Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia Maxwell má zásadní problém s DX12 asynchronními shadery

Prostě, dokud nebude Nvidia AS podporovat pořádně, můžeme na ně ve hrách zapomenout. Naopak bych čekal ještě více her s GameWorks. :-P

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Tymhle padem pride NVIDIA o prodeje, jako koupit si produkt ktery v dnesni dobe neni DirectX 12 nativni je ciry holy nesmysl.

GTX 600, 700, 900 si muzou o DirectX 12 jen snit a zakaznici byli vochcani dokonale.

NVIDIA je jeden asocialni sociopatickej hnus.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Jenze jsou lidi co kupujou (tak jak nekteri volijou) ze setrvacnosti a nehledi na nic, proste koupi dalsi produkt od nV v domeni ze je vse jako driv v OuKeju. Stejny chovani maji zakaznici Applu co kupuji dalsi a dalsi produkty iVsechno hlavne ze Apple.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nejde ani tak o nesouhlas, jako spis o opravu vyznamu pojmu. "Asocialni" ve spojeni se soukromou spolecnosti nejde uplne dohromady, jednoduse proto, ze firma je soucasti uplne jineho trhu/prostredi nez toho socialniho.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže keď Nvidia nepodporuje, tak kašlime na AMD? To mi skôr pripadá ako podplatenie od Nvidie.

+1
+97
-1
Je komentář přínosný?

Je to inak. Ak 70-80% (podieľ nVidie + starších AMD) kariet danú funkciu nepodporuje, prečo investovať ľudí a peniaze do niečoho, čo väčšine nie len že neprinesie úžitok, ale dokonca stratu?
Ale ak AMD chce, môže im zafinacovať tento vývoj.
Ja by som tiež neinvestoval do niečoho, čo mi neprinesie zisk, len odčerpá financie a úžitná hodnota vzhľadom na pomery na trhu bude minimálna.

+1
-45
-1
Je komentář přínosný?

To je nepochopení problematiky. Prakticky všechny nové (i některé starší) tituly pro konzole s asynchonními shadery již pracují. Vývojáři budou tedy muset při portaci her na PC sami investovat do odstranění těchto asynchronních shaderů, které jim boostují výkon na konzolích a boostovaly by i výkon na PC. Zaplatí jim to Nvidia? Asi ne, ale třeba jim zdarma poskytnou GameWorks, protože když už uměle přijít o výkon, tak proč tedy ne pořádně :)

+1
+53
-1
Je komentář přínosný?

GameWorks for the Win! :-D
Prostě jam sem napsal: čekal bych ještě více her s GW, než kdy předtím.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ne, pokud se GW stane synonymem nízkého výkonu a katastrofy na AMD kartách. Ony se prodávají docela dobře, čímž to vypadá, že nVidia propaganda už nezabírá a lidé chápou, že DX12 a HBM ramky jsou budoucnost a berou AMD :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ľudí čo vedia čo sú to HBM ramky je pár percent. Možno iba 1 z celkového počtu. :-) A to ani nehovorím o tom, že dnes je úplne jedno aký typ pamäte grafika má a vôbec na HBM nezáleží. Nerobí totižto žiadny rozdiel. NVIDIA má v rovnakom segmente výkonnejšie resp. rovnako výkonné grafiky s GDDR5. Tak kto by dnes kupoval grafiku kvôli HBM? Podpora DX12 je argument. Uvidíme dokedy vydrží a či resp. do akej miery sa potvrdí terajší FUD okolo asynchrónnych shaderov. Ale fakt neviem prečo by som mal teraz kupvať grafiku len kvôli tomu, že má HBM.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Trodasi, mimochodem, viz ze dosud GW efekty byly vzdy volitelne, a navic nijak zasadne dulezite? Krome toho, nejak si nevzpominam na tu "katastrofu", treba jako Cryostasis, ktera sla hrat tri roky po svem vydani. Muzes mi osvezit pamet?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Prakticky všechny nové (i některé starší) tituly pro konzole s asynchonními shadery již pracují." Ale nepovidej kecko :) No-x rikal jasne, ze to nikdo nepouziva, protoze to na xboxu nefunguje.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Asynchronní shadery se používaly už od dob PS3. Při vývoji čipu pro PS4 si dokonce Sony vymínilo pro potřebu asynchronních shaderů na AMD to, aby tento čip obsahoval 8 ACE unitů a ne jen 2,ACE jednotky, které tehdy nabízela uarch GCN. AMD jim vyhovělo a obratem doplnilo také svou uarch na 8 ACE jednotek ve svém dalším čipu Hawaii.

Mimochodem, proslýchá se, že příčinou špatné portace nového Batmana na PC, byly právě asynchronní shadery, které se vývojáři pokusili aplikovat do DX11.

Tak a teď už mi jen prozraď, proč ze sebe stále děláš ještě většího troubu, než opravdu jsi?

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Neprozradim, pouze opet uvedu par faktu proti tvym blabolum a bludum.

PS3, tedy G70 jadro, samozrejme zadne asynchronni jednotky nikdy nemelo, nema ani compute pipeline. To prislo az s Fermi. Ze to ma paralelni pixel a vertex shadery, jako x jader predtim, jeste neznamena, ze mohou pracovat asynchronne. Zrejme si to mylis s architekturou Cellu, kde slave cores nekdy fungovaly jako asynchronni sekvencni filtry, ale pro runtime, nikoliv grafiku.

https://en.wikipedia.org/wiki/RSX_'Reality_Synthesizer'

Co se tyce PS4/X1, pouze jsem sarkasticky citoval noxe, jeho prispevek zde najdes.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jen se opakuje to co v procesorech ... nativní podpora kódu pro AMD ? Když jej nepodporuje Intel ? ... A takhle se díky mainstreamu přichází o technologické benefity které mohly být dostupné již před lety , však ne pro všechny ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Duvod je podle me jasny. Penize. Implementace async shaderu bude docela narocna, protoze s tim zatim nikdo nema zkusenosti, bude potreba hodne ladeni a ve vysledku to pak oceni 30% hracu. Pro malou firmicku s kickstarterem to nemusi byt unosne.

Situace se podle me postupne zmeni s rozsirenim podpory DX12 a Vulcanu v hernich enginech. Jen to v podstate zmenena, ze karty s GCN budou mit v porovnani se stavajici technikou od nVidie jeste vetsi zivotnost.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Proč by implementace měla být extra náročná a finančně nákladná? Nevidím pro to důvod. Před DirectX 12 tato technologie nefungovala na Radeonech, nefungovala na GeForce a nefungovala na Xboxu. Fungovala pouze na PS4, přesto ji někteří vývojáři považovali za natolik přínosnou, že ji i pro tuto jedinou platformu implementovali. Nyní po vydání DirectX 12 funguje tato technologie na Xboxu, funguje na PS4, funguje na Radeonech - nefunguje pouze na GeForce. Vzhledem k tomu, že jde nejen o PC, ale i konzole, se asynchronní shadery jako takové určitě netýkají jen 30 % zákazníků.

+1
+72
-1
Je komentář přínosný?

Trochu korekce: asynchronni spousteni shader kodu je na ps4/x1 konzolich ode dne vydani. s DX12 to nema co delat. Mimo jine to rikal ten jmenovany vyvojar z Oxide v jednom ze svych postu.
Od Fermi se compute queue pouziva pro asynchronni vypocty physx pres NVAPI.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

"Trochu korekce: asynchronni spousteni shader kodu je na ps4/x1 konzolich ode dne vydani."
Na PS4 ano (což píšu), na Xboxu to s původním API nefungovalo (proto to taky nikdo nepoužíval).

„s DX12 to nema co delat“
Kde jsem psal, že podpora na PS4 souvisí s DX12? :-)

„Od Fermi se compute queue pouziva pro asynchronni vypocty physx pres NVAPI.“
To je sice pěkné, ale chybí souvislost s tématem...

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

"proto to taky nikdo nepoužíval" o prispevek vyse pises, ze se to pouzivalo na PS4.

K tomu Fermi, pokud jsem spravne pochopil titulek "Nvidia Maxwell má zásadní problém s DX12 asynchronními shadery", jedna se o podporu AS na maxwellech. Uvadim, ze je ma uz i fermi. Pokud nechapes souvislost, neni to ma chyba.

Jeste kdyby titulek znel "Oxide smluvne spolupracujici s AMD a AMD tech PR tvrdi, ze jim pod jejich enginem chodi jejich implemetace AS kodu na nvidiich spatne", tak by se nedalo nic namitat :)

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Ehm ... jelikoz pro konzole musi vyvojari kupodivu implementovat zcela jine API, tak je to tak nejak uplne jedno, zda konzole neco podporuje nebo nepodporuje. A faktum co se tyce konzoli je takove, ze zcela bez ohledu ne technologicke ficury, je jejich vykon na urovni lowend PC, takze nezbyva, nez se chytat kazde drobnosti, kde se da neco vydolovat.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Především by ta hra neměla být označena jako Direct-X12 redy. Musel bych to od vývojářů vyhodnotit jako podvod na mne. To je jako by se prodávali panely s malou barevnou hloubkou protože velká část lidí má mizerný barvocit a tak ti co mají oči v pořádku mají smůlu.

+1
+47
-1
Je komentář přínosný?

Hlavním přínosem DX12 je multithread rendering a scaling. Async shadery jsou cool ale to nejdůležitější nejsou. Třeba takové Edge of Singularity aplha jako DX12 failuje, neškáluje nad 3 thready a AMD FX CPU v ní naprosto propadaj. Pokud nezvládli v RTS hře zatim ani škálování threadů, tak nemá smysl řešit AS. Tato hrs na NV dokonce zatim jede hůře v DX12 jak v DX11 což je technikcy nemožné, musí tam bejt děsný bugy/chyby, a to jak u nich tak v driveru NV. Ostatní jmenované hry jdou dobře na kartách obouch výrobců.

Jestli se ňákej vývojář nechal dotalčit od NV ke kompletnímu vyjmutí AS, je to jejich smůla, ono možná taky neměli nic, a jen toto použili jako výmluvu proč to tam nemaj, neni to zatim jako případ prvního Assasin creeda co uměl DX10.1 která zlepšovalo efektivitu AA na Radeonech, a NV je donutila to odstranit. Zatim... bohužel se můžem až do této fáze opět dostat, zmáme NV. AMD ale také dávno nejsou andílci, ti by nejradší situaci AS zneužili a tlačili je vynuceně v obrovskym množství jako NV tlačila teselaci při příchodu DX11 a pod. Ani jedna ani druhá strana v tomhle nebude mít čisté ruce.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

„Tato hrs na NV dokonce zatim jede hůře v DX12 jak v DX11 což je technikcy nemožné, musí tam bejt děsný bugy/chyby, a to jak u nich tak v driveru NV.“

Jak ilustruje vyjádření vývojářů Oxide, není to technicky nemožné. Stačí po Maxwellu chtít asynchronní shadery a pojede v DX12 hůř než v DX11. Důvodů může být víc - doporučuju přečíst třeba toto: http://www.dsogaming.com/news/amds-directx-12-advantage-explained-gcn-ar...

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Pote, co se ukazalo, ze Oxide, respektive AMD Tech PR, zjevne a zrejme umyslne nevi o cem mluvi, tak bych byl velmi opatrny s branim jejich vyvracenych tvrzeni jako berne mince. Skutecny vykon soucasnych karet v DX12 uvidime az v realnych hrach, ne v tech demu AMD.
Pockal bych si treba na Gears of War, ktere take pouziva AS
http://www.eurogamer.cz/articles/2015-09-13-gears-of-war-se-stanou-vykla...

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Ihmo nemá smysl chodit kolem horké kaše, dle mého názoru na NV Async shadery prostě nefungujou. To že driver hlásí jejich podporu, tak pravděpodobně dochází k ňáké SW emulaci či shedulingu, čehož důsledek je ona ztráta výkonu.

