Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zvěsti: Osmijádrový Zen 6850K má stát $299

Jak by řekla ezoterička Jolanda: ,,Jaj můj bože"...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

hod tam tu sul..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je pravda jen polovina, tak hola hola Samsung volá.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ja vas slysim, normalne az brecet se mi chce..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu "BIOSu" i celkem věřím, mluvilo se o separátním ARM Security jádru v CPU... Podle mě tedy nejde o bios v původním smyslu slova, ale o bezpečnostní framework znesnadňující zneužití platformy.

Zda to bude i na deskách/CPU pro koncáky, to je samozřejmě otázka.

Daleko horší by bylo opakování blamáže s chybou v CPU á-la Phenom (což byla věc, která historicky odstartovala celou průserovou anabázi AMD s procesory)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja si osobne myslim, ze ma Zen 3-4 mesice zpozdeni proti uplne puvodnimu planu, ktery cilil na Vanoce 2016, takze predstaveni v rijnu. Ukazovala by na to dost podivna situace s AM4 deskami, ktere jsou a pritom nejsou. AMD to sice nikdy oficialne neslibilo, ale mohlo to planovat. HP melo produkcne vypadajici AM4 desky uz na konci jara. Vyrobci desek museji tim padem mit B350 ve vzorcich minimalne podobnou dobu.

AMD si podle me nemuze dovolit uvedeni CPU s jakoukoliv chybou ovlivnujici vykon. Nejake ty drobnosti v Errata ma kazde moderni CPU, ale neco na urovni TLB by taky nemuseli financne prezit, protoze to kompletne znici duveru v celou platformu a to by taky mohlo firmu potopit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

právě, právě, právě!

S AM4 je to AFAIK ještě jinak, ty desky byly připraveny dlouho dopředu na CPU které byly dílem zrušeny (pokud si to pamatuju blbě, tak se omlouvám), navíc "čipset" je u AMD už dlouhé roky jen stupidní redukce a southbridge, tudíž nic podstatného.

Daleko horší je právě ta spekulace, že něco nevyšlo a že kvůli tomu došlo k odložení. Samozřejmě neověřené info o testování kdovíjak staré revize ES CPU a ES MoBo můžou ale taky nemusí ukazovat na budoucí výsledky. Jinak souhlas, že AMD si nemůže dovolit uvést jakkoli nedodělaný nebo nefunkční CPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zase je to 100x lepší než kdyby to šlo do retailu a pak se na to přišlo, to by byl průser a asi konec AMD v CPU (hlavně kdyby to postihlo i Opterony) pokud to oběvily u ESka a kvůli tomu došlo k odkladu tak je to OK, od toho tu ty ESka taky jsou že.

Průser původního TBL bugu byl že se na to přišlo až později. Byla to taky overhypovaná chyba protože kdyby to byla vážná nestabilita netrvalo by to tak dlouho že, a její řešení stylu SW odstavit L3 cache ala s těžkym dopadem na výkon bylo trága. Na druho ustranu ale AMD trvalo jen pár měsíců do HW opravy chyby a vydání nové revize, jenže to už bylo na vše pozdě. AMD hlavně musí vydat dobrej a bezproblémovej produkt, i kdyby to mělo stát spoždění. Stejně v oblasti CPU už nam jco nabídnout roky, teď už je pár měsíců sem a tam fuk.

Intel taky vydal mnoho zabugovaných produktů co se dostaly do retailu. Jen si to vezměme z aposledních 5 let.

1. - Intel P67 B2 a umírající sata2 porty, toto byla real chyba co se projevuje = free recall všech desek, SW oprava nemnožná.

2. 2011- Sandy-Bridge E vyprodukoval mezi B2 a C0 revizí při implementaci PCI-E 3.0 bug kvůli kterému bylo nespolehlivé VT-D, intel na to s C0 nepřišel a tak C1 (defakto stejnej křemík) šla do prodeje. Následoval fail a odklad Xeonů až do C2 která to fixovala (cca 4 měsíce), C1 nešla do popelnice, se udávala jako I7 pro usery co VT-D nepotřebovali.

3. Z87 a USB 3.0 bug. USB 3.0 nedovede spolehlivě obnovit provoz připojených zařízení po uspání, HW bug, žádné SW řešení.

