Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows 8 Store, multitouch, minimum změn, Metro

OpenTTD, Mageia Linux 2
Na Živě před pár dny vyšel článek pojmenovaný „Osm důvodů proč přejít na Windows 8“. Protože máme rádi polemiku a do cizích výtvorů si čas od času také rádi rýpneme, pojďte se s námi podívat, proč bychom vám doporučili spíše Linux…

Kapitoly článků

2.  Windows 8 Store, multitouch, minimum změn, Metro

5. Windows 8 Store

Vlastní obchod Microsoftu jistě není důvodem pro koupi. Ale musíme si to rozdělit na dva scénáře: první říká, že Windows 8 Store bude jen a pouze pro Windows 8 a některé věci bez něj a tudíž bez Windows 8 nekoupíme - to se týká skutečnosti, že aplikace pro Metro se budou do systému instalovat pouze skrze tento Store. Otázkou, která ale ještě čeká na zodpovězení, je to, jak to bude s jinými aplikacemi: jsme si jisti, že například Lightroom 5 koupíme (i) jinde než ve Windows 8 Store (to berte jen jako modelový příklad velké aplikace) a malé aplikace typu Angry Birds jsou ke koupi také již dávno i jinde, ostatně jsou tu třeba pro Android a iOS, stejně jako minoritnější platformu Samsung Bada.

Druhý scénář říká „Windows 8 Store“ bude skutečně i pro velké aplikace (ne jen Metro), tedy bude to obecný obchod. Pak by nám přišlo zvláštní, že by jej Microsoft omezoval jen na Windows 8. Nebo to má vše možná naplánováno tak, že kompletní všeobecný obchod se z Windows 8 Store stane až postupem času (jak se bude dařit podepisovat smlouvy se softwarovými společnostmi) a do té doby Microsoft doufá, že starší verze Windows „vyhnijí“.

Ubuntu Skyrim

Nicméně bez ohledu na verzi scénáře která nastane, jsme si jedním na 100 % jistí: například Fallout 4 či nástupce Skyrimu či Crysis 3, stejně jako Photoshop CS7 a cokoli jiného koupíte i za pár let klasickou cestou prostě proto, že Windows Vista a 7 zde stále budou a tvůrci se neomezí jen na nějaký Windows Store. Pro některé věci tedy bude Windows 8 Store jistě fajn - zejména pokud budete nadšeni z Metra - ale obecně to pro nás není důvod ke koupi Windows 8 ani v nejmenším.

6. Lépe připravený na dotyky

To, že se nyní PC sféra veze na vlně vyvolané Applem a má potřebu nám i do desktopů cpát multitouch displeje (často v all-in-one počítačích), má v lepší podpoře tohoto druhu obsluhy ve Windows 8 jen logické vyústění. Pokud jste ale také antifandové opatlávání svého monitoru jako my, pak vás tento bod také jistě nechává chladnými. Pokud má člověk správně nastavený stůl, židli a monitor a v ruce kvalitní myš, pak je pro něj nejergonomičtějším a nejméně únavným druhem obsluhy tato klasika. Natahování ruky a ťapkání po displeji následované přehmatáváním na klávesnici či myš je jednoduše únavné a plné prodlev. Samozřejmě lze teoreticky pustit z Metra Word 2015 a následně v něm psát přímo na displeji skrze sw klávesnici na obrazovce, ale do roka a do dne takový odvážlivec přijde o páteř.

Upatlaný iPad, zdroj: Brian S Hall

To, že systém podporuje způsob obsluhy vhodný pro tablet, neznamená, že je to dobré i pro desktop či notebook. Připravenost na multi-touch je důvodem ke koupi OS pouze v případě tabletů a jim podobných zařízení a tam dostanete Windows 8 rovnou se zařízením. Vlastně ne, tam dostanete Windows RT. Co sakra vůbec tento bod dělá mezi důvody pro koupi Windows 8?

Jinak na Linuxu se na podpoře multi-touch také pilně pracuje, aktuální verze X.Org, resp. X Serveru jsou na tom podstatně lépe než třeba před rokem či dvěma a také tu máme několik GUI pro dotykové ovládání připravovaných či připravených. Ať již ono Unity z Ubuntu, nebo GNOME 3 či příslušnou subvariantu prostředí KDE. Unity je v tuto chvíli asi nejdál, protože Canonical hodlá se systémem jít i do dalších trhů včetně právě tabletů, chytrých TV či smartphonů.

