Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k OpenSUSE končí s Catalysty

"V tuto chvíli AMD připravuje balíčky pro RHEL, CentOS, Ubuntu a SLED/SLES, ale ne pro jiné běžné uživatelské distribuce. Bruno tak za sebe dodává, že dokud zde nebude podpora ze strany AMD, nehodlá se tím zabývat."

Nemam absolutne nic proti a chapu to, ale presne to vystihuje, kdyz se tu se mnou nekteri hadaji, protoze nekompromisne tlacim Ubuntu/Mint pro bezneho uzivatele, i z toho citatu je snad jasne ten duvod videt.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

duvod je uplne mimo -> SLE/SLES balicek je plne kompaktibilni s openSUSE Leap

a nejakou nahodou ma podporu i pro Fedoru.. jen to AMD nikde nerika nahlas..

Takze si sve buntu FUD tlac jinde

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To, že je balíček plně kompatibilní s Leapem, ideálně s 42.2, máš odzkoušené? Nebo máš nějaký zdroj informací, které to potvrzují? Díky za odpověď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemám nic proti, ale .... už má AMDGPU-PRO nějaké konfigurační GUI ? Myslím, že stále nemá a to je oproti "křápu" značná komplikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMDGPU i jeho PRO část nejsou ve finální verzi a ještě chvíli potrvá, než se do ní dostanou. AMD ukončilo fglrx předčasně a vytvořila jakési období bez podpory z vlastní strany. Zaznívají názory, že měli upravit fglrx pro další generace X, aby zachovali uživatelům po přechodnou dobu alespoň nějakou podporu. Nyní jim nezbývá nic, než čekat, jak to celé kolem AMDGPU (PRO) dopadne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V balíku AMDGPU-PRO je řekněme "kompletní" verze opensource ovladače.
Např. tam najdeme DAL (nutný pro hdmi audio), který už měsíce čeká na přijmutí do upstreamu a podle posledních informací ani přijmut nebude http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMDGPU-DC-DRM-No

Už jsem měl tu čest s upstreamem (celkem přívětivým narozdíl od Linuxu) a je snažší porodit ježka, než jim darovat nějaký kód.

Jen pro zasmání:
1. Vývojáři Linuxu si stěžují, že nemají dokumentaci k HW aby vytvořili ovladače pro grafiky AMD a musejí dělat reverse enginering
-> AMD začalo vydávat dokumentaci (vznik ovladač radeonhd který byl nahovno)
2. Vývojáři Linuxu si stěžují, že AMD nevydává ovladače jako open source
-> AMD vytvořilo amdgpu a darovalo ho komunitě + přiřadilo vývojáře na spolupráci s upstreamem (ovladač upstream přijal částečně, takže taky nahovno)

No a teď je AMD označena za zlou, protože po upstreamu chce aby přijal DAL.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Společnost AMD není označena za zlou, ale v této problematice (ovladače pro grafiky) považována za neschopnou. Dlouhodobě nebyla schopna nebo nechtěla nebo měla jiné starosti udělat nic kloudného s fglrx. To je celé a lidi jako já od AMD v tomto směru nic velkého nečekají. Nepopírám, že ve mne prezentace AMDGPU a následná diskuze, vzbudila špetku naděje, ale zkušenosti z minulosti nás nechávaly klidnými. A budu se po několikáté opakovat, bylo by jenom dobře, kdyby nás AMD příjemně překvapilo.

Jakýkoliv projekt má nějakou vizi, používá nějaké technologie a pokud se jim tvůj nebo můj kód nehodí či nesplňuje specifikace, nepoužijí jej. Stejně jako řešení od AMD. Nakonec je přeci i v tebou odkazovaném článku jasně napsáno, proč. Pokud se několik let složitě zbavují nějaké technologie a AMD na její bázi napíše své řešení, tak to spíš vypadá, že si dělaj v AMD srandu. Opravdu nikdo nebude předělávat kus jádra proto, že AMD zvolí technologii, o které se několik let ví, že půjde z kola ven. Takže by si měl spíše tuto energii otočit směrem k AMD a zeptat se jich, jestli jsou normální.

V té humorné vsuvce ti chybí pár souvislostí

1. dokumentace nebyla zpřístupněna v plné míře, ale byla vydávána po částech a v dlouhodobém horizontu. Snadno si to dohledáš, když budeš chtít. Že se později ukázalo, že návrh otevřeného ovladače byl špatný, s tím částečně souvisí. Pokud vím, je přepracovaný do současné podoby, což mohlo být už o něco dříve. Přesto je to super, od Nvidie se ničeho takového nedočkáme.

