Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Obnova systému, předinstalované aplikace

Acer AspireRevo R3600
Z řad tzv. nettopů tu dnes máme jeden, na který se těšíme už od té doby, co společnost Nvidia představila svou platformu ION. Právě na ní je postaven první u nás dostupný nettop, kterým je Acer AspireRevo, jinak také Aspire R3600. Mezi jeho specifikaci patří procesor Intel Atom 230 (jednojádro na 1,6 GHz), 2 GB DDR2 paměti, 160GB pevný disk, Wi-Fi a součástí balení je též USB klávesnice a myš. Tak co myslíte, je to lepší než ASUS Eee Box B204 či B208?

Obnova systému

K obnově systému na AspireRevo jen krátce, ale zmínit se to musí. Pokud vás napadne po zakoupení přemazat celý pevný disk, můžete se s obnovou rovnou rozloučit. Je to dáno tím, že Acer, jak je u této společnosti zvykem, nedává žádná „recovery média“, vše je na pevném disku ve skryté „recovery partition“, takže pokud ji smažete, obnova je nenávratně pryč. V souvislosti se skrytou partition jsme narazili na takovou zajímavost, kterou běžný nezkušený uživatel nejspíše nedá.

Vezmeme to od začátku. My jsme po vybalení a zapojení AspireRevo spustili předinstalovaný systém Windows Vista, zjistili, že se to vleče jak týden před výplatou, „vyfotili“, co všechno je nainstalováno (z toho seznamu, který za chvilku uvidíte, se může někomu udělat husí kůže i na patě) a pak rovnou nabootovali instalačku Windows 7 z flashky. Předinstalovaný systém šel zkrátka honem rychle do kopru, protože sada „bloatware“ na AspireRevo nainstalovaná (opět jeden ze zvyků a dlužno dodat nejen u Aceru) činí z tohoto produktu něco tak líného, že… ale k tomu později. Prostě jsme nainstalovali vlastní systém s tím, že to nejspíše pak půjde nějak z té Recovery partition obnovit jako celek. Ano, jde to, ale otázka zní: jak se k tomu dostat? Totiž AspireRevo „netrpí“ nějakou magickou klávesou jako třeba ASUS Eee Boxy, kterou by šla při startu PC vyvolat tato „recovery“ část. Pro tento účel je nainstalován přímo v systému Windows software eRecovery, jenže ten jaksi po našem razantním zásahu zmizel.

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Acer eRecovery - zálohovat
Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Acer eRecovery - obnovit

Stejně tak pokud se uživatel z nějakého důvodu dostane do situace, že už mu operační systém vůbec nenaběhne, pak ani v takovém momentě nemá k „recovery partition“ přístup, protože eRecovery je v takovém případě nedostupný v nefunkčním systému.

Finta této „recovery partition“ je také ta, že systém Windows ji ve správci disků vidí, ale odmítá s ní naprosto cokoli udělat. Nebudeme vás dlouho napínat, řešení spočívá v nutnosti nastavit tuto „recovery partition“ jako aktivní, což lze z toho, co systém Windows obsahuje, udělat pouze nástrojem DISKPART. Po restartu se nastartuje systém z tohoto „recovery“ oddílu (Update 13.7.: při startu funguje klávesová zkratka Alt+F10, kterou se ale pro jistotu nikde nedočtete, to musíte znát Acer, abyste o ní věděli) a objeví se něco na způsob, co nyní vidíte na obrázcích. Původně to měla být videoukázka, to jsme ale nečekali, že celý proces na AspireRevo až do úplné použitelnosti uživatelem zabere ... minut. Samotné obnovení trvá zhruba 18 minut. Pak však nastává konfigurace systému Windows a než může uživatel vůbec začít s AspireRevo pracovat, uběhne dalších asi 24 minut. Jenže je dobré se do ničeho nepouštět, protože v ten moment začne automatická instalace tuny balastu, která trvá dalších asi 27 minut, přičemž zhruba ve 22. minutě dojde k restartu. Zkrátka a dobře celý proces obnovení až do plné použitelnosti produktu, kdy se však ještě budete setkávat s hláškami o aktivaci McAfee Security Centeru, jeho aktualizacích a podobně, trvá více než hodinu, skoro hodinu a čtvrt. Takže jen pár ukázek z toho, co mělo být původně videem:

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600
Výběr typu obnovení

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600
Varování před smazáním (všimněte si výrazu „vytrvalý virus“ ;-)

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600
Proces obnovení z image trvá zhruba čtvrt hodiny

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600
Pak se ještě v rychlém sledu objeví sada spuštění Microsoft ImageX a udělá to velkou spoustu nepostřehnutelných věcí…

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600
Hotovo, můžeme restartovat, ale co do použitelnosti nejsme ještě ani v půlce procesu

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600
Dokončení nastavování počítače trvá asi 9 minut (devět minut civíte na stejnou obrazovku) a pak nastane restart.

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600
Je potřeba odsouhlasit dvě licenční smlouvy, jedna se týká Microsoft Windows, druhou uzavíráte se společností Acer.

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600
Je vám nabídnuta možnost chránit PC softwarem od McAfee kouzelnou větou „Acer vybraný McAfee do tvůj krytý“. Odpor je marný, i přes odmítnutí se nainstaluje zkušební verze McAfee Security Centeru a později se zaktualizuje a zaktivuje.