4. Haswell+ Haswell-E a TSX bug. Něco jako TBL bug, ale jen v extra specifickym kódu. Výsledek = vypnutí TSX až do opravy (která přišla s E7 Haswell-EX a Broadwelelm, SW neřešitelné).

5. Early Skylake verze, chyby v security algoritmech a nestabilita FPU v některých AVX situacích, první nikoho krom korporátní sféry moc nebere, vyřešeno novou revizí čipu, druhé vyřešeno SW upgradem mikrokódu bez ztráty výkonu.

Intěl měl spíš štěstí, krom P67 bugu kterej bolel neměl nic fakt velkého, resp měl ale netýkalo se to userů. I na P67 se zapomělo protože Sany byl tak dobrej že lidi byli ochotni ty desky měnit. Nefunkčnost VT-D se promítla jen do serverů, kde intel stejně dominoval se starou westmere ex platformou, takže nebyl moc tlak. TSX bug pak nedopadl na nikoho protože to jsou nové instrukce a neexistoval pro něj SW, a navíc konkurence je neumí. Tzn až dojde na situaci kdy Haswell bude mít nevýhodu z důvodu absence TSX, tak už bude tak starej a zapomenutej že to bude fuk. Kdoví jestli ZEN to bude umět.

AMD mělo smůlu že bug ageny postihnul všechny a fix stál výkon, intel měl štěstí že to byly non-mainstream nebo future-like features které nedopadly na BFU, a ačkoliv vserverech dopad měly, tak tam už stejně nebyla konkurence, tzn Intel jen prodloužil život své starší platformy než se věc dala dohromady.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, AMD si nemuze dovolit chybu takoveho rozsahu, nemuze si ani dovolit opravu snizujici vykon o 30-40%, to by vydani procesoru uz dost nedavalo smysl.
Zen samotny ma mit 40% vyssi IPC nez soucasny Excavator, pokud tech 30-40% vezmeme, tak mohou vydat vydat novou revizi Excavatoru, coz samozrejme neni realne, ale ZEN by vtomhle stavu proste nedaval zadny duvod k vydani natoz k nakupu.
To, ze by to byla pohroma nejenom pro AMD, ale predevsim pro cely trh a konecne nejvic pro zakazniky asi netreba pripominat.
AMD musi zustat konkurenceschopne jak v x86, tak v GPU segmentu! V opacnem pripade se dockame prakticky plne monopolizace trhu a vtom pripade tedy buch s nami.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"nemuze si ani dovolit opravu snizujici vykon o 30-40%" ...no a teď se na to podívejme z pohledu zákazníků, kteří nečekali zázrak: dovolit si to klidně může:)

Taková oprava by srazila výkon Zenu zhruba na Excavatorové jádro, jenže pokud by stále dostáli přislíbenému zlepšení ohledně spotřeby, updatu instrukčních sad, boostu co se týče AVX, vylepšené paraelizace a 8 jader na obstojné frekvenci, i přes nenavýšení jednojádrového výkonu půjde o znatelný pokrok. Jen si holt AMD nebude moci nasadit příliš vysoké ceny.

A popravdě řečeno, pokud si člověk dnes koupí počítač na 2-3 roky, tak jej bude spíš žrát absence USB-C nebo M2 slotu - než nějaká ztráta 30 % výkonu, o které ale před koupí věděl a dostal za ni slevu.;)

Pro domácí uživatele by tato šeptanda naopak znamenala skoro požehnání, protože by se Zen dostal s výprodejovou slevou přednostně na retail trh, servery by si nejspíš v takovém případě počkaly na novou revizi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No pokud by zaručili možnost že do těch 2-3 roků si může zákazník zdarma nebo se značnou slevou upgradovat na procesor bez chyby, tak budiž.

Bohužel v případě notebooků, to od masového nasazení prokleté BGA, možné není (proto můj příští notebook bude přenosné mini HPC - tam si prostě dám momentálně nejsilnější procesor na trhu a nebude mně žádný výrobce nesmyslně omezovat). Na běžný věci postačí nějaký tablet s připojitelnou klávesnicí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si dobře pamatuji roadmapu, na Zen v noteboocích si tak nebo tak ještě docela počkáme - snad nějakou revizi mezitím stihnou.:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mnovzhledem k tomu, že ten bug se projevoval jen ve specifických situacích kterých člověk ani doma nedosáhne tak pokud by tomu tak bylo i zde tak bych byl pro to aby byla šance v biosu řešení toho bugu vypnout a navýšit si tak výkon... Něco jiného je jak využívají lidi procesory doma a něco jiného je jak se využívá v serverové sféře...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Podle mě tedy nejde o bios v původním smyslu slova,
> ale o bezpečnostní framework znesnadňující zneužití platformy.

