Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Osm mýtů o počítačových zdrojích

Osobne mam dobre zkusenosti se zdrojema Fortron,prava uz neco pres rok jsem vypadl z oboru,ale pred tema rokama se mi Fortrony zdaly optimalni kombinace cena/vykon,respektive spolehlivost.Mam dodnes nejaky tichy v pocitaci,je to 350W,mam na tom aktualne amd X2/4600+ a gf 7900GT a v zivote jsem nezaznamenal jediny problem,je to tiche a spolehlive.Pravda pouzivam redukci na 24pin napajeni a take redukci na grafiku,dokonce musim mit rozdvojky na napajecim kabelu,pac jich tam ani tolik neni co potrebuju,ale nikdy jsem s tim nezaznamenal zadny problem.Prechodove odpory jsou sice oskliva vec,ale dal jsem si s tim "praci" aby vsechno sedelo dost natesno,vsechny konektory drzi a nikdy zadny problem.Mnohem vetsi problem vidim napriklad se SATA konektorama,tuhle se mi stalo,ze jsem nejak nestastne trisknul s Pc a zem a uvolnil se napajeci kabel od SATA disku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S těmi Fortrony souhlasím, kvalitní zdroje za rozumnou cenu. Špatně na tom nejsou ani zdroje značky Cheiftec a i Thermaltake se dostává na slušnou cenovou úroveň. A pro fajnšmekry je tu Enermax...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobry rozbor ;)
Zajimala by me uvaha, ktery zdroj je vhodny do stroje s co nejmensi spotrebou, rekneme 200W max.
Vyrobci udavana ucinnost plati pro max. odber a s klesajici zatezi se i ucinnost zmensuje (a jak moc cca.)? Pak bych s takovymto strojem a 500W zdrojem zbytecne palil W navic diky mensi ucinnosti na nizsim odberu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cheiftec -na ten nedam dopustit :-)
Mam bednu i zdroj a ten má pouhých 340Watu a přesto táhne 5 disků, dvě mechaniky, desku, přetkotavanyho Opterona a navrch ještě Nvidiackou grafarnu s extra napajenim ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pěknej a užitečnej článek.Děkuji,více podobných článků.Článek je napsanej tak že tomu rozumím a něco si z něj vemu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Enermax je fayn... len sakra jeden 350W mi zacal po pol roku pekne piskat :( a tak isiel na zasluzeny odpocinok :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem sice odborník, ale myslím, že u té efektivity je zásadnější to, že při 80% efektivitě se 20% mění na teplo. Proto bych si raději vybral efektivnější zdroj - menší nároky na chlazení (hlučnost). Je to tak?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

THX i přes své velké znalosti jsem se lecčemu přiučil . Víc takových!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

DTSManiac: Účinost obvykle neklesá z odběrem. Problémem samozřejmě bývá extrémně malý odběr. Mnoho zdrojů má nejlepší účinnost při 50% zátěži. Pokud chceš slabší kvaltiní zdroj zkus třeba Seasonic S12-330 http://zbozi.seznam.cz/?q=Seasonic+S12-330

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zatím mám v PC Fortron, kdybych si teď kupoval nový zdroj, byl by to opět Fortron nebo Seasonic.

DTSmaniac: Není pravda, že by s klesající zátěží musela klesat i účinnost, záleží na návrhu zdroje. U některých klesá, u některých se může zvýšit. Více v článku http://www.svethardware.cz/art_doc-172671FF93292916C12571720067D4BC.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 DTSmaniac: nato je skutocne najlepsi zdroj ktory nie je az tak moc "vykonny" tj nejaka 250W-300W. Pripadne pasivny zdroj(tie maju este vyssiu ucinnost)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fotron, ale ne.. Poté, co jsem se seznámil s konstrukcí zdroje Fortron (ATX 300W P4/LN/12fan, FSP300-60PN, parametry už nevím) a RedStar (ATX 400W P4/12fan, 3.3V:28A, 5V:40A, 12V:17A(!), 5VSB:2A, -5V:0.3A, -12V:0.8A, +5V&3.3V sloučené zatížení max. 220W) s 12cm ventilátory, musím prohlásit, že pokud je Fotran "značka" tak potom je RedStar "superznačka pro použití v NASA". Proč?