Ideální řešení tedy je dle karty AS vypnínat/zapínat. GCN Radeony si můžou užít jejich benefit, NV ne. Pokud budou forced enabled a NV je bude muset emulovat, je to "fér" jako byly ty extra teselované modely v Crysis2. Pokud ale na druhou stranu NV sliv vlivem protlačí jejich komplet odstranění, bude to ještě horší protože tento krok by byl brždění pokroku.

Když se to tak vezme, tak to tak i logicky je. async shadery umí jako první GCN, všechny architektury předtim je neměly, a u GCN to byla původně GPGPU funkce u které AMd oběvilo že přes mantle a později DX12 může bejt užitečná i ve výpočetech při renderu her. DX12 vychází z mantle a mantle je dělané pro GCN. Maxwell a jeho vývoj byl dokončenej dávno před DX12, nic z tohoto tudiž umět nemůže. Kdo ví jestli Psacal bude umět. Ten už je taky z velké části hotov a něco jako AS si bude vyžadovat velké zásahy do front-endu celé architektury.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

<i>Pokud ale na druhou stranu NV sliv vlivem protlačí jejich komplet odstranění, bude to ještě horší protože tento krok by byl brždění pokroku.</i>

A tady je právě ten problém, co mě při čtení článku tak nedzvedl. Pokud nVidia HW je neschopen rychlé práce s Async shadery, pak je to absolutně a jen jeho problém. Pokud nebude hra využívat na DX12 Async shadery i na Radeonech, pak taková hra nestojí za mé peníze čistě z principu. I když mám hlavně nVidia karty (660 FTW, 730 Ti), co jak se ukazuje, na Async shadery mohou zapomenout, tak mi to vadí velice.

Pokud bude nVidia nadále deformovat herní prostředí a vývoj grafických technologií podle toho, co dokáže ona sama udělat nejlépe (není snad sporu, že pro DX9/10/11 má sakra dobré karty), pak jsme vývojově ztraceni.

Bohužel se obávám, že ani masivní podvod na uživatele (prodávání HW označeného za kompatibilní s DX12, i když zásadní věc z DX12 prostě neumí) nepohne s prodeji nVidia karet, což je problém...

Kauza GTX 970 byla zřejmě jen začátek...

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Tohle už tu bylo mnohokrát. Asi největší driák to byl v dobách posledního roku bojů mezi 3DFX a NV. Tehdy byli všichni ještě dost naivní a NV nasadila veškero ušpínu co mohla. Od podplacených testů, po zkorumpované 3Dmarky (tehdy byly strašně in a doslova psané na míru NV, ačkoliv reálnej výkon v hrách moc nereflektovaly).

3DFX tehdy na VSA100 čipu měla jako první HW podporu pro DOF + motion blur + HSR. Roky předtim než se znovuobjevila u DX9 přes shadery. Předprodukční verze Quake3 arena tuto technologii podporovala, tzn hra by tam vypadala lépe + konkurenční Unreal Tournament měl glide tzn na voodoočkách běžel prostě lépe, pro NV by to byla katastrofa, a tak si NV vynutila že z finální verze hry byla veškerá podpora pro tyto funkce odstraněna. To byl začátek a od té doby NV masíruje vše, vzniknul TWIMTP program, atd, atd.

Zadusení Async shaderů dokud je sami nebudeme mít by nebylo nic neobvyklého, jako zadusili Npatches na Radeonu 8500, jako zadusili původní teselaci u R600, jako zadusili komplet DX10.1, jako zadusili benefity co mohlo mít rozšíření DX11 tzn krom 11 i 11.1 11.2 a pod.

Co se jim naopak nepodařilo zadusit:

- Nástup masivního používání Pixel shaderu vyššího než 1.4 v dobách DX9, ala totální propad Geforce FX proti Radeonům R300. Důsledkem toho bylo že do příchodu NV40 měla ATI, jako jediné období v historii větší % podíl na trhu než NV.

- Nástup her benefitujících z GPU co dovedou dělat práce s texturingem i shadery zároveň (a na to navázanej výkonnostní odapd G70/G71 proti Radeonům X1xxx ačkoliv ve své době to byla konkurence.)

- Návrat low-level API, mantle/Vulkan/DX12, zamezení tomu aby byly vytvořeny dle vzrou AMD.

Díky tomu poslednímu failu se teď nyní budou snažit znehodnocovat jednotlivé features DX12, když už byli nuceni si dát na krabici že jejich karty jsou DX12, a ve skutečnosti jsou leda tak po SW stránce. Proto taky za DX12 ready označili vše od Fermi dále, ala vše co dodnes podporujou protože tan SW část, té je to fuk že HW features DX12 neumí ani jeden. Všechno jsou to DX11.0 čipy.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Docu, pri vsi ucte, hodne rikas podplacela, zkorumpovala, zarizla, vynutila. To je jiste hodne velky a silny vliv jedne soukrome spolecnosti na vyrobu hernich gpu, na cely svet konkurence, vyvojaru, standardu a technologii.
Trochu zapominas na to, kolik toho za historii amd vymyslela a naslibovala, a kolik toho pak v realu dobre fungovalo a bylo podporovano. Nemusime k prikladum chodit do davne minulosti, ze?
To ze glide jako close to metal api bezel lip neznamena, ze to je to nejpodstatnejsi oproti univerzalnimu standardu DX.
Z toho cos napsal mi docela pekne vychazi, ze o tom co je dulezite rozhodl sam trh, tedy vyvojar+uzivatel. Kdyz to bylo dobry, ujalo se to, kdyz ne, zapomelo se na to. Nekdy to hralo nvidii do karet (lol...), ale nekdy taky ne.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Já nestojim za AMD, dnes je to stejná svině jak NV. Stál jsem za ATI, naposledy jsem od nich měl X1800XT to byla super karta, ale od té doby to jde z kopce a dodnes mě zpět nedostali. AMD se poslední dobou hodně přizpůsobuje taktice NV, ala lži, pomluvy, proapganda. Sice nejsou zatím takoví mistři ale náznaky tam jsou, už dávno to neni ten andílek co stjí proti zlé NV ačkoliv jejich fans je tak furt berou a oni si na to stále hrajou.

Vliv a nátlak NV ale upřít nelze, občas je to doslova do očí bijící.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"Z toho cos napsal mi docela pekne vychazi, ze o tom co je dulezite ROZHODL SÁM TRH, tedy vyvojar+uzivatel."

pán má rád akty X, čo? ....neviditeľná ruka trhu a tak?? hmm....a kvalita je to,čo si zákazník žiada, že?? užívateľ si stanovil,že chce DX 9, 10 ...a Microsoft to pre nich vyrobil...wau, aký to dobrý a ochotný microsoft...
Jedna z najdôležitejších vecí, ktorú nás v škole učili o kvalite a výrobkoch na trhu je, že zákazník nevie čo chce, kým mu to "takto" nepredložíš pod nos a neukážeš.
kým neboli mobily, ani sa nevedelo,že niečo také existuje, potrebovali ste to? nie...a zrazu...sim sala bim...jediná dôvera/možnosť výberu bola užívateľovi vložená pomocou peňazí: kúpiť/nekúpiť(u vývojára použiť/nepoužiť)...aj tá je súčasne ovplyvňovaná marketingom, ktorý už má rozvinuté také stratégie za pomoci sociológie/psychológie/štatistiky a iných vedných odborov, že v podstate šanca toho,že dobre propagovaný produkt bude neúspešný/nevypredaný je tak mizivá, ako výhra v lotte(u vývojára ovplyvnená chamtivosťou jeho manažéra/inými okolnosťami)...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Mas dojem, ze programatori a vyvojari her a microsoft se ridi marketingem nvidie? A to pouze marketingem nvidie, nikoliv ati/amd?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

čítaš vôbec, čo iní píšu? alebo si si z dôvodu lenivosti prečítal len posledný riadok, hodil si si kockou, ktoré slovo v riadku použiješ pre ďalší komentár a na ňom si postavil tieto dve otázky??

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Problém ale je že trh už neroste, a lidé co jsou v něm si pamatujou. Tzn jakmile je jednou firma A těžce zklame/podrazí, maj tendence pak tíhnout k firmě B bez ohledu na to jakej marketing firma A použije. Nvidia si svou pozici vybudovala postupně, časem dlouho, i kdyby se te´d 1 generace AMD podařila neudělá to díru, museli by mít x generací.

Co se DX týče, tak jsi plácnul do vody, DX10 se prakticky nepoužívá vůbec. DX9 se časem dost zparchantil, moderní DX9 tituly nejsou DX9 compatible ala když je spustíš na DX9 HW tak nejedou nebo artefakty, používaj shadery a volání z moderních GPU.

Jinej topic je zase DX11, kde AMD utrpělo těžké ztráty svou neschopností napsat DX11 driver s funkčnim DX11 MT renderingem tzn v DX11 maj oproti NV mnohem větší overhead, to + stáří a energetické neefektivita jejich GPU z posledních let je dostalo tam kde jsou. Trh ihmo reagoval na to že neni novej HW proto se to neprodávalo. Přejmenovávat nemůžeš donekonečna. Ono se ti to těžce vymstí když si někdo udělá "upgrade" a saka ono to jede furt stejně, tak začnou googlovat a zjistěj že si koupili roky starej HW (občas i ten samej) jen pod jinym jménem marketingem tlačenej jako novej produkt, tohle BFU naštve a tohle si bude pamatovat.

Samo sebou staří mazáci se budou radovat jakej je jejich starej HW stále "in" ale BFU takhle nepřemejšlej.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"Co se DX týče, tak jsi plácnul do vody, DX10 se prakticky nepoužívá vůbec.DX9 se časem dost zparchantil, moderní DX9 tituly nejsou DX9 compatible ala když je spustíš na DX9 HW tak nejedou nebo artefakty, používaj shadery a volání z moderních GPU. "
môj príspevok nebol zameraný na kvalitatívny rozbor DX staršej generácie...apeloval som na to,že užívateľ samotný nemá, resp. má, ale veľmi malý podiel na tom,ako vyzerá výrobok, ktorý mu niekto ponúka (nebavíme sa o nejakých signature/custom/na mieru zhotovených výrobkoch).Má možnosť to len kúpiť/nekúpiť a tým rozhoduje...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jj, na hrach je odjakziva zdaleka nejpodstatnejsi, jaky technologicky ficury pouzivaj. Ze se to neda hrat, je vedlejsi ...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

...spravne, a to i hlediska prodeju a zisku.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No tady by jste měl cítit rozdíl v tom kdy je něco implementováno, ale nikoli v plném rozsahu a neimplementovat vůbec. Neřešit funkci která podstatně zvyšuje výkon GPU? Srandisto !! Je prokázáno o kolik to zvedá grafický výkon, dá se říci že to GK vystřelí o 1 výkonovou řadu výše. Pokud jde o teselaci, tak přínos vysoké teselace už prakticky žádný benefit v kvalitě obrazu nepřináší. To se už řešilo vícekrát, jen to zpomalovalo konkurenci. Dalo se to obejít v ovladači kde se teselace snížila na úroveň která kartu tolik nebrzdí a rozdíl v obraze aby člověk hledal lupou. To je pořád ale něco jiného než funkci do hry nedat když se může dát volbou vypnout. Problém pro NV je v tom, že vypnutím této funkce výkonový benefit nezíská, pro ní to nechat zapnuté a nebo vypnuté vyjde nastejno. Nedá se to s benefitem obejít, tak to tam nebude vůbec. Přece nebude konkurence profitovat z něčeho co já neumím.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, asynchronní shadery jsou klíčovou vlastností Mantle/DX12 i Vulkan a spadají do exekučního modelu. Jaký má význam paralelní tvorba command bufferů, když jsou následně zpracovávány sériově? Bez AS si jen těžko představit vývoj pro VR.

