Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nový rychlejší USB 3.1 řadič ASMedia ASM2142

Nová verze 2× USB 3.1 řadiče od ASMedia zrychluje komunikaci s vnitřkem počítače na dvojnásobek. Jako první jej osadila MSI na desku Z170A Gaming M6.

Řešení je jednoduché: zatímco u ASM1142 byly oba USB 3.1 porty řadiče připojeny do systému nejvýše skrze jednu PCI Express 3.0 linku či dvě PCI Express 2.0 (což se hodilo na deskách platformy AMD AM3+), ASM2142 může být k systému připojena dvěma PCI Express 3.0 linkami. Maximální přenosová rychlost je tak dvojnásobná, což se hodí zejména v případě připojení dvou opravdu hodně rychlých zařízení.

Jinak se řadič zásadně neliší. Prvním zákazníkem ASMedia je společnost MSI, u níž tento USB 3.1 řadič najdeme na nových základních deskách, z nichž vůbec první je model Z170A Gaming M6, tedy desky pro procesory rodiny Skylake (Kaby Lake). Pokud si na zajímavé přídavné čipy potrpíte, tak tato základní deska dále nese kupříkladu síťovku Killer nové generace. Z hlediska USB 3.1 konektorů jsou vyvedeny po jednom typu A a typu C.

Otázkou je, jestli a kdy se tento řadič objeví i na jiných produktech, případně jako samostatná přídavná karta. Tam už pochopitelně nebude dávat smysl použití PCI Express ×1, ale protože čínské vesnické fabriky mají leckdy hodně smyslu pro humor, tak si na takové případné levné noname řešení dejte výhledově pozor.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nový rychlejší USB 3.1 řadič ASMedia ASM2142

Pátek, 16 Září 2016 - 08:52 | Jaroslav Crha | Jde vidět že stávající řešení bohatě stačí, když...

Zobrazit diskusi