Fortron: layout desky nepovedený, "páté přes deváté", nalepené na sebe, spousty propojek, malé chladiče s tloušťku cca 2.5mm, hlavní chladič navíc přímo pod středem 12cm ventilátoru, ven vedly krátké kabely s malým průřezem (zvláště tenké u -5V a -12V), vyveden snímací vodič u 3.3V. Konektory: 4x molex, 1xSATA, 1xMB, 1xP4, 1x?? (6 pin, GND, 3.3V, 5V). Nejvíce mě dostalo, že z plošného spoje (DPS) vede jeden vodič, který po 2-3 cm je roztrojkou "rozmnožen" na potřebný počet kabelů jdoucích ven. A to u 3.3V, 5V i u GND! Celkem z PS na 3.3V vedly 3 vodiče, ven však 8! U GND z DPS vedlo 7 vodičů, ven 17!!! Hrůza. Jediné plus - solidní poctivá tlumivka na vstupu 240V. Hlučnost ventilátoru nízká.

RedStar (česká značka, asi pouze dovozce z Číny?): layout desky docela dobrý, kromě výkonových prvků vše v provedení SMD, dostatek místa na proudění vzduchu, chladič s tloušťkou základny 4mm, delší kabely s větším průřezem (i u -5V a -12V), snímací vodič u 3.3V vyveden. Konektory: 6x molex, 1xSATA, 1xMB, 1xP4. Každý vodič vedený ven byl zapojen na DPS zvlášť a ještě zbyly volné dírky. Hlučnost ventilátoru nízká.
RedStar to u mě vyhrál na celé čáře a to jak poctivou a promyšlenou konstrukcí, tak i zajímavou cenou.

Toť mé dojmy z konstrukčního porovnání těchto dvou zdrojů. Neměřil jsem odezvy zdrojů na skokové změny odběru proudu či stabilitu napětí v čase a při změně teploty. Tam může Fotron překvapit, ale moc tomu nevěřím.

Jinak po víc než dvou letech provozu 12/7 (na začátku přes půl roku počítal BOINC!) mohu potvrdit, že mnou popsaný Redstar se stále drží, spolehlivě táhne mj. AMD K7 3200+ Barton, ATi 9600XT, pár PCI, 2x DVD a 8-10 HDD k tomu! Pravda, musel jsem do něj vpravit nemálo dalších kabelů s molexy.. :-)

Jinak naprosto souhlasím s odpojovacímy kabely - je to jen ukecaný marketing a zhoršuje to vlastnosti a spolehlivost zdroje.

Moc nesouhlasím s 12cm vs. 8cm vetráky, když to někdo umí, tak s 12cm udělá větší divadlo než s 8cm, záleží na layoutu. Pár cm^3 zabraného místa navíc nic neznamená. I když je fakt, že to s těmi 8cm mají navržené fakt dobře. :)

Více 12V větví - zde zvažuju důvody pro a proti a spíš se kloním k levnějším a snadněji zvládnutelným více větvím, než mít jednu 3x výkonější a ještě víckrát náročnější na součástky a zapojení. Obě metody mají něco, ať si každý vybere, ale proboha ne podle marketingu! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad více 12V větví: čímpak to že zatracovaný Eurocase má dle svého webu jen tu jednu? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď jsi me rozesmál. Za celou dobu u IT jsem neviděl jediné PC kde by sebou na věčnost vzal pár komponent  Fortron. Ale řešil jsem několik případů kdy se ocitnul pevný disk a další komponenty v pekle po zařvání Redstaru. Takže jestli si kupuješ zdroj pro design doporučuji nejbližší prodejnu LEGA. (pro pamětníky - pamatujete na srandu se zdroji MOREX - MRP250?)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jj Morex a jeho legendární série vhodná pro výuku pyrotechniků, hasičů a fyziky plasmatu :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kdyz tady tak ctu o tech prikonech, tak lituju ty, kdo maji doma desktop, za rok provozu to musi prijit pekne draho, s notebookem mam do 25W idle, kolem 50W full load (2GHz/1GB), zdroj hreje minimalne, zajimala by me efektivta notebookovych zdroju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DPAJA: Ten Morex mi nepřipomínej, byla to pro mě první a docela drahá zkušenost s 'neznačkovými' zdroji. Od té doby beru zdroj jako důležitou, ikdyž často velmi podceňovanou, komponentu!!

