Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opera Max: ultimátní šetřič datových přenosů pro Android

Mám z toho dost rozporuplný pocit. Kdyby s tím přišli před 5 lety tak budiž, ale dnes mi to přijde jako s křížkem po funuse. Komprese už tak mnohdy doprasených starších klipů z yt, které i v nekomprimované kvalitě jsou na 5,5" displeji stěží koukatelné a ještě otřesnější zvukové stopy u nich, to už je záležitost pro masochistu. A samozřejmě rychlejší vybití baterie a žhavení přístroje.....
No ale komu stačí limit 75MB, tomu stačí kvalita pro "váguse".

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"FUP je urážkou jejich zákazníků " ..... Tleskám , spíš bych však dodal že FUP je ukázkou připravenosti operátorů a varováním před úpisem .
Bohužel to také pouze znamená , že u nás není ani jeden operátor , který by si zákazníka skutečně vážil - a regulátor opět selhává stejně jako v minulosti . Díky tichému trpění sdílení sítí tím do budoucna vysílá jasný signál - protože šetříme , konkurenční či nový operátor nemá šanci konkurovat :(
Jak závidím slovákům nepokřivený telekomunikační trh , kde si operátoři skutečně musí konkurovat .....

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ver mi, ani u nás to nie je žiaden zázrak. FUP sú tu predražené a jediný operátor, čo nasadil dosť agresívne ceny je 4KA (ponúka služby teprve 3 mesiace). Ponúkajú iba dobíjanie kreditu (čo mne osobne vyhovuje) a 1€ (~27Kč) za GB znie krásne. No, ono len znie. Totižto majú pokrytie len v mestách a aj to také všelijaké, mimo mesta ťa to prepne do národného roamingu Telekomu a platíš 4c/MB (=40€ za GB). Takže jediný operátor, ktorému som ochotný zaplatiť je 4KA (4c/SMS, 4c/min, 1€/GB alebo 40€ GB v národnom roamingu), len stále narážam na problém s pokrytím. Predtým som mal kartu od Telekomu, 9c/min, 6c/SMS a 6€ za GB dát. Otrasné niečo, hlavne teda tie dáta. Najdrahšie O2 a otrasný Orange nekomentujem. Na Slovensku celé roky funguje triopol, ktorému sa snaží konkurovať 4KA - len keby to pokrytie zlepšili a kúpili frekvencie aj na pokrývanie vidieka, nie len 1800Mhz, čím pokryjú leda tak mestá. O chýbajúcom 3G ani nehovorím...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono záleží na tom, na jakým zařízení to pustíš. A taky si to musí člověk podle toho i doopravdy nastavit, aby se zbytečně nedivil nízký kvalitě, jako DDR0.
Na 5 palcovém displeji při nastavení střední komprese všeho nepozoruju žádný vnímatelný zhoršení kvality obrázků a ani žádnou vnímatelnou prodlevu načítání. Naopak protože často používám poměrně nekvalitní sítě, zdá se mi, že díky datové kompresi mám běžné surfování po internetu dokonce možná o něco rychlejší. Videa na tom moc nepouštím, tak tohle neposoudím, ale není problém, nastavit si u videa jinou (malou nebo žádnou) kompresi, kdyby to někomu vyhovovalo.
Má to ještě jednu zajímavou a dobrou vlastnost - funguje to částečně jako firewall, můžete některým aplikacím, včetně částí systému, zakázat přístup na web úplně. Samozřejmě na to nejde nějak spoléhat, ale je to bonus navíc. A můžete tím snadno úplně zakázat datové přenosy přes mobilní síť, což se určitě hodí.
Rychlejší vybití baterie je myslím omyl - ta trocha proudu sežraná aplikací by se mohla vrátit na menší nutnosti vysílání, protože díky kompresi se přijímá o něco menší porce dat. Navíc opera může zabránit některým aplikacím v přístupu k síti úplně a tím dojde k další úspoře baterie. Každopádně používám to skoro měsíc a subjektivně nevidím rozdíl ve výdrži baterie žádný.
To občasné vypínání aplikace jak píše autor článku je otravné. Spíš bych řekl, nejistota, zda je apka zapnutá a aktivní.
Úspora dat tam jistě je, zvýšení bezpečnosti (funkce firewallu) asi není podstatné, spotřeba baterie se subjektivně nemění ...
Takže jak zhodnotit, taky tak docela nevím. Zatím si s tím hraju, ale zda si ji nechám, nevím. Uvídíme, zda a jak se ta aplikace vyvine dál.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chce někdo používat vlastní server, může vyzkoušet Ziproxy a nakonfigurovat co se mu zachce :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, FUP...vdecne to tema. Ovce beci, jak je FUP fuj fuj a kdokoliv si kopne do FUPu, ma plusove body jasne a naopak (predem dekuji za potvrzujici munusy).
Reknu to tak - FUP je v mobilni komunikaci V TUTO CHVILI nutny (opakuji v tuto chvili), protoze proste operatori nemaj infrastrukturu na to, aby zvladli radove vetsi mnozstvi prenasenych dat.
Proc nemaji infrastrukturu? Protoze do toho neinsvestuji tolik penez. Proc neinvestuji tolik penez? Aby nemuseli zdrazovat sluzby VSEOBECNE.
Zkousli by lidi 2x drazsi volani, pricemz by byl zrusen FUP? (neznam ceny do detailu, toto je jen priklad) Imho ne. Lide chteji levne volani (neomezene volani + neomezene SMS + internet s FUPem 1GB za 500 mesicne? To mi neprijde vubec zle. Jiste , nekde to maji levnejsi, ale porad jsme na tom velmi velmi dobre).