2. viz druhý odstavec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, zda pokud by AMD uvolnila celou specifikaci čipu najednou, jestli by to něco změnilo....tady se nebavíme o nějaký API, které popíšete na 2 A4. Ta dokumentace má tisíce stránek (nejspíš desetitisíce stránek - kdo ví přesné číslo nechť se podělí) a spousta věcí je patentově chráněna/licencována a AMD ji ani nemůže zveřejnit. Vážně čekáte, že pár nadšenců (pokud se dobře pamatuji, tak ji byl 6 - 10) zvládne na zelené louce postavit ovladač a v rozumné době?

Z pohledu komunity je AMD neschopná, z pohledu AMD je komunita infantilní. No asi trochu přeháním, ale jejich představy jsou, řekl bych, nereálné.
Mě nevadí, že upstream nechce DAL, mě vadí, že nenabídnou AMD přiměřenou pomoc....názor komunity zní "prostě předělejte celý ovladač - klidně od nuly, protože to máte úplně blbě a nás nezajímá, že používáte stejný kód pro všechny platformy my jediní to máme dobře!"
A to přitom jde trh o velikosti <1% - nebavím se o serverech, tam nikoho výkon ve 3D nezajímá, tam se používají GPGPU a zákazník si běžně zkompilue kód na míru o dodavatele bez ohledu na názor komunity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Změnilo by se mnoho, protože těch pár lidí, kteří pracovali na otevřeném ovladači, pracovali v té době v úzkém spojení s vývojáři AMD. Tehdy byli od AMD tuším dva (klidně mě někdo opravte). Návrh ovladače mohl vypadat úplně jinak, ale také třeba ne. To už asi zpětně neposoudíme. Ale motáme tu dvě věci dohromady. Ovladač od výrobce a otevřený ovladač. Musíme oddělit fglrx a amdgpu (vč. pro).

Zde je problém v tom, že komentuješ něco, co si nějak vykládáš na základě nějakých znalostí. Což je asi ok, nikdo z běžných lidí nebude mít o těchto věcech povědomí, tak to odlehčeme, abys věděl, proč jim to hodili na hlavu. Pro komunikaci s tímto typem HW se používal jeden způsob řadu let. Před cca 5-6 lety bylo rozhodnuto, že bude nahrazena jiným způsobem a bylo to dáno ve všeobecnou známost (dokumentace, etc.). Výrobci se dávno přizpůsobili, resp. začali psát ovladače pro nový způsob. AMD přišlo s něčím, co vytvářelo v posledním cca roce, ale použila starý způsob. Proč? Netuším, smysl to nedává, ale stejně jako všichni ostatní věděli, že podpora skončila a nechává se pouze překlenovací doba na to, aby se všichni přizpůsobili.

To celé je o tzv. HW volání a k tomuto účelu se nepoužívá stejný kód. Naopak se v různých systémech používají různé technologie. Principy fungování dalších věcí zůstávají stejné a tam použít stejný kód samozřejmě jde, s příslušnými úpravami (proto AMD i Nvidia vždy mluvila o cca 90% kódu). Tato kauza je o tomto konkrétním aspektu. Není třeba přepisovat celý ovladač (DAL), jen jeho malou část tak, aby splňovala standard, který je definován několik let.

Komunita nemůže v tomto případě pomoci, protože jde o uzavřený kód, který je chráněn patenty, včetně těch softwarových a nemá k němu přístup. Čili je potřeba rozlišit to, kdy se špatně vyspí někdo z komunity a kdy se špatně vyspí zaměstnanec nějaké firmy. A zde bych, bez jakékoliv jízlivosti, chtěl říct, že se každou chvíli někdo ozve s kritikou, že je více způsobů, jak v Linuxu něco řešit (slovy laika - neexistují standardy) a když se za nějakým rozhodnutím stojí (je definován standard), je to taky špatně. Podle mne je velmi dobře, že lidi kolem kernelu drží již vyřčených rozhodnutí, pokud nepřijde někdo s lepším řešením. Kéž by to platilo v celé komunitě, no zpátky do reality. Ač umí komunita leckdy zplodit pěknou pitomost, tentokrát to není chyba na její straně.