Jinak AotS v současné době (dle vývojářů) umí vytížit 8 jádrové CPU na 90-95 %.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Presneji, tohle zatim tvrdi Oxide a AMD. Nevsiml jsem si, ze by to tvrdil treba Microsoft, autori Unrealu, Cryenginu, CDProjekt, Rockstar, Naghty dog nebo jiny respektovany vyvojar her, nikoliv jen technologickych dem.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomíná se na Intel. Tomu to pravděpodobně také nefunguje.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Intel zatím neděla herní GPU, i když Iris už by se tak nazvat dala. Myslím že toto ale Intel zatím netrápí. Herní ambice s drtivou většinou svých GPU určitě nemá.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že opak je pravdou. Intel herní ambice rozhodně má, je to vidět právě na neustálém zvyšování výkonu integrovaných grafických řešení (jinak by dodělával pouze podpory dekódování videa a podobně.)

Možná nemá ambice na top herní grafiku, ale dělá vše pro to, aby nenáročným lidem, kteří si jen občas něco zahrají, ke všemu stačila grafika integrovaná.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

No možná to bude tím, že licence pro vývoj svých GPU koupil u NV a tak má také stejný problém :-)). No pokus o vtip :-)). GPU Intelu budou stačit na hry staršího data a tam se nějaké asynchronní výpočty opravdu neřeší.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nie sú asynchrónne výpočty práve o tom, že zo slabšieho HW vyťažiť vyšší výkon jeho plným využitím?
Nie je to presne to, čo by zvýšilo snímkovú frekvencie na inak slabom HW? Miesto 15sn/s mať 30? T.j. nepomohlo by to aj novším generáciám Intel HD grafík z nehrateľných na hrateľné aj pri nových hrách, minimálne na NTB 1366x768 ?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Spis je to modleni se ke zlatymu teleti ... 2jadra CPu ti taky nezvysej vykon na dvojnasobek. Toto muze fungovat, ale presne stejne - za nejakych predpokladu. V realnym svete pak zjistis, ze ty predpoklady nastavaji jen ve velmi specifickych pripadech, takze ve skutecnosti to ma vliv zcela nepatrny.

Zalezi to totiz na zcela konkrentim vyuziti konkretnich casti GPU, a to bude litat nahoru a dolu, v zavislosti na spouste ruznych parametru, takze ve finale to bude "hezky" fungovat leda v nejakym benchmarku.

BTW: Pichni si do desky druhou grafarnu, NV je bydefault pouzije jako vypocetni jednotku. Myslis ze to poznas? Ano, poznas, prave a jen v benchmarcich.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Intel koupil license na pár patentů, vývoj si dělá sám, a dle toho to taky vypadá. Ty jejich GPU potřebujou hodně práce, jsou poměrně jalový, nedovedou ani solidně provádět MSAA, kvalita jejich texture filteringu je tristní, úhlové optimalizace, binilearní filtry, hrůza, obraz horší jak na G71. Tohle je něco co ostatní výrobci vyřešili do konce roku 2006, Intel to stále čeká. Kdyby tehdy larabee jako GPU projekt vyšel, docela by mě zajímalo jakej obraz by z toho lezl.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Intel tech jejich jalovych GPU proda asi tak 3x vic, nez NV a AMD dohromady.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ne neprodá, protože jsou automaticky součástí CPU. Tzn krom LGA2011 je dostaneš vžy i když nechceš. Dokod nebyly tak levnejm S3 do PCI aby jsi měl ohbraz a mohl chodit na net se taky neříkalo GPU.... Tohle nejsou GPU. GPU je něco co se aktivně používá k 3D renderingu, ať už při hraní či ne. Zobrazovadla intelu sem krom Irisu vesměs nepatřej protože pro tyto účely nemaj výkon. Nebo mi snad chceš říci že pokud koupim 1000 celeronů tak jsem koupil 1000 GPU od Intelu? Takhle to oni počítaj což je přinejmenšim úsměvné.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ty zjevne vubec netusis, ze Intel dodava hromady externich chipu pro vsemozny pouziti, ze? A mimo jiny hromady grafaren. Nehlede na to, ze drtiva vetsina prodanych PC proste pouziva integrovanou grafarnu, a je takovych cim dal vic.

Kdyz bude Intel chtit, tak jednoduse silou svych penez sfoukne jak AMD (vcente ATI) tak NV. Jenze pro nej je virtualni konkurence vyhodna po vsech strankach, takze je naopak podporuje - za svy prachy. Kdyby Intel AMD neplatil, tak uz par let neexistuje. Jenze oni by pak meli problem monopolniho dodavatele a stim souvisejici obstrukce uradu, takze je pro ne proste levnejsi platit konkurenci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Sorry ne nesfoukne, protože nemá alternativu z vlastní stáje. Snažil se o ní, ale Larabe based GPU rostl takovej fail že to Intel radši zrušil.

Dále, kancl kompy co maj 2D zobrazovadlo počítá jako prodaná "GPU" fakt akorát intel.

A za třetí, intel žádné externí GPU čipy nedělá a nikomu neprodává, nevim jak jsi na to přišel, jejich poslední opravdová GPU byla I740 a to už je hodně dlouho... a i to byl ve své době docela fail.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

A to si predstav, ze prave na tech integrovanych vecech hraje mozna 50% lidi.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Hraje? no spis trapi se a z nevedomosti se divi proc je to tak divny oproti kamosovi...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

dablpost...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude tím, že většina těchto hráčů má mírně jiné starosti než mít komp s dobrou grafárnou. Jen nevědomostí to není. Jinak statistiky Steamu mluví jasně, nejpoužívanějšími herními grafikami jsou ty integrované od Intelu. A bylo by asi bláhové domnívat se, že i k tomuhle tvůrci her nepřihlížejí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, oni si naprosto vklidu uzivaj naprosto bezproblemovy hrani, a vazne nepotrebujou mit 200FPS ve 4k a prsit se na webu, ze jejich uberkhuul grafarna za 20k od maminky dava o celych 5 FPS vic, nez ta stara. Oni za tech 20k jedou s manzelkou a detma k mori.

Ostatne zdaleka nejhranejsi hrou je ... windowsi Solitaire a spol. Proti tomu se muze jit wowko se svejma milionama platicich uzivatelu leda klouzat.

A viz Mike. Drtiva vetsina her na integrovanych grafikach naprosto vpohode jede. On se totiz zadnej vyvojar dobrovolne neodstrihne od 50% potencielnich zakazniku.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No kezby, ale proc jsou stale hry tak ku..evsky neoptimalizovany a bit je predevsim intel se svymi slabsimi grafikami.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A dokud nedojde šejkům ropa, nebudou vodíkové motory. No ty kráso.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vodikove motory nejsou proto, ze motor s porizovaci cenou 400.000 Kc bys asi v aute nechtel :-)

Nehlede na jeho pomerne negativni vliv na okolni prostredi pri vetsim rozsireni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Některé dieselové šestiválce stojí víc jak 400 tisíc Kč a některé sportovní V8 z reichu stojí klidně milion. Automobilky si účtují hodně a případný pozáruční problém je pro majitele nepříjemný. Vodíkový motor neznám, ale taková V12 od BMW spalující vodík by se pod milion určitě nevešla ani po odečtení DPH.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jaky je ten negativni vliv na okoli?
Ja bych videl problem hlavne v tom, ze auto promenis v pojizdnou naloz. Staci netesnost a mas realnou sanci na explozi. I doposud banalni autonehody by vyrazne rostlo nebezpeci zraneni (stejne tak by to bylo s cerpanim paliva). Kdo si koupi ekologicke auto, ve kterem pri mensi autonehode zahyne pri explozi (nepocitejme radikalni islamisty:-))?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Vodíkový motor sice spaluje se vzduchem nasátý kysličník uhelnatý a uhlovodíky (zbytky po motorech na naftu a benzin), ale za trest má podstatně vyšší emise oxidů dusíku (NOx). No a právě ty spolu s prašností a ozónem jsou v současnosti největším problémem hustého automobilového provozu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vazne? Zajimavy ze stim litaly zcela bezpecne vzducholode, kde to nebylo zajisteny nikdy nijak. A ano, nektery shorely, ale ne kvuli vodiku.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Vzducholodě měly benzínové motory. A pokud shořely, tak právě kvůli vodíkové náplni balonu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

+ perfektnej konštrukcii z materiálov, ktoré vôôôôbec nereagovali s náplňou..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ani nahodou, nejznamejsi je Hindenburg a ten shorel kvuli barve na trupu. Vodik sam o sobe byl pri dodrzovani predpisu zcela bezpecnej.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

On je rozdil i v koncentraci. Pokud potrebujes plyn o mensi hustote nez zemska atmosfera, neznamena to nutne velmi vysokou koncentraci vodiku (staci ho tam mit o neco vic nez je v atmosfere). Pokud potrebujes palivo do motoru, tak si az tak vybirat nemuzes, zvlast pokud za sebou nechces vlacet balon paliva, ale musi se ti to vejit do nadrze.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To není pravda. Pokud se vodík použije jako palivo do článků, je cena motoru nižší, než Škoda 1.2 HTP. Bohužel se to pak prodraží v jiných oblastech...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi rekni, co je negativniho na tom, ze se vodik slouci s kyslikem ... a vnikne ... voda. Jinak vodik se da v principu klidne primo spalovat v beznym benzinovym motoru. Trochu problem je jeho skladovani a rizika spojeny s jeho vybusnosti. Alternativne vodikovej clanek, kterej ma svy vyhody a nevyhody - jako vsechno. Technologicky umime oboji.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Negativní je, neumíme levně vyrábět ten vodík. ;-) A uhlíková stopa výroby vodíku je sakra velká.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No, jak se to vezme. Vodík se dá vyrábět rozpadem uhlovodíků (nejčastěji metanu), nebo elektrolýzou vody. Účinnost elektrolýzy vody je někde mezi 60 a 90%, takže teoreticky nic hrozného, pokud se použije elektřina třeba z vodních elektráren, je uhlíková stopa minimální. Bohužel lámat metan je levnější a bohužel zpracovávat ropu je ještě levnější - ona tam prostě jenom lěží a čeká, kdo si je vezme a spálí.

Takže máš sice globálně pravdu, že výroba vodíku je drahá, ale pokud by sis chtěl vyrábět vodík doma a neplatil z něj daně - což můžeš, voda z vodovodu je levná a bude fungovat - tak by ti to možná vyšlo levněji, než nakupovat benzín / naftu do auta.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavne palivo z ropy je defakto odpad. Lidi to moc nechapou, ale realne se do nadrzi leje asi tak 10% toho, co se vytezi. Takze to, ze ropa dojde, bude daleko vetsi problem, nez nejaky auta/letadla.

Totez plati o neustalym tlaku na ekologii - jedna kontejnerova lod generuje tolik emisi, jeko vsechna auta na planete. Jenze tam to "nikdo" nevidi, tak to nikomu nevadi.

A protoze je to odpad, kterej vznikne at se chce nebo ne, tak je to proste levny a dokud to nebude drazsi nez ten vodik, tak na vodik nikdo jezdit nebude. Jako bonus, vodik si umi vyrobit kazdej doma, coz je traga pro stat, kterej to bude jen obtizne danit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To není úplně přesné tvrzení.... Správnější by bylo říci, že jedna kontejnerová loď (tedy jedna z toho asi tuctu opravdu velkých) generuje emise NĚKTERÝCH škodlivých plynů (jako je SO2) srovnatelné s velkým počtem automobilů (desítky milionů - ovšem všech automobilů na naší planetě je hodně přes miliardu). Důvodem je pochopitelně tzv. "bunker fuel", lodní palivo vyrobené z odpadu po zpracování ropy. To neznamená, že celkové emise těch automobilů jsou srovnatelné s danou lodí, pouze některé jejich složky. Především se to netýká CO2, protože ty lodě skutečně nemají mnohagigawattové diesely. Tam ty desítky milionů automobilů "vedou" (v tom nežádoucím smyslu) o několik řádů.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, vodik umime vyrabet prakticky zadarmo, je to temer uzavreny cyklus. Slunce sviti, solarka vyrabeji a nikdo nevi co stim => vyroba vodiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem lost opportunity cost v tomto případě je dobíjení baterií, kterým se (round-trip) vyplýtvá asi pětkrát až sedmkrát méně energie než při konverzi na vodík a zpátky.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

vodíkové motory nie sú aj preto,že sú ešte vo fáze prototypu...nehovoriac o ich efektivite/dojazd na nádrž..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Efektivita je naprosto vpohode, a nadrz je jen otazka dostatecne natlakovany nadoby. Existujou pak i koncepty fungujici podobne jako karbidka - proste dostanes do auta hromadu kameni, a to se budepostupne rozkladat na vodik a kyslik, kterej se bude spalovat. Melo by to vydrzet na cca 300kkm, coz je defakto zivotnost auta.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

njn, nVidia má daleko lepší marketing než HW ;)

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Tak NV aspon dodava fungujici ovladace. Posledni dobou to s ATI uz neni tak zoufaly, ale neni to zas tak dlouho, co jejich kartu vubec nejak rozchodit, byl doslova horor. Doslova povestny jsou v tomhle ohledu jejich "Alliny".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

all-in-Wondery byly poslední nějaké karty z řady R300 - to je tak 10 let zpět. :-D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A? Sak v tuxovi jejich karty nefungujou narozdil od NV dodnes. A ty ktery jakz takz fungujou sou mozna ty 10let stary.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Takze si ten popcorn zase schovame...