Je to takovy pokus o kvadraturu kruhu, kdy vsichni chteji levne volani, na druhou stranu by bylo potreba investovat do infrastruktury a neni na to moc kde brat.

Imho reseni by bylo skutecne neregulovat vubec ten trh, at se vytvori mraky konkurence ruzneho typu a ono by z toho neco vylezlo. To ovsem neprojde, nebot ovce chteji mit regulovane uplne vsechno, protoze bez toho by to proste neslo. No, kdyz neslo, tak mame to co mame, no.

Imho se situace vyresi sama tim, ze casem nastoupi technologie, ktere jednoduse umozni vyssi datove prenosy s mnohem mensima nakladama - stejne jako se to stalo u "dratoveho" internetu.
Btw co se tyce FUPu, mam u sveho LTE mobilniho pripojeni za 500 mesicne FUP 20GB a po preteceni se zpomali pouze streamovana videa a stahovani, jinak WWW a hry zustanou bezet stale stejne rychle. Imho je to vcelku rozumny kompromis.

A na odlehceni na zaver dotaz do davu, pokud nekdo ma zajem si pomerovat ....data :-)
Pokud byste museli datama setrit, kolik mesicne stahnete, abyste mohli normalne fungovat a moc se neomezovat, mimo nejakych ne uplne dulezitych veci typu koukani se po YouTube? Ja osobne se dostal prave na tom LTE na nejakych 30GB mesicne s tim, ze jsem v podstate nevlezl na Yotube :-)

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

S tou infrastrukturou to je věčná výhovorka. Proč teď Vodafone rozdávají přes vánoce jednorázových 100GB zdarma, aby si záměrně zahltili síť? Dobře si spočítali, že jim to chod nijak nenaruší. Stejně ale budou po novém roce nabízet dále veřejných 500MB za 199Kč, aby se to slavné LTE náhodou nedalo naplno použít.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Delaji to proto, aby nalakali lidi k sobe, to je jednoduche. A modlej se, aby to nedej boze lidi nezacali vyuzivat.
Mimochodem, osobne pouzivam LTE od Vodafonu. nekolik mesicu v roce jsem na nem primo zavisly, protoze v te lokalite nemam vubec zadnou jinou moznost jakehokoliv jineho internetu. Jedna se o takovou tu klasickou "prdel sveta" a zatimco pokud to mam zaple napriklad v PRaze a okoli, tak se mi v zivote nestal zadny vypadek, tak na tom narocnem miste se mi bezne stane, ze sice jsem prihlasen, mam signal, vsechno funguje, ale netecou data. A internet se tvari, ze vubec neni pritomen. Trva to radove minuty klidne, nez se to same srovna. Imho je to proto, ze proste je ta sit v tom miste naprosto pretizena, protoze zadnej jinej internet tam nefunguje (ok, mozna tam ted pujde I Tmobile ci O2, ale pred rokem tam neslo ani jedno z toho) a proste to nestiha.

Jinak znovu opakuji - mam 20GB FUP, po prekroceni se omezi pouze torenty, youtube a ulozto :-) WWW dale bezi normalne, hry bezi normalne, a napriklad Seznam si s nima urcite udelal nejakou smlouvu, protoze cokoliv na Seznamu, vcetne Stream, bezi normalne.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

nejde až tak o FUP jako takový, ale jeho směšná limitace. Pochopitelně že operátoři rezervy mají, ale proč je maximálně nezpeněžit, že? O tom to je, ne o kapacitě. Vždyť mě třeba se při vyčerpání 1,5GB přímo vnucují o dokoupení dalších dat. A u Vodafonu dávájí rovnou automatické nákupy. Pokud by jeli tak na doraz tak se nevnucují. Takže stačí troška logického uvažování. A mínusy jsou naprosto zasloužené.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ano, maji rezervy, ale ne v oblasti RADU.
To znamena, ze napriklad mohou mozna mit limit na 10x tolik dat, ale rozhodne nemaji limit na 1000x tolik dat.
Je vcelku logicke, ze vsichni poskytovatele sluzeb se snazi na poskytovani svych sluzeb nejak vydelat, jinak by to asi nedelali. Zdarma to fakt nebude.
Kdyz pises o tom logickem mysleni, vrele doporucuji totez, mozna bys pak prisel na to, ze ty minusy jsou proste o tom, ze lide by idealne chteli vse zadarmo a v maximalni kvalite. A ty svine hnusny kapitalisticky operatorsky si dovolej po nas chtit penize.
O nicem jinem to neni.

