Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Od Firefoxu 47 budeme pluginy spouštět ručně

Chci se zeptat uzivatelu Firefoxu 46, zda dobre funguji addony a pluginy?
Jsem zatim na verzi 38 ESR a pokud je vse OK i na verzi 46 ESR, tak bych zaktualizoval na asi posledni pouzitelnou verzi Firefoxu, dal nevim, chtelo by to, kdyby se nasel dobrovolnik, ktery by udelal fork a pak ho udrzoval.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

verze 46 je co se týče pluginů a addonů v pohodě, neznaznamenal jsem zatím žádný neřešitelný problém..

nicméně od verze 47b3 už nelze používat nepodepsané addony, klasické vypnutí v about:config přes xpisignatures nefunguje a verze 46 je tak pro nás asi poslední verze, kterou budeme ve firmě používat.. nebo budeme muset řešit podepisování interních firemních addonů a to by byl opravdu pěkněj opruz..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

dekuju, tak ja take koncim na 46 ESR, protoze take pouzivam nekolik nepodepsanych addonu, ktera na Mozilla Addons nemaji nahradu a jejich autori uz je stahli a dal ve vyvoji pro Firefox nepokracuji, nicmene stare funguji a mam je i zalohovany.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil jsem to a nechat si podepsat addon, i cizi, neni tak tezke. Trochu programovat se umet teda musi, protoze ta automaticka kontrola ti ohlasi nejake chyby ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrovolnik se nasel a ten fork se jmenuje Palemoon, ale trhnul se driv, pred Australis.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsem pouzival Firefox, nasel jsem si jak v internim nastaveni udelat aby se kazdy plugin spustil jen na potvrzeni.
Pak s novou verzi se nastaveni vratilo zpatky.
Tak jsem to znova nastavil.
Prisla nova verze a opet zpet.
Tak jsem nasel rozsireni, ktere to delalo automaticky.
Pak preslo par verzi v pohode, ale v dalsi se to opet rozbilo (autor rozsireni uz nestihal vydavat nove verze).
Prestalo me to bavit, a nasel jsem si jiny browser.
A ted to prezentuji jako novinku.

A tohle nebylo jen u tohohle nastaveni. Za tu neuctu k uzivatelskemu nastaveni, ktere se pri novych verzich casto resetuje, si vyvojari zaslouzi programatorske peklo.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Uz jste tady delsi dobu nebyl. Nechcete zacit s cistym stitem?
---
A ja blbec klikl na ANO, cimz se mi smazal celej profil a opravdu jsem musel zacit znovu. Samozrejme jsem pri tom kliknuti myslel, ze se mazne jen historie. Zabit ty idioty je malo.
---
Jenze co pouzivat misto Firefoxu?
IE ne, EDGE je zatim silny nedodelek, Chrome ani nahodou a klony take ne. Zajimava je QupZilla, ale je to one man show a tak mam obavu, ze fungovat bude jen do doby nez to autora prestane bavit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No prece Palemoon.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na jaky verzi Firefoxu ten Palemoon stavi?

Neni to doufam tak, ze pouze udelaji nejaky zmeny na soucasne verzi Firefoxu?

