Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k OCZ Trion 100: sice TLC, alespoň však 19nm

"Kam konkrétně s těmito SSD výrobce míří, je těžké říci." to je dobrá otázka. Výkon velmi průměrný navíc "patrně" vlivem nedodělaného FW má disk velmi nevyvážený a nízký výkon.

Stačí si přečíst zahraniční recenze, např. TechpowerUp, co jim to tam provádělo:
"After some testing I realized that this is due to the way the TLC memory is organized. The drive has a small 9 GB portion of its capacity working in SLC mode, which is very fast to read and write, but once its capacity is reached, the drive will either have to shuffle data from its SLC into TLC, or write to TLC directly, which is much slower. As a result, the drive will completely stop accepting new data during prolonged periods of disk activity, stalling all writes, which usually also means that task switching in Windows will hang because most programs will cause a bit of disk activity the Trion cannot complete right away".

Zajímavé že když Toshiba dělala své disky bez OCZ tak trhaly rychlostní rekordy, jak se k tomu přifaří OCZ, tak z toho vypadne zase takový paskvil.

Drtivá většina zahraničních recenzí končí stejně "OCZC Trion je průměrný disk, kupte si raději Crucial nebo Samsung".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

120GB při 250 přepisech =30TB při denním zápisu 27GB disk vydrží 1111 dní to jsou 3 roky tedy přesně onu záruku, jak jste přišli na 12 let?
Proboha kdo si tohle může koupit?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

eh, těch 4500+, to jsem se asi nějak uklepl v kalkulačce. díky za upozornění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy zapisete denne 27GB dat? To je u normalniho pouziti absolutne nerealne.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pozrite si kolko zapise Windows denne. Bezne okolo 15-20GB.

Tym, ze proste bezi OS, Browser a +- nejaky soft ako word alebo hry.

Mac je na tom podobne.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No a u 240GB disku vám tohle vydrží podle vašich čísel osm až jedenáct let. ;-)

Pokud jde ovšem o opakované zápisy do totožných bloků (všelijaké protokoly, cache apod.), je otázka, jestli je řídicí logika neshlukuje. V takovém případě by několik zápisů/přepisů bloků v SLC cache odpovídalo jen jednomu zápisu bloku do dlouhodobé TLC části.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja nemusim, ale system dokaze divy. Co vse dela win na pozadi tusi jen malokdo. Navic staci strcit SSD do netebooku co ma malo pameti RAM a na SSD se bude imrvere swapovat, a protoze je SSD rychlejsi nez plotnak bude odezva systemu o mnoho sviznejsi, ale tech zapisu budou kvanta.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mam 12GB Ram a Windows dokaze zapisat velmi vela. PC nehibernujem, mam stale zapnute.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nikdo soudný si to nekoupí. Navrch já osobně si nic co nese značku "OCZ" nekoupím ani kdyby to bylo pozlaceno - viz jak Tošibáci vyběhli se zárukama za odkoupenou OCZ.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Uhh, no nevim jestli Toshiba neudelala prukak, ozivit znacku OCZ chce odvahu...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Katastrofa, vykonova aj nizka vydrz.

Crucial BX100 ma TBW 72TB aj pri najnizsom modeli.

Viem si predstavit ze ta 240GB by mohla mat vyznam keby stala tak 65Eur s DPH.

Tieto SSDcka som si dal na blacklist hned ako som videl recenziu na Anandtechu.

Kupujem BX100/850 Evo pre bezne PC a 850 Pro/Sandisk Extreme Pro pre supervykonne PC.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste mě opravit, ale když budu disk užívat běžným způsobem tak cca 30GB mi zabere OS plus běžné aplikace, u mě je běžné, že 100 GB dat je relativně stálých (RAWy, fotky) kde mažu jen když potřebuju uvolnit místo. Takže pokud budu mít 250GB disk, vychází mi, že jen polovina disku bude běžně přepisována tj. využije se wear leveling - rozpracované fotografie, databáze Lightroomu, běžná cache tj. tak 3GB den pokud dělám fotky, jinak tak 0,5GB (internet cache apod.) . Nebylo by rozumější vypočítávat životnost SSD při takovémto režimu použití ? Potom ty 3 roky pro 250GB je životnost podstatně delší než 3 roky, ale u disku 128GB s podobným využitím - řekněme 60GB relativně stálých, zbytek často aktualizovaných může být situace s životností mnohem horší.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Na tom, jestli máš na disku nějaká stálá data nezáleží, interní rozložení dat je plně v režii řadiče a pokud je třeba, tak si řadič u moderních SSD ta data interně přesune na jiné buňky (tj pustí do provozu ty "čerstvé" a statická data přehodí na více opotřebované)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi. Radic robi to, co popisujes ale tato cinnost ma vplyv na vykon a zivotnost disku. Ukazuje aj kvality daneho radica.
Tie data musi nacitat a zapisat ich niekam inam. To je citanie a zapis naviac. Zalezi od druhu tych statickych dat a schopnosti radica.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takže jestli tomu správně rozumím inteligentní řadič přesune data z málo přepisovaných buňek na ty častěji používané aby mohl pokračovat v ničení těch zachovalých ... takže už samotným přesunem (mírně) zhorší stav ...
Existuje nějaký SW, který by dokázal stav opotřebování nějak zobrazit (jako mapu). A jestli tipuju správně bude to jen SW výrobce disku a nebude běžně dostupný...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