Jak jsem psal o kousek nize - kdyz Vodafone zacal s LTE a daval 20GB FUP tak po 2 mesicich prisli na to, ze jim to sit neutahne a museli to snizit na 10GB.
Jasne, dneska uz maji jiste infrastrukturu o neco lepsi. Mozna by to dneska utahlo 50GB pro vsechny. A nebo taky ne, nevim.
Rozhodne by to neutahlo 1000GB pro vsechny. Ne-li neco vic.

Btw - pokud Vodafone vnucuje vice dat po vycerpani 1,5GB, odpovida to zhruba tomu, ze na tom nejlepsim tarifu maji 10GB. Takze I kdyby si clovek dokoupil 10x 1,5GB klidne, tak porad je cca na urovni toho, co porad jeste utahnou. Pokud clovek potrebuje trvale vice, nez 1,5GB, asi si poridi neco jineho, nez limit 1,5GB
Princip spociva v tom, ze se predpoklada, ze proste tu nabidku vyuzije jen nekdo a ne vsichni. Protoze kdyby napriklad ted vyuzili vsichni tech 100Gb nebo kolik to rozdavaj zadarmo, tak jim proste klekne sit.
Chce to fakt trosku logicky uvazovat...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

překrucovat umíte, ale v zásadě jste žádnou oponenturu neprovedl :-)

- proč by si někdo chtěl neustále dokupovat? Stačil by jeden "low" tarif s 1GB co chodí jen na maila a na počasí, jeden "mainstream" co by stačil 90% - 10GB a pak pro náročnější "high" 20-25GB. Ale ono se na mikronákupech skvěle vydělává a hlavně je to opticky přitažlivější....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ja vim, ze to vidim moc jednoduse, ale....http://www.vodafone.cz/internet/mobilni-internet/
Ok, data jsou rozvrstvena jinak, nez chces, ale v principu to je to, co pozadujes.
Nehlede na to, ze jak uz jsem psal opakovane, tak po vycerpani FUPu se snizi rychlost jen u stahovani / youtube, ale na www, email, hry a podobne se rychlost VUBEC NESNIZI.

Omg tak kde je sakra problem?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Lojza Suchánek napsal: "A ty svine hnusny kapitalisticky operatorsky si dovolej po nas chtit penize.
O nicem jinem to neni."

Vyjímečně s tebou souhlasím :)). Akorát s jedním rozdílem. Klidně zaplatím té "svini hnusný kapitalistický operátorský" pokud mi za mé peníze zprostředkuje adekvátní služby. Pokud ne, tak si je holt může strčit za klobouk.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vsak tak je to spravne, ne?:-) Ja tam nevidim zadny rozdil - kdo chce, koupi si sluzbu, kdo nechce, tak nekoupi...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Proc neinvestuji tolik penez? Aby nemuseli zdrazovat sluzby VSEOBECNE."

Jop, kdyz se podivam na cisty zisk operatoru, coz je jaksi, umm, jedenacti mistne cislo v tolarech, zcela jasne by *museli* zdrazit, kdyby meli postavit dalsi LTE vezicku a natahnout kilak optiky. A kdyby jich meli postavit dve, to by je panecku fakticky polozilo..... Pockat, neexistuje nahodou v UK operator Three, ktery dava v tarifu neomezene mobilni data bez FUP ? Houby, to se mi musi zdat, nebo je to nejaka chyba v Matrixu...

To me tak fascinuje... lidi co maji pohrabac v z... zadni casti tela, a jeste kvikaji jak je to skvele... nezbyva nez odkazat operatorum: pls Cechum ten pohrabac hloubeji, viditelne se jim libi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ROFLMAO
Jiste, a vsechno ovlada na pozadi svetovy Zid.
Nebo tak neco
Jedinactimistne cislo v dolarech rikas, jo...
Hod sem prosim odkaz na to, z ceho vyplyva, ze mobilni operatori maji cisty zisk jaky pises.

Cimz nerikam, ze by nemeli velke zisky - v CR parti rozhodne k tem, co maji zisky nejvetsi.
Ale takovy Vodafone napriklad ma cisty zisk nejakych 200 milionu Kc, a obrat okolo 14-15 miliard kc.
Takze to neni nic exta zajimavyho.
Tmobile a O2 jsou na to vyrazne lepe, pravda.
Ale rozhodne 11 mist v dolarech fakt neeee

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

V tuto chvili je LTE temer vsude a vytizenost LTE siti se pohybuje nekde okolo 10% ve spicce, takze jsi minus zalouzene dostal a ani ses nemusel tak moc rozepisovat. Nic nebrani operatorum udelat zvlast FUP na LTE, kde muze byt i desetinasobne bez jakehokoli dopadu na sit a FUP na 3G, kde proste vice dat nelze a motivaci zakazniku prejit na LTE smartphony by naopak operatori mohli 3G siti pomoct snizit zatez.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Viz to, co jsem napsal ted vyse. Jsou lokality, kde to proste nestiha uz ted.