Grovik: Bys netušil, co utáhne můj 400W Chieftec ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tech Morexech jsem jen slysel, ale neopravoval jsem je. Zato jsem opravoval dost(10-20ks) Eurocase (tusim ze 250X0), ktere odesli presne stejnym zpusobem, jak bylo avizovano u tech Morexu. Pri vypnutem PC vyschnul kondenzator v oscilatoru pro zdroj 5V_SB, coz melo za nasledek zvyseni vystupniho napedi, odumreni regulatoru 5V_SB a odpaleni celeho MB, CPU, HDD a vseho co stalo v ceste. Jednomu poci opalil dokonce i klavesnici :) EC fakt nee. Ted uz do zdroju moc nefusuju, ale videl jsem zas novejsi verze Eurocase(350W), kde je sice zdroj 5V_SB resenej uz jinak, takze neumira, zato na filtraci vstupniho napeti pouzili kondenzatory 2x150uF, kde jini vyrobci davaji (nejen jini, ale i oni sami driv davali) 2x330 - 2x680uF. Samozrejhme u vsech 3 mrtvol to byli prave tyto kondenzatory, co neprezili. <br><br>Co mi ale v clanku chybi je odolnost na ruseni po siti. Kvalitni vyrobci davaji dost odrusovacich ochran a to nejen aby se ruseni ze zdroje nesirilo do rozvodne site, ale aby pri kratkych vypadcich, blesku, nebo ruseni od jineho zdroje nedochazelo k vypadkum nebo poklesum napeti. Odruseni serveroveho zdroje by vydalo na celou krabici bezneho PC zdroje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pj. no to je super ze mas notebook. Na praci dobre reseni, ne uz na hry nebo vaznou praci s videem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DPAJA: Neberu ti tvoje zkušenosti, ale moje jsou takovéto, takže prrr s tvou ironií a odkazem na LEGO.

Nechci se přít o tom, jestli layout DPS a celkový design elektrozařízení má vliv na funkčnost a že výsledek ve formě "pěkný" implikuje i slova jako "funkční" a "promyšlený". A nemluvím teď o zdrojích.

Jak jsem psal, elektrickým chováním může Fortron překvapit, ale to s těma roztojkama bych si nikdy jako konstruktér nedovolil! Fortron je podle mě předražený na to, jak to v něm vypadá nedůvěryhodně, i novější EC zdroje jsou učesanější a promyšlenější, i když ty součástky jedou na/za hranicí možností.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hezký článek, až na pojem efektivita - ten totiž není definován. Autor měl patrně na mysli účinnost (řec. éta), podíl výkonu a příkonu zdroje násobený 100.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Me uz zajimaji PC komponenty jen z hlediska designu, takze zdroje nevyjimaje, vyzkousel jsem zatim tri typy, vsechny s transparentnim krytem. Pisu to sem vlastne proto, abyste videli, ze se lze na to divat i jinak nez jen z hlediska vykonu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 hexx: hm to by ma celkom zaujimalo ako su tie zdroje tienene, to oplechovanie nie je len na "paradu" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Fip: tak to fakt nevim, jak rikam, vubec me tyhle veci nezajimaji, hlavne ze vse funguje. Pro me je dulezity perfektni a pokud mozno netradicni design, barvy, svetla atd. Komponenty vybiram hlavne podle toho, bez ohledu na cenu, samozrejme ale musim brat ohled na to, aby vse slapalo jak ma. Jestli je ale neco treba zbytecne naddimenzovane, to vubec neresim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Take legendarni byly zdroje Expres.Nevim jestli jste se s tim nekdy setkali,ale pred cca 6-7 rokama to bylo v beznych noname casech,v dobach kdy se stavely cca 300 celerony...Po zhruba 3-5 letech snad odeslo postupne vse,co melo tento zdroj.Delal jsem technika 3 roky ve firme,ktera predtim tyto case pouzivala a jak jsem zjistil,odeslo do 5 let tak 90% vsech Pc,ktere mely tento zdroj:-)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