Dekuji.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Palemoon vychazi z FF24. Na to jsou naroubovany nektery veci z pozdejsich verzi FF a i nejakej vlastni vyvoj, ale nic moc velkyho. Ze zacatku to bylo skvely, ten prohlizec pusobil svizneji nez FF, vsechno pekne fungovalo a narozdil od FF nebylo potreba kazdych par mesicu pridavat dalsi a dalsi doplnky na opravu ruznych "vylepseni".
Idylka ovsem nemohla trvat vecne. Vyvojari FF krome vytrvalyho niceni uzivatelskyho rozhrani delaji obcas i uzitecny veci, pridavaji podporu novych vlastnosti, opravujou chyby, optimalizujou, zvysujou vykon, atd. A prebirani jen tech vybranych uzitecnych veci do jinyho prohlizece je cimdal slozitejsi, protoze kod se postupne vic a vic rozbiha. Doted PM fungoval celkem v pohode, ale hlavne diky setrvacnosti, protoze nebylo potreba resit zadny zasadni velky novinky. Jenomze to uz ted taky neni pravda, protoze vylezl napr. ECMAScript 6. A jak se dalo cekat, to uz tak jednoduse z FF vzit nelze. A implementovat neco tak velkyho nezavisle vlastnima silama, prestoze je tam nejakej posun od one man show k vice zucastnenym, je proste problem.
Aktualni plan se zda byt "vykradeni" jadra z nejakyho trosku novejsiho FF (asi 38) a zkombinovani s puvodnim uzivatelskym rozhranim. Hlavni autor si mysli, ze je to realny a oficialnim forem se celkove nese optimistickej duch. Ale vzato trosku vic pesimisticky, sice to v pripade uspechu osetri nejvetsi bolistky, ale jako dlouhodobej plan je to ponekud nepresvedcivy.
Ja kazdopadne zustavam a lod neopoustim, ale primarne proto, ze nevim kam jinam bych se vrhnul. Vyhovuje mi konfigurovatelnost a rozsiritelnost puvodniho FF (kterou PM drzi), a to proste zadnej jinej prohlizec nenabizi. Nejbliz je k tomu FF, kterej by se v nouzi nejvyssi, se skripenim zubu a s minimalne padesati nutnyma doplnkama na opraveni aspon tech nejzvrhlejsich "modnich trendu" asi dal pouzit, ale jeste zkusim doufat v zazrak a svetly zitrky s PM. Nakonec zatim to porad jeste celkem jde a kdyz jini tvrdohlavci dokazali doted vydrzet se starou Operou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dekuju, no jak uz tu je napsano Firefox 46 ESR by mel byt v pohode, ale realne hrozi, ze dalsi ESR verze uz bude v podstate Chromium B-team. Takze sice je cas se porozhlizet jinde, ale neco je treba zacit vymyslet, takze ten Palemoon instalnu taky a uvidim. ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebo třeba SeaMonkey.
Uživatelské rozhraní se prakticky nezměnilo snad 10 let. Uvnitř jede poměrně aktuální webové jádro z Firefoxu (aktuálně v SeaMonkey 2.40 je Gecko/20100101 Firefox/43.0). Žádná překvapení, prostě program, který slouží uživateli a ne naopak.
SeaMonkey Modern Theme vypadá decentně a nekřiklavě (Default Theme z 90. let je přece jen už trochu staromódní).
Jako bonus obsahuje i rozumný e-mailový klient (předchůdce Thunderbirdu) a HTML editor (nezkoušel jsem).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

zkus vivaldi, sice je postaven na enginu chromia, ale to je výhoda kvůli doplňkům, prostý klon to ale není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi máte obě ruce levé. Nastavení clicktoplay je už hodně dlouho v seznamu doplňků.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

na jednu stranu jsou tady nesvéprávní jedinci, co si nainstalují na firefox jakýkoliv balast a pak brečí jak je Opera úžasná, protože žádný pluginy nepodporuje a firefox je fuj fuj fuj děravej a rozbitej a pomalej a padá. A když s tím konečně někdo něco udělá aby teda nebyl firefox tak děravej, tak je to zase špatně? Vám lidem se nedá zavděčit.
Ale naprosto souhlasím s tím, že by tedy mohla být nějaká nabídka u které by byla možnost on/off a člověk si to mohl regulovat. Dneska je všechno bez regulace. Natáhneš win10 a nechceš aby něco odesílala, dáš ne a stejně odesílá, koupíš si smart televizi, dáš ať nic nikam neodesílá a stejně odesilá, nebo firefox, prostě rozhoduje za tebe co je pro tebe dobré a co ne. Kde se furt bere v lidech takový to: "já vím co je pro Vás dobré"? Ve hrách to naštěstí ještě pořád trochu je i když tam se šroub taky pomaličku utahuje. Prostě základní nabídka grafiky byla odjakživa: low, medium a high pro masy nesvéprávných. Pro ty co měli mozek tam byla ještě nabídka custom, kde jste si mohli nastavit grafiku dle své libosti. Proč mi to nedovoluje firefox? Proč musím instalovat "clasical theme restorer" a " clasical status bar"? Připomíná mi to smartfouny, kdy když chcete svítilnu, musíte se připojit k internetu a stáhnout si nějakou aplikaci. Stejně tak když chcete kalendář, budík apod... sorry ale tohle všechno uměly mé x let staré sony ericsony než se taky v tomhle duchu rozpadli a děkuji tímto mnou nenáviděné nokiii že ještě vyrábí tlačítkové mobily s podobným enginem.
Už téhle době přestávám rozumět a cítím se jak moje babička, která nechápala že se žárovka nedá zhasnout foukáním.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Protože tím naštvou ty co Firefox používají. Těm co z těch důvodů odešli je to jedno.

Mohu se zeptat, co přesně Windows 10 odesílá s vypnutým odesíláním?

Co Firefox tak zásadního rozhoduje za Vás?

Custom grafické nastavení ve hrách je neskutečná otrava. Člověk musí zkusit všechny permutace, než najde tu jednu-dvě featury, které akorát zbytečně plýtvají výkon. Navíc často hra v tom nastavení neposkytuje dostatečné informace pro to, aby člověk udělal fundované rozhodnutí.