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600
Po odklepnutí předchozí hlášky následuje zjišťování výkonu počítače, během něhož se dozvíte, proč by se s Windows Vista mělo říkat WOW. Trvá to asi 4 a půl minuty, pak je možné se přihlásit. Nastává však příprava plochy, ta trvá včetně individuálního nastavení uživatele a jiných drobností dalších čtyři a půl minuty. Pořád nemůžeme nic dělat.

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600
Když už se zdá, že můžeme začít něco dělat, instaluje se (na pozadí) další horda aplikací. To trvá již zmíněných asi 27 minut a dojde při tom k restartu PC.

Zkrátka je celý proces obnovy běh na dost dlouhou trať. Věříme, že hodně toho má na svědomí Atom, zbytek relativně pomalý pevný disk. Nezanedbatelnou roli v tom hraje přebubřelost Windows Vista a v neposlední řadě také Acer a jeho přehnaná péče o to, aby měl uživatel „out-of-the-box“ na PC co nejvíce aplikací, však se podívejte sami…

Předinstalované aplikace

Pokud milujete hromadu zbytečných aplikací nainstalovaných hned od výroby, radujte se, veselte se, Acer je to pravé ořechové pro vás. My ostatní si dojdeme opět na chvíli nuceně odskočit…

Nvidia Ion - Acer AspireRevo R3600: Tuna nainstalovaných aplikací

Pravda, jsou mezi nimi takové, které se jistě mohou hodit, např. CyberLink PowerDVD 8 (skrze něj lze využít Nvidia PureVideo HD), ale zase mít něco takového nainstalované na sestavě, která nemá DVD či BD mechaniku? Inu budiž, ostatně PowerDVD nepřehrává jen to, co je na polykarbonátovém kotoučku (např. si s jeho pomocí přehrajete poutavé video oslavující Nvidia ION pěkně ve full HD, které Acer nezapomněl do AspireRevo přibalit).

Realita je však taková, že – a tady se vracíme na dříve načatou myšlenku – sada „bloatware“ v čele s McAfee SecurityCenter na AspireRevo nainstalovaná činí z tohoto produktu něco tak líného, že i ona pověstná veš je oproti němu kolibřík na kofeinu. Celé to podtrhují dvě věci: absence LEDky indikující činnost HDD a hlučnost samotného AspireRevo, díky čemuž nemáte šanci poznat, kdy pevný disk něco dělá. Uživatel tak často může nabýt mylného pocitu, že prostě počítač nezareagoval na jeho požadavek, protože se třeba dlouho nic neděje a najednou … „ouha, tohle jsem chtěl, aby se otevřelo, už před minutou“ (to není vtip, např. po prvním přihlášení, když se má zobrazit uvítací obrazovka Windows Vista, se tato skutečně objeví až po 50 vteřinách od zobrazení ikon na ploše a další čtvrt minutu to trvá, než se celá kompletně vykreslí).

Pokud tedy budete chtít uvést AspireRevo do skutečně použitelného stavu bez hromady balastu, strávíte ještě další předem těžko odhadnutelný čas odinstalováváním „toho, co dělá z Aceru Acer“. Osobně se domnívám, že i nezkušený uživatel musí po chvilce používání AspireRevo konstatovat, že „tohle je prostě líný jako vepř“. Dlužno dodat, že instalací vlastního čistého systému (nehotové 32bitové verze Windows 7), která trvá (z flashky a včetně všech potřebných ovladačů) méně než celý proces obnovy až do uživatelské použitelnosti, se vyřešily prakticky všechny problémy s lenivostí tohoto produktu. Samozřejmě v ten moment nemáte nainstalovaný antivir, nějakou tu kancelářskou aplikaci či PowerDVD, ale zase máte počítač dost rychlý na to, aby byl použitelný. Ale to už by se dalo klidně zařadit do kategorie „osobních preferencí“, takže to tímto ukončíme.

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Nvidia ION v podání Acer AspireRevo R3600

Středa, 15 Červenec 2009 - 12:40 | Anonym | Pro osmera: Myslíš použití SetFSB?
Pondělí, 13 Červenec 2009 - 17:49 | WIFT | Tak Alt+F10 podle očekávání zabralo, ale je teda...
Neděle, 12 Červenec 2009 - 00:52 | Anonym | Tak bych to viděl spíše na Prestigio ION.&...
Sobota, 11 Červenec 2009 - 10:26 | WIFT | >> zobecm: Díky, vyzkouším, ještě...
Sobota, 11 Červenec 2009 - 03:47 | Michal Zobec | WIFT   obnova systému se aktivuje přes...
Pátek, 10 Červenec 2009 - 10:38 | WIFT | >> willcz: Kurník, von mi to furt...
Pátek, 10 Červenec 2009 - 10:02 | Anonym | Musi tam byt ventilátor? Nemohou strcit procesor...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 22:25 | Martin Bartoň | New_Man: O tom jsme nemuseli psát zde, na toto...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 22:18 | Anonym | Me by u tohoto modelu hlavne zajimalo jestli...
Čtvrtek, 9 Červenec 2009 - 21:54 | Anonym | Kdyz jsme u toho sotka, tak ja vidim na 4 strane...

Zobrazit diskusi