1. Oxide prisli s prohlasenim, ze na maxwellech pouziti AS snizuje vykon. Nvidia sama pozadala, aby SC v AoS pro jejich karty vypnuli, nez se to vyresi. Tvrzeni, ze nvidia chtela, aby AoS nepouzival AS vubec, je lzive, viz Kollock z Oxide
http://www.overclock.net/t/1569897/various-ashes-of-the-singularity-dx12...

2. Vyrojili se zpravy od vyvojaru, ze AS jsou uz na Fermi kvuli PhysX, ktera pouziva compute queue pres NVAPI v asynchronnim modu uz davno.
https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/3j5e9b/analysis_async_compute_i...

3. AMD prislo s tvrzenim, kdyz bylo jasne ze vyse uvedeny FUD je nadale neudrzitelny, ze za nizkym vykonem stoji context switching, resp jeho vysoka rezie.
Autorem je Robert Hallock AMD's Technical Marketing Lead, zrejme je i autorem puvodni teze, takze uz vime, kdo to cele vymyslel
http://wccftech.com/amd-nvidias-maxwell-is-utterly-incapable-of-performi...

4. Oxide potvrdil, ze jde o driver issue, aby nebyli za uplne blbce
http://wccftech.com/nvidia-async-compute-directx-12-oxide-games/

Zaver: dalsi FUD od AMD, stejne jako o physx, gsyncu a gameworks. Kdyby nvidia prisla s lekem na rakovinu, prijde amd PR s tim, ze to zpusobuje rymu a je to proto nepouzitelne.

+1
-59
-1
Je komentář přínosný?

Musíš brát, že tady jsi na fanATIk stránkách.

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si toho plne vedom, ja kopu do fanatiku hrozne rad. Nejen do fanAtiku.

+1
-53
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš že tady jsi u rudých ? Kamaráde, těším se až si zase kopnu já do 24h kdy se podobný článek jen plný emocí a heatu na nvidia bude na DD. Kamaráde to teprve bude kopáníčko :-D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na DD je zbytecne chodit. Dedeho obchodni model je krmit fudy vyplachnutou rudou smecku. Zdurnaznuju, jde vyhradne o obchod tam, kde neni u nas na trhu tlacenice. Tydiit je zatim "jen" polarizovany kvuli noxovi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nest: "Zaver: dalsi FUD od AMD, stejne jako o physx, gsyncu a gameworks"
Jak s tím souvisí Gsync člověče? To že je Gsync předražený nesmysl je snad jasné:

Acer predator X34CK - Adaptive Sync, vstupy 3x DP, 2xHDMI, cena 29 tisíc
Acer predator X34CKA - Gsync, vstupy 1xDP, 1xHDMI, cena 34 tisíc

Když to shrneme, tak jediné co nám Gsync způsobil bylo, že díky extra modulu monitor stojí o 5 tisíc víc a ještě je ořezaný na vstupech. To je opravdu "skvělá" technologie

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Vyborna analyza na zaklade porovnani cen predrazenych hernich nesmyslu.
Fakt ze naklady na gsync modul, kdyz jeste nebyl seriovy a jednalo se o upgrade kit, byly 2000Kc, taktne pomineme.
A to ze fsync nefunguje pod spodni hranou VRR window a adaptivni rizeni overdrive nechava na elektronice monitoru, taky pomineme.
O tom to je, o tech faktech.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Pro nás to není o nákladech, ale o prodejní ceně.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Každý má volbu to nekoupit.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pro mne je to vzdy predevsim o funkcionalite. Cena je druhorada. Pokud nekdo strasne resi, jestli koupit monitor za 29 nebo za 34, a ma komp za 50, tak mam vazne pochyby o jeho dusevnim zdravi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těm, kdo se o tuto problematiku zajímají doporučuji přečíst tento článek. Je to takové shrnutí dosavadních informací.
http://www.extremetech.com/extreme/213519-asynchronous-shading-amd-nvidi...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych si dovolil upozornit, že na Beyond 3D fóru, odkud ten článek cituje, se uživatelé vysmívají právě tomu, že jejich spekulace někdo přebírá a předkládá jako fakta :-) Teď už asi tuším, čeho se ty narážky týkaly...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nejen na Beyond foru se lidi bavi tim, ze na zaklade odpocatku zjevne nesmyslneho tvrzeni studia, ktere ma s AMD PR smlouvu, a PR AMD, nekdo dela dalekosahle zavery o tom, jak se budou karty v budoucnu chovat v DX12 :))

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, celé B3D fórum tentokrát zastínil jeden jediný člověk na overclok.net. Také se mu nejdříve smáli, samozřejmě než zjistili, že jsou vedle právě oni :)
Bohužel nějaké té omluvy se tento člověk od členů B3D fóra myslím vůbec nedočkal!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kdo je tady vedle se ale neukaze na forech, ale v budoucich dx12 hrach ;)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To, že B3D bylo vedle, jak ta jedle, ukázal dokonce jejich vlastní benchmark :)
Tvůj problém je v tom, že jsi nepochopil problém, vlastně dva problémy.
1. Problém Nvidia ovladačů, který jim likviduje výkon při použití AS, díky softwareovému shedulingu
2. Hardwareový problém Nvidia Kepler/Maxwell, který při mixovaném módu Compute/Graphics používá preemption (tedy ten tvůj zmíněny context switch), kdy compute shader musí čekat na dokončení práce grafických příkazů, čímž jsou tyto mixované úlohy prováděny synchronně (tedy sériově).

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv. Problem je v tom, ze udajny softwarovy scheduling a ty poudacky okolo context switchingu a seriovemu zpracovani jsou vsechno prave jen poudacky a spekulace, zalozene na tvrzeni Oxide a AMD PR :)
Zatim nikdo neprinesl zadny relevantni dukaz nebo podklady, a mnozi se tvrzeni o tom, ze pri respektovani delky c-queue maxwellu je tento nekolikanasobne rychlejsi nez amd, nicmene....
....poudacky poudacky, samy poudacky. Az tu bude pet deset normalnich dx12 her, povime si, jak nam ty karty slapou, ju?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

a nvidia mlčí...

BTW mlčení vždycky znamenalo souhlas. ;-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To bude vono. Tvrzeni marketingu amd znamena dukaz, a mlceni nvidie souhlas. A mame jasno.
Nekdy vam podobnym docela zavidim.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Doteraz som počúval o tom,že AMD takmer ani nemá marketing, že nevedia predať svoje produkty...a zrazu, ako pozerám, AMD marketing a PR sú také silné zbrane, že by mal na Pentagon dávať asi väčší pozor...veď oni normálne ničia...čo ničia, doslova masakrujú Nvidiu na trhu...ale neboj sa, ono si to ten trh vyrieši sám, tí užívatelia a vývojári majú veľkú moc...a vrátia to hnusnému, červenému, komunistickému AMD aj s úrokmi...nech si len červení pykajú...svine!!!

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme že aj AMD má marketing. Viď tie teenegerskékvázi vtipné reklamy s týpkom čo rozbíjal karty konkurencie. Čo dokonca ľudia z AMD predviedli aj naživo na pódiu. :-) Taktiež púšťanie sa AMD do kritiky všetkého s čím NV začne ešte skôr ako sa to rozbehne tiež nebude len náhoda. Každý bojuje svojimi zbraňami. NV to ale očividne vychádza viac.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A kde je ta skvělá nVidie, která má vždy vyladěné ovladače (a když nemá, tak do týdne je má...). O tomoto problému se ví už cca měsíc a nVidia mlčí, že by opravdu "jen" SW simulace plného DX12 ??? :o)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Podívej. Možná je pravda co říkáš a NV s AS problémy nemá. AMD je ale nemá určitě. Nákup Nv karty je tedy z hlediska DX12 sázkou do loterie, zatímco nákup GCN sázkou na jistotu. Dík za tvé názory, ale dokud mi nikdo nepotvrdí, že s tím Nv nemá v DX12 problémy, tak to budu zohledňovat při nákupu. Přemýšlej - proč NV zatím nevydala jasné stanovisko, že Maxwell AS v DX12 podporuje a že při něm docílí podobného fps zisku (+-30%) jako konkurence? Rozptýlili by tak veškeré obavy. Proč NV mlčí?

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

"Nákup Nv karty je tedy z hlediska DX12 sázkou do loterie, zatímco nákup GCN sázkou na jistotu."

Pokud ti dava jistotu tvrzeni amd tech PR, pak mas svou jistotu. Presneji viru. Jistota existuje jen a pouze na zaklade podlozenych nezavislych dukazu. Ale i vira je dobra, hodne veci zjednodusuje.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Opakuji otázku: Proč NV nevydala jasné prohlášení, že AS shadery v DX12 umí s patřičným benefitem nárůstu jako u konkurence, aby rozptýlila tyhle obavy?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A čí obavy? Obavy uživatelů prvního benchmarku DX12? Není ještě poněkud brzo na nějaké závěry?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

machino, uprimne receno, mne ani tak nejde o AS v AotS, jako o to, jak se budou maxwelly (protoze ho vlastnim) chovat v dx12 v nejakych rozumnych hrach, jako Gears of War, DeusEx MD a dalsich. Jestli nvidie povedou diky AS nebo diky Spermiim svateho Anatola, je mi srdecne jedno. AMD vydava AS za svaty gral grafiky. Kazdy kdo sleduje vyvoj DX12 vidi, ze AS je jedna z dulezitych technologii, ale jeji prakticky vyznam teprve musime v realu zjistit.
Takze kdyz AMD, ktera nema nahodou momentalne co nabidnout krome treti rady superzeroucich prejmenovacek, rve z plnych plic "Tohle je Buh vsemohouci, ktereho musite vsichni uctivat, a kdo ho neuctiva, tak je navzdy a uplne odepsanej", tak jsem silne skepticky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To možná platí pro lidi, co chtějí kartu za 12 a víc tisíc a jsou ochotni dát si místo zdroje svářecí trafo. Ale pro nižší požadavky jsou AMD alternativou ještě o poznání horší - přeznačené krámy 2 generace staré, a ta, co by se výkonově hodila nejvíc, dokonce ještě starší, takže neumí ani ten Fsync.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Svářecí trafo a 2 generace staré karty? O čem to mluvíš. Chci zkombinovat Radeon Nano (175w) s 35 i7 skylakem a celé to napájet 500w gold SFX zdrojem v 8,5 litrovém mini ITXu. Fiji je snad dva roky staré? O HBM jsi neslyšel? 200W komp potřebuje podle tebe trafo? A ty přeznačené AMD karty 390 a níž ty asynchronní shadery umí, takže pořád lepší přeznačené staré tohle, než neschopné "nové" co neumí :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Žádné poudačky :)

1. Katastrofální preemption na Maxwellech potvrdili mimo jiné také vývojáři Oculus a samozřejmě také David Kanter! Slidy Nvidia jsou pro Keplera (takže i Maxwella) samozřejmě k dispozici také.

