Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nový MacBook Air - netbook v jablečné verzi

Tak ak by toto sluzilo ako vzor pre netbooky, tak klobuk dolu, mali by sme sa na co tesit ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řada MacBook Air mi příjde, že jde o subnotebooky od Applu. Z netbooku to možná má velikost displeje, jinak konfigurací to pod netbook nespadá, ani cenou ne. Divím se však, že Apple zatím nepřišel s netbookem, zatímco velcí počítačový výrobci mají v sortimentu aspoň jeden typ z kategorie netbook.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple zavrhol netbook z principu. Miesto toho prisli s iPadom.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lepší titulek by byl : "netbook v jablečné verzi s jablečnou cenou" :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že AirBook neni netbook :-) Ostatně se stačí podívat na použitý procesor. A co se týka ceny - nízká rozhodně není. Ale pokud se pokusíte najít srovnatelně vybavené (což v tomto případě bude docela problém), tak zjistíte, že zase tak moc vysoká není... Je to stejné jako s jinými jablečnými výrobky. Krásný příklad je Mac Mini - stejně vybavené PCčko je za zlomek ceny. Ale když kouknete pouze na modely s podobnou velikosti, tak zjistite, ze Mac Mini ma vetsi vykon a je pritom levnejsi. Otazka tedy zni - je drahy? Pokud koukate jen na vykon, tak ano. Pokud na celek, tak rozhodne ne (tedy ne v porovnani s konkurenci)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

.. a jak je to s widlema sli by tam nejakym zpusobem napechovat ... ci to Jabko ma nejak osefovany aby tam mohl byt jen jejich OS ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jdou tam napechovat, apple poskytuje ovladace i podporu. Ale je to hrich :))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proč hřích? ;-) Já třeba widle vůbec nemám rád, ale kdybych si měl vybrat mezi widlema a jablečným OS, tak z hlediska použitelnosti bych měl hned jasno, že widle :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím správně, že než UNIX od Jobse, to raději widle?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mno... že to je UNIX, je v pořádku. Že to je od Jobse, už v pořádku tolik není, ale což o to... nejhorší je, že z hlediska uživatelského rozhraní to je hrůza a i ty widle jsou na tom líp. Ve škole máme v počítačové hale počítače s linuxem (ty preferuju), pak s widlema (tam sedám jen když není volno na linuxových) a pak tam jsou jabka, a tam jdu jenom když už opravdu není vyhnutí (je to spíš za trest) - to je (ne)jen můj názor. Ale proti gustu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

predpokladam, ze tam pouzivaju nejaku predpotopnu verziu OSX 10.1 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to je asi na delsi diskuzi a hlavne nekde jinde... Ale system, ktery se snazi neustale MacOS kopirovat, neumi poradne pracovat ani s disky, kopirovat se naucil az v poslednich verzich a cely se chova jako Tamagoci, bych nenazval jako uzivatelsky privetivy :-D Jediny plus Wokenic je vetsi mnozstvi aplikaci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak pise vejr, to je na delsi diskusi a jinde. Ale problem vidim prave v tom, jak to hodnotis, zjednodusene: "mame 2 ve skole. sedel jsem u toho 20 minut a bylo to hrozne. veci tam nefunguji stejne jako na vsech dvou ostatnich os, ktere znam. bojim se prijimat nove veci, da to praci, a bezpecnejsi je jit s vetsinou. dokonce by se mohlo ukazat, ze mensina na tom byla celou dobu lip, a to by byl teprve prusvih. moje vetsina by me zavrhla a jeste ke vsemu bych si sam sebe znevazil tim, ze jsem mylil a nedokazal si to priznat. nene." ok, to jsem trochu prehnal :)) takto to samozrejme vubec nemusi byt omezene jen na nejake operacni systemy..