600W zdroj od Chieftecu na 8800GTS v SLi, 6x disk, Core 2 Duo 6600. Zdroj se hodně hřál a byl hodně hlučný. Přehodil jsem na Coolermaster 850W a o zdroji nevím, grafiky jsou hlučnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a jeste mi rekni ze to mas na ucetnictvi a internet :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajímavost mám taky RedStar 400W přišel jsem k němu náhodně a taky jsem se v něm hrabal protože jsem původně elektronik a musím konstatovat že je tento konkrétní model stavěnej velmi dobře, nevím jak ostatní modely asi bude každej z jiné dilny v číně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K RedStaru - imho to proste je takovej beznej prumernej "noname",nechci se nikioho dotknout.Pravda je,ze jsem slysel,ze se to moc nereklamuje,urcite ne vic jak jine i znackove zdroje,takze rekneme - slusna cena,slusna vydrz,nic extra,ale nic spatnyho,da se doporucit, i kdyz teda bych se osobne bal na tom postavit trebas nejakou herni masinu,precejen s tim nemam zadne zkusenosti velke,tak bych se proste bal.Ale zase je fakt,ze se to cpe do tech nejlevnejsich noname casu a to by mi na klidu nepridalo mit to doma...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po tom, co mi odesel ChillTec, jsem presel na Enermax a od te doby spokojenost...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nieco ku dvom 80mm vantilatorom. Vobec nie je pravda, ze ak su pouzite dva tak prietok vzduchu vnutri zdroja je rovnaky ako pri pouziti jednoho. Jeden dolezity faktor na ktory sa u ventilatorov casto zabuda je rozdiel tlaku pri akom dokaze menovity udavany prietok udrzat. Vyrobca totiz udava prietok vzduchu vo "volnom priestranstve" od ktoreho ma zdroj plny suciastok s ochrannymi mriezkami velmi daleko. Realny narast prietoku vzduchu vo vnutri zdroja pri pouziti dvoch ventilatorov moze byt az o 30-50% vyssi ako pri pouziti jedneho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co zdroje od Delta electronics? - http://www.delta.com.tw/
Tie sa montuju do serverovych intel skrini - ake mate s nimi skusenosti?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 BurnerTom: Do desktopov sa moc nedavaju, a delta na ne moc reklamy tiez nenarobi ... Kdesi som videl recenziu, zdroj bol po elektrickej stranke velmi dobry, ale co sa tyka hlucnosti to prepadol. Urobit tichsi zdroj je pomerne maly problem, snad sa delta v tomto smere zlepsi ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Excelentní článek!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hexx: Víš o tom, že jsi blázen? Jako já :-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro autora clanku:
"neprotlačí ani o jeden cm² vzduchu navíc"... no bodejt, kdyz tam maji byt KRYCHLOVE centimetry a ne ctverecni ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Honza748 > super! Neznam moc takovych lidi, vsechny kolem jen zajima vykon atd. Ja se divam po zajimavejch vecickach, ktery by se daly pouzit na poradnej tuning. V Hornbachu okukuju pruhledny zeleny hadice a sprchovy stribrny hadice, kupuju spreje s barvou chromu, hledam firmy co laserem rezou plechy podle vzoru, premejslim jak nejlepe nalakovat cernej drzak na plexi valec nastribrno, shanim modrou UV chladici kapalinu atakdale :-) ...jestli je ten ktery zdroj trvanlivejsi a vykonnejsi nez ten druhy? Absolutni nezajem! Klidne koupim ten nejhorsi z nejhorsich, hlavne kdyz bude barevne ladit do skrine a bude co nejoriginalnejsi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hexx: Ma to i dalsi vyhody - kdyz nejakej klient uhori i s rodinou, je to jenom dobre. Aspon nebude prudit s nejakou reklamaci. A ze sousedi casto nemuzou naladit svoje oblibene radio je uz uplna legrace, ze jo ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky me pobavila zminka nejakeho ucha o pametnicich, co si pamatuji zdroje morex. Hoch si asi mysli, ze velky tresk byl vcera :)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přidal bych další mýtus z praxe :-)
Odborník se diví, jak se ATX-ové zdroje vyvýjeli od udávaných 200 do 300W a v "pajšlu" zdroje (Codegen) se nic nezměnilo... inu asi to bylo v minulosti nadstandardně dimenzováno :-)... anebo je to stejné jako s udávaným výkonem u "věží na tržišti"
... světe div se 350W a 400W zdroj se opět liší pouze "nálepkou" =) Nic proti top/hi-end zdrojům, ale v "běžné komerci" to vypadá trochu jinak...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani Fortron není bez chyby. Mám tu jeden 300W kus, kde jsou na 3,3V větvi vyschlé a nafouklé všechny elyty. Na desce následně také. Přepětí tam není, pouze jsou ty elyty blbě nadimenzované.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ad zdroje RedStar-docela špatný zkušenosti. Jeden 350 W odešel za cca 5 dní a 420 W po připojení grafiky R1950GT začal šíleně řvát. Ne větrák, prostě něco v tom zdroji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dobrej postreh evzene, diky, opraveno ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle članek ma bejt neplacena reklama, nebo jako co???