2. Důkaz o sériovém zpracování Compute/Graphics na Maxwellech přineslo samotné B3D fórum s jeho MDolenc benchmark. Stačí dohledat, kde se ti sčítají časy compute/graphics shaderů.
http://i.imgur.com/Qx1Eu9W.png

Problém B3D byl ale v tom, že původně tento benchmark byl napsán, aby potvrdil opak!

3. Ne, na Maxwellech rychlejší nebudou, to je opět jen mylný výkladu tohoto benchmarku. Nikdo neví jestli MDolenc benchmark používá Warp o velikosti 32 (nebo násobků) nebo 64 (nebo násobků).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

1. Vis ono pocitani VR, kde je kontext switching, neboli pristup ke spolecnym datum pro dve zcela oddelene renderovaci cesty zaroven (leve a prave oko), trochu jina aplikace, ale pokud se zajimas vyhradne o VR, notabene v provedeni od Oculus, tak prosim :)
2. - 3. O tom mluvim :) "Nikdo nevi" dokonale vystihuje dany problem. Nektere teorie a analyzy podporuji jednu verzi pribehu, druhe druhou. Vybral sis jednu ktera se ti hodi. Jenze ja nerikam ani jedno. Nerikam, kup si maxwell, bude rychlejsi.
Ja rikam kurva pockat az nebudeme vychazet jen z AMD techdema a PR. A nevymyslet si nesmysly.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na co cekat, dukazu je uz ted dost, navic s zjistenim ze nV zatim vzdy mlzila (chapej lhala)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tie dôkazy práve chýbajú. Máš jedno demo, ktoré vznikalo k hre s hlavnou účasťou AMD. Fakt by som si najskôr počkal na viac hier a hodnotil potom. Aj o teselácii sa pred Fermi písalo, že ju bude NV podporovať iba cez SW a aké teórie z toho fandovia AMD dokázali vyvodiť. O tom ako to naozaj dopadlo asi písať nemusím.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdeže, to, že Nvidia u Maxwellu používá preemption (context switch mezi compute a grafickou úlohou) uvádí sama ve svých slidech. Ten test na B3d to pouze potvrdil, i když byl určen původně k tomu, aby to naopak vyvrátil.
Dle sdělení Oxide, tak na AotS s Nvidia spolupracovalo častěji než s AMD a všechny jejich navržené shadery byly do hry implementovány. Asynchronní shadery však implementovat zřejmě nešly, protože Maxwell takovouto míru paralelizace jako umožňuje GCN prostě neumí.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Vyzerá to na taký problém ako píšeš. Uvidíme do akej miery sa to prejaví a ako sa s tým NV popasuje. Problém je, že stále tu máme iba jeden benchmark. Povedal by som, že v hrách reálne sa budú AS využívať v oveľa menšej miere ako je to v benchmarku, ktorý má zrejme za úlohu vytiahnuť benefity DX12 v maximálnej možnej miere a možno aj s trochou prehnanosti. Každopádne sa NV čudujem, že paralelné riešenie computingu a renderingu nemajú poriešené lepšie už len kvôli GPU PhysXu, ktorý tlačia do hier roky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jeste doplnim, ze porad nevime, jestli je problem skutecne na strane nvidie. U DX12 plati vice nez kdy jindy, ze napsat kod efektivne pro danou architekturu je slozitejsi nez kdy driv. Porad jsme na urovni "AMD s Oxide tvrdi", a oni toho umi napovidat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Duplikát. Vymazať.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Az tu bude pet deset normalnich dx12 her"
Ty tu prave nebudou, protoze nV natlak zarizne pouziti AS protoze je jejich HW neumi a SW emulace stoji za H....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Aj keby to tak bolo, predsa nevyužitie AS ešte neznamená, že sa nevyužijú iné features z DX12. T.j. nevyužitoe AS neznamená nevyužitie DX12.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

DX12 hry se samozřejmě bez asynchronních shaderů obejdou, ale je to něco jako spouštět jednovláknovou aplikaci na 8 jádrovém procesoru. Třeba pro VR je to prakticky nemyslitelné.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nerozporujem to čo píšeš. Myslím si to isté. Len som reagoval na vyššie napísaný príspevok, ktorý vyznieval tak, ako keby používanie AS určovalo či je hra DX12 alebo nie. Čo je nezmysel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale to jsem tim rict nechtel. Proste to uz nebudou "normalni" DX12 plnohodnotny hry, ale nejaky orez. ucelove zdeformovany produkt.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pozri sa na DX11 hry. Využívajú väčšinou iba málo z DX11 a nikto o nich netvrdil, že nie sú plnohodnotné. :-) Teda neviem ani o jednej čo by využívala aspoň väčšinu features. S DX12 to bude rovnaké.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Sorry .... ale v grafikach... Vzdy ATi pak i amd vzdy jelo nove technologie a nejnovjejsi vyrobni procesy. nV vzdy cekala opodal co se osvedci a pak to inplentovala..... Nv mela vzdy druhe housle .. a pak tvrdej MI sme nikdy nezklamaly .. ostatni to vyzkousej pak to obslehnem a nemuzem udelat chybu ... jen at nam cestu vyslapaj a my si pojedem to pouzivane ..... hmm se pak nedivim ze sou jejich jadra tak neuniverzalni .... umej jen to co umej ale nic vic .... omezenost, proste sem dobry v tom co delame, ale vic po nas nechtejte.... ATi a amd v tom pokracuje ma mnohem univerzalnejsi jadra a ted se to jenom potvrzuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mas recht, nvidia jen kopiruje. Treba cudu, physx, gsync, shadowplay, gameworks, nvidia expirience, to vsechno obslehnuty od amd....
Jeste ze aspon nezkopirovali tu spotrebu...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Mas recht, nvidia jen kopiruje. Treba cudu, physx, gsync, shadowplay, gameworks, nvidia expirience, to vsechno obslehnuty od amd....
Jeste ze aspon nezkopirovali tu spotrebu..."

Hehe, tak cuda je jen kopie openCL... physx je prakticky k nicemu, jsou lepsi cesty jak pocitat fyziku, gaysync to obevila nVidia neco co umely prvni radeony HD rady a jeste k tomu nabalila nutnost modulu. nvidia experience je program kterej kazdej normalni clovek smaze hned jak se mu nainstaluje s ovladacem. A o tom ostatnim snad radsi psat nebudu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hehe. CUDA tu bola skôr ako sa nejaké OpenCL objavilo. :-) Niektorí ľudia ako ty si dokonca svojho času plietli OpenCL s API ako PhysX a tvrdili, že to PhysX nahradí. A to ani nehovorím o tom, že takéto prirovanie je úplne mimo. Direct Compute je tiež kópia OpenCL? OpenGL je tiež len kópia DirectX? Alebo je to naopak?
Čo sa týka PhysXu? Aké sú tie lepšie cesty? A prečo sa nevyužívajú? PhysX ako celok momentálne nemá alternatívu na podobnej úrovni. CPU vetva je zrovanteľná s APi ako Havok, ale GPU vetva proste nemá žiadnu alternatívu.
Inak podľa spôsobu akým sa vyjadruješ máš predpokladám tak okolo 15 rokov, nemáš ani páru o problematike ktorú sa snažíš posudzovať a máš naučených pár sloganov čo si prečítal niekde na nete, že?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A jeste k tomu "gaysyncu", freesync byl uveden rok po prvnim gsync monitoru. A dodnes mu chybi dve tretiny funkcionality gsyncu.
Co muze clovek cekat od amatera...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem za článok. Ušetrili ste mi peniaze. Radšej počkám na prvé reálne výsledky, ako kúpiť teraz grafiku a o polroka zistiť, že má neodstrániteľné HW problémy s Dx12 a mám si kúpiť novú.

Tým že sa Dx12 rieši pred uvedením Dx12 hier, fandov AMD, nVidie štve, hádajú sa, ale lepšie vyriešiť teraz, ako natešený si kúpiť Dx12 hru a až potom zistiť, že nefunguje tak ako má.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak osobně jsem čekal, že DX12 bude líp "sedět" AMDčku, proto jsem nešetřil a koupil AMD. Tam mám aspoň jistotu, že Asynchronní shadery a podpora DX12 skutečně je - hardwarová.
nVidia to řeší po svém - softwarově, což není vždy nejlepší řešení (u DX11 ano, ale teď se ukazuje hrubá síla a tam je AMD prostě lepší).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zatim se neukazuje vubec nic ;) Akorat spatne AMD PR. A ovce beci a skacou na to.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Tak bečíš tady jen ty, snažíš se, aby lidi vzali tvoje myšlenky, ale lidi nejsou hloupí a vidí, že je něco špatně.
A já nebečím už vůbec, já jsem spokojený s mým výběrem Fury Strix. Na rozdíl od lidí, co šli do nVidie mám jistotu, že mě DX12 pojede. Ty víš 100%, že Maxwell podporuje AS? Nevíš, to mi jako odpověď stačí :o)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Tobe staci k rozhodnuti neco co nevim nebo nevis sam? Nejsem prekvapen :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Pojede ti leda prd, protoze az budou na trhu prvni skutecne DX12 gamesky, tak tvuj HW bude davno zralej tak leda do srotu. Platilo to odjakziva a plati to stale. Realne se daj prvni kousky cekat tak za 3 roky nejdriv. A to jednotlivy kousky, ktery tezce vpohode bez znatenych problemu pofrcej v cemkoli nizsim.

Osatne, vsem propagatorum technologii doporucuju, vyzkousejte si neco samo. Trebas ArcheAge. "Umi" dx10 ... teda nez se obraz rozpadne k nepouziti. A presne takhle to bude vypadat jeste peknych par let s dx12.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no vidiet ze si vycviceny nvidista, oni tu podporu snad za tie 3 roky spravia :D zvyk je zvyk no...btw prva DX12 hra sa planuje na koniec tohto roka, v clanku je spomenuta...ked teraz kupim amd kartu tak urcite v decembri, ani o rok ani o dva nebude do šrotu, to moze povedat iba idiot ktory sa v pc absolutne nevyzna a nevie co je momentalne na trhu...ostatne, ved mas nvidiu tak je to jasne

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Troufám si tvrdit, že za rok nebo za dva nebude žádná současná karta do šrotu. Nové technologie, a DX12 nebude vyjímkou, měly vždy pozvolný nástup. Pouze na diskuzích, jako je tato, se pár nepodstatných procent uživatelů výkonnějších grafik prsí v tom, co (možná) bude nebo nebude, zatímco podstatné části uživatelů jedoucích na integrovaných nebo low-end grafikách je to srdečně jedno ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To, že se zatím nic neukázalo tedy mimojiné znamená, že AS možná skutečně na Maxwellu nefungují. Žádná taková pochybnost u GCN není

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vida, uz jsme degradovali ze stavu "nepodporuje" na "pochybnost". To uz je neco.
A navic tu mame "indicie", vsimni si ze nerikam "dukazy", ze real world AS aplikace ma maxwell mnohonasobne rychlejsi.
A ted se zpetne podivejme na ty expertni analyzy tady vsude okolo.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

machina, nechaj ich tak, oni su len smutni a plačú, lebo vysolili za nvidia karty velke peniaze a teraz su nasrati tak kydaju na ostatných...nerieš ale ľutuj...možno nejaku zbierku by sme im mohli spravit na nove karty ktore DX12 podporuju a neklamu tak ako nvidia s kartami 4xx-7xx ze podporuju DX11 :D to bola len SW podpora, nejeden članok o tom na tomto webe vyšiel...je mi ich ľuto, ocividne si to nenaštudovali..aj ty by si bol nestastny keby si kupil blbost za velke prachy a zistis ze ta obabrali a marketing ti naslubuje hory doly a napokon zistis ze nemas napriklad podla vyrobcu 4GB kartu ale len 3,5GB normalne + 0,5GB pomalej vram :D to bola dobra aferka, tolko reklamacii bolo ze az..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"neklamu tak ako nvidia s kartami 4xx-7xx ze podporuju DX11"

Promin, rozumim spravne tvemu tvrzeni, ze 4xx az 7xx, tedy od Fermi, nemaji dx11 podporu, jen "sw"?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

skoro OT: Mě teda zaujala jedna věc - jak je možné, že nvidia prezentuje věci jako podporované, a pak se zjistí, že to jen ohackovali aby to nějak chodilo a reálně je to nepoužitelné? Že by Jen-jsem-Lhal místo pilníku a sekundového lepidla začal používat "softwarové lži"? :-) A nikomu to nevadí...

