Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Který „vidí“ lépe? Olympus E-M5 II s high-res nebo 50MPix Canon EOS 5DS R?

Spíš mi připadá, že Olympus má objektiv, který o dost hůř "kreslí". Okolo kontrastních čar je mlhavé "halo", pravděpodobně i difrakce.

Testy jsou navíc focené na různá clonová čísla, což taky trochu ovlivní ostrost.

Canon 5DS R: Canon EF 85mm f/1.8 USM, f/5.6, 1/80s
Olympus: Panasonic DG Leica 42.5mm F1.2 Nocticron, f/4, 1/160s

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten Nocticron je jeden z nejlepších MFT objektivů (a stojí asi čtyřnásobek toho, co ten Canon).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nema ten canon vypinatelny low pass filter?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ten Rkový Canon má nějaký dodatečný filtr, který kompenzuje rozostření způsobené low‐pass filtrem, takže má ostřejší výstup za cenu vyššího výskytu moiré. Zapínat a vypínat se to nedá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Canon nemůže mít vypínatelný AA filtr, protože nemá stabilizaci pohybem čipu, která by se dala k tomuto účelu použít. Tu má právě Olympus, nebo také Pentax.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jojo výpočtem se nativní rozlišení nenahradí a tak ani na rozlišovací schopnosti nepřímý výpočet pixelu (jak je tomu u záznamu a silné komprimaci videa) jaksi nepřidá ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To není tak úplně pravda. Výpočetní metody jsou náhodou velice schopné, ale bohužel na běžné fotografování je to problematický přístup. Spíš to ocení třeba astronomové a jiná podobná verbež.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten test je dělaný poctivě - nebo tak, aby ukázal nadřazenost Canonu? Není problém udělat test tak, aby vyšel, jak chci.

Když si ty dva foťáky porovnám na http://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m5-ii/9, tak tam žádný takový rozdíl v neprospěch Olympusu nevidím. Některé detaily tam má lepší Canon, některé Oly, celkově je to vyrovnané. Na Canonu je vidět, že víc sotwarově doostřuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, tak pokud koukám na JPGčka, tak se to nechá srovnat. Ale v RAWu je to totožné se zde uvedeným.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jsou vsichni uplne hloupi nebo co? ... a proc jsou i zde netechnici, kteri se vyjadrji k vecem o kterych nevedi vubec nic ?

Stejne jako stredoformaty, ktere hybou s chipem i Olympus nechtel ziskat 3x vyssi rozliseni, nektere chipy se hybou az 5x ... ale ziskat barvy bez interpolace, tedy se snazi o to same, co dela Sigma FOVEON.

Kazdy kdo rika, ze je to kvuli rozliseni je blbec, jinak to uz nazvat nelze ... pred davnymi lety byla skupina hlupaku, kteri stejne tak pocitali rozliseni subpixelu u Fuji ... a strasne se divili.

Takze je ten test uplne na H* ukazal, ze Oly umi udelat z tech posunutych pixelu i vetsi fotku a kazdemu musi byt jasne, ze je to k nicemu ... proze duvod proc se to delalo byl ziskat stejne monochromaticke/jasove rozliseni jako barevne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak v momente kdy jsou ty obrazky exportnute do JPEGu, nema plne rozliseni barev smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze ma ;-)) i Jepg muze byt ostrejsi a mit vice detailu ... Jpeg jako konecny format je naprosto OK a lze z nej i tisknout ... 16bit na tisk nikdo nepotrebuje, nebot top tiskarny se blizi svym gamutem 8bit a vetsina jich zvlada sotva 6bit ... 16bit je treba na upravy ... a je celkme jedno, zda ma fotak 16bit nebo 14, kdyz to pak EV nezvlada ;-)) ... stredoformaty ovsem 16bit zvladaji i s EV ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JPEG zde může být ostřejší pouze v případě, že se i u něj vypne (u JPEGu jinak obvyklý) subsampling barevných složek. Jinak to opravdu nemá smysl, Nyquista neoblbnete.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč Olympus i výrobci středoformátů, kteří podporují posun snímače, používají tuto technologii ke zvýšení výstupního rozlišení, když nechtějí zvýšit výstupní rozlišení?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vyrobci stredoformatu tohle nikde netvrdi, delam obcas s Hasslebladem a vzdy tvrdili, ze je to kvuli rozliseni v bravach, tedy ze netreba dopocitavat a mit kazdy bot RGB a ne si to domyslet z bayterse (tedy interpolovat, rozmazavat a dopocitavat)

Na druhou stranu, oku lahodi neco kolem 10-12mpx a vyse samozrejme, D800 uz ma 36mpx, tedy onech 12mpx v barvach ... proto je tak dobry i bez posunu ;-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak! Limitujicim pro jemny barevny prechod je i jemnost matice z pixelu snimace. (jeli malo Mpx vystinovani je po hrubych pixelech , velkych skocich...) Ale ono se to, mimo vystup na papir, zlimituje mnohym jen 2Mpx...monitorem s hrubymi pixely ;-), kor u vetsicb uhlopricek jen FullHD je pixel docela vepkej a mezi nim se stinovat jaksi neda kor v jedinem odstinu je mrizka velmi hruba :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jen mi to potvrdilo můj názor, že plné rozlišení barev většinou reálně k ničemu není, nedostatky jsou jinde.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ale je, Hasselblad ukazuje hezke rozdily ... ale to se nesmi clovek hnat za pixely misto za barevnym rozlisenim, tedy RGB na kazdy pixel.

Kdyz ma ale clovek aspon FF a k tomu 36mpx a vice, tak uz se tomu dost blizi ... mam 36mpx a jsem celkem happy ;-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak.....to, že vám je k ničemu ještě neznamená, že to tak je. Pro přesnou reprodukci barev to důležité opravdu je. Sedm let fotografuji Sinarem, takže si to dovoluji tvrdit.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Co myslíte tím "pro přesnou reprodukci barev"? To si dovoluji tvrdit, že s tím to nesouvisí snad vůbec :)
A kdyby to opravdu obvykle něčemu vadilo, nepoužíval by se pro fotografie formát JPEG.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Formát JPEG je určitě dobrý formát, když se používá tam kde se má používat, ale fotografii po kvalitativní (technické) stránce dost degraduje. A přesnou reprodukci barev...viz. Izak výše.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady je vidět, že limitujícím faktorem je rozlišovací schopnost objekltivů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.