Jinak pokud by se zrusil FUP a lidi by zacali se na tom LTE chovat jako na beznem netu, vzroste provoz o NEKOLIK RADU. Ten, kdo ted stahuje 10GB mesicne by najednou klidne stahoval 1000GB mesicne, protoze by proste mohl. A najednou to nevychazi.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To by me zajimalo kam by to stahoval ...... mel by prez LTE datacentrum nebo co ???

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osobne doma temer nic nestahuju, tedy torrenty a podobne veci, no mam traffic neco mezi 100 az 200GB mesicne, pokud se teda nejak extra nekrotim, kdy jsem schopny se dostat i na 30-40GB, ale pod 30GB se mi dostat nepodarilo.

Kdyz jsem byl doma "na neschopence" a tedy jsem nedelal nic do prace, tak jsem mel traffic okolo 10-15GB denne, jak kdy.
A to opravdu nejde o to, ze bych stahoval nejake soubory typu filmy ci SW.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zajimalo by me, kde ses dostal k tem informacim o vytizenosti, protoze ja mam od zamestnance jednoho operatora, ze spicka je cca. 10% zateze u LTE. Zadne lokality, kde LTE nestiha neexistuji, jsou pouze lokality kde nestiha 3G (HSPA, UMTS). Samozrejme nikde nemluvim o tom, ze by mobilni internet mel byt bez FUP, ono i navyseni FUP 3nasobne by dost pomohlo a pritom by stale nebylo LTE vytizeno ani z 50%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No prodavam, jak jsem koupil.
Sam jsem si poridil tenkrat v te velke akvizicni akci od Vodafonu LTE s FUPem 20GB a kdyz jsem chtel za 2 mesice poridit nekomu znamemu jeste jeden stejny, tak uz to neslo. Mluvil jsem o tom s lidma od Vodafonu a bylo mi receno, ze se jim diky reklame a diky priznive cene prihlasilo tolik lidi, ze kdyby to tak nechali, tak jim brzo prestane stihat sit.
Pokud neexistuje lokalita, kde by nestihalo LTE, potom si moc neumim vysvetlit ty vypadky, ktere mam pouze v te jedne jedine lokalite, ale tak to je pouze spekulace samozrejme, jen me nenapada jine vysvetleni.
Co se tyce zvyseni FUPu - je potreba si uvedomit, ze i po dosazeni FUPu (alespon u toho Vodafonu) jede mraky sluzeb dal normalni rychlosti. Facebook, emaily a podobne. Takze ten FUP ma omezit pouze a jen stahovani a streamovana videa, nic jineho.
Osobne bych uvital, kdyby to nechali I na ta streamovana videa a bylo by to pro me dokonale. Ale chapu, ze to fakt zere dat jak svine, doma nemam problem na streamovanych videich projet denne klidne 10Gb dat denne, takze to by byl docela kotel no.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Ten, kdo ted stahuje 10GB mesicne by najednou klidne stahoval 1000GB mesicne, protoze by proste mohl"

Umm, kolik znas lidi co maji optiku ? a kolik z nich podle tebe stahuje 1000GB mesicne (tj 33G denne) ? Jo mas naprostou pravdu, treba ja kazdy den stahuji alespon 10GB nahodny torrent, aby mi ta optika nahodou nezacala rezivet ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal jinde - 10GB traffic vygeneruju denne jak nic.
Jen dnes jsem stahoval asi 4GB updatu nejakych her , plus jsem mel pul dne pustene YouTube...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A mimochodem.
Od Vodafonu jsem kupoval LTE s 20GB FUP a po 2 mesicich ten tarif zrusili a zacali to prodavat pouze s max 10GB FUP s tim, ze jim najednou prisly mraky zakazniku a sit to neutahla.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ono je otázka, co by se dělo, kdyby lidi v panelácích okolo btsky odhlásili UPC a začali tahat data jen přes LTE, což by u rychlého LTE s vysokým FUPem klidně mohlo nastat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A jeste jen k cenove politice.
Od Vodafonu dostanes to, o cem mluvis, za 500 mesicne, pravda pri smlouve na 2 roky. No znam dost lidi, kteri to pouzivaji napriklad k praci a tam neni s tema 2 rokama nejaky velky problem.
A dale - pamatuju doby, kdy byly nabidky operatoru za "tu samou vec" vyrazne ruzne. Napriklad pamatuju, ze O2 to mela vyrazne drazsi, nez napriklad Vodafone.
Je vcelku logicke, ze tim prichazela o zakazniky a tak musela sundat ceny na uroven toho Vodafonu, aby to od nich vubec nekdo kupoval.
Absolutne se nedomnivam, ze by slo o nejakou dohodu "budeme to prodavat za tolik a tolik". Proste nekdo (Vodafone) nasadil nizsi ceny jak ostatni a ostatni museli jit s cenama na jeho uroven.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

A i kdyby se dohodli - tak prostě když na to nemám nebo to nechci tak si to nekoupím. Nikdo nikoho nenutí. Každý by chtěl všechno zadarmo, ale pracovat zadarmo se nikomu už nechce. (Termíny Každý a Nikdo zahrnují kvůli zjednodušení i statistickou odchylku kterou tvoří ti kteří chtějí pravý opak - je jich totiž drtivá menšina)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ježiš to jsou zase bláboly.

