Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia v grafických čipech na AMD ztrácí

Teď by to chtělo, aby se AMD trochu napapala zisku a pak zase nVidia vytáhla nějáký trumf z rukávu. Ideálně tak, aby žádná z těch dvou neměla moc velkou převahu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tak může, ale nemusí, dopadnout. AMD je ve finální fázi s projektem Fusion, což může být velký skok vpřed, ale také slepá ulička, navíc se chystá HD6000 řada, která by měla evolučně zase posunout výkon jinam - takže IMHO zatím našlápnuto dobře, ale nelze říct, že se to povede.
Naopak u nvidie fakt nevím, co si myslet. GTX450 karty, které mají přijít by SNAD mohly zamíchat trhem lowendů, ale co mají v přípravě po GF106 je ve hvězdách. Oproti tomu je třeba uznat, že GF100 architektura jako taková, je velmi progresivní a slibná, nicméně trpí "dětskými nemocemi". Z toho mi vyplývá, že nvidia na tom je zatím hůře a bude tak na tom ještě alespoň půl roku, ne-li rok.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého má líp našlápnuto nVidia. Pohledem do nedávné historie můžeme zavzpomínat, jak ATi uvedla Radeon 2800 - to je uvedení GF100 karet v bledě modrém. Pozdě, obrovská spotřeba, nenaplněné velké sliby, výkon jenom o trochu vyšší, než konkurence. Následoval shrink, vyladění, optimalizace, přidání výpočetních jednotek a měli jsme tu bestseller v podobě řady 3000.

Komu prodala nVidia těch 49% karet v minulém roce mi ale není úplně jasné...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie som zastanca ziadneho tabora, ale je mi jasne ze z tych 49% predali 1 kartu urcite mne. Bohuzial stale nefunkcna 3D akceleracia videa na ATI kartach v linuxe je pre mna vlastnostou ktora mi citelne chyba. VAAPI je sice slubny projekt, ktory by konecne mohol zjednotit akceleraciu jednotlivych vyrobcov pod jednotne API. V sucasnoti je vsak jedine funkcne riesenie VDPAU od Nvidia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nV ma naslapnuto opravdu vyborne, ztratila trh s chipsety i s integrovanymi GK, ztraci podil i u diskretnich grafik a i na poli profesionalnich reseni.Oprvadu ideal.A to muze byt jeste rada ze TSMC ji drzi vyrobni kapacity.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu panuje celekm idealni stav - oba konkurenti maji +- 50% trhu - to bude konkurencni boj nejvetsi.

Lepsi by samo bylo mit vice hlavnich racu - 3 nebo 4 aby, nedej boze, nedoslo k oligopolu

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

naposledy co jsem se dival na steam survey, tak ukazovala, ze ma stale pres 60% uzivatelu karty nvidia. amd ale nemelo tech ostatnich 40%, ale jen neco kolem 25%, zbytek byly cipy intelu a ostatnich. takze kde ztraci nvidia pozici u diskretnich grafik? mit 60% v soucasnych strojich a mit 50% podilu v prodejich rozhodne neznamena snizovani podilu :D

mit 50% trhu urcite neni spatne, nebo jeste lepe, je to na mile vzdalene od tveho idealu, tzn. financnich problemu pro nvidii. co se tyce trhu s chipsety, tak co vim, nvidia ion je stale v produkci. ale i tak, v sektoru notebooku je nvidia s optimus technologii velmi uspesna. pak tady mas tegru pro nemecke automobilky a nove tablety, oboji spousta penez a nakonec hpc segment

budes asi zklamany, ale nvidia je oproti amd v pohode ziskova :D (http://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No a zrovna Steam survey bych, být fandou nvidie, vůbec nezmiňoval. Když totiž očistíš statistiky od "neherních" grafik (tedy vše pod přibližný výkon GTS250 nebo HD3850), zjistíš, že ty poměry jsou už trochu jiné. Navíc "procentní" trendy ukazují velké růsty u grafik ATI, naopak poklesy u nvidie.

