Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Tchajwanští výrobci očekávají, že s Radeony R7 a R9 získá AMD 40% podíl

Tohle čtvrdletí možná ano, když se do něj promítnou nové řady co se stihly prodat než Nvidia udělala slevy, ale poté co se ceny ustálej realita zůstává že krom Hawaii na trh nic nového nepřinesly, resp nic co by dokázalo ňák deklasifikovat konkurenci či by se dal označit za lepší kus HW než které má NV k dispozici. Pokud se NV s 780TI podaři vzít si zpět single GPU korunu tak prohráli i s Hawaii a jediné čim ty karty budou bojovat je cena. Dobré pro nás ale pozici AMD to nezlepší.

NV boj o 28nm generaci vyhrála. Prodávala dlohodobě více čipů a s většimi zisky. Příchod Hawai konečně přinesl konkurenci high end čipům tak tu konečně máme nišší ceny, ale vítězství rozhodně nepřinesl, jeho mizerné provozní vlastnosti znamenaj že by byl prodejnej musí mít menší cenu, což podráží jeho teoreticky levnější výrobu (vztaženo k ploše čipu), GPGPU king to rozhodně taky neni. Takže teď budou chíli lepší ceny ale to jest asi tak vše, dobrá chvíle koupit high end kartu, protože s nástupem nové výroby očekávám ceny ještě ohavnější než 28nm.

Dokonce se divim že AMD chce cenově bojovat, nevim co je k tomu vede, karty R9 290 řady šly prodávat dráže a tím že vyhlásnej cenovou válku nic nezískaj, nvidia ceny dorovná a oba dva si akorát zkrouhnou zisky, což už NV mob bolet nebude protože se zahojila tunou předraženejch GK104 a GK110 co prodala za poslední roky, naopak AMD si ukrajuje zisky zbytečně. Chápu že pro zákazníka krátkodobě dobré, ale je to asi stejně dobrá zpráva jako slyšet v CPU světě že FX slevňujou když v praxi to výhledově znamená konec performance CPU od AMD a už budou jen APU. AMD potřebuje příjem kde to jen jde a těhlech GPU šel ňákej ten dolar vytřískat. Kor teď před vánoci osobně nechápu proč teď rozjížděj cenovej boj.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jednou budou i všechny performance procesory APU, takže v tomhle směru žádná trága.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chlape, ty už to nehul, nedělá ti to dobře.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"(nikoli o integrovaných, mobilních nebo profesionálních)"

a proc by tam jako nemeli bejt profi karty, jsou to normalni karty do slotu a samozrejme se do toho pocitaji (Quadro, FirePro) , tak jako se tam pocitaji i slotove profi karty Matroxu a S3 pro bezne vyuziti, tedy ne pro specialni nasazeni, jako jsou třeba Tesly ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No protože už by to číslo zase tak úžasné nebylo... :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak nikdo netvrdi ze to jsou nejaka velka cisla, ale zapoctene tam jsou

asi před 3 lety kdys jsem se otom bavil na jedne konferenci se zástupcem Nvidie, tak me zdelil ze rocne mají u Quader celosvetove odbyt okolo 600-700 tisíc kusu (ale chapal jsem to jako celek, tedy i mobilni) a je potřeba si uvědomit ze většina z nich budou spise levnejsi kousky 100-500 dolaru (mid-range a Entry level)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

predpokladam, ze PS4 / xbone grafiky v podilu zapocitany nebudou...
Nepasuji mi do zadne z kategorii integrovaných, mobilních nebo profesionálních. Neprijdou mi ale ani jako samostatne GK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.