7. Žádná katastrofální změna

Záleží, Jakube, na výkladu slova „katastrofa“. Pokud bych k tomu přistupoval jako někdo, komu jsou Windows 8 celkem volná, pak o katastrofu samozřejmě nejde. Ale jako dlouholetý uživatel Windows (od roku 1994 a verze 3.1, v tomto kontextu je však důležitý rok 1995) se nemohu smířit s amputací klasické Start nabídky a jejího nahrazení Metro nabídkou. To osobně považuji za katastrofální rozhodnutí, které mnoha lidem zcela rozhodí jejich návyky v obsluze prostředí systému.

Abych citoval jeden nejmenovaný zdroj z debaty týkající se případné možnosti nějak Start nabídku do systému přeci jen vpáchat: „MS se tomu vehementně brání. Šlo to naposledy v Developer Preview, pak už ne. Jediná možnost je, že to někdo naprogramuje jako vlastní aplikaci a nějak to tam vpáchá, ale po webu kolují indicie, že se MS snaží odstranit všechny části kódu, které by mohly být využitelné k tomu, aby se dala nabídka start vrátit nějak zpátky.“

Ubuntu 11.04 s prostředím Unity

Pro mě osobně je toto průšvih srovnatelný s ukončením GNOME 2 a přechodem distribucí k prostředím Unity či GNOME 3 (GNOME Shell). Jenže v linuxovém světě okamžitě vznikl fork původního GNOME 2 zvaný Mate a ten se nám například ve Fedoře 18 dostane do oficiálních repozitářů. Jediné, co může Microsoft zachránit, je možnost budoucího vývoje a nástrojů třetích stran, které snad umožní tuto zhůvěřilost (nahrazení Startu Metrem) přiohnout do méně bolestivé podoby - jako se tomu stalo s Unity, které je poměrně slušně uživatelsky upravitelné, nemluvě o možnost místo něj používat libovolné jiné prostředí - tato možnost bohužel ve Windows 8 chybí.

8. Metro…

U tohoto bodu Jakub neuvedl nijaké skutečné zdůvodnění, takže ani já zde nebudu plýtvat časem a rovnou vás odkáži na předchozí článek a k němu přidám související o chystaných Office 2013, která jsou s Metro principielně propojena:

Jak již zaznělo výše, Metro není a priori průšvih, protože třeba ve Windows RT a tabletech má své jasné místo a perfektně se tam hodí. Ale v tomto článku se bavíme o Windows 8, plnohodnotném desktopovém OS. Řekněte sami, koupíte si právě VY chystaná Windows 8 proto, že je v nich Metro?

GNOME 3.4

Než se ale rozloučíme, tak mi dovolte v krátkosti 8 jednoduchých bodů, proč si myslím, že je vhodné podpořit právě Linux…

Kapitoly článků
2.  Windows 8 Store, multitouch, minimum změn, Metro

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Osm důvodů proč nepřejít na Windows 8, ale rovnou na Linux

Sobota, 3 Listopad 2012 - 13:14 | Lukáš PIVOŇKA | Mám malý domácí server s Atomem s diskovým polem...
Pondělí, 20 Srpen 2012 - 14:29 | lord5619 | Jak tak koukám, hodně uživatelů je pokročilých,...
Úterý, 7 Srpen 2012 - 21:12 | Jiří | 1) Odděl ve window manageru Windows spuštěné i...
Pondělí, 6 Srpen 2012 - 22:06 | Osvald Tretter | V téhle větě: "To je hlavní důvod, proč...
Pondělí, 6 Srpen 2012 - 11:07 | Cortez Rivera | Ráčil jsem si přečít, v odkazu jsem nic jako...
Pondělí, 6 Srpen 2012 - 06:40 | xvasek | ...si připoj třeba nějakou multifunkční tiskárnu...
Sobota, 4 Srpen 2012 - 22:29 | lto | Pokud si do Win nedoinstaluji sysinternals...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 13:28 | Rovano | A co jako. Na PIII s TNT mi aktuální linux....
Pátek, 3 Srpen 2012 - 13:24 | Rovano | Kdyby ste si ráčil přečíst upozornění ohledně...
Pátek, 3 Srpen 2012 - 12:21 | corwin78 | To je OK, tak to má být, aby každý používal to,...

Zobrazit diskusi