Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový 21Mpix snímač Sony pro kompakty, umí full-res 25 fps i 4k/60p video

Asi by stalo za to zminit ze 10bit nebo 12bit je celkem obycejna hodnota, protoze se vztahuje k linearnimu zaznamu, na ktery je nutno aplikovat nejakou tu gamma, aby se to spravne ulozilo a zobrazilo.

A pak zajimava treba muze byt spotreba u 4k/60fps ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co pořád máte s tím PALovým světem? Jako kdyby se dnešní televize (a potažmo jakákoliv jiná zařízení) musely držet frekvence proudu v zásuvce... Proč by měl někdo potřebu používat 50p, když může mít 60p?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To taky nechapu a jeste vetsi uchylarna je pouzivani prokladanyho obrazu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže přejít na 60fps by znamenalo, že všechny dosavadní nahrávky nebudou plynulé, přepočet 50-60 je znát. Proto 50 fps v Evropě dál zůstane. Srovná se to, až se dostaneme na 300fps :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je ale relevantní jenom pro televizní vysílání, ne? Video z foťáku nebo kamery přehraju ať má 50 nebo 60 snímků za vteřinu (na PC naopak budu radši za 60, protože to je obvyklá obnovovací frekvence)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A 25 fps pro video/film je dostačující? kolik fps stačí pro hry? hmm
Proč nemají filmy 60 fps? nebo 120 fps?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Musela by se upgradovat všechna kina na světě. Takže dokud bude většina kin promítat filmy z 35mm materiálu na 24 fps, budou muset distributoři přinejmenším nabízet takovéhle špulky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Takže dokud bude většina kin promítat filmy z 35mm materiálu na 24 fps"

A to je povinost nebo výsada? Barco a NEC nabízejí špičkové 4K digitální projektory. Ať to lidé odmítnou a nechodí do těch zastaralých kin promítajících v pomalém a nevýkoném 24 fps. To platí i pro filmaře.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hollywood nedávno (někdy na podzim vloni?) ohlásil konec točení i distribuce filmů na celuloidu a doporučuje digitalizovat kina neb dále se bude distribuovat pouze digitálně čili fps již je šumafuk :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hollywood u nás něco distribuuje? Tak, jako Tesla prodává svoje auta, to znamená přímo? Já měl za to, že to mají na starostí víceméně místní firmy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A v CR (nebo kde myslíte tím nacionalistickým: u nás...?) v kinech se nepromítají filmy z Hollwoodu?! Tedy se to nedotkne kin v CR?! Já jen že po tom následovaly i další filmová studia a malonákladové filmy mladých režisérů a studentů se distribuují již jen digitálně! Byl jsem na jednom takovém filmu v Brně v digitalizovaném kině na filmu natočeném digitálně ve 4K a byl dějem i technickou kvalitou, neb byl navíc umělecky pojatý krom děje, mnohem lepší než celuloidu... Mnohá velká kina maj smůlu, neb s digitalizací zaspala a mnhé zajímavé se tak do nich nedostane :-( Ale od kinokaváren po některá soukromá větší kina se dávno digotalizovala a jsem za tuto konkurenci rád :-) Jen houšt! Ale kvalitně! (v jednom větším kině v BV např kamoš skládal "promítačku" cca z 6-ti FullHD dataprojektorů a řešil HW i SW rozdělení obrazu a synchronizaci taktů, podobně už dávno v Břeclavi řešili místní HDTV po kabelu včetně překopání studia kvůlu HD odbavování i SD starých filmů, neb to má velepozitivní vliv na klvalitu než je prznit i SDTV přenosem...)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ale ale analog TV již také dávno neexistuje a nezbylo všem domácnostem nejen v CR než abgrejdovat TV nebo alespon dokoupit externí přijímač DVB-T, dnes tzv. "setopbox"... a kdysi za komunistů pamatuji dokoupení tzv. "konvertoru"... na progam CStv2 ;-) Obojí je prostě přijímačem at se to momentálně jmenuje jak chce ;-)

A kdo chte víc - HDTV, tak musí posdtoupit další "abgrejt" - výměnu přijímače at již DVB-T nebo DVB-S2 a to zvládající dekodovat MPEG-4 a dle mě to nebude brát nikdy konce... :-(

Vývoj nezastavíte a kdo se nepodřídí , bude koukat na tmu nebo do zdi a nebo si může promítat celuloid leda individuálně sám doma :-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

videa v TV vysílání maj sice jen 25fps ale zpravidla jsou s prokladem, což je 50polofps čili 50i tedy 50Hz! Ale film je 24fps progresívně a u progresívu fps = Hz tedy je to jen 24Hz :-( Progresivní scan obrazu se prokládanému o 25fps vyrovná až při 50fps ;-)

Filmy nemaj 50p nebo 60p proto, že se šetří především přenosová csta TV... 50i čili 25fps prokládamě je od počátku kompromis stejně jako 24p u filmového pásu a i přesto celovečerní film stojí jen materiál miliony!

Dnes se ale i amatérsky dá natočit videjko i v 50p potažmo v 60p :-) Ale není šiřitelné TV cestou ani na YT co podporuje max 30p a 50p zatím přehraje "jen" PC :-( Ale nároční diváci si cetu najdou, masy socek at dál kouká na prokládaných 50i stejnak většina kouká na vakuovou baňku - CRT TV s 25fps prokládaně - prostě starý blikající osciloscop :-)) na 50-ti Hz s vykreslováním nadvakrát obřádek co šidí oko ale jak čí oko! Mě to silně vadí! :-(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

" Ale film je 24fps progresívně a u progresívu fps = Hz tedy je to jen 24Hz :-("

Já měl za to, že většina dnešních 35mm projektorů má triple-blade závěrku, a tedy efektivně 72Hz "refresh" (i když jen 24 fps).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, klapky (závěrky , ovládané maltézkým křížem) promítaček tikají sice na násobku!!! vyšším - čili 48Hz nebo až 72Hz(často používané u LCD TV), ale to neřeší malé fps zdroje!!! obrazu... Pouze zobrazí stejný snímek 2x nebo 3x...
Je to pouze pro to, aby zdroj světla (nikoliv výměna snímku!) neblikal moc pomalu - pod prahem vnímání nepříjemně do očí navíéc i zdroj světla obrazu (defacto zakrývání toku světla z lampy zejména i velmi světlých scén by to bylo jako kdyby v sále někdo blikal vypínačem hlavního osvetlení...), nic víc... :-(

Podobně levné LCD TV ač 100Hz nebo většina Plazma TV ač 100 nebo i 600Hz -kterou má kamoš od LG v 60"/600Hz, stále neřeší jemné trhání obrazu - konntur objektů zejména při prudším pohybu natož švenku kamerou do stran zejména. Stále mu obraz jemně trhal neb navíc je v ropzporu evropských 50i vs 600Hz... U filmu dá lepší výsledek paradoxně mnohem méně Hz - 72Hz!, než těch 600Hz a tak dále. Prostě musí to být v násobcích alespon, když už né TM!

To řeší až 100Hz TM (True Moution) čili přepočet i fps zdroje videa! Nestačí aby naslepo rycheji tikala pouze obrazovky..., pak to nemá smysl když do ní pustíte stále malé fps... :-(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pouštět plynule 24Hz film je docela věda; jsou dvě možnosti - buď synchronizovat s obnovovací frekvencí zobrazovače( což vždy nejde, páč né každý monitor umí 24/48/72 Hz) nebo přepočet na 60Hz; to má zase docela mouchy ale implementace pro PC je asi nejlépe tady:
http://www.svp-team.com/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.