Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k OpenMandriva Lx 3.02 přináší kernel 4.11.3 s BFQ / UKMS, Wayland 1.12 i KDE5

XupyiJj8634

K čemu je to heslo dobré když už je tady? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kód YT videa. opraveno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když David tak rád píše o autech, mě třeba dnes zaujalo tohle :
http://ekonomika.idnes.cz/samorizena-auta-museji-vsechny-lidi-posuzovat-...

Za život zodpovídá počítač! :))) A co se stane, když "morálně a eticky" selže ? Soudní tribunál mu nechá jen promáznout CMOSku, nebo rovnou převýchova na vrakovišti ? ;))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je náhodička.
V těchto hodinách a panujících vedrech a po jisté odmlce zvědavost šťourat se zase v Linuxu zvítězila: inspirován vedle webem k Mintu a tam zajímavostí kolem ruského OS ASTRA Linux (s certifikací ruského ministerstva obrany) jsem objevil uživatelsky současnější jiný ruský OS a v té placené podobě také prý s certifikátem - ROSA Linux. Je ale možno ho provozovat i v bezplatné tzv. Fresh variantě.
http://en.rosalinux.com/
ROSA Linux by měl být právě ten systém, který je bezprostředním nástupcem Mandrivy. Protože prý ta ruská jedna společnost krachující Mandrivu tehdy ovládla.
Mageia a OpenMandriva jsou takové bokovky ale pořád tam je příbuznost. Jeví se mně, že v Rusku má ROSA Linux ambici plnit totéž zacílení jako u nás právě Mint, ale s balíčkovacím systém .rpm místo .deb :-) Snaha o co největší bezproblémovost od instalace po vlastní provoz a to snažení má být prý skryto pod povrchem, tedy nic okázalého.

Píšu sem proto, že by mě zajímalo jak je možné že před asi 1/2 rokem po jedné aktualizaci KDE5 jsem nemile v Manjaro KDE zjistil, že nemohu psát třeba ď ť ň v třeba LibreOffice ač v takovém posledním Open (Apache) Office stále ano, podobné zádrhele s psaním třeba i v terminálu i když jiné programy zase bez tohoto problému. To samé jsem zjistil v tehdy poslední připravované Fedoře. Nakonec jsem proto skončil a po delším hledání u Open SUSE Leap 42.2 KDE5 a zatím bez tohoto problému.

No a teď mně takto při zkoušení vypekl právě Rosa Linux původem z Mandrivy: proto by mne zajímalo moc a moc, jestli to samé někomu dělá/bude dělat a v prostředí KDE5 ta právě zmiňovaná nová OpenMandriva nebo Mageia?
Já si myslím, že je někde zádrhle v Qt knihovnách a locales, protože totéž blblo i s LXQT, ale experimenty nic neobjevily a čas už s tím ztrácet nemíním.
Když prakticky tytéž programy a týchž distribucí spustím pod deskopem (z týchž repozitářů) ale založeném na GTKx tak bez problému.

Čas od času se dívám na web jestli to už také někdo neobjevil a nevyřešil, ale asi nikdo to ď, ť a ň nepíše? ... a LibreOffice nepoužívá vůbec?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Manjaro mám na virtualu asi 2 tři měsíce a mimo pár pádů KDE/X s ním nebyl žádný problém, Fedoře jsem dal po několikáté šanci, nainstaloval F25, provedl update, nainstaloval KDE a do dvou hodin ho rozbyl. Tak že zmizel panel a občas problikl kurzor myši. Taky mám za to, že ve Fedoře ve VirtualBoxu nefunguje OpenGL nebo funguje divně. A to se vsadím, že Fedoru používá víc lidí než ď,ť,ň ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tato chyba se objevila v knihovně X, resp. v její lokalizaci, v jedné verzi X serveru a jak si správně postřehl, dotkla se pouze prostředí KDE (rozdílná implementace Qt a GTK). Některých dister se to nedotklo, protože od vydání jedné verze distra do vydání verze další, vyjde několik verzí X. Čili to bylo pouze o náhodě, která distribuce byla "zasažena".

U Leapu jsi měl pech, ale jestli to někdo nahlásil, tak to podle mého odstraní rychle, pokud se tak už nestalo. Je to chyba několik měsíců stará, dost bych se divil, kdyby to nebylo opraveno všude.

U rolling update dister je situace jiná, těch se to logicky dotklo všech, včetně Manjara. Ale tato verze X je v nich dávno minulostí.

A poslední upřesňující info... netýkalo se to pouze ď ť ň, ale i dalších znaků v jiných lokalizacích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

děkuji, sláva,
konečně jsem se díky tobě dopídil PROČ a CO, včera a dneska dopoledne jsem se zvědavostí cvičně nahodil Manjaro s KDE5 a jeví se to už v pořádku,
no a co se týče toho Leap tak (asi jsem to napsal před tím nejasně) právě že tehdá to byla jedna z mála těch velkých a známých distribucí co zasažena nebyla a mohl jsem to KDE5 dál provozovat a zvykat si, jinak jsem měl další záložní systém s Xfce.
No tak alespoň vím, že ta mandrivácká ruská ROSA Linux (sestra nebo sestřenice OpenMandriva) je pravděpodobně zasažená právě tímhle, s češtinou tedy s rozšířením do Česka oni moc nepočítají a tak to zatím neopravili, nemají důvod se znepokojovat :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zacina to vypadat, ze co linuxak, to vlastni distro.

Nemohl by o tom tady vzniknout nejakej serial? Ze bych si jako udelal Redbuntu. :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

spis by bylo prinosny clanek, co by tem jako ty, objasnil par bodu:
- vyhoda opensource v moznosti forkovani, vetveni a i nasledne sdileni vysledku vyvoje
- X rozdilu mezi odnozi a distribuci
- historie distribuci a prehled tech nekolika zakladnich
- vyznam odnozi v jejich pripravenosti pro uzivatele

mozna by si pak psal o neco mene kravin ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.