Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Oslava 20 let KDE, vyzkoušejte si KDE1 na dnešních systémech

V dobe vydani prvniho KDE jsem znal jen Windows, vlastne v dobe vydani prvniho Gnome jsem stale znal jen Windows. Na linux jsem presel az pozdeji a pouzival jsem dlouha leta prave KDE, zatimco Gnome jsem zkusil a nevidel jsem duvod proc to nadale pouzivat, nesedlo mi.
Ale ty doby jsou davno pryc, dneska pisu z Cinnamonu a na pracovnim PC pouzivam Unity. Na Cinnamon se asi stezi muze nejake jine prostredi na modernim stroji chytat, nema chybu. Na Unity mi par veci, treba zaviraci krizek vlevo, vadi, ale da se to. Vic toho nezvladam, ikdyz pripoustim, ze MATE taky neni spatnej, mam ho na obouch PC nainstalovanej jako nouzovku, kdyby na vychozim prostredi byl nejakej problem. Zpet na KDE to uz urcite nehrozi, no a vracet se 20 let do minulosti s KDE1 asi taky nebudu. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O tom Cinnamonu je to až příliš smělé tvrzení. Na to jak je kategorické. Já na něm právě a na takováto doporučení začínal, ale stejně mně postupem času tu a tam přestávaly fungovat věci které dřív fungovaly ale tyto potíže jsem neměl jinde, přitom tam přestávalo fungovat zase něco jiného. Můj poslední pokus a asi po 2 letech tj. návrat k Cinnamonu (zúročil bych na co jsem jednou byl už zvyklý) skončil rozpačitě a to jsem navíc důvodně váhal, jestli raději upřednostnit to MATE?
Teď jako hlavní mám právě to poslední KDE a ač jsem původně nechtěl, protože ta dřívější seznámení s ním mně šla proti srsti: teď jsem ale naopak docela spokojený a to KDE, zvláště na moderním stroji, určitě za vyzkoušení stojí a i když zádrhele tam jsou a asi vždy nějaké budou, jako všude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdy to bylo?
Cinnamon byl prvne tusim na Maya (Mint 13), tehdy jsem z Cinnamonu byl hodne rozpacity. Dneska to mam tak, ze Cinnamon provozuju pod Manjarem nejnovejsi verzi a fakt to nema chybu, co jsem zkousel Mate, tak taky dobry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jde o ten čas. Vývoj. Kdy to bylo. Někdy k lepšímu, někdy naopak nebo je přechodně krok stranou. Na to KDE1 mně také stačí jen pohled jak je obrázek v článku a protože už vím, že tady nostalgie bývá falešná: je to jako vracení se ke starým hrám, lepší si nechat ty pěkné vzpomínky než se to pokoušet instalovat a spouštět znova, bývá zklamání.
K Cinnamonu jsem se vracel někdy letos k jaru, neměl bych námitek a byl bych spokojený kdybych se nepokoušel ho všelijak přenastavovat, nikoli kvůli vzhledu ale kvůli právě aplikacím které některé byly z vedlejší větve právě pro Qt a to proto, že u aplikací z vlastní vlastní rodiny GTK+ jsem měl (přechodné?) potíže a třeba s připojením mobilu nebo foťáku atp.
Ale abych to KDE5 tolik nevychvaloval, tento týden jsem zjistil že a pod Manjaro (a platí také pro LXQT) v LibreOffice nemohu psát ď ť ň ač jinde v aplikacích ano, ale dobře to jde s Manjaro Xfce, nebo musím použít asi už končící OpenOffice a kde dostupný balíček však má zase menu v angličtině a já to chtěl přitom nasadit u 70. letého seniora začátečníka.
Už mě to začíná jaksi unavovat cha, chááá, protože pokaždé kde hledat chybu a třeba v kompatibilitě tj. v tom kterém prostředí, ve zvláštnosti distribuce nebo byl nějak blbě přeložený balíček aplikace a dán do repozitáře? To jsem zašel ale mimo téma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to spíš problém distribuce než LibreOffice nebo KDE? Nějaký scházející fontový balíček nebo definice, které používá LibreOffice? LO není KDE i když je nejspíše buildovanej na Qt knihovnách (klidně by mohla existovat i Gtk verze, i když se pomalu setkávám s tím, že Gtk verze u dost aplikací mizí, asi je důvod viz diskuze).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"zaviraci krizek vlevo"
tak si stahni "Unity Tweak Tool" a naklikej si umisteni vpravo ;)
(a najdes tam i hromady dalsich nastaveni Unity)
http://www.webupd8.org/2013/03/unity-tweak-tool-available-in-ubuntu.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvedavy, co k vyroci vyda Gnome. Mohlo by to byt pouzitelnejsi nez posledni verze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přes všechny kontroverze kolem KDE (nefunkční první verze 4) se mi vývoj zdá lepší a bez kotrmelců, které předvádí GNOME. Původně mi bylo Gnome sympatičtější, ale po nepochopitelném a brutálním zjednodušení (odstranění většiny možností kustomizace atd.) jsem ho přestal používat. Teda až na vybrané aplikace, které z prostředí vzešly (Gimp a několik dalších), knihovny nechávám v systému samozřejmě nainstalované. Takže když to shrnu, přeju KDE aby se dařilo, verze 5 se myslím celkem povedla :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Gnome = RedHat, KDE = nejaky inteligentnejsi vyvojari. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO to jde s Gnome dolu od prechodu na Gtk 3. Ano, Gtk 2 melo svoje mouchy, problemy zpusobene zpetnou kompatibilitou a tak, ale Gtk 3 to opravdu rozbilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém s GNOME je v ideologii, kterou si vzali za své. To znamená diktovat uživateli, co může a nemůže a zjednodušit mu prostředí až k (ne)šťastné smrti. Ano, verze 3 to je takový ten bolševismus/jakobínství nejhrubšího kalibru a používat to můžou snad jen bezmozci a spříznění kr*téni nebo mužici nebo mládežnící, kteří vidí X poprvé v životě. Sorry ale tady nějaká tolerance (slovy "má své mouchy") není na místě...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Si pamatuju ze Gnome byl v dobe sveho vydani pomalejsi nez tehdejsi KDE, proto jsem Gnome poprve vyuzil az o mnoho let pozdeji, kdy pro zmenu KDE prestalo byt unosne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jé to byla perfektní doba. Začínal jsem sice původně na Linux SuSe, pak jsem ale přešel na Fedoru 2 a KDE byla jasná volba. V GNOME jsem si připadal vždy jak na marsu. Nešlo v něm pořádně nic nastavit a bylo to kdo ví kde schované. Fedoru 5 už jsem nepoužíval a celkově jsem pak na linux zanevřel.
Posledních 5 let, kdy jsem se k linuxu opět vrátil kvůli OpenSimu (klon hry second life) jsem používal krátce CentOS, ale nakonec byla jasná volba Debian a je tomu tak do dneška. Dnes už mam dilema KDE nebo GNOME vyřešeno -> Ani jedno :D pouze run level 3 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepoužíváš žádný desktop manager / GUI ? :-O

