Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k NX200 od Samsungu přináší 20 MPix v kompaktním těle plus čtyři nové objektivy

Viděl jsem ukázkové fotky. Samsung neumí ani čipy, ani odšumovat. Škoda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to zajímavé. Co člověk, to jiný názor. V diskusi na DPR se objevovaly názory, které výstup tohohle samsungu stavěly nad výstup 24 MPix Soňáků :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Soňáky ten šum víc akorát rozpatlou. Nelíbí se mi výstup ani z jednoho, je mi líto.

Ten nový 16 MPx APS-C Sony čip, ten se mi líbí. V A35, NEX-C3 a NEX-5N. Výš neměli chodit. Ale já vím, kdo chvíli stál, ten stojí opodál. Megapixelová válka zahnala výrobce do kouta v kompaktech - teď si to chtějí nadšeně zopakovat v zrcadlovkách a bezzrcadlovkách.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sice už jsem rozhodnutý, že do A77 půjdu, protože i přes všechny nectnosti 24 MPx senzoru si oproti A700 polepším (a to vůbec nemluvím o nadupaném těle), ale taky bych preferoval, kdyby tam byl 16 MPx. Méně dat ke zpracování, vyšší rychlost, větší buffer, menší soubory, lepší kvalita obrazu... ale co nadělám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...si to přepni na 16Mpx a je to, ne? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To se ale dělá až nakonec převzorkováním velkého JPG na menší. Takže to nepomůže, jen to poničí výsledný JPG.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já mám dotaz. Jestli u kompaktů s 1/2.3" snímači většina stěžujících sní o stropu tak 8 MPix, opravdu je to tak hrozný rozdíl, když má 13x větší snímač 2-2,5x víc megapixelů?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když od foťáku s velkým čipem člověk čeká kvalitu. A ta tady bohužel není. Když si osoba znalá půjde koupit kompakt, vezme takový, který má vysokou světelnost a větší čip, takže bude fotit přijatelně i na ISO 800. Pak si to porovná s bezzrcadlovkou/zrcadlovkou se seťákem a zjistí, že na stejný čas najednou kvůli světelnosti potřebuje ISO 3200 - a smutně kouká. Jistě, může chtít objektiv s vysokou světelností, vždyť na kompaktu ho má taky. Jenže to už je s cenou někde, kam se nechtěla dostat, a navíc má problém, protože to nezoomuje...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, co ti lidé hodnotili. Co se ISO 3200 týče, tak Sony má ve formátu JPG přímo z foťáku podstatně lepší výstup (jak vyšší rozlišení tak i menší šum). RAW/DNG jsem neměl příležitost porovnat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec ne, ten výstup je prostě "Samsung". Když si dáš superfine jpeg, dostaneš to i s šumem. Pokud to chceš "vymydlit", stačí nastavit nastavit fine jpeg nebo zvýšit odšumování a máš z toho to, co vyleze třeba z takové 1100D. Dělají to tak i u kompaktů a osobně to považuji za výhodu.

Pokud se ale budou pod jejich recenzemi objevovat takové komentáře, tak se bojím, že tomu zatnou tipec a zařadí se mezi "žehliče"...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na B&H už nějaké ceny nastřelené jsou, např. superzoom za 800$ a portréťák za 1000$. Taky tam mají vypsaný datum očekávaného příchodu na trh.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.