Dále se domnívám, že tak trochu nerozlišuješ mezi tržním podílem a jeho změnou (tedy jeho ztrácením resp. získáváním)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hmm, tak to by me tedy zajimalo, od kdy je gts250 neherni grafika. treba takovy fallout 3, mass effect 2 atd. se na ni da hrat uplne v pohode na temer plne detaily. nesnaz se si ta fakta pribarvit, tohle na me proste neplati

a co se tyce trzniho podilu - mel by sis uvedomit, ze 50% podilu v prodejich je mnohem lepsi, nez to cot u vsichni hlasate, tzn. ze grafiky nvidie nikdo nechce. a co se tyce zmeny v tom podilu, tak je snad jasne, ze je to zpusobene spozdenim gf100 a gf104, ale ty cipy tu ted jiz jsou a zvlast gf104 je pecka, at se to snazite ocernovat jak chcete :) imo, zmena v podilu na trhu se dle meho zastavila

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GF 10 je slušný čip, ale opravdu to pecka není, tomu může věřit snad jen CEO nVidie.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je docela zásadní rozdíl mezi "uživateli" a "uživateli STEAMU". První skupina čítá miliardy lidí, druhá několik desítek milonů. Takže ačkoliv je Steam Survey hezký průzkum, nevypovídá o celkovém podílu výrobců na trhu nic. Už jsem si u tebe na podobné zkreslování faktů celkem zvyknul a předpokládám, že mě opět oblažíš nějakou inteligentní a logickou odpovědí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

muzu te oblazit tim, ze steamova statistika 100% neodpovida zastoupeni vyrobcu grafik v globalu. a to hlavne proto, ze v tomhle smeru by vedl intel. steam survey je v tomhle pripade dobra berna mince prave kvuli svemu zamereni na hrace. a o hernich grafikach se tu prece bavime! a statistiky zpochybnovat muzes, ale jen se tim zaradis do davu ignorantu, pro ketere je statistika sarlatanstvi. ve volbach do parlamentu se take delaji statistiky jen na desitkach tisic jedincu, pritom nase zeme ma desitku milionu. a jak se krasne trefili :)

priste se pred reakci radeji zamysli

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ztracený případ.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Optimus je super, ale toto nVidiu toto nevytrhne. V cenníkoch vidím pár modelov, ale práve tie sú nepochopiteľne práve asi kvôli Optimusu výrazne drahšie (neviem či vinou predajcov, alebo snáď výnimočnosťou).
A ešte jeden poznatok. Skladám PC a keď si prejdete MB s integrovanými grafikami, či už v čipsete, alebo dedikovanými, tak zistíte, že pomer ati a nvidia je výrazne lepší pre ati.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ma stale 50% podil v objemu prodeje. jestli je 50% pro nvidii spatne, to je jako tech 50% u amd neco jineho? LOL

nvidiu neni potreba nicim vytrhavat. kdyz zde vysla prvni recenze gf100, rikal jsem at si pockate na updaty driveru, ze se budou dit veci. dokonce jsem navrhoval, aby zdejsi redaktori udelali recenzi gtx470 a gtx480 s updatovanymi drivery. ted to vypada, ze jsem mel uplnou pravdu. dnes vysel clanek na anandtechu a rika se tam tohle

"Coupled with NVIDIA’s recent driver improvements, GTX 470 cards like the N470GTX are now very close to being performance competitive with AMD’s top-end Radeon 5870 while costing significantly less. ... Meanwhile the GTX 470 SLI situation takes everything we’ve said about performance and power and amplifies it. When it comes to the GTX 470, NVIDIA clearly has a multi-GPU scaling advantage over AMD’s Radeon 5800 series. Two GTX 470s can beat a 5870CF setup the bulk of the time, ..." (zdroj: http://www.anandtech.com/show/3836/msis-geforce-n470gtx-gtx-470-sli/7)

takze gtx470 s novymi drivery stejny vykon jako hd5870, vyrazne vyssi nez hd5850
gtx470 6917,- (http://www.lan-shop.cz/innovision-i7n4701ddnj5kw-101865)
hd5870 8611,- (http://www.lan-shop.cz/gigabyte-gv-r587d5-1gd-b-r587d5-1gd-88860)
hd5850 6673,- (http://www.lan-shop.cz/sapphire-11162-00-40r-97989)

ted proste neni duvod radeony hd5000 kupovat. a to jsou jeste ceny v cechach oproti zbytku sveta vyrazne ve prospech amd. cekam do zitra tak -14, flame out pratele!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A berež v potaz i to, co grafika protopí? V tomto ohledu má AMD jasně navrh, nikdo totiž nechce doma mít grafický netburst :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

