Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k O kolik HBM prodraží grafickou kartu?

Každá cena se odvíjí od odebíraného množství. Pokud něco budou fabriky chrlit na tuny, bude to stát méně, než když polovinu času zůstávají linky nevyužité. Z tohoto důvodu opravdu nemá smysl srovnávat zaběhlé položky ceníku s těmi, které jsou v tuto chvíli minoritní záležitostí.
Současná cena použití HBM může být důvodem, proč ji nemáme ve střední třídě/lowendu, ale v případě, že by byl přínos znatelný, by asi stěží odradila od nasazení v highendu. Takže jen v ceně problém nebude, spíš že stejného efektu lze dosáhnout i levněji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„v případě, že by byl přínos znatelný, by asi stěží odradila od nasazení v highendu“

Však taky neodradila. Nvidia používá HBM na svém nejdražším GPU, GP100. Jaký je ten levnější způsob, kterým lze dosáhnout datové propustnosti 732 GB/s?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

mé "stejného efektu lze dosáhnout i levněji" nebylo mířeno k propustnosti, ale celkovému výkonu karty:) (=pokud to není třeba, tak výrobce nesáhne po dražší komponentě)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Talze Vega nejen ze vyjde buhvi kdy, ale jeste bude draha, hodne draha?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Musíš si uvědomit, že na všech těch GTX 1080/1070 má nvidia ohromnou marži, takže AMD má prostor pro dostatečný zisk i při atraktivní ceně. Pozdní nástup HBM2 vidím v problémové výrobě.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já ne, GP100 se vyrábí už dávno a ta má taky HBM2. Co se mohlo spozdit jsou fast moduly, GP100 používá pomalejší, ne 2GHZ, ty se zatim nikde neoběvily. Ale i kdyby to tam mělo ject třeba jen 1,6Ghz tak jen kvůli tomu by to asi neprodlužovali, prostě by to vydali s pomalejší pamětí a až bude lepší udělali by refresh. Spíš prostě nesplnilo požadavky jádro. Ala příliš nízké takty a vysokej odběr, a to laděj. AMD vždy počítala s pomalejší RAM a radši osazovala širší sběrnice, pokud by počítali s tim že HBM2 to nedaj, tak by Vega byla 4-stack jak GP100, ne 2-stack.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Ale i kdyby to tam mělo ject třeba jen 1,6Ghz tak jen kvůli tomu by to asi neprodlužovali, prostě by to vydali s pomalejší pamětí a až bude lepší udělali by refresh.“

A 1,6GHz čipy by to mělo výrazně nižší propustnost než Fury. Nevím, jaký smysl by mělo vydávat kartu s vysokými výrobními náklady, když by její kvůli výkonu zabrzděnému pomalými pamětmi měli prodávat za výrobní náklady. Cílem firmy není vydávat produkty za každou cenu. Cílem firmy je vydávat produkty, na kterých lze vydělat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si myslíš, že karta bude tak limitovaná prostupností paměti, že její snížení taktu o 20% by z ní udělalo prodělečnej produkt? Pokud ano tak to bude špatnej produkti nyní. Zkus si podtaktovat karty na pamětech o 20%, ano uškodí to o pár %, ale rozhodně to z toho neudělá kartu jiné třídy. Pokud Vega kriticky potřebuje 2Ghz HBM2, tak je otázka jakej přínos pro ní HBM vůbec jsou...

Hodně důležitá bude taky implementace. Nelze se ohlížet pouze na čísla teoretické prostupnosti. Koukněme se třeba dominulosti, když si srovnáš 7900GTX a 8800GT, oboje maj 256-bit bus, takt paměti podobnej, 8800Gt mnohem rychlejší GPU, ale přesto je 7900 více limitovaná taktem Vram a škáluje s ní dost, G92 skoro vůbec. Nebo do méně vzdálené budoucnosti, ala 980ti vs 1070 vs teretické Mflops jádra vs prostupnost.

Nebo třeba právě Fiji, kde ač HBM slibovalo hory doly, papírovej overkill v prostupnosti, ale v praxi žádnej overkill v prostupnosti nebyl, AMD se to snažilo i skrejt blokací taktování pamětí, ale když to lidi konečně odemkli tak se ukázalo že karta škáluje s takty HBM a byl tam někde limit. Papírovou sílu zhatila špatná implementace na konkrétní GPU. To taky rozhodne o osudu Vegy. Pokud by Vega potřebovala top HBM2 moduly znamená to že něco neni OK, že se efektivita práce s prostupností Vram moc nezlepšila oproti starejm GCN.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fiji měla málo ROP aby mohla tu propustnost využít, taky nezapomeň na jednu věc - museli tak širokou sběrnici použít, aby mohli osadit alespoň 4Gb kvůli omezení HBM1, 2stack s HBM1=2Gb karta pouze. Takže žádná "špatná" implementace. Vega bude jen 2stack, jádro bude menší než Fiji díky 14nm. Očekávám agresivní cenu. Pokud AMD mohlo prodávat po půl roce Nano za cenu pod 12 tisíc (tenkrát totální konec gf980), tak výrobně levnější Vega musí uspět ať už je její výkon jakýkoliv. I kdyby měla katastrofální výkon jen jako 1080(ne-Ti), stačí cenově 1080 podstřelit o 10-15% a 1080 bude neprodejná. To je ale ten nejpitomnější nepravděpodobný scénář, taky to může být překvápko ala Ryzen a nabídnout výkon mírně vyšší než 1080Ti za cenu 1080. Anebo oboje - jistě budou low clock varianty ala vynikající Nano až po hrůzy s vodníkem ala Fury X, takže Vega nebude mít jen jeden výkon a jednu spotřebu jak tu mnozí spekulují