Kompilovat lze pouze kód, který je ti přístupný (otevřený). V případě uzavřeného kódu (velká část amdgpu-pro) se k tobě, stejně jako k majitelům serverů či komunitě, dostane již zkompilovaný kód v podobě binárek. Kompilace probíhá oproti nastavení distribuce a v ní použitých verzí kompilátorů a knihoven. Nejde o názor komunity, ale o nastavení v dané distribuci. V některých případech můžeš použít či nepoužít konkrétní funkce kompilovaného kódu, což se drží předem vytyčených mantinelů (definovaných funkcí). Pokud si kód neupravíš. Jinými slovy, v případě uzavřeného kódu nemáš mnoho možností, jak ovlivnit jeho fungování či jej přizpůsobit konkrétnímu řešení. To musí udělat jeho autor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Váš příspěvek je postaven na chybných předpokladech.
1. Nejedná se o použití starého rozhraní, ale o přidání HAL (hardware abstract layer). DAL (display abstract layer) je sám o sobě tím HAL a komunita chce mít DRM ovladače bez HAL.
2 Nejedná se o žádný "uzavřený kód" jde o DAL a ten je opensource...komunita tedy může ten kód modifikovat nebo navrhnout přijatelnou alternativu. Oni řekli, že to vůbec nechtějí - mají na to právo a já jim ho neberu. Je potřeba, aby udržovali jádro v určitých mantinelech, ale někdy prostě musíte přijmout věci, které se vám nelíbí protože jsou prostě potřeba a jádro je takových věcí plné.
3. Nevím, proč sem taháte PRO část. DAL je potřeba i pro základní věci jako HDMI zvuk a to celé je v opensource části.
4. S tím jak dlouho AMD vyvíjí amdgpu jste hodně ustřelil.
V listopadu 2014 AMD uvolnila ovladač amdgpu a snaží se ho od té doby dostat do upstreamu. Tedy snaží se ho tam dostat 2 roky! Ten ovladač musela předtím nějakou dobu vyvíjet.
Podle mě začali nejmíň před 3 roky.
5. Asi si neuvědomujete rozsah práce o které se bavíme - ovladač amdgpu čítá přes 150 000 řádků kódu a to jen v opensource části. Nepočítám atombios a PRO část.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu?
1. Vážně není hal zastaralým řešením a neustupuje se od něj? Dohledej si informace hal, udev apod. a informace okolo toho.
2+3. DAL není uzavřený, mluvil jsem o AMDGPU-PRO jako celku. Celou dobu byla debata o ovladačích AMD - proto je sem tahám. Pokud bude řeč pouze o jedné z částí, zde máš určitě pravdu, to může napsat někdo jiný, jestli je dostupná úplná dokumentace (to nevím). Bývá zvykem, že ovladače píše výrobce a ano, ještě dnes na to někteří výrobci kašlou. Proto v Linuxu někdy dělá práci za výrobce komunita. Zde je náš názor odlišný, to jsem pochopil. Dále, pokud chce výrobce dostat své ovladače v libovolném systému do jádra, musí splňovat specifikace. Fakt, že v Linuxu jde o OSS řešení je irelevantní. Díky tomu o tom můžeme mluvit, ale to je v tomto případě asi tak jediný rozdíl. Možná ti, a v jiných případech dalším lidem, přijdu ve svém soudu nekompromisní, ale pokud někdo ví, že má použít A a použije B, tak je prostě divný (používám jiná slova). Není to o tom, že někdo chce dělat problémy AMD, ale o tom, že AMD použilo hal. Samozřejmě na to právo má, ale bude to muset distribuovat jinou cestou a v distrech, kde se už s halem nepočítá, to fungovat nebude; což se do budoucna stane ve všech distrech. Čili to bude muset stejně přepsat. Vyvstává tedy otázka, je komunita zlá nebo v AMD ignoranti? Jaký to bude mít dopad? AMD se patlá s ovladačem pro grafiky přes tři roky, dodnes nejsou zdaleka hotové a i díky tomuto nesmyslu se opět oddálí doba, kdy budou dejme tomu použitelné. Spousta lidí řeší, co všechno bude jednou na Radeonech fungovat, jak dobré jednou budou na Vulcanu, ale to je písnička, kterou posloucháme řadu let. Vize je věc hezká a potřebná, ale chybí tu také současnost. Mě zajímají hotová řešení, ta můžu dojít koupit, nasadit a provozovat. A těmito kroky se AMD neustále udržuje v segmentu jednou možná.
4+5. Proto jsem napsal rok s otazníkem - pokud mluvíme o DALu, museli bychom se ponořit do dokumentace a zjistit, kdy se objevil první jeho náznak či jde o jeho první verzi. Nemyslím si, že na DALu pracují 2 roky, proto rok s otazníkem. Velmi dobře si uvědomuji, kolik práce je na ovladačích a právě proto nechápu, proč zvolili hal. Rozhodnutí, kterým si práci přidělali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem to měl více zdůraznit - zaměňujete A základní programovací techniku "abstrakci" a B rozhraní. HAL není žádné API. Problém je tedy s DAL jako takovým, protože to je ten HAL a to se ví od začátku (ostatně to až do přejmenování na DC měl i v názvu).
Osobně bych neměl nic proti zamítnutí DAL, kdyby to řekli na začátku - před 2 lety.