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Objednal jsem si 1200W Thermal Take, doufam, ze to neni jen marketingove oznaceni treba 850W za jinou cenu :-DDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam SeaSonic 500W a nemam problem :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mě láká se zase jednou pořádně podívát cože to mám v PC za 200W zdroj. Jede už 9let. Ložiska větráku už nejsou dlouho v nejlepší kondici, ale točí :o) Jsou na něm 2 pevný disky a 2 opti mechaniky. Zbytek klasa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem koupil zrovna zdroj se 2 ventilátory. Jak přišli na to že ubíraj místo když ten druhej je samozřejmě zvenku ? A ventilátor mi vždy po čase odešel, proto jsem vzal se dvěma :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... a my ostatni sme spokojni uz roky s noname zdrojmi a podobne problemy nemame, muhehe ... :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mam SeaSonic M12-600W s odpojitelnyma kabelama a zadnej problem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako bastlíř a majitel Fortrona 350W musím reagovat na jistý předchozí příspěvek o vnitřní konstrukci.
Souhlasím s tím, že rozbočky na kabely nejsou ideální řešení, můj zdroj má vodiče všechny až do PCB. Ale napadá mě přece jen opodstatnění.
Lepší (robustnější) součástky zaberou větší plochu na PCB a pokud firma chtěla osadit třeba silnější kondy, získala místo "ztenčením" kabelů. Mám vyzkoušeno, že 2,5mm^2 utáhne 30A, což je taky u normálního PC (ne pro hardcore hráče) normální odběr z jedné větve 3,3V třeba, u ostatních je to dokonce o dost méně.
Každý udělá někdy chybu, možná se ve Fortronu otočil "na podpatku" nějaký béčkový manažer, co tohle zavinil, ale ten můj zdroj je prostě dobrý. Filtrům opravdu věnovali slušnou pozornost, jsou tam 3 za sebou.
Kromě toho jsem ale předělal sekundární stranu proti pískání, a to jednak zvětšením indukčnosti tlumivky na výstupu +5V a druhak nahrazením obvodu 3,3V "osekávajícího půlperiodu" {a tedy vnášejícího subharmonické} tlumivkou s odbočkami, která dodá 3,3V souměrně.
A jestli není některý pojem snad definován, tak sorry a však vy už budete vědět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

petrzlen: A já ti upřímně přeji, aby vám ty zdroje sloužili i nadále a aby ti tvůj smích dlouho vydržel ;)

Není to dobrá zkušenost, když ti kvůli lacinému zdroji pochybné konstrukce, odejdou komponenty za desetitisíce...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zdenek22: Je těžké se dohadovat o pocitech, ale prostě ten Fortron, co jsem měl v ruce, měl tolik proplýtvaného místa naprosto chaotickým rozmístěním součástek, které následně byly spojovány propojkama, že mě to opravdu položilo.

Dokonce v tom obchodě, kde jsem ho pořizoval, mi později prozradili, že s nějakou sérií Fortronů měli velké problémy, vrátilo se jim jich významné procento a od té doby je moc neprodávají.

Redstar budu v blízké době opět otevírat a inovovat (potřebuju vyvést napájení pro své účely a chci měřit teploty + regulovat ventilátor), tak zkusím pořídit nějaké dokumentační foto. :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak uz mi dosel, a je to macek...Trosku se hreje, ale to je zrejme cena za pomale otacky vetraku, nastesti neni vubec slyset. Snad ani nebude, 1200W nevyuziju, tzn. vetrak by se nemel tocit rychleji. Jo a cable management je naprosto dokonala vec, najednou mam v case spousty mista pro pruchod vzduchu, premejslim o windtunnelu, ted uz se tam vejde :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

po 2 ks no name zdrojoch som si kupil seasonic S12 380W. Je to o niecom inom. Informacie o zdroji perfektne (je tam aj to ze ked teplota prevysi 40 stupnov, vykon zdroja klesne na 80%), je tam jemne citit marketing ale neda sa to porovnat s tym, co som sa doteraz stretol. Myty a legendy tu budu stale. Skoda, ze este pri GK je este stale honba za max. vykonom bez ohladu na spotrebu. 45W AMD X2 BE-2350 je super. Pri tomto procesore aj 380 W je vela, lenze zohnat menej vykonnejsi kvalitny zdroj je uz problem. Ak niekto vie o nejakom, ktory ma aj 8-pin ESP 12V konektor nech sa ozve.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ako preklad do češtiny:
superdimenzované -> předimenzovaný
effektivita -> účinnost

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.