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"špatná implementace na konkrétní GPU"... od tohoto momentu už vyvozuješ prdlačky

AMD hlavně jede nákladově /bohužel/, takže Instinct má 4stack 16 GB a pro děti na hraní stačí 2 stack a ten jejich "cosi cosi inteligentní CC správa paměti co šetří pamětí a co jsem zapomněl".

Problém - v tom, co je k dispozici - je spíš ten, že technologickej vývoj zatím dospěl jen k 4 vrstvým modulům. Pravděpodobně se 8mi vrstvý hřejou (logicky) nebo se výroba komplikuje (8 vrstev!), takže consumer Vega nebude asi mít 16 GB v dohledné době na dvou čipech (shodou okolností to teď vychází co vrstva, to Gigabyte), platila by za to pomalostí. Instinct je jinde.

AMD má hlavně moc keců a obrázků, potom to vypadá, že se "stále na něco čeká".... Jediná informace je ta, že kolem roku 2019 bude akcie AMD za 70 USD... ale musíme počkat ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Opravdu si myslíš, že karta bude tak limitovaná prostupností paměti, že její snížení taktu o 20% by z ní udělalo prodělečnej produkt?“

20 % výkonu je rozdíl mezi nereferenční GeForce GTX 1080 a Nvidia Titan X. První jmenovaná se prodávala za $600, druhá za $1200. Tolik k rozdílu 20 % výkonu v high-endu a ekonomickým důsledkům.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Což je ale to co říkám, GPU neseděj na těžkym bottlenecku rychlosti Vram jak v dobách Geforce2. Snížení taktu Vram o 20% by snížilo výkon tak o5, max 10%.

A ti co psali nad tebou, jakej limit rops? Jakej "na hry stačí 2 stacky" co to plácáte. U Fiji roste citelně výkon s taktem HBM, tzn je limit v HBM a jejich implementaci (protože papírovou prostupnost maj gigantickou, praktická pokulhává). Kdyby byl limit v rops, nerost by výkon s taktem HBM ale jen s taktem jádra. Počet stacků je o prostupnosti. 4 vs 2 stacky je jak 512 vs 256-bit GDDR. Neni to něco jako že "na hry 2 stacky stačej" vaše logika je totálně mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"je limit v HBM a jejich implementaci"

ano ano, naše logika je totálně mimo, proto AMD vydává to co vydává, bohužel se nedozvěděli o tvé kritice, takže jim musíš zatelefonovat. Číslo je na googlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda no. To že mě najala NV místo AMD, to bude jejich konec. :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD mohla aspon v ramci refresh RX 500 rady posilit prave ty nejvyssi modely RX 570 a 580 o HBM pamet prvni generace, protoze ja stale nevidim v rade RX 500 okrem par uspornych modu navic a mene zrani wattu pri shlizeni 1080p/Youtube skutecny smysl, proste to nemeli vubec vydavat a postavit to meli vyhradne na cipech novych a to GCN5 Vega 10 a 11. Kdyz lidi pockali doted, pockali by si par mesicu navic detto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nemohli, protože HBM vyžaduje pro ně navržené GPU. Nemůžeš na GPU pro GDDR5 nasadit HBM. Co ale mohli udělat je nasadit rychlejší GDDR5 paměti, ale neudělai to no...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak i kdyby ty čipy uměly HBM, tak... co by to přineslo. Jak tu padlo, nedali tam ani tak rychlé GDDR5 jak by mohli, k čemu by na té kartě bylo HBM, když evidentně stačí to co je tam dnes

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je nepřesné, co znamená "stačí"? Rx470 s 8Ghz pamětma je lepší jak 480 na 7Ghz, 580 je 480 s vyššíma taktama a 9Ghz moduly by jí určitě pomohly.

Celej tenhle refresh je ale o něčem jinym, a to o tom že AMD s Polaris přešlo na novej levnější výrobní proces, tzn je to o snižování nákladů na výrobu a zvýšení zisků z produktu. Drašší rychlejší paměti by sice udělaly lepší produkt, ale to zde nebylo primárnim cílem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vezmeme údaje z článku, tak se bavíme o navýšení výrobní ceny celé karty o nějakých 20-25%, z prodejní ceny to sice nedělá ani 10%, ale na vstupu je to výrazný rozdíl a výkon karty nebude o těch 20-25% nižší, když se použije levnější řešení.

O kolik by se výkon Polaris karet zvedl kdyby dostaly HBM? Výrobní náklady té karty jsou nižší než u příkladu z článku, takže navýšení ceny by mohlo snadno přesáhnout 50% a výkon by se zvedl o 5% možná 10%? Ekonomika takové karty by šla do háje a navýšení ceny by to neobhájilo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.