AMD je označovaná za neschopnou, ale ve skutečnosti se snaží 2 roky vyhovět komunitě a upravit ovladač do té jediné správné podoby. A po dvou letech jim to shodí ze stolu? Za tu doby by i neschopná AMD mohla ovladač upravit do přijatelné podoby, a mohl být kompletně v jádře.

btw. Vulkan na radeonech v linuxu funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžeme slovíčkařit, ale je to asi zbytečné. Může DAL bez HALu fungovat? Zřejmě ne a to je kámen úrazu. Pamatuji-li si dobře, tak kolem let 2010 - 2011 (klidně mě někdo opravte) bylo rozhodnuto, že HAL půjde z kola ven. AMD se o dění v komunitě nejen zajímá, ale také přispívá a ne málo. Je nemožné, aby o tomto rozhodnutí společnost nevěděla. Jednoduchou aritmetikou dojdeme k tomu, že amdgpu se začal vyvíjet několik let po tomto rozhodnutí. Možná na to koukáme každý jinak, stejně jako na to, kdo má dělat ovladače. Tady si prostě nemyslím, že by měla komunita hlídat, co která firma vyvíjí a jaké technologie použije.

Mimochodem já jsem i tady kritizován za to, že mi nevadí ovladače uzavřené, pokud fungují. Což je velký problém v případě společností, které na to prdí. To se zdaleka netýká pouze AMD. Proto jsem rád, když problémové výrobce napadne otevřené řešení, které je pro ně v dlouhodobém horizontu podstatně méně pracnější.

btw. V čistě teoretické rovině máš pravdu. Dokonce v konkrétní větvi Linuxu je to v jednom či dvou případech pravda (i kdyby v deseti případech). V praxi ale bohužel nefunguje prozatím ani samotný ovladač (v plném rozsahu, jde o betu). A doufám, že se nebudeme pouštět do debaty, kdy vytáhneš Dotu a možná dalších pár věcí. Oba sledujeme Phoronix, oba známe reálné výsledky verze od verze jádra, amdgpu, mesa. To je ona hudba budoucnosti, pokud to AMD dotáhne do zdárného konce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jednou a naposled DAL = HAL.

Myslím, že bez DAL půjde zprovoznit HDMI audio, FreeSync a pár dalších zajímavých věcí jen velmi těžko. I komunita přemýšlela, zda DAL přijme a nezavrhla ho hned. Doporučuji nastudovat o čem se bavíme. Ono totiž DRI je abstrakce pro renderování grafiky v Linuxu, ale je trochu impotentní co se týče schopností a DAL měl rozšířit funkce DRI o moderní technologie (DRI např. nereflektuje, že se po HW stránce spojily grafiky se zvukovkou - HDMI audio).

AMDGPU-PRO funguje, mám to odzkoušené na GCN 1.1 (HD7790) testuju ho od 15.10. Jediný, kdy jsem zaznamen, že to nefunguje bylo, když výrobce hry povolil spuštění pouze na proprietárních ovladačích nVidie, ale s tím AMD nic neudělá. Mám odzkoušené OpenGL, Vulkan, vdpau i OpenCL. Pokud chcete ověřit funkčnost nějaké aplikace, tak klidně to udělám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice nemám nastudovanou doc ohledně DAL, vycházel jsem pouze z infa, které jsem někde četl (díky za upřesnění), ale se zbytkem ses psát nemusel. Jsem rád, že se komunita drží rozhodnutí a neustoupila. Já prostě vnímám tento problém tak, jak jsem jej popsal a budu rád, když se dostávají ovladače do kernelu, je to pak jednodušší. Snad AMD předělá DAL v souladu s výše řečeným.