chapes tomu spravne. Ten presun mierne zhorsi stav ale je to stale lepsi stav ako keby sa mali znicit niektore bunky nadmernym prepisom. Zivotnost SSD je zavisla na schopnostiach radica, pouzitych cipoch a sposobe prace/zataze SSD disku.
SW by som tipol, ze existuje.
Pozri si tento clanok http://diit.cz/clanek/ssd-even-deeper-hell-pitva/co-cipy-prozradily Tam nieco taketo riesili/bastlili.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Takže tenhle nejmodernější 1TB kousek vydrží do chcípnutí zapsat zhruba stejné množství dat, jako můj skoro 5 let starý 60GB SSD? Tak tomuhle se říká pokrok...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, toto se ví obecně, že životnost se snižující se technologií klesá a že je třeba to nahrazovat objemem, takže např. 60GB modely na akutální MLC technologii nedávají z hlediska spolehlivosti smysl.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, blíží se pomalu doba, kdy SSD půjde zapsat jen jednou :) Tohle OCZ je prostě odpad. Přitom tak tři měsíce zpět jsem kupovat malou 60GB mSATA SSD kartu od Kingstonu a u ní výrobce deklaruje 218TB zápis, což je asi 3400 přepisů...když se chce, tak to jde, ale od OCZ ruce pryč.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

http://www.svethardware.cz/recenze-ocz-trion-100-pameti-tlc-od-toshiby-p...

Je to šmejd. Hodnoty rychlosti zápisu jsou jen marketingové.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

<i>byl soubor zkopírován na 240GB Trion za necelých 30 sekund rychlostí 151 MB/s a v případě 120GB Trionu to trvalo dokonce 49 sekund a rychlost se propadla na 90 MB/s. Je tedy zřejmé, že toto menší SSD má rovněž i menší SLC cache, která dříve dojde a musí i dříve nastoupit zápis do TLC buněk, kvůli čemuž je průměrná rychlost zápisu nižší</i>

90MB/sec na SSdčku? WTF! To bych protestoval u normálního HDD, ale SSD s těmito parametry?

<i>Čili opravdu, když dojde SLC cache, pak se zápis propadne na úroveň, která spíše odpovídá mobilním pevným diskům než moderním SSD.</i>

Bluuuuueeeee...

<i>- Nízký aplikační výkon zaplněného SSD</i>

Tedy SSD pro někoho, koho nemáte rádi... :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

mam porad pocit jakoby se vyrobci ssd snazili dohnat kapacitu hdd. Nejak se zapomina na ten drobny detail ze lide si ssd porizuji pro jeho rychlost. Mam strach aby tu za par let nebyly ssd s 10 bity na bunku a kapacitou 5TB, ale rychlosti zapisu na urovni dnesnich hdd. Ono to mozna v domacich podminkach muze fungovat pokud tam bude par GB ram cache s integrovanou baterii ci ultracapem. Je pravda ze v domacich podminkach se z toho hlavne cte, takze by vetsi cache tento problem mohla odstranit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, kam jde vetsina produkce 2.5" SSD. V noteboocich beznych cen dominuji 5400 otackove disky se sranda 8GB SSD. Dalsi vec je, jak moc dnesni SW tu rychlost vyuzije - nejvetsi vyhodou SSD je nizka pristupova doba. Ale i tak je to krok zpet, stejne jako v jinyhc IT oblastech.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

tohle je velmi dobra pripominka ktera me vubec nenapadla... vetsina novych notebooku nema zabudovane ssd a pokud tam ssd je tak velmi casto je to formou nejake karty, ale ze bych videl v obchode nejaky notebook s 2,5" ssd to opravdu ne. Je fakt ze u vetsiny notebooku ktere dodavam znamym stejne disk po nejake dobe menim, ale kam jdou vsechny ty vyrobene disky by me fakt zajimalo.

Jeste dodam, ze pouzitelnost (nikoliv vykon) techto disku bude hodne zalezet na firmwaru. Pokud disk zaplni svoji rychlou cache (neresme ted jestli je to pridavna ram, integrovana ram v radici, nebo "slc like" pristup k pameti), tak rozhodujici bude jak se potom bude chovat. Pokud tam dojde k rozdeleni casu radice mezi cteni, zapis, a prepis cache, tak to fungovat muze ikdyz se zhorsi pristupova doba i vykon, ale pokud se disk zacne chovat stylem "kaslu na svet okolo sebe dokud neprepisu cache do tlc", tak je to kram uplne nanic - bude to tedy hodne o radici a jeho firmwaru.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.