Na doplňcích ve Fireofoxu není nic špatného. Naopak je to žádoucí, když chcete něco navíc od základní verze, která by ideálně měla být minimalistická. Chcete odlišné téma, než ostatní, tak si ho stáhnete. Co je na tom nepochopitelného.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Protože tím naštvou ty co Firefox používají." co?

"Mohu se zeptat, co přesně Windows 10 odesílá s vypnutým odesíláním?" nikdo neví co a kam odesilá, najdi si to na googlu, jsou to stovky megabajtů na sto různých serverů.

"Co Firefox tak zásadního rozhoduje za Vás?" Vypnutej status bar, clasická vizáž z winxp a třeba to že se mi snaží útočit na pluginy, které používá široká masa lidí a jsou v pohodě. Dodnes ale jsou v pozadu s náhradou flashe.

"Custom grafické nastavení ve hrách je neskutečná otrava." pro nesvéprávného ano... já třeba hrál NFSU2 na plné detaily s vypnutým motionblurem protože mi způsoboval závratě a dělal mi hru pro mě nehratelnou až odpornou. Po vypnutí této jedné funkce, super hra. Chceš mi nutit že musím hrát s motion blurem?
hry typu Fallout3 a NewVegas, Operace Flashponit, zapneš všechno na maximální detaily a hra se seká, jdeš do custom, snížíš dohlednost na polovinu (kterak stejně nepoznáš) a najednou jede plynule. A takto bych mohl pokračovat. do nekonečna... svépravný jedinec, kterej ví kam šáhnout, nepotřebuje základní tři grafiky a dokáže vyždímat víc protože zná svou mašinu.

"Na doplňcích ve Fireofoxu není nic špatného." o motivech firefoxu se nikdo nebaví, jde o adblock, ghost, anonymox, wheather, flashvideo downloader, killcookies apod...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ti nesvepravni jedinci by prave meli zustat u nejakeho zakladniho prohlizece.
Jinak tech lidi, co "vi", co je pro ostatni dobre je naprikad plna statni sprava, kdy by nam nejradeji diktovali i jak mame dychat. Bohuzel podobnych je cimdal vic.
Jinak ty nove Nokie jsou pry ve srovnani se staryma dost bida. Cili bud matlafoun, nebo odpad.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Státní správa to jsou čučkaři, ale podívejte se na ten moloch v Redmondu, to jsou teprve šíbři :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

já jsem s FF spokojen čím dál méně, na mobilu už jsem přešel na Operu a na pc mě v poslední době nasírá víc a víc. Zničeho nic žere čím dál víc prostředků a s více záložkama se to škube jakobych jel na nějakém celeru. A to až po poslední aktualizaci. Cache adresář mám v ramdisku a stejně se to chová jak by byl na 5,4K disku.
A k tomu ručnímu spouštění, doufám že nebudu muset ručně spouštět ublock nebo disconect? To bych se s FF rychle rozloučil....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je zaujimava otazka, ako bude fungovat blokovanie reklam. Ten addon by snad ani nemal fungovat ak nieje spusteny uz pri prvom nacitani stranky, cize ak sa ma tam bude ff pytat hluposti, nikdy sa mu nepodari vyfiltrovat reklamu. Aspon nie pri prvej navsteve

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je zaujimava otazka, ako bude fungovat blokovanie reklam. Ten addon by snad ani nemal fungovat ak nieje spusteny uz pri prvom nacitani stranky, cize ak sa ma tam bude ff pytat hluposti, nikdy sa mu nepodari vyfiltrovat reklamu. Aspon nie pri prvej navsteve

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak chválabohu že se Opera vetí a s Vivaldi to taky pomalu ale jistě celkem jde ... skoro mám podezření na kartelovou dohodu typu "tak, teď jste byli X let na výsluní vy, takže musíte svůj prohlížeč totálně zprasit abychom na to výsluní mohli zase na chvilku my" :-D Vyjma Exploreru samozřejmě, ten stál za hovno vždycky a ani jeho přejmenování na Edge na tom nic nezměnilo ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Flash je jediný plugin, který mám trvale zakázaný. ☺

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Flash ma vic problemu a der nez vsechny ostatni pluginy dohromady, ale holt ma vysadni postaveni ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

spis jsou vyvojari Firefoxu proste hovada. (dal netreba komentovat)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spis jsou vyvojari Firefoxu proste hovada. (dal netreba komentovat).
pod toto se tímto podepisuji taky

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tím že budete muset potvrzovat spouštění pluginů autoři Firefoxu přenesou vinu za to, že Firefox s nimi špatně spolupracuje na vás. Opravdu neseriózní řešení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.