P.S.: pokud se mnou milí zelení kamarádi nesouhlasíte, bohatě stačí kliknout na mínus. ;-)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak to je střelba do černého. Marketingové oddělení NV změnilo taktiku. GPU NV umí vše, ale vývojáři to prasí a tak dokud se to nenaučí, navrhujeme to vypnout. Musím uznat že to je geniální taktika. Doktor Goebbels by bledl závistí.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

"Dr." Goebbels pouze dobře studoval od autorů před ním. Zejména Psychologie davu of Gustava LeBona ( http://ulozto.cz/xf8Joet7/psychologie-davu-gustave-le-bon-pdf ) a další návody od Edward Bernayse:
https://youtu.be/p8ERfxWouXs?t=8m12s

Jeho sbírka knih o propagandě a jak ji páchat, byla světově unikátní - stejně jako jeho výsledky.

Bohužel pro nVidiu, dnes máme internet a když jsme izolovaní ve svých domovech, tak nefunguje na mnohé stádní mentalita "souhlasit s většinou za každou cenu":

Vláda ze stínu - Psychologie moci
---------------------------------
http://youtube.com/watch?v=p8ERfxWouXs
http://youtu.be/p8ERfxWouXs?t=11m05s - sociální konformita působí změny myšlení na neurologické úrovni
http://youtu.be/p8ERfxWouXs?t=9m46s - vizuální test Solomona Ashe, 37% souhlasilo s majoritou vždy, 75% někdy

...takže lidé se už pomalu začínají probírat z nVidia propagandy. Ostatně si za to nVidia může sama. Stačí uvést tři čísla: 970 ... že?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Heh. Zato AMD žiadnu propagandu nemá, že? Veď tie videá sa dajú použiť na čokoľvek ale u teba ma neprekvapuje, že si ich použil voči NV. A teraz si zober, že aj napriek afére s GTX 970 NVIDIA zvýšila svoj podieľ na trhu. Situáciu o ktorej sa teraz bavíme sleduje minimálny počet zákazníkov týchto firiem. Ak si myslíš, že sa teraz ľudia hromadne začnú otáčať smerom k AMD kvôli HBM či 970tke, je to skôr tvoje veľké prianie. Cenový segment kde sa tieto karty točia tvorí minoritnú časť celkových predajov.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mne na tom zaujalo, jak nekdo bez sebemensich dukazu a sebemensi znalosti problematiky, a pri existenci minimalne pochybnosti o nezaujatosti existujicich zdroju, dokaze delat pevne a neotresitelne zavery.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Jak mi tedy vysvětlíš nepřipravenost GTX980 na test AS pod DX12, když dle vyjádření nvidie toto bylo dávno vyřešeno a ovladače to inzerují/podporují?

Jsem jen hloupý uživatel, takže mě vcelku nezajímá pravý důvod.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Jaky test mas na mysli?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Děláš si legraci, nebo jsi opravdu takový ignorant?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ani jedno, ptam se jaky test ma na mysli. Ja o zadnem testu nevim. Test je neco nezavisleho, neco co je uznavanym etalonem na danou vec. Nic takoveho zatim neexistuje. On zrejme nasel neco z poslednich hodin, o cem se jeste nevi, tak se ptam.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Vy teda trolite jako o zavod a k tomu jeste opravdovou perlu :-))

Test z principu neznamena, ze je nezavisly a uz vubec to neznamena ze je "uznavanym etalonem". Test muze (taky nemusi) byt mene ci vice nezavisly a take muze/nemusi byt "uznavanym etalonem". Kazdopadne, pokud vymyslim urcitou testovaci metodu, zmerim podle ni neco a mam namerene vysledky = TEST. Nikoliv to co tady pisete ;-)
Druha vec je, jestli bude takovy test akceptovany sirsi "verejnosti", obci "odborniku" (Vami evidentne neni ;-) ) nebo strejckem samem. Kazdopadne to nic nemeni na tom, ze je to stale test :-)

ps: se omlouvam, ze tady prispivam uz tak dost "zhave" diskuse, ale musel jsem neco napsat k takove perle, protoze to nedavalo smysl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Thanks, Cpt. Obvious. Kazdy si muze napsat libovolnou hovadinu a rikat tomu test. Ale potom na zaklade takoveho subjektivniho testu nelze delat obecne zavery.
Nicmene porad marne cekam na priklad relevantniho testu pripravenosti Maxwellu na AS. Tynyt ma neco prokazatelneho, ale zatim se nepochlubil, tajnustkar jeden.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Stara znama a casto vyuzivana taktika... takovej Intel jeste u tech svych "grafik" tusim z core2 doby tvrdil ze podporuji OpenGL 2.0, no a podporovali... s tim ze vsechno se pocitalo na CPU ;-) protoze ta "grafika" byla akorat RAMDAC plus framebuffer v pameti ;-) no a dnesni "zvukovky" na MB taky tvrdi ze jsou zvukovky, presto ze jsou to akorat DA/AD prevodniky a zbytek dela software na CPU... takze nic noveho...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Patrně narážíš na GMA950 :-) Ta neměla ani T&L jednotku (snad nejdůležitější featura DX7), ale jinak karta hlásila, že podporuje DX9.0c :D

Na druhou stranu si tohle snad nikdo nepořizoval k tomu, aby na tom něco hrál.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

NV proste vyda novu generaciu kariet kde problem uz nebude a je vymalovano. Ziadnu vyhodu amd v rukach mat nebude.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, koupis si umele dalsi GTX 1000 produkt za vec kterou si uz mel dle slov NVIDIE mit v GTX 900 produktu, ty ses krasnej korunovanej vul.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Mno a ty si koupis ATI, coz je jen preznacena 8let stale stejna karta.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ved ty ani nevies co rozpravas...to o com hovoris urobila nvidia :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne AMD preznaci tak maximalne o jednu generaci, naopak nV preznacuje o 4 a vice generaci z5,, ale to je v poradku bo to dela nV

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

AMD má väčšinu kariet aktuálne preznančených minimálne 2 generácií. Akože fakt v tomto ešte niektorí pretekáte? Veď obe firmy robia úplne to isté.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

...vážne sa chceme vracať do minulosti a pozrieť si krok po kroku všetky preznačené modely Nvidia? ...lebo ani maďari nerobia tak dobrý guláš, ako som mal ja,keď som sa snažil pochopiť ich preznačované modely...ale je pravda,že väčšina kariet je tam preznačených, poprípade modely na pokročilejšom 28 nm procese...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V jednom období má viac preznačneých kariet jedna firma, v druhom zasa druhá. Len tvrdím, že hádať sa kto viac preznačuje nemá zmysel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

8 let ne, GCN je tu od roku 2011, 7xxx, 2xx a 3xx, takze tri generace. V roce 2016-17 doufejme skonci i v mainstreamu, takze tu bude 5-6let.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jo, ale až za rok. problém je, že nVidia OPĚT tvrdí, že je připravená, a OPĚT se zjišťuje, že není.Sorry, ale pokud se prokáže, že řada Maxwell nemá Asynchronní shadery, pak je to další celkem zásadní lež, stejně jako 4GB na GTX970.
Nebo ty jejich změny v ovladačích - povolíme taktování, zakážeme taktování, povolíme a zase zakážeme,...
Prostě pro mě se stává nVidia absolutně neseriozní firmou, nechci od ní už raději vůbec nic.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

<i>Nebo ty jejich změny v ovladačích - povolíme taktování, zakážeme taktování, povolíme a zase zakážeme... Prostě pro mě se stává nVidia absolutně neseriozní firmou, nechci od ní už raději vůbec nic.</i>

Mě přijde nejvíce překvapivé, že nVidia zakázala taktování Coolbity i v starých ovladačích a že si dala práci dokonce upravit staré drivery na své webovce tak, aby při zavedení coolbitové změny taktovacích frekvencí brutálně snížila výkon, tak na 1/5 původního - bez přetaktování.

To mě přišlo ŠOKUJÍCÍ, že si tohle někdo může dovolit udělat...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Môžem vidieť testy ktoré dokazujú, že NVIDIA znížila výkon niektorých svojich kariet na 1/5 pôvodného výkonu? To sa mi zdá dosť ustrelené. Žiadna firma čo chce ešte predávať by niečo také neurobila.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Zástupce Oxide Games vyjádřil názor, že grafická architektura Maxwell hardwarově asynchronní shadery nepodporuje a k dispozici je snad jakási ne-nativní podpora. Jinými slovy karta hlásí, že technologii DirectX 12 zvládá, ale pokud je vyžadována, nějakým způsobem ji emuluje, což vede k propadům výkonu: - cili se nejedna o DirectX 12 grafickou architekturu ale jenom o DirectX 11.3(jestli)...

Při rozhovoru s vývojáři hry Aquanox Deep Descent vyšlo najevo, že tato hra nebude podporovat asynchronní shadery, "protože by penalizovaly uživatele grafických karet od Nvidie!". Jinými slovy, asynchronní shadery na GeForce GTX 900 působí propady výkonu, a tak tato technologie nebude k dispozici ani uživatelům Radeonů, kde funguje a působí navýšení výkonu. - ale kdyz se jedna o picovinu s prominutim TWIMTBP, vtedy nikomu nevadi ze se Radeony umele penalizuji!!! a pohou zmenou exace si najednou majitel Radeonu prijde k vyssim FPS...

Zajímavé na tomto vyjádření je, že jej vývojáři předkládají jako fakt, nikoli jako dočasný problém, který bude Nvidií vyřešený v ovladačích. Ať už má Nvidia problém s asynchronními shadery na úrovni hardwaru nebo softwaru, je velmi smutné, "že toto někteří herní vývojáři vidí jako důvod k ignoraci jedné z klíčových technologií DirectX 12!", která se měla významně podílet na výkonnostním bonusu nových API oproti těm stávajícím - je smutne ale dela se to za cilem mit co nejvyssi zisk, kdyby to udelala automobilka, sva auta s defektni soucastkou se zvolali, NVIDIA se tvari jakoby nic...

NVIDIA jim oklamala zakazniky GTX 970 a to dost hnusne, navic ted vyslo najevo ze nezvlada vubec nativne api DirectX 12 cela 2 generace Maxwellu-u, dale krasne sprasena GTX 960 a 950, no nebyt tu AMD tak dnes nejenze nemame zadne api Mantle=DirectX 12/Vulkan ale sme nadale lzive presvedcovany ze mit DirectX 10 dnes nadale staci, ja si dobre pamatuju jak prave AMD tvrde tlacila na prosazeni api DirectX 10.1, 11.2 a ke svemu usmevu se zakaznici 3 lete prvni architektury CGN(HD 7970) dozevedeli ze DirectX 12 jiz jejich produkt podporuje zatim co NVIDIA lhala a lhala, zakaznici platforem GTX 500, 600 a 700 muzou o DirectX 12 jenom snit a vypada to ze i majitele GTX 900 si prijdou na podobne orechove, tohle by chtelo krasnou zalobu na nejvyssi soud v USA, aby zakaznici vytahli z NVIDIE tolik penez ze by zisk z 900 rady nebyl u ni proste zadny.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Amen ! moje slova

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Clovece, ty jsi ale Stachujem kvalitne vymytej, to se musi nechat.

+1
-46
-1
Je komentář přínosný?