Já se taky spokojím s málem pokud jde o telefon, počítač nebo data. Ale jak má který operátor nastavené tarify je prostě věc operátora a nám je do toho normálně buřt. Nikdo komu ta síť nepatří do toho nemá co mluvit. Ideálně vč. státu. A když mají kartel - no a co. Tak ať - nikde není psáno že musím mít telefon. Dokonce ani nemusím kupovat rohlíky od pekárny. Můžu si upéct rohlík z vlastního obilí když nebudu línej a vypěstuju si pšenici kterou pak semelu. A že se mi nechce? Nebo že na to nemám? (postavit pekárnu - nebo mobilní síť - resp. neměl jsem na to koupit si licenci když se prodávali a pak vybudovat síť) No tak teď nebudu těm kdo na to měli do toho kafrat a prostě si to buďto koupím a nebo nekoupím. A mimochodem - myšlení typu "není to moc drahé?" je naprosto fatálně špatné. Správně si má člověk položit otázku "jak si vydělat dost peněz abych si to mohl koupit".
Šetřením ještě nikdo nezbohatnul.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase blaboly, kartel je nezakonnej, frekvence maji operatori jen pronajate za nejakych podminek, ktere nedodrzuji. Ty jsi bud nejaky hodne zainteresovany zamestnanec operatora nebo jen uplne pomateny. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nezakonnejch je takovejch veci, ktere nicemu neskodi, ze to uz dneska neni argument :-((
Dneska uz je nezakonny si i doma zabit prase, ktery si sam vykmim...
To same frekvence. Docela by me zajimalo, jak se stat stal vlastnikem nejake frekvence. Se tesim, az se prohlasi vlastnikem slunecnich paprsku a bude nam je pronajimat :-(

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Muzes nesouhlasit s tim, ze si stat zabral pravo na komunikacni frekvence, ale nic to nemeni na tom, ze na jedne frekvenci muze na jednom miste vysilat jen jeden, takze nekdo to regulovat musi, jinak to dopadne jako s WiFi ktera je volna a proto si sousedi v panelaku navzajem rusi signal a nebezi to spravne nikomu. A to ma WiFi pomerne kratky dosah, takze je jeste mozne aby si kazdy soused nastavil jiny kanal, protoze je kanalu vice nez sousedu v dosahu: pro frekvence LTE tohle neplati.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je divne...bez ironie - bydlim v panelaku o 100+ bytech a zadny problem s wifi nemam a ani jsem nikdy nemel...
Co se tyce toho, ze nekdo musi regulovat frekvence - v neregulovanem prostredi by se proste poskytovatele nejak dohodli. A kdo by senedohodnul, tak by dostal presdrzku :-) Ve skutecnosti pokud bude 5 konkurencnich firem a kazda z nich bude chtit mit nejake zakazniky, tak ji bude zalezet na tom, aby ji to fungovalo a tak se bude snazit se s konkurenci nejak srovnat.

Samozrejme se muze stat, ze jeden bude chtit druheho napriklad rusit.
To se stane vzdycky - a deje se to zcela bezne i dnes. Takze zadna zmena (a ne, fakt dnes to zadnej stat nevyresi....mam kamose, co poskytuje net vzduchem, mohl by o tom napsat knizku)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co to znamená že je něco nezákonného. Neznamená to náhodou, že si jistá skupina vyhrazuje právo silou vynucovat svoje pravidla? Aha - tak to je mi líto - já nevyznávám právo silnějšího.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Můžu si upéct rohlík z vlastního obilí když nebudu línej a vypěstuju si pšenici kterou pak semelu."

A kdyz chcete komunikovat se lidmi, postavite si vlastni GSM sit, ze.... a kdyz se chcete nekam dostat, vlastni cestnou sit... aha promin, ja myslel ze tvoje prvni veta byl povzdech, ale ono to vypada spis na zvolani "jezis, to jsou zas blaboly, no konecne!" BTW skvela prace, uz se tesim na dalsi mentalni zvraceni od vas...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Každý měl šanci postavit svou GMS síť - stačilo vyhrát a pronajmout si frekvence, pak vysypat prasátko a postavit síť. Ale každý na to neměl. Resp. drtivá většina na to neměla, nemá a mít nebude. To ale té většině nedává vůbec žádné právo strkat nos do toho jak si nastaví svoje pravidla ti kteří na to měli. A že se někdo narodil až když bylo rozděleno? Tak to má holt smůlu.

Kdyby jsi četl pořádně můj první příspěvek tak jsi to pochopil.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Kolego, tady to budete mit tezke.
Tady...v CR....na svete...tak nejak obecne.
Drtiva vetsina lidi jsou socani, s tim se uz dneska nic neudela, staty uz si je tak vychovaly..