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, jenomže já jsem atypický uživatel :). Linux používám pro serverové věci, kde svou práci dělá vždy na jedničku a spolehlivě. Pokud tam lezu na web, tak přes Lynx.

V praxi jsem windowsák. Kdybych si ale měl vybrat tak buďto KDE, nebo xfce či lxde :), gnome je pro mne jak kdyby ho napsali v galaktické abecedě a pro marťany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na kraviny nato maju cas ale spravit z kde5 pouzitelne prostredie to nie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké upřesnění? Jsou tam chyby, ale těch mají vidle mnohem víc (co třeba takové desítky). Podle mně je to prostředí už docela dobře použitelné... alternativně používám Fluxbox, který je ve své jednoduchosti geniální (na rozdíl od "jednoduchosti" GNOME).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky nechápu co zásadního některým lidem na KDE vadí. Já ho používám od verze 3 a proti konceptu nemohu říci ani bu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navíc právě teď v tom posledku už i to samo nastavování v KDE je nevybočující z řady, jeví se mně a ano je to subjektivní že už nevidím rozdíl v náročnosti orientovat se a nastavit to oblíbené Xfce a kvůli tomu dříve vytýkané KDE.
Je možné, že dalším "šum" v tomto směru může přinést do KDE sama ta která distribuce: jak vlastními hejblaty co se kde nastavuje a může to být i místy duplicitní natož se to tlouct tak i aplikacemi, které jakoby od KDE v tom prvním vstupu a pro seznámení nabízí.
Mně vyhovuje takový ten z KDE pouze základ protože tam kde se vytvořil už v aplikacích postupně zažitý standard (i třeba známý a dostupný vedle z Windows) tak použiji raději ten, nikoli to "podstrkované" a že to je z KDE, příklad třeba KOffice a následovníci versus dnes to LibreOffice ... a to také může být důvodem pro odsudek KDE ale je to dle mne spíše nepochopení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První linuxová distribuce, kterou jsem si doma nainstaloval, byl RedHat 6.1, druhá polovina roku 1999 a na CD už bylo jak KDE tak GNOME. Oboje to tehdy mělo hlavně kouzlo nového, po pár týdnech jsem skončil u KDE a používal ho ještě i ve dvojkové a trojkové verzi v Mandrake. Od té doby už jen Xfce (tam kde není zbytí a je třeba klikací desktop) nebo něco ještě lehčího..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebude tohle mít právě výhodu ultra lehkého prostředí pro vykopávkové platformy ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.