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mno, evidentně mě neznáš, tak budiž ti odpuštěno :). Já rozhodně nejsem člověk, co by šel s většinou nebo se řídil tím, co si myslí ostatní. Jde o to, že MNĚ se MacOS nelíbí. A nejde o to, že bych nepřijímal jiný věci, ale zkrátka - snažil jsem se k tomu přistupovat jako "zkrátka uživatel" - ovšem když mi poměrně dlouhou dobu trvalo udělat poměrně banální věci, tak ten systém zkrátka nebudu oslavovat, prostě mi nesednul. Možná někdo pojem "intuitivní" chápe jinak, mně to ale přišlo spíš jak kdyby mě někdo zavřel do bludiště a nechal mě prokousat se z něj ven. A to nezmiňuju třeba ergonomii hardwaru nebo používání věcí od applu, protože jsou "in", ale to už by nebylo fér sem tahat, když řeč je o OS. No každopádně nikomu jabka neberu, je to každýho věc a je dobře, že si můžeme používat, co chceme a máme na výběr... spíš to bylo moje zamyšlení nad tím, jestli instalací widlí na mac si pomůžu nebo nepomůžu, toť vše.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zadny system neni dokonaly a musim rici, ze na MacOSX mi vadi mraky veci. Ale tvrdit, ze jsou Widle intuitivnejsi na ovladani? To snad nemyslite vazne. Jestli to neni spis tim, ze jste na ne zvykly. Zkuste si porovnat tak zakladni veci, jako prace s disky, se soubory, obycejne pripojeni k siti ci k tiskarne. Posledni dve jsou pro laika obzvlast pikantni a velice casto se pres ne ani neprokousou.
Na druhou stranu - pokud jste zvykly na Widle, je vcelku jasne, ze budete mit problemy. Macosu je blizsi selsky rozum, s technokratickym tam vetsinou narazite (ale to plati i opacne)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Možná to bude tím technokratickým přístupem, to nepopírám (ale těžko říct, mně třeba nepřipadá intuitivní to, co někomu jinému a naopak), což ale neznamená, že kdybych neměl zkušenost s widlema, tak by to bylo naopak. Abych to ještě upřesnil, widlema jsem měl na mysli ovládání kompatibilní s W98, v XP už nic moc (start nabídka, ovládací panely, ...) a od Visty nahoru už to je totálně pro zlost, hlavně co se týče nastavení. Ale jak říkám, čistě můj subjektivní názor, někdy kompatibilní i s názory lidí z mého okolí ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz tohle radeji moc neposuzuji, nebot jsem za tech 20 let s pocitacema ponekud ovlivnen :-) Ale o to vic se zabyvam sledovanim BFU. Napriklad mama vzdy pracovala s Wokenicema, ale pred casem mela asi na tri roky Maca. Cim to je, ze v tu dobu potrebovala cca 5x mene pomoct s pocitacem? Takto bych mohl pokracovat i radou dalsich znamych...

Nechci se tu hadat, ktery system je lepsi, protoze to se vyresit neda - kazdemu vyhovuje neco jineho. Ale schvalne strcte hodne nezkusenym uzivatelum oba pocitace a dejte jim za ukol par beznych cinnosti. Klidne se s vami vsadim, ze na Macu dopadnou mnohem lepe :-) A klidne vam mohu rici i par duvodu proc. Na Macu se vetsina operaci da udelat na mene kliknuti. Treba odpojit disk na 1-2 kliknuti, na Win az 11. Na Macu neni uzivatel obtezovan tim, co nepotrebuje - treba pri nastaveni WiFi nemusim nastavovat, jakym zpusobem je sifrovana. No a v neposledni rade jsou na Win velice casto naprosto nesrozumitelne technicke popisky, kterym laik nerozumi a jen ho matou (ale zkusenemu uzivatelovi zase pomohou).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To som teda zvedavy, ako sa Windowse odpaja disk na 11 kliknuti ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz mas 5 flashek a 4 krat se spletes :]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda smekam, ze se dohadujete o OS bez flamu :)
Neni k tomu moc co dodat, vlastne te jen upozornujeme na nasi zkusenost (a patrne na zkusenost drtive vetsiny uzivatelu macu), ze i my jsme si driv rikali: "no ten macos mi prijde nic moc, tak tam kdyztak nainstaluju windows, no problem" a nestalo se. naopak, mac os si ziskal misto, zalibil se a pokud (by) to zalezelo jen na nas samotnych, tak windows vytlacil z disku pryc.

Navic nutno podotknout, ze drtiva vetsina mackaru je byvalymi nebo soubeznymi uzivateli windows, takze to srovnani produktivity prace, kdyz "vis jak na to", maji na vlastni kuzi ozkousene. Naopak to neplati.