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že jen proto, že si nepeču vlastní rohlíky, nemám právo komentovat, jak je peče pekař u kterýho je kupuju?
A naopak, když budu jedinej v širým okolí, kdo bude mít schopnosti na to, abych si založil tlupu loupežníků a šel do tohoto, jistě rizikového, podnikání, tak mi to automaticky dává právo toto řemeslo provozovat a ostatní mě nemají při práci otravovat nepřejícnými poznámkami?
;-).
Ono nic není černobílý, ani to socanství ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak právo komentovat cokoliv (díky bohu) samozřejmě máte. Já jen polemizuji o tom, zda to má smysl a není náhodou lepší něco náhodou udělat aby mne to neomezovalo (cena za data například). Ale to je věc jiného názoru - já ten Váš samozřejmě respektuji - byť ho nesdílím.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ale to zas kupodivu souhlasím i já s vámi :-). Do detailů diskuse o fup jsem se nijak nezapojoval, bo je zbytečná. Jen myslím, že komu to stojí za to, má jistě právo na to nadávat.
Na váš příspěvek reaguju proto, že se mi zdá inteligentní, i když s ním zcela nesouhlasím, nebo jsem vás možná úplně nepochopil.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No tak hlavně že se +- respektujeme. Tak vedle sebe mohou existovat zcela odlišné názory na cokoliv aniž by si nositelé názorů navzájem museli sestřelovat stíhačky. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ne - já se naopak mám ve svých skoro 40ti docela dobře :-) Vstávám kdy, chci, dělám co chci a když mi něco nevyhovuje tak to vyměním. Netrávím čas brečením že na něco nemám a že to je moc drahé a raději dělám něco pro to abych na to měl. Toť vše

PS: to je dobře že většina lidí jsou socani - Jinak bych to měl mnooooohem těžší :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

mě je teda jen 26, ale dělám to stejně jak říkáte a pod tuhle větu:" Netrávím čas brečením že na něco nemám a že to je moc drahé a raději dělám něco pro to abych na to měl. " se musím podepsat! hned je ten svět pak veselejší.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vám teda vůbec nevadí, že děláte dojnou krávu zahraničním firmám, které při poskytování horších služeb mají výrazně vyšší zisky, než jaké mají ve svých mateřských zemích (Telefonica, Vodafone, ...) ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna u toho Vodafone bych se celkem hadal.
O2 a Tmobile maji zisky radove vyssi, to je pravda

Btw tohle uvazovani ja osobne nevedu. Pokud neco chci, tak se rozmysim, jestli si to za danou cenu koupim a nebo ne. Pokud dojdu k nazoru, ze ano, tak si to koupim a je mi vcelku jedno, jaky ma zisk ten, co mi to prodava. A naopak. Btw zrovna u operatoru neni problem se dostat na ceny o 1/3 - 1/2 nizsi, nez je cenikova cena, casto to stoji tak 5 minut casu.

Jinak se zeptam - tobe osobne nevadi, ze delas dojnou kravu panu Babisovi, coz je podle vsech informaci druhy nejbohatsi clovek v CR?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jde jenom o to, z jakého časového horizontu se na problém podíváte. Pokud potřebujete volat teď hned, tak si prostě vyberete z aktuální nabídky. O tom co bude za 5, 10, 20 let vůbec nepřemýšlíte?

S babišem je to trochu dilema, na jednu stranu se snažím bojovat proti globálnímu ochlazování tím, že nezanedbávám produkci skleníkových plynů, na druhou stranu se snažím, abych díky tomu neměl moc velkou díru v rozpočtu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V oblasti volani / mobilniho internetu premyslim v horizontu 1-2 let. Dale to imho nema cenu resit, protoze za 5-20 let tu budou uplne jine technologie, jine ceny a tak..
S tim Babisem jsem to myslel predevsim skrze potraviny...Ale pravda, paliva mu taky docela nesou...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Technologie se za 5-20 určitě změní, ale ceny? Proč by měli operátoři zlevňovat, pokud je k tomu nebude nic nutit? Trh mají obsazený, žádná další konkurence jim nevznikne, nejvýhodnější je pro ně rejžovat jako doposud.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já na jejich místě (Kde tedy bohužel nejsem) bych to dělal uplně stejně. A myslím že vůbec nejsem sám.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze jim ten monopol zarucuje stat, tak je to vazne tezke. Pravda. Reseni by bylo idealni samozrejme takove, kdyby se do toho stat nesral.
No, to ovsem vetsina ovci nechce, takze problem dost dobre nema reseni.
Pravda je takova, ze urcity tlak na operatory bude trhem vyvijen vzdy, nebot jejich zpusob prenosu dat neni jediny a tak jim mohou vice ci mene konkurovat jine zpusoby a oni tomu musi prizpusobovat sve jednani.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ne - proč by mi to mělo vadit. Co mi brání se odstěhovat? Nic. Že se mi nechce? To je ale můj problém.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste asi pěknej asociál, že? Kromě toho, jestli se někomu chce nebo nechce odstěhovat mají lidi typicky řadu objektivních důvodů, proč se nechtějí stěhovat, jako třeba rodina, přátelé, různé smlouvy, závazky jako třeba hypotéka, dále jazykové znalosti atd.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano - máte pravdu (krom toho asociála). Každý má spoustu objektivních důvodů proč něco nejde - i já.
Já si ale uvědomuji že když říkám "NEJDE" tak většinou to znamená "NECHCE SE MI"
To mi ovšem nedává žádné právo požadovat po operátorovi aby kvůli mě změnil FUP.