1) AMD tomu rika "AMD Secure Processor", coz je totez co ARM TrustZone
2) AMD to uz dodava v nekterych APU (ty oznacene "PRO") generace bristol ridge
3) neni to nahrada BIOSu, je to spis neco jako skrytej hypervisor. Klidne si o tom trochu pogoogli

Ty informace o BIOSu - klonim se spis k verzi ze jde o zamerny opruz, aby si lide od hw partneru nemohli delat co chteji. Moc neverim ze budou davat BIOS do CPU vcetne nastaveni, smysl to nedava - vetsina nastaveni v BIOSu se tyka zarizeni na MB, ne samotneho CPU. I kdyby nekoho napadlo presunout *kod* BIOSu do CPU, nastaveni HW by melo smysl nechat v nejake flash na MB.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Basic Input Output System už to má, tak snad to umí i násobit a dělit... to celý mluví za vše o tom úniku... děti si hrály. CPU má updatovatelnej microcode pokud vím. Jinak ta cena: pokud 8/16 je na úrovni 6/12 Broadwell v jednom uniklém testu, docela by to odpovídalo. Holt 40% nad Piledriverem (zase jen někde) není žádná hitparáda, když Phenom II je pořád "někde" rychlejší než Piledriver... Drtič za 600 dolarů se asi nekoná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

IPC je 40 % nad Excavatorem, ne nad Piledriverem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To máš sice pravdu, ale já už k tomu přidal aktuální sůl ;)
http://diit.cz/sites/default/files/zen_hot_chips_05.png
Ale těžko říct, když v AMD ani neumí vyrobit graf, kterej by dával smysl...
http://diit.cz/sites/default/files/zen_hot_chips_04.png

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na svk budu ceny cez 300e dakujem pekne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak kupis za 240-250€ 6c/12t, no ty moj boze :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

áno? ty si videl oficiálny cenník? Či len vidíš článok...aha, bude to stáť 300 €, lebo niekto povedal/napísal, tak to tak bude? ....no taaaak,

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

asi tak... staci se podivat na grafiky za posledni rok, ktere oba vyrobci "uvedli s nejakou cenou", a realna cena na trhu byla neco zcela jineho. Plus ani AMD jeste nemusi mit na 100% presne cenu nastavenou, retail ceny muzou tunit do posledni chvile...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

299 USD bez VAT. Kolikpak je to Euro v EU s VAT ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

naťahujeme sa o sumy? či prečo? VAT, ak som dobre hľadal je nepriama daň (value added tax), čo by malo byť to isté, čo dph (daň z pridanej hodnoty). Táto daň, čo ja viem, závisí od štátu v ktorom sa to predáva, t. j. v SR 20%, čo činí celkovú sumu (po zaokrúhlení) 335,27 € = 279,39 € + dph 55,878 €

