Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k OpenBSD vyvíjí vlastní náhradu za šílený systemd

Doufam, ze ty OpenBSD nahrady budou fungovat i pod linuxem. Osobne preferuji ne vzdy efektivni ale srozumitelne "klasicke" nastroje pred obrim molochem systemd ktery chce integrovat vsechno mozne i nemozne a donutit tak lidi, aby pouzivali pocitac tak jak chce Lennart a ne tak jak chteji oni.

Jinak, dalsim projektem je eudev, coz by mela byt verze udev nezavisla na systemd co na ni pracuji v Gentoo.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Lidi chteji pouzivat pocitac jedinym zpusobem, ktery je naucitelne - ne tristapadesat ruznych reseni na to same ktere funguji kazde uplne jinak.

To je duvod proc Linux ma 1% uzivatelu, OS X jich ma 8,5% a Windows 90%.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

A preto treba vyrobit tristopatdesiateprve.

Vyplody tohto blazna su jednym z primarnych dovodov, preco sa o svoju poziciu nemusi bat ani Apple.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No, treba v mem pripade jsem na linux presel proto, ze uz me neskutecne s*aly vsechny ty nesmysly, ktere MS predvadel s Win Vista, Ribbonem a podobnymi chujovinami.

Uz jsem to proste nerozdychal a zmena byla jak svezi vitr.

Ted zacinam koketovat s FreeBSD a vypada to opet pozitivne ;-)

Navrat k MS? Ani nahodou.
Staci mi to v praci, doma a pro rodinu chci stabilni prostredi, kde se furt neco nemeni k horsimu a kde si prostredi muzu nastavit tak jak uznam za vhodne ja a ne jak nekdo nadiktuje.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna Windows mají v současné době minimálně dva základní způsoby ovládání na jednom desktopu... A verze od verze se cpou a ruší další nesmysle.

Podíl Win je jen historická kontinuita. Podil masoxu je dost dobrý, když si vezmeme, že je vázán na HW jediného výrobce.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby chtěli lidé systém bez velkých změn, aby se nemuseli učit nic nového, tak rozhodně nebudou používat Windows, ale budou raději třeba na tom OS X. Důvody velkého rozšíření Windows jsou zcela jiné.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ah, dalsi zo serie "kopni si do systemd aj ked ani neviem preco, je to kool" clankov. :)
Ale tak ked to funguje na abicku tak preco nerobit clickbait aj tu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak já si kopnu, a budu vědět proč, pokud to nevadí. Protože http://www.boycottsystemd.org/
Vše co tam je si myslím také, ostatně proto jsem ten web vůbec objevil.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To jako ty dva důvody které tam omílá dokola v bledě modrém a ještě mohou nastat teoreticky? To se nenech vysmát.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Otvorim stranku, vidim tam únix filozofy ako prve, zacnem sa smiat vidim druhy bod este vacsi smiech, pri tretom uz len krutim hlavou a zavieram tab.

Ak toto je mantra systemd haterov tak to teda gratulujem :D

Najvacsia prdel je ako vsade vyplakavaju podobne hovadiny, ale ked si pozres nake konferencie aj s nepriatelom č.1 tak prekvapivo nikdo nehubuje. Vies preco? Pretoze tam nechodia uplakanci ktory si myslia ko tomu strasne rozumeju, pritom je to naopak.

Nikomu nic nebrani zacat vlastny projekt a spravit to lepsie, pripadne si udrzovat distro kde je vsetko postaru. Krasa oss.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nejaky lepsi protiargument nez "smejem sa" by nebol?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj: phoronix.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Opravdu je nezbytné ty objektivní informace zaplevelovat těmi subjektivními přídavnými jmény (šílený...)?

A každému boycott-systemd-uživateli bych mile rád přehodil nějakou bugu v init scriptu (už jsem jich pár opravil) a rád budu opravovat chyby v .service souborech (osobně jsem ještě žádnou neviděl). Obávám se že mnozí by rychle změnili názor.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Fajn. Tak nahradime init scripty tim, co v systemd procesuje service soubory ... oh wait, ono to nejde, protoze systemd je monolit ktery musis nainstalovat cely nebo nic.

Spousta veci, ktere systemd dela, muzou byt dobre napady ... ale delat vsechno co dela v jednom velkem monolitu je jednoznacne kardinalni pitomost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nainstalovat neznamená spouštět, to za prvé. Představa monolitu je tak poněkud nahlodána :) Dále, services a units lze upravovat až k samé mezi systémově možného a funkčně nezbytného. V initu samotném lze přehazovat pořadí opět v mezích systémových podmínek. Pokud za monolit budeme považovat autora systemd, pak i jeho dítě systemd je monolit, ale to pak musíme změnit interpretaci pojmu "monolit". Mimochodem, ne vše od Lennarta považuji za vydařené, pulseaudio prostě nepoužívám... A ještě drobnost: každý systém je fukčně zapodmínkovaný, takže není triviální změnit jeho komponenty prostě proto, že se někomu nelíbí jejich pro něj nepochopené chování...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Nainstalovat neznamená spouštět, to za prvé. Představa monolitu je tak poněkud nahlodána :)

http://pastebin.com/bYyFp4xJ

Skor by som to nazval dependency hell, ale monolit skvelo vystihuje pricinu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Při uvědomění si převahy nedostatečné informovanosti o kontextu Lennartovy práce na systemd jako univerzálního subsystému pro spouštění jádra a souvisejících služeb pro sebe i user space se nelze divit povrchím odsudkům systemd. Lennart nabídl lidem kolem BSD systemd a byl odmítnut s poukazem na to, že BSD disponuje vyhovujícím initem. Nechcete? Nechte být! Kdo se hlouběji ponořil do současné struktury systemd a zná vývojové záměry, musí připustit, že jde o velmi promyšlený homogenní a přitom modulární subsytém pro *NIXová (a jiná dle míry zájmu a kooperace) jádra. Správce má na rozdíl od SysVinitu mnohem přehlednější a propracovanější nástroje na správu, uživatel může těžit z ryslejšího initu (je-li dobře nastaven) a vývoj má o řád více informací v podobě zpětné vazby, které může využít a taky využívá. Takže je sice hezké, že jsou vyvíjeny aletrnativy systemd, ale k čemu je asi mnohaletá zkušenost se SysVinitem, který lze stále vesele používat v distribucích ponechávajících více správcovského prostoru uživateli? Nejhorší je padnout vyčerpáním v boji proti stínům...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

> ale k čemu je asi mnohaletá zkušenost se SysVinitem, který lze stále vesele používat v distribucích ponechávajících více správcovského prostoru uživateli?

To je uplne jednoduche... V systemd sa nachadzaju 2-3 dobre napady, ktore rozhodne stoji za to implementovat do niecoho pouzitelneho :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za smysluplný lze považovat vývoj a koncepci vlastního GNU initu, tam by se měly napřít snahy všech těch osamělých střelců - alternativců...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.