, tak si poskládat celý okruh. Pak klidně můžeš chladit 200W CPU pasivně pokud máš přebytek místa na obrovský výměník. Nikdo ti to nezakazuje hodit ven jako klimatizaci. A nebo prostě to hodit na stěnu místo radiátoru :o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Instalace kvalitního vodního chlazení se snadno kombinuje s instalací tepelného čerpadla se zemní smyčkou. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mě taky právě napadlo :D Není to zase tak špatný nápad, alespoň to nebude zamrzat :P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zase taky špatný nemohou být, ne?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Noctua je má oblíbená firma. Vždy ve skříni vyměním větráky od výrobce za modely od Noctua a vychutnávám si tu tichost.

Prostě super tiché větráky s ohromnou životností ložisek a ještě jsem neviděl, že by se ložiska někdy "vychodila" a začala hučet.

Ale těmto větším modelům jsem zatím vyhnul. Člověk nechce uvěřit, že mu to nepoškodí základní desku, i když muj známý mi potvrdil, že ještě nikdy neměl žádné problémy.

Předpokládám, že lidé, co si stěžují na ohnutí, měli pravděpodobně nějaký nekvalitní model. Prostě ne všechny výrobky "made in China" jsou si rovny :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo větráky jsou supr, vo tom žádná, no ale todle je prostě už moc…

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hodně záleží myslím na skříni a hlavně na otvoru pro backplate. Mně to zrovna vyšlo tak, že se to krásně opírá o skříň a žádná námaha na desku tam není.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Noctua dělá asi nejlepší ventilátory, ale mohli by konečně vymyslet chlazení abych tak řekl rovnoběžné se základní deskou, nízkoprofilové, něco jako má např. Playstation 3, a to včetně zdroje, aby se počítač dal instalovat do velmi tenké skříně, řekněme maximálně 7-8 cm. Umístnit a uchladit tyto věci ve velké bedně umí každý...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak do malé skříně nebudeš rvat CPU s TDP 125W. To je logika.
Vždyť není problém ani uchladit i5 4670K ještě mírně přetaktovanou s TDP do 80W to v pohodě zvládne kdejaký chladič za pár stokorun. Tak se podívej třeba na chlazení Steamboxu, to by v pohodě na uchlazení i5 stačilo. Pokud ale chceš tichý chod tak je nutná investice do věže nebo pořádně velkého placatého boxu přes půlku základní desky. Chlazení PS4 se mi vůbec nelíbí. Je tam radiální větrák který dělá neskutečný bordel. Na to se Noctua může vykašlat, protože to nemá smysl dělat. Vysoké teploty a hlučnost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Tak do malé skříně nebudeš rvat CPU s TDP 125W. To je logika."

Co by nemohl? Stačí ten proud vzduchu hned nasměrovat ven, to se běžně dělá. Akorát se tomu říká "1U rackový server" a řve to jako kráva. :-) (Já mám třeba hned za zdí kumbál a docela přemýšlím, jestli bych tam neměl přemístit všechen "krabicový" HW, provrtat díry ve zdi a úplně se vykašlat na odhlučňování. V té místnosti je navíc taky docela zima.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NH-D14 má max. hlučnost 19.6/19.8 dB(A), max. hlučnost s regulací otáček 13.2/12.6 dB(A).
NH-D15 má max. hlučnost 24.6 dB(A), max. hlučnost s regulací otáček 19.2 dB(A).
Autor článku (David Ježek) to holt vidí jinak a klidně napsal hned v první větě, že "Noctua NH-D14 odchází do důchodu. Její nástupkyní je model NH-D15 - větší, lepší, tišší". Loni jsem slyšel tuhle větu: Česká republika je zemí, kde pravda se stává lží a lež pravdou".
Noctuu NH-D14 používám 10 měsíců, jede nonstop, CPU mám Core i7-3930K (nepoužívám overclocking), výkon CPU je neustále na 92% maxima (+- nějaké drobné), teplota CPU v zimě max. 69°C, v létě max. asi 77°C. Otáčky ventilátorů v zimě cca 900 ot/min, v létě asi 950. Hluk ventilátorů ve dne je pro mě nepodstatný, v noci je to horší, ale dokážu při těch cca 20dB spát (s druhým tlustým polštářem na uchu :-)). NH-D15 je ještě o hodně hlučnější, každý si musí rozmyslet, zda mu to bude vadit či ne. Loni v červnu nebyl za pro mě přijatelnou cenu lepší a výkonnější CPU než právě i7-3930K. Zhruba od září 2013 je k mání lepší, Intel Xeon E5-2620v2 (výkon asi o 8,5% vyšší, cena 10.100 Kč, PassMark 13200 (skvělé), TDP jen 80W (i7-3930K má TDP 130W, cena 11. 4. 2014 min. 13.500 Kč).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

někde něco máte špatně. Hlučnost 20dB by jste neměl být schopný registrovat, teda pokud nemáte počítač přímo u ucha.

Předpokládám, že problém nebude v hlasitosti ventilátorů, ale spíš v cirkulaci vzduchu.
Buď někde máte ve skříni překážku, která brání proudu vzduchu!
A nebo máte moc výkonné vyfukování vzduchu ze skříně a nasávání vzduchu nestíhá a vzniká tak "podtlak" (popř. naopak ... moc výkonné nasávání = přetlak)

má vlastní zkušenost:
Nejhlasitější součástkou v mém počítači je PRACHOVÝ FILTR. Ten totiž z principu vytváří překážku proudu vzduchu a chytá prach... když odstraním prachový filtr, tak ani nepoznám, že mi v počítači běží 4 ventilátory.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zákl. desku mám ASUS P9X79. V setupu BIOSu stačí nastavit "Normal mode" (předtím jsem tam měl "ASUS Optimal mode", který zapíná Turbo Boost a frekvence CPU vyskočí na cca 4.1 GHz). V "Normal mode" je frekvence CPU nižší (3.5 GHz; Turbo Boost se nezapíná), takže CPU se samozřejmě méně zahřívá a ventilátory na chladiči mají nižší otáčky. Výpočetní výkon se snížil jen o málo. Teplota CPU v max. zátěži klesla o 15°C, hluk ventilátorů na chladiči se přirozeně o dost snížil. Celková spotřeba počítače klesla cca o 10W. Maximálně tichý a úsporný provoz se zvolí nastavením "Power Saving mode".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

@ Psycho Mantis:
Vřelé díky za objasnění, podívám se na to. PC sestavoval profesionál, kterému věřím, takže jsem nic nekontroloval. Moc díky, zdraví Tomáš.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.