Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Olympus OM-D E-M5 II fotí do 64Mpix RAWů!

Kdyby misto toho udelali 8-10MPix snimac s citlivosti alespon priblizne jak ma Sony A7s a za cenu pro smrtelniky, utikam to koupit... k tomuhle muzu jen zacitovat z pana Pratchetta: si to muzou strcit tam, kde slunicko nesviti.. Nicmene zakazniky si to jiste najde, je to nejvic prouzkovanej Adidas v tehle cene

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Udelali 4/3 snimac, ktery ma dynamicky rozsah vetsi nez fullframe Canony :-)

I kdyz to spis vypovida o tom jak je na tom Canon mizerne s vyvojem snimacu, kdyz v dynamickem rozsahu je lepsi i 6 generaci stary Sony snimac z roku 2008 :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Me by celkem zajimalo, jak vlastne vypada metodika ktera umi ve vysledku rict "kompenzujícího až 5 eV"

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To já si umím představit - prostě si uděláš nějaký nástroj, který ti s tím při expozici kontrolovaně zatřese, resp. bude schopný udělat víc expozic s různými standardizovanými "třasy". Pak si vezmeš nějakou standardní scénu a v ní bodový zdroj světla, provedeš sérii expozic a v podstatě jenom změříš délku té "čárky", kterou vykreslí bodový zdroj světla na výsledném snímku.

Stabilizace o 5EV pak znamená že vykreslená délka čárky se zapnutou stabilizací by se měla rovnat délce čárky s vypnutou stabilizací a třicetinovým časem.

Toliko k metodice, nic složitého. S přivřením oka to můžeš nepřesně změřit bez jakýchkoli pomůcek i sám - vezmeš foťák, nějakou scénu, vyfotíš ji na základní ISO se stabilizací, pak vypneš stabilizaci, posouváš ISO nahoru (dostáváš kratší časy) a díváš se, kdy dostaneš plus mínus stejnou pohybovou neostrost, jako při první stabilizované fotce - a nebereš ohled na šum.

Samozřejmě by to chtělo standardizovat výsledek, protože "až o 5EV" může taky znamenat, že jsme provedli 100 měření, v 99 z nich může být přínos stabilizace klidně i záporný - což není nic neobvyklého, stabilizace často fotku rozmrší sama o sobě - a v jednom případě se nám náhodou povedlo klepnout s tím tak šikovně, že máme těch plus 5EV rozdíl, tudíž naše stabilizace udrží "až 5EV". Popravdě si myslím, že takto nějak to většina výrobců testuje a uvádí :-) - podle mých zkušeností "až o 5EV" normálně znamená, že dostanu něco mezi -1 a +5 a v tomto rozsahu víceméně u každé fotky náhodně.

Nicméně tady ta pětiosá stabilizace u Olympusu je vážně trochu jiné kafe. Ani ne že by byla nějak zázračně výkonnější, než konkurence, ale dává brutálně konzistentní výsledky. Určitě máme každý nějakou fotku, kterou nám stabilizace po haluzi "vychytala" na nějakém nesmyslném sekundovém čase a ostatní fotky okolo jsou rozmazané. Tady ten Oly je kouzelný v tom, že kdyby jej v té chvíli člověk měl, tak udělá na stejném místě za stejných podmínek klidně pět fotek a všechny budou přibližně stejně stabilizované - někde mezi +4EV a +5EV.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dekuju za vysvetleni. Nicmene ja mel na mysli trosku neco jinyho - jestli jako existuje nejakej standard podminek pro takovy mereni a jestli ho pouzivaj vsichni vyrobci. Podobne, jako mereni vydrze baterek nebo spotreby u auta. Protoze jestli ne, tak je to fakt jen blabol na nntou, tech 5EV.

Napada me treba:
Meri se s jakejma casama? S jakym zoomem/prepoctem ohniska na FF?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem u tohoto údaje četl "podle metodiky CIPA". Takže nějaký standard na to je, otázka pak zní, které firmy ho používají a u kterých je to "marketingový údaj", tedy něco vycucaného z palce u nohy.

Edit: Tak jsem to hledal a jde o úplně nový standard, od 6.2.2015.
http://www.cipa.jp/image-stabilization/index_e.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Wow, slusna prace...no jeste jsou to drafty, takze zatim je to zrejme cucani z prstu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Používáte někdo OM-D ? Jak je na tom s objektivy a zejména s použitelností starších objektivů z kinofilmových zrcadlovek? Nabízí těla aspoň TTL měření a časovou automatiku u manuálních objektivů? (Kdysi mě s tím dost zklamala Fuji S2 Pro, protože tuto podporu dodělali až v S5 Pro)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono celé m43 z principu ani neumí nic jiného, než všechno TTL. :-) Objektivy ze starších zrcadlovek v zásadě fungují dobře, jenom mají 2x delší (přepočtená) ohniska a zatím chybí focus peaking, který se dá ale u E-M5 simulovat uměleckým filtrem. Tady u toho mk2 by jej ale mohli přidat, přece jenom je to v podstatě jen softwarová záležitost.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dík za info. Jo, jasně on v zásadě není důvod proč by neměly digitální těla umět TTL se starými objektivy. Teda pokud na to někdo "nezapomene".
Takže manuální ostření na EVF žádná sláva? Vždyť by to mohlo mít elektronickou lupu :/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak elektronickou lupu to samozřejmě má - tu měl už první PEN. Osobně znám tři moderní "helpery" pro MF - elektrocká lupa (ta je opravdu všude), focus peaking a "zelené tlačítko" u Pentaxu, které funguje tak, že člověk manuálně pomalu přeostřuje objektiv a tělo samo (asi kontrastně) pozná, kdy je zaostřeno a spustí uzávěrku. Nikdy jsem to neměl v ruce, takže to možná není přesný popis.

Elektronická lupa mi přijde nejpřesnější, ale dost pomalá. Focus peaking je trochu méně přesný, ale velmi rychlý a dá se použít i u dynamických scén. A zelené tlačítko? Kdo ví...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ta vase neznalost me fakt udivuje ;-)) ... ne nejde o vetsi rozliseni, kdo neco vi o CCD/CMOS a vi neco o masce, tak vi, ze rozliseni v monochromu je stejne jako chip, ale rozliseni v barvach je 1/3 diky tomu, ze kazdy pixel representuje jeden bod.

Takze zde neni tak velke rozliseni, ale bravy se nemusi interpolovat, cimz dostaneme velice jemny obraz plny detailu ... dekuji za pozornost s reklmasitnou jdete nekam ... to je stejny balbo, jako SIGMA foveon ci co razilo Fuji a jejich slavne nesmyslne prepocty sub pixelu ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.