Já se nechci stěhovat = já se musím smířit s tím jaký tu je k dispozici FUP.

A to platí obecně pro každého a pro jakýkoliv obor.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

asi si pod "břečením, že na něco nemám" představujeme odlišné věci. Tvrdím, že jsem nikdy v životě nebrečel, že na něco nemám (snad vyjma nějaké sladkosti když mi bylo <5 let, to vyloučit asi nemohu, tak do detailu moje paměť nesahá).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pane Ježku - to jsou argumenty hodné tak maximálně Miloše Zemana. Vy jste přece normální inteligentní člověk a význam slova "brečet" ve smyslu "stěžovat si" jistě znáte.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je mi Vás líto.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrej argument - takovej věcnej :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pane Ježku, kdyby redaktor automobilového časopisu napsal "vyměnil jsem tři pneumatiky sjeté na 1,6 mm, ale čtvrtou jsem zatím nechal, protože má 2 mm a ušetřím 29 Kč", moc dobrého bych si o něm nemyslel. Kdyby redaktor časopisu o víně napsal "místo výběru z hroznů jsem si koupil jen o málo horší pozdní sběr a ušetřil 29 Kč", moc dobrého bych si nemyslel ani o něm. A podobný názor mám na redaktora IT magazínu, který napíše "dívám se na obrázky v horší kvalitě, ale ušetřil jsem za 2 týdny 29 Kč".

A než regulaci, mám také raději volnost - se všemi pozitivy i negativy.

(Edit: to měla být reakce na vaši poznámku "Je mi Vás líto" vůči Bochovi.)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vaše přirovnání je zcela chybné. Bral bych, kdybyste napsal, že mi stačí Porsche jezdící 300km/h jen na 10km jízdy měsíčně. protože o tom právě moje situace je. já nejsem nijak omezen v kvalitě služeb (rychlost), jen v jejich objemu ("délka dojezdu"). Sjetost pneumatik je tudíž dementní přirovnání. Jinak jistě jste si musel všimnout, že 29Kč jsem uvedl jako příklad a mimochodem, je to úspora za pouze 1-2 týdny užívání té aplikace. A ne, opravdu to není argument, nad kterým jásám, jen ilustruje reálný přínos Opery Max na reálné situaci. Nemám nejmenší problém si platit větší datové přenosy v případě potřeby, jak jsem až dosud činil. Takže až příště budete chtít dělat ze mne hlupáka, doporučuji vám nejdříve si utřídit vlastní myšlenky, abyste z toho nevyšel hloupě naopak vy ;-).

Nicméně když tak koukám na to, co máte vyplněno ve svém profilu, tak přemýšlím proč se tu vlastně namáhám v debatě s někým, kdo se bojí vystupovat se svým názorem pod svým jménem, že ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na internetu prý má být člověk opatrný, a my mladá děvčata sem nemáme psát jména, adresy a dávat fotky.

Hlavně se mi ale názory zdají podstatnější než jméno.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem se kouknul teda do aplikace inteligentní data na mém telefonu a zjistil jsem že:

do konce období mi zbývá 5 dní
celkem vypotřebováno 231 MB (přes mobilní síť)
zbývá do konce období 1269 MB (přes mobilní síť)
celkem staženo přes wifi 6395 MB (wifi) (nějaké ty youtuby a serfování doma v posteli když nedávají zrovna nic v televizi - což je docela pořád)
------------------------------------------------------------
z toho tedy vyplývá že mi 1,5GB na měsíc v telefonu bohatě stačí.
Takže jsou i tací (jako třeba já) kteří jsou v podstatě spokojení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

no vidíte. Vy jste spokojen s 1,5GB/měsíc, já jsem spokojen s 0,2GB/měsíc. Jistě existuje nejméně 1 člověk, který projíždí měsíčně 10GB+ a má nás za socky oba :-) (konec nejapného humoru)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je docela zvlastni.
Clovek, kteremu staci 0,2GB mesicne tvrdi o poskytovatelich, kteri maji FUP napiklad 10GB, ze urazi sve zakazniky.
Priznam se, ze to celkove nechapu :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já si obecně vzato myslím že FUP v mobilní síti prostě být musí. Ono by to totiž svádělo zákazníky k tomu aby nahradili pevné linky těmi mobilními a to by zcela jistě infrastruktura mobilního operátora neunesla (můj názor). A také je samozřejmě pravda že by si třeba O2 házel klacky sám pod nohy. Jak by potom prodával ADSLka? A také by se do toho zcela jistě začal montovat antimonopolní úřad více než by bylo operátorům milo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, FUP byt musi, ale nemusi byt tak zoufale mrnave. A na tech pevnych linkach by taky melo byt videt ze jsou pevne a zvysit rychlost ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