Zvažoval jsem, jestli se dál do této diskuze pouštět. Ale co, jsem pro každou srandu. Testovat za mne nemusíš, protože zrovna toto můj šálek je (testuji HW vs ovladače pro jednu distribuci). Takže bez ohledu na tuto diskuzi, mi zde včera přistál noťas s APU (GPU GCN 1.1), který mám zapůjčený právě kvůli testu amdgpu na této řadě APU. První krůčky máme za sebou, s LTS ani s posledním stabilním jádrem nenajede X. Kompiloval jsem kernel 4.9 prozatím v defaultu (SI a CIK enabled, aby nedošlo k nedorozumění). Proč je v kernelu v defaultu něco vyplé, zřejmě tedy vědět budeš. Takže mne čeká kontrola fw a zřejmě se budu muset do dokumentace ponořit, což nedělám, když nemusím. Jde o začátek testování, čili ještě ani nevím, jestli je v tomto ohledu v pořádku firmware pro toto APU atd. To mne teprve čeká. Jen tak nástřel toho, jak amdgpu v praxi funguje. V lednu je naplánován noťas se 2 Radeonama, to bude teprve sranda. Ještě jsem nezjišťoval, zda-li již funguje přepínání grafik atd.

V předchozí diskuzi si mi psal, že nechápeš, proč sem tahám amdgpu pro. Já to naopak v tuto chvíli u tebe chápu :). Pro větev Linuxu, pro kterou testuji, ještě AMD ovladač nevydala, ale to není v tuto chvíli součástí mého zadání. Pokud zbyde čas, mám v plánu zkusit nainstalovat nějaké podporované distro a amdgpu pro vyzkoušet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nezvolilo příliš dobře návrh ovladače a bude mít jejich distribuci celkem problematickou. O podporu OpenSUSE se nebojím, AMD s (Open)SUSE spolupracuje řadu let a vazby tam jsou. Ale jestli zvládnou připravovat ovladač pro několik větví linuxového světa... no uvidíme. Pokud nezvolí lepší způsob, velký optimista nejsem.

Na druhou stranu se prozatím vlastně nic nemění. AMD APU v HTPC si vystačí s otervřeným ovladačem a kdo potřebuje grafický výkon, používá v Linuxu produkty konkurence. Ale třeba se AMD zamyslí :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMDGPU-PRO je vlastně jen nastavba pro svobodný ovladač, která by měla přinášet hlavně snažší konfiguraci a některé pokročilé možnosti, jinak z hlediska výkonu by nemělo jít o velký rozdíl v porovnání s otevřeným ovladačem. A distribuce otevřené části vůbec není problematická, protože je součástí kernelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bylo původně řečeno, ale v tuto chvíli to tak úplně není. Pokud trochu rozpitváš balíky AMGPU PRO, uvidíš víc, než jen SW nadstavbu, např. přítomnost ovladače je zajímavá (dkms).