urcite neprotopi 1700,- a tim spis ne v idle, kde to s tou spotrebou jeste celkem jde :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že ne. HD2900 (R600) trpěla výrobním procesem, několika bugy a nevyvážeností poměru funkčních jednotek. To ATi z půlky vyřešila v RV670 a z druhé půlky v RV770. Jenže nVidia to měla naopak. Přišla s úspěšnou G80, ale každý další krok byl krokem k horšímu; každé "zlepšení" znamenalo buďto finanční ztrátu, nebo ztrátu tržního podílu. G92 měla výrazně více tranzistorů než G80, přesto nebyla moc rychlejší - byla ale úspěšná, protože ATi tehdy neměla přímý konkurenční produkt. GT200 se po vydání RV770 stala průšvihem, GT200b přestala být rentabilní po pádu cen a GF100 měla zpoždění a je průšvihem už od vydání. Takže je to klesající tendence (sice to neznamená, že by se nemohla zlepšit, ale "našlápnutí" v tom opravdu patrné není). Nemít nVidia převahu v profesionálním segmentu, nebyla by na tom nijak růžově.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IMHO růžově na tom nVidia asi nebude ani při úspěchu v prof. segmentu. Škoda, že zdroje neuvádí také poměr prodejů DX11 a nonDX11 karet, tedy povinných přílepků karet, které pouze zaplňují sklady distributorů a jsou prakticky neprodejné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

gf100 a zvlaste gf104 urcite neni prusvih a az amd prijde s hd6000, nvidia proste zapne zbyle jednotky a je zas on top ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako vtip dobrý, jinak smutný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GF100 bezesporu JE průšvih, GF104 bych jako průšvih nenazval, ale také to není nic světoborného, naopak se projevuje nízká efektivita návrhu čipu na soudobých aplikacích.

"Zapínání" vadných jednotek mi přijde jako naprostý nesmysl, už jen to, že s GTX460 mohou válčit jen ve spodních výkonnostních patrech o něčem vypovídá a GTX470/480 skoro nikdo nekupuje, všichni mí "hrací" zákazníci chtějí buď HD5850 nebo HD5870..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tys to nepochopil. nvidia zatim do sveta zadne "uplne" cipy nepustila, ani u gf100 ani u gf104, je to tak? zcela jiste ale nejake takove z linek lezou. tak co asi s nimi dela? imo ceka a skladuje, aby mohli rychle zareagovat na hd6800, ktere bude mit na zacatku samozrejme take problemy s vyteznosti, jako vsechny ostatni cipy at uz od nvidie nebo amd. v tu dobu uz by nvidia mohla mit slusnou zasobu

nevim, jak jsi prisel na zapinani VADNYCH jednotek ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vzhledem k tomu, že ani ve velmi drahých Tesla a Quadro kartách nejsou čipy GF100 se všemi jednotkami, tak je to jednoduché, těch absolutně v pořádku jsou max. jednotky kusů. Ty vylezou, až bude hotový 28 nm výrobní proces. GF104 možná vyleze s více jednotkami, ale žádný zázrak to bohužel nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

u tesla karet to ale prece muze mit ten samy duvod, ne? az prijde generace amd gpgpu karet postavenych na hd6000, nvidia proste vyda tesla karty se vsemi aktivnimi jednotkami a je zas nahore

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plne funkčné GF104 sa dotiahne akurát tak na HD5870, na HD6800 bude strácať. Plne funkčné GF100 predstihne HD6800, ale za akú cenu (spotreba, teplo)?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pokud bude mit hd6800 dx11 tessellaci jen jako checklist feature stejne jako hd5000, tak se nebojim tvrdit, ze gf104 radu hd6800 zvladne dobre. jestli ale hd6800 uz nebude mit tessellaci "v plenkach", pak to bude jeste zajimavy boj :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tessellace u GF100 a GF104 je také jen checklist feature - co jede na Ati, jede i na Fermi, co na ATI nejede, na Fermi také ne. Jinak tessellace na 5970 je +- stejná jako na GTX480 ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

k tomu reknu asi tak to, ze uh hd5000 je tessellace opravdu jen prilepena funkce, kdezto u gf100 a gf104 je pro tessellaci architektura primo navrzena. je to videt z miry poklesu vykonu z urovne bez tessellace a se zapnutou tessellaci. viz treba zde:

"Starting with averages, the GTX 480 keeps 79% of its performance moving from moderate to extreme. On the Radeon 5870 however, the performance drop-off is much more severe, losing 42% of its performance to bring it down to 58%.

The minimum framerates are even more telling. The GTX 480 minimum framerates drop by 26% when switching to extreme tessellation. The Radeon 5870 is much worse off here, bringing in minimum framerates 69% lower when using extreme tessellation. From these numbers it’s readily apparent that the GTX 480 is much more capable of dealing with very high tessellation levels than the Radeon 5870 is."

(zdroj: http://www.anandtech.com/show/2977/nvidia-s-geforce-gtx-480-and-gtx-470-...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to černě neviděl, chvíli je na nahoře jeden a chvíli druhý. Konkurence funguje. Pro nás jako zákazníky ideální stav.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.