presně, fupy jsou hlavně kvůli tomu aby uživatelé nenahradili konvenční gsm technologie těmi VOIP a pod, a přesně tak, nenahrazovali klasické stahovací linky mobilními. mám 1,5gb fup, a překročil sem ho snad jednou v životě... filmy prostě na mobilu nestahuju, video v kvalitě vhodnej pro mobil taky nejni moc problém. no co, bejvávali doby kdy sem za dial internet 28kb/s platil 54kč hod, druhá hodina byla myslím za 14kč, ale spojení padalo, takže mě to stejně vyšlo na 54kč za hodinu.. a taky sem nefňukal... chtěl sem internet, tak sem holt platil...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je financne vyhodne nahradit konvencni gsm volani VoIP, tak je konvencni gsm volani predrazene. Operatora totiz takove konvencni volani stoji mene prostredku nez to VoIP, prinejmensim kdyz je to do vlastni site.

Jeste extremneji je to videt u SMS. Pokud SMS stoji vic nez poslat tutez zpravu pres IRC, tak je to spatne. A ze v tomhle pripade je ten rozdil ZATRACENE vysoky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mne ani nevadí tak FUP jako to, že po vyčerpání limitu se zpomalí např u Vodafone na cca 10-15/10kbits. Což je fakt šílený a funguje na tom jen whatsup a maily(ty ale s velkou trpělivostí).

Pokud by byla po vyčerpání FUP rychlost snížena na 64/32kbits, tak jsem happy. Který cz operátor tohle dokáže?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je zvlastni - mam taky Vodafone a po vycerpani FUP se mi zpomali (tedy je nepouzitelne) youtube, onlineTV a podobne a dale stahovani. Jakekoliv WWW mi jedou dobre, mimo webu, kde je mnoho odkazu na youtube a podobne - tam se ty odkazy nechteji nacist, logicky.
Neurcita situace je napriklad u aktualizaci her, kdy se system nejak neumi rozhodnout, jestli je to hra, kde to nezpomaluje a nebo jestli je to stahovani - takze mi bezne bezi upgrady napriklad na Steamu tak, ze to 5 minut bezi 10kb/sec a pak zase minutu to bezi 1Mb/sec :-))
Rozhodne hry jako takove v pohode.
Dokonce i skype na voice to stiha (bezne mam pusteny skype, telefonuju si s brachou a do toho hrajeme pres net nejakou hru).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní je spíš to co popisujete Vy. Po dosažení FUPu se rychlost sníží natolik, že už se žádná stránka nenačte. Pokud se nezpomalí vše, je to divné, možná máte nějaká jiná pravidla nebo je to technická chyba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak by bylo mozne, ze se to chova jinak u toho tarifu volani+sms+internet, co je v mobilu a jinak u toho co mam ja, coz je cistokrevny LTE internet a teoreticky z toho muzu volat taky, ale nevyplatilo by se to, bylo by to priserne drahy.
Ale uz kdyz jsem to kupoval tak jsem byl obeznamen s tim, ze se to takhle bude chovat a skutecne se to tak chova...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tím je to vysvětleno, já mám kombinaci "neomezeně+1,5GB" za cca 450kč bez dph. U toho co máte vy je proklamována funkčnost webu i her po překročení FUP.

Jinak bacha. Pokud jste jste zaFUPovaní a jedete do ciziny s tím , že si (u vodofone) zaplatíte data v cizině "jako doma" 69kč na den, tak se vám těch 10/10kbit smrskne na něco jako 0-2kbits a nefunguje už ani příjem mailů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja do ciziny defacto nejezdim, takze je to ok...prinejhorsim mam firemni simku Tmobile na volani + net, tak nejake 3G by stacilo, ale fakt do ciziny vubec nejezdim.
Jinak teda uz i ja jsem chytrejsi s tim tarifem, mel jsem dojem, ze to takhle s tim prekrocenim FUPu maj u vseho.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S FUPem je to jako s vejplatou. Neni malá. Jen ty intervaly mezi by mohly bejt kratší ;-).

Ne, vážně, já si na FUP nemohu stěžovat, protože mi mobil platí zaměstnavatel, a to do limitu čtvrt litru měsíčně. Do toho se mi vejde vše, co běžně provolám, plus 600 MB dat, která nevyčerpám ze dvou důvodů. Tím prvním je, že si to hlídám aplikací, tím druhým jsou existence WiFi, které se snažím využívat, co to jen dá. Kdybych měl všechno projet přes datovou síť mobilního operátora, nevešel bych se ani do limitu 2 GB, který mohu mít spolu s neomezeným voláním za měsíční paušál 290 Kč bez DPH (ten ale nechci, protože bych musel doplácet těch 40 Kč měsíčně (ó bóže, já socka), což pro mě není výhodné, jakkoli to je za hubičku).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.