Proč nereaguješ věcně, ale jen urážíš lidi? Nemáš argumenty? Pokud k tomu máš co říct, věřím, že ti DIIT umožní publikovat článek, ve kterém můžeš uvést věci na pravou míru. Ale ono šíření FUDu je jednodušší a výhodnější, že?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

JA sirim FUD? Ja nereaguju vecne? Ty jsi necet co jsem nahore napsal, a kdyz uz jsme u tech vecnych reakci, ze jich pod tim ale je, co?
Zatimco Wendak, <EDIT sorry waffer, ja vas dva nerozeznavam> tu napise kupu vymyslenych vylhanych totalnich sracek, a ja tu sirim FUDY :)

Ja ti reknu kdo siri FUDy.
AMD posledni dva roky nedela NIC jineho, nez siri FUDY a penalizuje redakce co jim nejdou na ruku
http://i.imgur.com/adOQdW7.png
https://uploads.disquscdn.com/images/d993b2e6c2bca4111c8438d4acb1f586ef8...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

A kde píšu sračky?
Psal jsem o GTX970 a jejich "4GB" - jestli to jsou sračky, tak si ignorant
Psal jsem že jsem raději koupil Fury, protože tam DX12 podle testů funguje, a že u nVidie je RIZIKO, že tam nemusí HW podpora být, a zatím to tak vypadá (ovladače už měly být dávno hotový)
Tak kde je ta "kupa vymyslenych vylhanych totalnich sracek"?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem to nestacil opravit, samozrejme reaguju na Waffera, ja vas dva spatne rozeznavam, a neni to tak uplne chyba na moji strane, vid?

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

No je vidět, že s tebou většina lidí souhlasí :oD
Myslím, že každý chápe, že prvotní testy nemusí být 100% vypovídající, ale zatím to moc dobře pro nVidii nevypadá a lidi to tak prostě vnímají - těžko je přesvědčíš, minimálně ty, co tomu rozumí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tech co tomu opravdu rozumi, je zde mnozstvi limitne se blizici nule, mne i tebe v to pocitaje. Ja vychazim z faktu, ale ne jen z tech, ktery se mi hodi do kramu.
Co se tyce znameho argumentacniho faulu argumentaci vetsinou, mohu jen smutne konstatovat, ze dat minus je mnohem snazsi, nez rozporovat. Rekneme, ze pokud podil vecne argumentujicich a minusu okolo nuly osciluje, jedna se o bezmocny vztek :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Ja nereaguju vecne?"

o komentar zpet > "Clovece, ty jsi ale Stachujem kvalitne vymytej, to se musi nechat"

Jestli je tamto podle tebe vecna reakce, tak ma jedina vecna reakce je doporucit nejakeho psychiatra, zadna jina mi nenapada...

Jako, vsichni obcas ztratime nervy, ale kdyz te na to nekdo slusne upozorni, pak takovouhle reakci akorat vsechny utvrdis v tom, ze jses namyslenej c***k. To uz je lepsi vubec nic nepsat...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme a pravdepodobne ciste nahodou jsi stejne jako tynyt a wendak presel muj prispevek zacinajici
"Takze si ten popcorn zase schovame..."
kde vecne a s odkazy reaguji, jako jediny. Ovsem na to, co tu vyzvracel Waffer, se opravdu reagovat neda.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ne, neraguješ věcně, reaguješ směrem k ostatním diskutujícím. Možná máš argumenty, ale nijak je neobhajuješ a ani nevysvětluješ.

Ty "AMD FUDy" jsi myslel vážně? A ještě postneš screeny dvou uražených narcistů, kteří nepřenesli přes srdce, že nebyli v první vlně recenzentů a tak si museli napsat ironický blogýsek jak je AMD nemá rádo. Apropos, že kritizuješ zrovna výběr, když víme, že nvidia postupuje úplně stejně (ba co víc, je to ještě horší, protože nvidia má 2/3 trhu)? Nebo snad třeba karty Titan byly široce dostupné na recenze? Myslím, že nikoli.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Muzu se zeptat, kde ve svem ctyrbodovem prispevku vyse reaguji k ostatnim diskutujicim?
A proc tedy hodnotis osobnosti tech redaktoru, a nehodnotis obsah?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ok, tam jsi snesl argumenty, ale zbytek tvých příspěvků je útočný vůči ostatním.

A hodnotím nikoli osobnosti, ale styl těch "blogů." Pamatuju se, jak nvidia "zabanovala" DIIT kvůli recenzi, která se jí nelíbila - reakce redakce byla, ale nebyla tak proklatě ublížená.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbytek? Muzes mi ukazat nejaky dalsi utocny prispevek krome reakce na ty sracky od waffera? A ja bych tu vuci sobe nasel mozna vic jak desitku.

Jinak opet, proc hodnotis osoby, styl a ne obsah? Muzes se vyjadrit k obsahu? Chces prirovnavat k nejakemu tydiitu hardocp nebo techpowerup?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Hmm tak nevim ale totalne vymyty mozek mas nejspis ty.... Ale ze se vubec namaham Ladiku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"......Při rozhovoru s vývojáři hry Aquanox Deep Descent vyšlo najevo, že tato hra nebude podporovat asynchronní shadery, protože by penalizovaly uživatele grafických karet od Nvidie......."

Pokud opravdu tohle ti vývojáři řekli a ukázalo by se, že se skutečně jedná o cestu, kterou se hodlají vydat také i ostatní herní studia, tak by to dle mého skromného názoru snad i bylo na stížnost ze strany AMD ke státním orgánům dbajícím na konkurenci na trhu a na rovné podmínky na trhu. Pokud vím, tak zrovna v USA se na toto dbá velmi přísně.
V takovém případě totiž AMD může přijít se sebelepším GPU ve srovnání s GPU od nVidia, ale stejně to Áemdéčku bude houby platný a nVidia opět bude vítězem, když herní studia budou výhody GPU od AMD prostě ignorovat a budou své hry šít na míru nVidia.
Takováto situace na trhu by AMD prostě nedávala šanci i kdyby přišli s čímkoliv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže v rámci konkurencie na trhu chcete aby štátne orgány prikazovali súkromným firmám čo majú a čo nemajú používať? No to sme sa ďaleko v rozmýšľaní za 25 rokov moc nepohli. :-) To je ako keby si NVIDIA pomocou žalôb vynucovala používanie GW, PhysX či CUDy. AMD predsa tak isto spolupracuje s vývojármi. Ak chce, aby sa používalo niečo čo im pomôže a čo im dá konkurenčnú výhodu, môžu sa predsa sami o to usilovať. Či už priamo na vývoji alebo zadotovaním práce, ktorá za tým stojí. Totižo hlavne na vývoji to možno bude znamenať dve rôzne cesty. Riešenie pre karty, ktoré nepodporujú AS by muselo byť pre túto možnosť optimalizované (minimálne poradím vykonávaných úloh, aby dochádzalo čo najmenej k prepínaniu medzi computingom a renderingom).
Inak povedané, AMD sa o svoju šancu musí proste samo pobiť. Nestačí iba vydať HW, ale musia riešiť aj jeho používanie. Viem, že vám niektorým pletú hlavy ľudia ako Stach, ktorí si myslia, že SW má byť iba záležitosťou vývojárov a že NV a AMD by mali iba vydávať HW. To je hovadina. Toto nie je žiadne pravidlo a je to iba o dohode a aktivitách, ktoré sa rozhodnú dané firmy realizovať. Ak chceš predávať HW, mal by si sa starať aj o jeho SW podporu. Nemusíš to robiť, ale potom sa nemôžeš čudovať, že máš nízku predajnosť oproti konkurencii, ktorá tú prácu navyše urobila.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se, ale velmi si mě rozesmál. Tvé představy o tom, jak by měly pracovat státní orgány v zemích s tržním hospodářstvím jsou zjevně trochu naivní. Že jsem tak smělej, když už mě tak zasvěceně poučuješ o tom, kam jsme se pohli či nepohli. Kolik let jsi žil a pracoval v nějaké západní demokratické zemi, která se evolučně rozvíjela bez té trapné čtyřicetileté přetržky způsobené protektory z Kremlu? Např. Německo (mám na mysli tzv. staré spolkové země), Anglie, Rakousko, USA, apod....
Možná, že se děsně mejlím, možná, že jsem úplně mimo, ale tak nějak typuji, že jsi nebyl nikde a své přesvědčení o tom, jak by měl fungovat trh, čerpáš jen z mouder pana Klause a jemu podobných teoretiků, že? Sorry, ale pokud jsi ty sám nevytáhnul paty ze své rodné vísky minimálně na pár let a jen reprodukuješ moudra někoho, kdo také sám dlouhodobě nebyl nikde dál, než ve vedlejší vesnici, tak tvé názory neumím brát vážně. :)
Ale k věci. Nejspíš tě to překvapí, ale státní orgány zrovna v USA do tržního prostředí zasahují docela účinně. Něco si o dané problematice zjisti. :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pak se divím, že tyto státní orgány účinně nezasáhli ve prospěch třeba Bulldozeru, což je taky taková mantra nadčasového designu a neochotě těch líných nebo podplacených (výběr dle libosti) programátorů pro něj optimalizovat SW ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Všetci by mali používať riešenia, ktoré najlepšie sedia AMD. Až vtedy by bol svet zrejme "spravodlivý". Dovtedy by sa malo AMD namiesto práce so všetkými súdiť. Som zvedavý ako dlho by im to vydržalo a kto by s nimi potom ešte spolupracoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Akorat ze treba pouzivate (se pouzivaji) reseni Intelu a ani o tom treba nevite. Presne treba compilery, ktere jsou optimalizovany pro Intel architekturu. Takze nemate pravdu. Vsude se fixluje, bohuzel a neni to fer ani omylem :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Otázkaznie čo je fér. Mali by vydavatelia vydávať X verzií hry podľa kombinácií CPU a GPU od Intelu, NVIDIe a AMD? Alebo vydajú jednu verziu, ktorá ide všetkým, pričom najoptimálnejšie väčšine trhu? Keby sa použil kompilátor, ktorý by viac vyhovoval AMD, sťažovať by sa mohlo 80% trhu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

:-)) Vy tomu nejak nechcete prijit na kloub ze?
Vy tady pisete o tom, ze, kdyby AMD, tak by to bylo takove a takove. Ze konkurence napr. Intel toto dela naprosto bezne Vam pritom unika. Bud jsem ferovy na obe strany a nebo ferovy nejsem a nebo podporuji svuj produkt a pak nepodporuji konkurenci. AMD bylo v historii nekolikrat v pozici (bohuzel pro ne), kdy bylo zatlaceno do kouta "konkurencnim" jednanim, ktere nebylo korektni. Takze pokud tady pisete, ze AMD by jako "melo mit v necem vyhodu", tak to bylo vzdy presne naopak.
Kompilator CPU je docela pruser, protoze to neni jen otazka nejake optimalizace pro hry, ale trhu, na kterem jede de-facto cele IT odvetvi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Intel kompilátor optimalizuje výstupní kód tak, jak si ho nastavíte. Intel opravdu nemůže za to, že někteří programátoři nečtou návody a používají na všechno nějaké defaultní nastavení.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