299 USD = 279,39 EUR kurzom NBS EUR 1 = 1,0702 USD ku dňu 16.11.2016 http://www.nbs.sk/sk/statisticke-udaje/kurzovy-listok/kalkulacka-mobilna...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi rád bych se pletl, ale zdá se mi, že salámovou metodou AMD připravuje "natěšenou veřejnost" na horší výkon než je všeobecně očekáváno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm 300$, takže u nás 10 000,- za zabugovaný CPU. To bude určitě nějaký hloupý žert... :o/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?
+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zabugovane vzorky se zabugovanym BIOSem ... to je u nove platformy predpokladany stav. Jak bude vypadat produkcni verze z toho nejde odvodit. Je totiz otazka k jak aktualnim vzorkum ma pristup clovek, ktery takovou informaci vynese na internet.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, kazdy moderni cip ma nejakou vadu. Otazka jestli to narusuje stabilitu, vykon nebo efektivitu, pripadne jak moc. Ale chyby samozrejme v tak komplexnich architekturach jsou a budou. Navic zadne dalsi informace nemame, testovani pred vydanim navic probiha presne kvuli vychytani chyb. Takze bych nepredbihal, i kdyz cerny scenar by byl velkym problemem, ale predevsim pro nas zakazniky! Ono jestli AMD bude nebo nebude je trhu skutecne jedno, ale zakaznikum by nemelo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hm, jen jsem reagoval na článek, který vkusně splácal dohromady předprodukční problémy a předpokládanou produkční cenu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jááásně. S tak velkým poklesem výkonu by pro ně bylo výhodnější vyrábět excavator na 32nm. Jen nějaký nedodělek a bůhví jak se to vyvine....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To že bude chtít AMD za CPU to samé co stejně výkonný Intel -10-15% jsem předpověděl už před ee 3/4 rokem? Není se čemu divit. Výkon tam bude a tak není důvod ho prodávat za míň než konkurence. Sleva bude jen proto, že potřebujou lidi vytrhnout ze spáru Intelu a za stejnou cenu jim na to lidi hodí bobana a zůstanou kde jsou.
Ono upřímě se na vydání ZENu musí klepat i výrobci. Současné AMD je tlející mrtvola, Intel se nijak zásadně nepředvádí a tak není důvod upgradovat. A tak v ZENu vidí pomyslnou kapku která rozčeří hnilobnou hladinu zatuchlého desktop/notebook businessu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To uz si AMD moc nemuze dovolit, cenou samozrejme trochu souperit muze, ale musi tam byt i neco navic. Tohle neni ekvivalent rozvojovy ekonomiky, ktera nema jinou moznost nez souperit cenou. AMD je firma s potencialem, skusenostmi a zrejme ji chybi finance a davka sebevedomi, ale ani jedno z toho neni duvodem, aby souperili pouze cenou. A podle vseho to neni ani v planu!
Ono 300 dollaru za takovy kus kremiku neni uplne nizka cena.
AMd intelu nebude schopne nikdy konkurovat uz kvuli vyrobnim kapacitam, ktery ma k dispozici a to je naruseni souteze jako prase.

Vubec je otazka jestli jsou potreba zasadne rychlejsi CPU, v mnoha segmentech to potreba neni a jediny proc se vyplati upgrade je efektivita.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

299? to nech si strcia niekam, chceli povedat 199 ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Oproti i7-6820K aj tak lacnejšie, ak dosky budú tiež pod 240€, tak to bude trošku výhodné. Len otázne či využijeme 16 vlákien

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je také info....kľudne mohla byť cena vzorku 299 €. Keď sme robili robili v bývalej firme prototypy výrobkov, predávali sa zákazníkovi vždy za vyššiu cenu v porovnaní so sériovou cenou podobných výrobkov (niekedy až za trojnásobnú cenu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vypustil Intel, aby před Vánoci prodal ))) Ale vážně... Ajaj, už to začíná... Btw. dolar na 25kč.... Doufal jsem v Trumpa, ale prd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímalo by ma aký výkon bude mať na jadro alias kto chce dnes 16vlákno. Sú už info o 4jadrách/8vláknach? Síce ani 300€ nie je extrémne veľa ak to má výkon 400€ Intelu, ale som zvedavý na TDP. A ak WoT na tom bude ltt, nebral by som. Nevie niekto koľko vlákien využijú free SW na prácu s videom (Handbrake, xmedia recode, avidemux...)?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To všechno je už delší dobu známé. TDP Summit Ridge je 65-95 wattů:
http://diit.cz/sites/default/files/amd_desktop_cpu_apu_roadmap_2017.png

Žádný čtyřjádrový Summit Ridge v plánu není, ten bude vydaný jako šesti- a osmijádrový:
http://diit.cz/clanek/prvni-zen-bude-vyraben-jako-osmijadrovy

Čtyřjádrová budou APU Raven Ridge. Pokud se objeví čtyřjádrový Summit Ridge, pak nanejvýš někdy později. AMD jistě nebude mít zájem vyrábět osmijádrové procesory a prodávat je za cenu čtyřjádrových.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň, že bude aj 8vlákno