Jelikoz jsem programator/power user a odvazim se rict, ze rozumim tomu, co ty systemy maji pod poklickou, tak diky tomu si myslim, ze si drzim chladnou hlavu, a ze az prestane byt mac nejvyhodnejsi platformou, switchnu jinam. Ale zatim to nikde nenastalo a proto take hajim mac.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no, ja kdyz pred rokem presedlal na MacOS tak jsem taky tapal...asi 2 odpoledne a od te doby kdyz sednu k WIN OS tak zacinam byt neskutecne agresivni. Pracoval jsem na pocitacich s WIN od doby prvnich 98 a tak jsem si sebou nesl jakesi zkostnateni, to ovsem velmi rychle vyprchalo. Nekdy staci sestoupat z podia a priznat, ze ne vsemu rozumim dokonale a pak treba clovek zjisti, ze na to sel uplne spatne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, je to kazdeho vec. Ale docela bych se vsadil, ze kdyby sis ten Air poridil treba jen kvuli hw, ze na nej windows bud vubec nedas, nebo je do roka smazes. (Prinejmensim, pokud nejsi zavisly na nejakem windows-only sw, to by sis je nechal virtualne v parallels nebo fusion.)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jak někdo psal - windows tam samozřejmě pojedou. druhá věc je, že ale příjdeš o polovinu výdrže na baterku...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tam tie 4 bloky to je bateria? pokial jo tak na to ze zabera 3/4 plochu noteboku tak vydrzi na bateriu dost malo....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sedm hodin je málo? Neřekl bych.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu. Rozměrově to je netbook, výdrž to má jako netbook, výkon to, zaplaťpánbu, nemá jako netbook. Proč by mi xakru mělo vadit, jak jsou řešeny baterie?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Clovece uvedomujes si ty rozmery toho notebooku? To ze na obrazku to vyzera tak megalomansky este neznamena, ze to to tak aj v skutocnosti. Uvedom si ake je to tenke v mieste, kde su baterie. Ziadny, este raz to napisem, ZIADNY podobny notebook ani netbook na trhu momentalne neexistuje. Nic tak male a nedajboze z hlinnika sa nevyraba.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U maců mě fascinuje ten napájecí konektor :-) Viděl jsem to na vlastní oči, nejprve zcela zmateně jsem přemýšlel, jak to proboha tam může držet, než jsem ucítil tu magnetickou sílu. Teda, to je vychytávka :-D Chápu, že to není zas tak top, ale tyhle pididetaily prostě v kupujícím vzbuzují pocit, že za ty peníze to stojí... Proto začínám chápat ty ceny - když tak dlouho si s tím designér hraje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Magneticky konektor ocenite zvlast kdyz se vam stane to co mne - zidli jsem si najel na kabel a kdyz jsem booka chtel odnest, konektor se mi zlomil. A to tak, ze kus zustal uvnitr a nesel ven. To znamena - novy zdroj a zaroven vymena napajeci casti na boardu... S magnetickym neco takoveho nehrozi :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ačkoliv nic od apple teď nenmám, musím uznat, že tohle je jedna z těch tisíce drobností, co se mi na apple líbí. Apple je jeden z mála, který se nesnaží na výrobcích šetřit za každou cenu, a to je vidět (sklo místo plexi, hliník místo levného plastového krytu....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že se mi líbí, ale zajímalo by mne, kdo používá pravý shift. Já na něj nešáhnu, jak je rok dlouhej a tady by mi teda lezl na nervy. Místo něj bych radši viděl plnohodnotný kurzorový klávesy a zalomenej enter.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to je celkem jednoduchá odpověď. Překvapivě dost lidí umí psát všemi deseti a ti ten pravý shift používají na psaní velkých písmen v levé části klávesnice.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Klávesnice je dost důležitá komponenta, bohužel ale na to spousta výrobců kašle :(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, no je to možný, já píšu jenom devíti, velký písmena s malíčkem na levým shiftu, holt takovej samouk ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jde o to jestli se při psaní na klávesnici díváš. Já se na ní totiž nedívám vůbec a ten Shift vpravo by mi dost chyběl. Ač mám Mac, používám jinou klávesnici, Natural keyborad od Microsoftu. Je zlomená a naklopená obráceně, zápěstí mám položená na podložce a při psaní je mám stále ve stejné poloze, takže bych pravou rukou na tlačítka na levé straně ani nedosáhl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.