..a co se tyce AS, to neni valstnost dana ani vymyslena AMD, ale soucast universalnho rozhrani DX12, ktere je bud podporovane nebo ne.. takze pokud nejede na nejakem HW (treba te Nvidie a je deklarovano ze ma jet) tak je to sprzneny HW (nebo SW) v tomto pripade NVidie. S AMD to nema nic spolecneho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prečo by mal byť daný HW sprznený? Neviem prečo sa toto slovo používa v úplne v takomto význame. To je ale jedno. Čo sa týka témy, pointa je, že je jedno či je AS univerzálne alebo proprietárne riešenie, nikto by nemal súdne nútiť vývojárov ho používať.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze HW, ktery (pokud se to opravdu potvrdi) oficialne podporuje neco a pritom to ma negatini dopad na vykon tak...tam asi soudruzi z NDR udelai chybu ne? Nebo mi chcete rict, ze podporovana vlastnost, ktera je tady presne proto, aby zrychlila (zvysila) vykon neceho, a dela pravy opak neni lidove receno "sprzeny"? Tak muzeme si hrat se slovicky a treba rict, ze to Nvidia proste implementovala bud spatne a nebo vubec do HW a tim padem oblbuje sve zakazniky a udelala poiuze softwarove reseni, ktere ale ma negativni dopad na vykon... vyberte si co chcete, vysledek to stejne nezmeni :-))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Práve to je ten vtip. Celé značenie podpory DX12 cez feature a tier levely je podľa mňa značne neprehľadné. A ešte k tomu nikto nikde nepíše aká je podpora daných features. V zmysle či ide o HW resp. SW podporu. NVIDIA ani AMD pokiaľ viem môžu deklarovať podporu pre určitú množinu features, ale neudávajú či ide o podporu SW resp. HW. Takže je to skôr na nich či to budú podporovať ich karty akebo ovládače. Myslím si, že by to malo byť uvádzané oveľa
Jo a podľa mňa sa slovo sprznený má používať na zlú resp. neoptimálnu, nejakým spôsobom pokazenú implementáciu niečoho. HW ktorý nejakú feature nepodporuje nie je kvôli tomu sprznený.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mily priteli...my se tady ale bavime o konkretni vlastnosti - AS, ktera je soucast DX12 a bavime se o konkretnim problemu.
Netvrdim nikde, ze diky tomu jsou ty karty DX12 nekompatibilni. Ale evidentne (alespon podle prozatimnich informaci) maji s nekterymi jejich (alespon jednou .. AS) oficialne podporovanymi DX12 vlastnostmi problem.
A to je podle mne blbe, at se na to clovek diva jak chce. Pokud to vyresi super. Pokud to nevyresi a jenom to vysedi s tim, ze budou "takticky" mlzit, tak to odnese zakaznik.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ak to takto bude fungovať, tak samozrejme nemám nič proti tomu čo si napísal a súhlasím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty porovnávaš úplne neporovnateľné veci. To, že sa vývojári rozhodnú nevyužiť nejakú funkcionalitu nie je žiadne porušovanie zákonov ani pravidiel tržného hospodárstva. Ďalej tvoja predstava o tom koho brať vážne a koho nie tiež pokuľháva. Rovnako môžem argumentovať aj ja. Síce som v zahraničí nepracoval, ale zasa mám už 10 rokov skúseností s vývojom SW. Robil som programátora, testera a momentálne SW analytika. Z toho čo si písal vyššie, že by mali riešiť štátne orgány vyzerá tak, že ty nemaš o tejto práci ani nejmenšieho tucha. Tak prečo by som ťa mal brať teda vážne ja? Naozaj. Mala by sa NVIDIA tiež súdiť a žiadať takýmto spôsobom používanie jej riešení ako PhysX či GW? To by vývojári nič iné nerobili len sa súdili. Čo tak nechať vývojárske štúdiá sa slobodne rozhodnúť čo a ako implementujú?
Najlepšie na tom je, že si úplne odišiel od témy a otočil si ju na to či som pracoval v zahraničí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vážně si myslíte, že dozor nad hospodářskou soutěží bude někomu nakazovat, aby používal podporu pro asynchronní shadery? Inu, skromným názorem bych to nenazval ;)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Všechno je samozřejmě otázkou konkrétní situace. Pokud se jedná o jedno herní studio, tak nepochybně né. Pokud by se ale jednalo o dohodu převážné většiny trhu a pokud by hlavním důvodem této dohody byla snaha zamezit výkonovému náskoku grafik AMD, tak si celkem dovedu představit, že ano. Ale jak jsem už napsal, je to jen můj skromný názor. ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aj keby to bola väčšina trhu, tak to nemusí znamenať hneď že ide o dohodu o ktorej píšeš. Koľko percent hráčov má GPU podporujúcu AS a koľko z nich má dostatok výkonu, aby použitie tejto funkcionality aj bolo vidno? Tipujem, že ide tak o menej ako 20% vzhľadom na podiel AMD a NV a predpokaldu, že NV AS nepodporuje. Rozhodnutie vývojárov môže byť položené na úplne iných základoch a nie hneď na tom, že chcú všetci poškodzovať AMD. Prečo stále staviate AMD do role firmy ktorej každý iba ubližuje?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, já věc vidím tak, že nejde o to kolik hráčů má aktuálně grafiky s AS. Jde o to, kolik hráčů by si tyto grafiky koupilo, kdyby věděli, že nová grafika od AMD jim u nově nastupujících her s DX12 zajistí výrazný výkonový náskok před obdobnou kategorií grafik od konkurence.
Nevím jak vy ostatní, ale já když něco nového nakupuji, tak se nejdříve mrknu na parametry a také jejich pravděpodobnou použitelnost do budoucna a kdybych zjistil, že AMD mě nabízí výrobek, který do budoucna slibuje znatelně lepší poměr cena/výkon než co mě dokáže nabídnout nVidia, tak by rozhodnutí bylo jasné.....
Nejde tady o lidi, kteří ty grafiky už teď mají, ale o nové zákazníky, o změnu podílu na trhu,.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak s týmto čo si napísal v pohode súhlasím. Podľa mňa by ale malo byť na AMD, aby pretlačili niečo čo im poskytne konkurenčnú výhodu a prípadne zvýši podieľ na trhu. Nemali by čakať až to urobia iní. Ak by sa im podarilo presvedčiť väčšinu vývojárov, aby používali AS, tak by si tým možno zabezpečili aj lepšie predaje.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Chápu-li situaci správně, tak AS není žádná specialitka od AMD, ale prostá součást DX12. Tzn. nVidia, pokud AS ve svém hardware skutečně nemá, neměla by své grafiky nazývat jako DX12 a hry, které AS nepoužívají totéž.
Pokud vypnu nějaké funkce DX12 jen proto aby nVidia neměla výkonové propady a přesto o hře tvrdím, že je DX12, vidím v tom minimálně politováníhodné nedorozumění.
S tímto přístupem by v limitním případě o 15 let staré grafice s GPU DX9 bylo možné tvrdit, že je také DX12, jen má milionšest fíčur povypínaných, příp. softwarově simulovaných a totéž by bylo možné tvrdit i o hrách. S dávkou nadsázky by bylo možné s tímto přístupem tvrdit, že prastarý Wolfenstein 3D je vlastně DX12 hra, která jen 99,9% DX12 fíčur nevyužívá. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viď môj príspevok kúsok vyššie k tomboninovmu komentáru. Celé značenie DX12 okolo feature levelov a tiers je podľa mňa neprehľadné. Okrem toho AMD ani NV nepíšu tomu akým spôsobom dané fietures podporujú. Podľa mňa by to malo byť jasne dané, ale čo narobíš. Ďalej nepodpora AS neznamená, že dané karty nepodporujú DX12 ako celok. V takom prípade by sme tu nemali žiadne feature levely a tiery a každý kto si dá nálepku podpory DX12 by musel podporovať kompletný set. Nie je to samozrejme extrémny príklad ako si uviedol ty ohladom DX9 grafík, ale nie je to ani úplne košér. :-)
BTW tie tzv. funkcie DX12 sa nevypínajú resp. nezapínajú, ale ich podpora sa implementuje. To není len o tom, že niečo jednoducho zapneš a hneď to funguje. Samozrejme môže sa podpora implementovať vrátane alternatívnej cesty a na vyššej úrovni to potom môže fungovať povedzme ako keď niečo "zapne" resp. "vypne" alebo sa použije alternatíva. Čo urobia vývojári je na nich.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pochopitelně máš pravdu, nikoliv "vypnout/zapnout", ale impementovat či nikoliv.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

btw, co si sa tu bil s ceskoslovenskym internetom, ze nvidie maju len softwarovy problem s async.shadermi, aha co internet dal
https://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/2525/3928/original.jpg

http://www.reedbeta.com/talks/VR_Direct_GDC_2015.pdf
23.strana (nvidia oficialny dokument)
tj nvidia zase zavadza, neporiesi ten problem, len bude podla vsetkeho silovo tlacit, aby sa async.shadery nepouzivali v DX12 ready tituloch

nech sa paci

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem rad ze jsi nasel cestu. Dobry zacatek. Konec bude horsi.

Tato prezentace se netyka DX12 AS :) Zrejme si neuvedomujes, ze DX12 AS Fermi, Kepler a maly Maxwell nemaji. Az Maxwell v2 - GM200. Jak uz jsem poukazal, uz fermi ma async compute queue, ktera slouzi PhysX. Ale neni pouzitelna pro DX12.

Toto je prezentace o technologiich VR, kde se resi problem dvou soucasnych renderpath pro leve/prave oko, kdy obe cesty pristupuji ke stejnym datum a to, logicky, asynchronne. Nvidia pouze upozornuje na nutnost predchazet dlouhym frontam. Mimochodem, ke compute queue se v dane prezentaci pristupuje, prekvapive, pres NVAPI :) Pres DX se totiz k asynchronnim vypoctum na Fermi a Kepleru nedostanes.

Ono to chce cist cele, vis, ale ono je snadnejsi jen kopirovat obrazky a hloupe zvanit :)

Reseni je tam napsano taky, rozdelit ulohu na mensi paralelni dily.

Tuhle kravinu jsem videl poprve na guru3d, kde je i nasledne vysvetleni, a pak u BORRTa na shw, odkud jsi ji zrejme zkopiroval. Ovsem uz bez vysvetleni :)

Apropos, Async Shadery jsou optional feature
https://en.wikipedia.org/wiki/Feature_levels_in_Direct3D
takze je zcela jiste, ze nebudou hrami podporovany plosne. To je jen zbozne prani AMD. Kdo by se taky extra sral s kodem pro <18% trhu, ze. Ale to jsem jen zly mlekar Dan.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to nakoniec nebude tak hrozné ako sa niektorí ľudia snažia prezentovať:

https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/3j5e9b/analysis_async_compute_i...

Záver je taký, že AMD je lepšie pripravená na použitie AS:

GCN uses 1 graphics engine and 8 shader engines with 8-deep command queues, for a total of 64 queues.
Maxwell uses 1 graphics engine and 1 shader engine with a 32-deep command queue, for a total of 32 queues (31 usable in graphics/compute mode)

No a keď sa spustil benchmark, ktorý vysoko prepískol podporovaný počet asynchrónnych operácií podporovaných na Maxwellovi, tak výkon šiel rapídne dolu a bol nakoniec menší ako pri sychrónnom zadávaní úloh. Keďže AMD podporuje spustenie viac asynchrónych operácii v jednom čase, tak sa to u nich neprejavilo tajk zle a výkon bol oproti sycnchrónnemu zadávaniu vyšší. Myslím že je to celkom logické vysvetlenie. NVIDIA by teda nemala mať dôvod tlačiť na nepoužívanie AS, ale bude sa zrejme snažiť aby sa používali do takej miery, ktorý neuškodí výkonu jej kartám. Niečo podobné ako robí AMD pri teselácii.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ked to bude tak ako vravis, ako s teselaciou u AMD, bude to optimalne

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja neviem ako to bude. Len to predpokladám na základe vyššie uvedených informácií. Nič viac. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jj, len som suhlasil s verziou, ze ta by bola najoptimalnejsia ..ale nezijeme v optimalnom svete
:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je ten odkaz co jsem uvedl pred 4mi dny vyse. Od zacatku rikam, ze tvurci her od DX12 budou muset psat kod architekturam daleko vice namiru, nez driv. Cim mene abstrakce, tim vic se projevi rozdily architektur.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je venku Benchmark na DX12 hru Fable legends
http://www.pcgameshardware.de/DirectX-12-Software-255525/Specials/Spiele...
tak to vypada, ze opravdu GeForce 970 i 980 zacina mit problemy s radou r9 390+ pod novym DirectX :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak, uz to oficialne nvidia priznala
maxwelly async shadery nevedia
http://wccftech.com/nvidia-devs-computegraphics-toggle-heavyweight-switch/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.