Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia vydala linuxový ovladač 285.03 Beta, na možnost taktování ale zapomeňme

Nvidia Fermi Kepler Maxwell roadmapa
Nové testovací vydání uzavřeného linuxového ovladače z dílen Nvidie přináší několik menších novinek. Vedle toho se podívejme i na podrobnosti kolem dlouhodobě diskutované možnosti overclockingu karet generace "Fermi" a vyšších…

Ovladač 285.03 Beta opravuje některé problémy s chybami v renderingu, vylepšuje výkon RENDER rozšíření na kartách GeForce řad 400 a 500 a také se zaměřuje na chybu způsobující pád X Serveru po použití VT přepínače. Také podporuje OpenGL 4.2, což Nvidia uměla hned v den vydání této specifikace.

Christian Zander z Nvidie ale definitivně tlumí jakékoli očekávání možnosti přetaktovávat karty Fermi generace. V brzké budoucnosti nic takového ve firemním ovladači nečekejme.

Fermi GPU jsou dle něj velmi komplexní s propracovaným systémem frekvenčních odstupňování a paměťových rozhraní (nejen GDRR5, ale také ECC, EDC a další typy pamětí). Přetaktovávací rozhraní NV_CONTROL je naproti tomu velice jednoduché. Aby bylo možné pořádně zprovoznit overclocking na Fermi a novějších GPU, muselo by se udělat opravdu hodně práce minimálně v ovladači X, samotném NV_CONTROL a také nvidia-settings. Ostatně proto také Nvidia přesunula ve Windows přetaktování do samostatné aplikace, ven z ovladače.

Nvidia má pro toto rozpracován interní bug tracking a možná se k tomu někdy dostane, nicméně s ohledem na stále rostoucí komplexitu hardwaru/softwaru kolem GPU je třeba věnovat síly spíše věcem kolem kvality ovladače a dlouhodobě požadovaným chybějícím vlastnostem, než zaměstnat vývojáře pracemi na zcela minoritní záležitosti.

Tento postoj Nvidie je zcela pochopitelný. Firma má velkou řadu linuxových uživatelů, ale mnoho z nich, z hlediska příjmů firmy naprostá většina, se rekrutuje z profíků využívajících karty Quadro a Tesla v pracovních stanicích a výpočetních clusterech. Pravidelně zástupci Nvidie připomínají, že je pro ně pochopitelně stěžejní zajišťovat podporu pro tyto produkty, u nich ji firma garantuje a linuxoví desktopoví uživatelé jsou až další v řadě. Přidat do ovladače možnost overclockingu je pak tak zanedbatelnou věcí z hlediska podílu uživatelů, kteří by to využili, že se tomu jednoduše v Nvidii dostává nízké až nulové priority. Neočekávejme, že by se něco změnilo s příchodem architektury "Kepler", ta má být ještě komplexnější a na nějaký overclocking v Linuxu nebude ani pomyšlení. Buďme rádi, že Nvidia připravuje slušný linuxový ovladač (ač mě za to nemálo z vás asi bude chtít lynčovat :-) a podporuje věci jako VDPAU.

Ovladač stahujte od Nvidie, k dispozici je i pro FreeBSD a Solaris.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nvidia vydala linuxový ovladač 285.03 Beta, na možnost taktování ale zapomeňme

Žádné komentáře.