Samozřejmě nejde nic tvrdit do finální verze. Teprve poté budeme moct vyzkoušet, jaké rozdíly mezi AMDGPU a PRO budou v aplikacích využívajících výkon grafické karty atd. Samozřejmě nemluvím nutně o hrách, u těch se rozdíly čekat dají už jen kvůli absenci profilů, ale mě osobně zajímá podpora aplikačního prostředí. To vše je ale hudbou budoucnosti, samotný AMDGPU ještě není zcela hotov, včetně původně slíbené podpory starších grafik.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opět AMD a ovladače . Bohužel tragédie linuxového světa by měla mít náležitou oporu v chování Microsoft pozitivní části uživatelů a třeba by se muselo AMD konečně chytnout za nos a pracovat na jedné stabilní větvi pro všechny ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz oni ale lidi na linuxu moc AMD neresi. Vidim to na sobe, kdy jsem jako neznaly uzivatel chtel RX480, pak jsem si neco nacetl a je z toho GTX1060, protoze proste NVidia linuxove ovladace umi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Též jsem AMD dal sbohem na Linuxu kvůli ovladačům....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako první jsem začal na linuxu používat kdysi novou kartu GCN 1. generace, tenkrát jsem měl problémy s fglrx vůbec rozjet, tak jsem jel hlavně na svobodném ovladači, kde mi nešla ani žádná GPU akcelerace. Ale v pozdějších letech, kdy jsem už užíval uzavřené catalysty musím říct, že výkon a kvalita šla postupně nahoru a na konci svého vývoje byly catalysty dobře použitelné, ale výkonem stále značně zaostávali za windows verzí.
Na amdgpu jsem přešel, když jsem si pořídil RX470, teď (tuším od kernelu 4.8) by měla být podpora pro všechny karty s GCN. Co se týče výkonu ve hrách, tak svobodná část na tom není nijak špatně. Ale je to tedy dost různé, jde vidět že je stále ve vývoji a u některých her je podpora mizerná. Postupně by se to mělo zlepšovat, tuším že to jen před pár dnů, co vyšel kernel 4.9, ještě jsem nezkoušel, ale měl by přinést další vylepšení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen opravím info. Podpora není pro všechny GCN. Kernel 4.9 přináší teprve experimentální podporu pro GCN 1.x. Ani pro většinu APU není podpora dotažená a pokud si dobře vzpomínám, ani GCN 2.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na minte s tym problem nemam pri AMD.
u mna sa uz 2x vyskytol problem s nVidiou a tak pouzivam intelhd na druhom pc. nVidiu ani zadarmo ( problem v mint 18 aj ubuntu 16.04)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NVidie na Ubuntu 16.04 zadny problem nemaji, odzkouseno. Musis ale pouzit nvidiacky uzavreny ovladac, open-sopurce Nouveau za mnoho nestoji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U nVidie si muzete vybrat mezi uzavrenim ovladacem, ktery vam pohnoji system, a otevrenym ovladacem, ktery ma problemy s HW. Pekny vyber.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak pohnojí systém, čím?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě by akorát zajímalo, jestli když mně nějaký ten rok už v šupleti leží grafická karta ATI HD2600 Pro a chtěl bych ji dát ještě do nějakého starého počítače třeba u tety (na prohlížení webu a na poštu) a také tam dát Linux (třeba to OpenSUSE) tak jestli kartu vůbec ještě rozchodím: aby to akcelerovalo alespoň při přehrávání písniček na youtube. Na hry zapomínám.
Vím že od nějaké doby Catalysty tyhle řady grafik už nepodporovaly, dělat harikiri starý ovladač a stará distribuce linuxu díky ale nechci, proto při přechodu z Windows na Linux jsem šel tehdy do nové karty od nVidia.
Tak teď jestli se nově situace s ovladači změní tedy zlepší? I pro tyhle starší karty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice by ses měl zeptat spíš u openSUSE, ale v Linuxu platí, že se chod Radeonů s otevřeným ovladačem nesrovnatelně zlepšil (na testy používám i Radeon z řady X1900). Ovladač radeonsi pracuje s vdpau, čili bys problém mít neměl. Samozřejmě také záleží za prohlížeči, jestli je podpora ze strany jeho tvůrců - běžné prohlížeče vdpau podporují. Ovladač AMDGPU tyto staré karty podporovat nebude.

Přehled podporovaných funkcí pro konkrétní řady a další info ohledně OSS ovladačů pro ATI a AMD GPU.

https://www.x.org/wiki/RadeonFeature/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukni na ten link co uvadi littleon a hledej v tabulkach info pro R600/RV630. Moje vyrazne novejsi HD7870 chodi uplne sama od sebe vcetne akcelerace videa, 3D, podpory vic monitoru a power managementu. Vykon ve 3D me v Linuxu nezajima, takze z meho pohledu stav jak ve Windows. Proste to funguje.

Doporucuju strcit kartu do nejakeho PC a pustit posledni Ubuntu z flashky. Karta by mela rovnou chodit, mozna s vyjimkou akcelerace videa, protoze si nejsem jisty jestli v sobe live image obsahuje VDPAU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze tete by stacil Windows a nebol by problem :P

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No nestačí, ta wokna co tam má už nejsou podporovaná a už ji to začíná omezovat i funkčně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kam moje pamět sahá, ATi pci - agp, tv-Ati, vždy měli zoufalé ovladače už od dob win95. Ne tedy jen na linuxu. Je to už pověstné a patří to k nim. Proto bych si Ati nikdy nepořídil, ani v Bazaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.