Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

NZXT sestupuje o segment níže se zdroji HALE82 V2

NZXT_HALE82_V2_3
Výrobce dosud víceméně pouze high-endových (a tedy i kvalitních) zdrojů nyní přináší druhou revizi svých HALE82. Tu vyrábí Sirtec a přímo na marketingových fotografiích je vidět, že žádná sláva to nebude…

U příležitosti Computexu uvedla americká společnost NZXT druhou inkarnaci svých bělavých zdrojů HALE82: NZXT HALE82 V2. Tu na rozdíl od první revize už nedělá Seasonic, FSP ani Super Flower, ale nový čtvrtý OEM dodavatel: Sirtec. Ten sice umí udělat i lepší zdroje, to ovšem není tento případ (jako většinou) a dopadlo to přesně tak, jak si představím, když vidím řeči o nabídce nadstandardní výbavy bez prémiové ceny.

NZXT_HALE82_V2_5

NZXT tak touto akci spadá mezi výrobce, u kterých je nutné začít se dívat, co to vlastně je uvnitř produktu, po kterém pokukujete, jinak se můžete také pěkně spálit. HALE82 V2 dost pravděpodobně budou zdroje na spodní hranici mainstreamu, pouze s plně modulární kabeláží. Na fotografiích je jasně patrné, že kvalitní osazení se nekoná a co je ještě horší, je tam vidět pouze 8pinový monitorovací IO. Tím pádem šance, že toto bude mít jakoukoli ochranu proti přetížení se limitně blíží nule, ač je ve specifikaci udávána.

NZXT_HALE82_V2_1

Fakticky lze mít ochranu na primární straně, ovšem u naprosté většiny zdrojů, které jsem měl v ruce, se obvykle ukázalo, že to je pouze zbožné přání a prostě smůla, při velkém přetížení jsem to buď vzdal dřív já, nebo zdroj. Topologie bude nejspíše klasická two-transistor forward, s ohledem na magamp viditelný na snímcích pak máme skupinové řízení minimálně +3,3 a +5 V.

NZXT_HALE82_V2_2

Naprosto nelogické pak je osazení švábu pro úsporné vybíjení X kondenzátoru ve vstupní filtraci, když to přinese naprosto bagatelní zvýšení účinnosti a vedle toho to nejspíš kvůli výrobním úsporám nemá ochranu proti přetížení. Který inteligent takové věci navrhuje? Podle snímků přímo od NZXT jsem navíc dost zvědav, jak to vlastně bude vypadat uvnitř: mají snímky dvou různých verzí, jedna s chladičem na usměrňovacím můstku a větší cívkou PFC, což by snad naznačovalo výkonnější, 750W verzi, ovšem je zde zase menší kondenzátor, tak nevím.

NZXT_HALE82_V2_0

Oficiálně přichází dva modely, fakticky jsou ovšem čtyři: dva 550W (V2/NP-1BM-0550A a V2S) a pak 700W V2 (NP-1BM-0700A) spolu se 750W V2S. Všechny mají jedinou +12V větev, 550W modely s maximálním odběrem 41,25 A, zbývající dva výkonnější pak 52,5 a 56,25 A. (Přiznám se, že čtvrtky ampéru jsem dosud opravdu neviděl nikde řešené…) U všech ostatních větví je to vždy stejné: po 22 A +5 V/+3,3 V (kombinovaně 130 W), 0,3 A na -12 V a 2,5 A na +5 V SB.

NZXT_HALE82_V2_4

Účinnost by měla dosáhnout na certifikaci 80 PLUS Bronze, o kultivované chlazení se pak bude starat 135mm ventilátor. Mezi kabelovou výbavu patří šest konektorů SATA a tři peripheral molexy (s jedním pro disketovou mechaniku) u všech modelů. Slabší dva mají dva 6+2pin konektory PCIe, výkonnější pak hned čtveřici. Doporučená cena je necelých 80, resp. 100 Eur s tříletou zárukou. V tom je navíc ještě taštička, nejspíše na odpojitelnou kabeláž.

NZXT_HALE82_V2_6
Zdroje: 

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku NZXT sestupuje o segment níže se zdroji HALE82 V2

Žádné komentáře.