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na tom jaká bude zmetkovitost. Pak bych 4c/8t Summity nezatracoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, zase to vidím úplně jinak. Žádal tady někdo po firmě AMD aby cpala jakejsi BIOS, který si pamatuje nastavení původní desky do procesoru? Chtěl to tady někdo? Kdo to z Vás využije? Jeden z miliardy? Kvůli tomu se celej procák odkládá a ztrácí kvůli tomu prachy? Nikdo to tady nechtěl a teď čtu o chybujícím procesoru za deset tisíc? Proč neudělali levnější procák pro lidi a dražší pro servery? Takhle si představují konkurenceschopný prodkut? To není žádná konkurence tohlencto. Hlavně že vyvíjí nějakej pošahanej BIOS v procesoru, kterej nebude mít ani restart!!! Možná by bylo lepší aby z toho uzavřeného fora unikla informace jakej matroš tam šňupou a v jakým množství, protože tohle vypadá že zaměstnanci dostanou svou dávku už na vrátnici.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

> Kvůli tomu se celej procák odkládá a ztrácí kvůli tomu prachy

Zcela jiste je to kvuli tomu. Na 1001%

> jakej matroš tam šňupou

Nejdriv by ses mohl priznat ty...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Pánové, zase to vidím úplně jinak."
To sú tie drogy, berieš ich príliš veľa..

"Kvůli tomu se celej procák odkládá a ztrácí kvůli tomu prachy? Nikdo to tady nechtěl a teď čtu o chybujícím procesoru za deset tisíc?"
počkať...Ty vieš čítať? ja som myslel,že ste dvaja, ako blbý a blbší. Jeden vie čítať a druhý písať...a navzájom si nerozumejú..Ale základ na knihu "jak udělat z komára velblouda" už máš...

"Proč neudělali levnější procák pro lidi a dražší pro servery?"
tiež mi je záhadou, prečo si nedostal rozum a nepýtam sa to celého diit fóra...ale fakt silné drogy. Ešte nevieš ani oficiálnu cenu a už to chceš lacnejšie pre ľudí. Ale čo vyrobia pre teba? Keď mali vyrobiť len levnejší procák pro LIDI...ty z toho aj tak nebudeš mať nič..

"Možná by bylo lepší aby z toho uzavřeného fora unikla informace jakej matroš tam šňupou a v jakým množství, protože tohle vypadá že zaměstnanci dostanou svou dávku už na vrátnici."
ty nepremýšľaj nad tým,čo šňupú inde, hlavne prestaň s tým, čo šňupeš ty...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

když si přečtu tvůj příspěvek co jsi tady vyplodil ty, tak začínám vážně přemýšlet o tom že tady šňupou všichni kromě mě.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

známky fantómovej mozgovej aktivity, fiktívnych spomienok a halucinácií sú u teba spôsobené len dlhodobým užívaním drôg.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Některé komenty a závěry jsou zde naprosto šílené, to jsem se zase jednou pobavil :D, Je to jenom drbárna a nic víc (slyšíme z dálky prd, ale jsme přesvědčeni, že se někdo posr*l), můžeme s tím souhlasit nebo nesouhlasit a to je jediné co se s tím dá dělat :D, když už jsme u toho ZENu málem bych zapomněl napsat to co jsem chtěl napsat. V rusku sejou obilí letadlem, tak a je to venku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To že mají moderní procesory spoustu chyb je naprosto normální. A pokud se jedná o předprodukční kousky tak tím tuplem. Stačí si otevřít erratu k jakémukoliv embedded MCU. Erraty k běžným Cortex M4 MCU mají třeba i přes 60 stran.

Zrovna teď v práci dělám předprodukčním silikonem ještě na trhu neuvedeného MCU. Je to už třetí revize silikonu, ale chyb je tam pořád spousta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale nejde o technickou stránku věci, ale o renomé, s jakým ty procesory půjdou na trh. Běžný Franta uživatel si přečte v nějakém plátku typu JNP nebo Computer krásný a barevně zavádějící infočlánek se spoustou obrázků (a málem textu) o nových CPU AMD s tou strašlivou chybou a rovnou ji zatepla sdělí (samozřejmě zveličenou a překroucenou) ostatním BFU a všichni pak svorně koupí Intely.

O to se tu hraje, proto jsem taky připomněl ty Phenomy, protože (pokud je vše v článku zmíněné pravda), tak to začíná nabírat přesně tento směr.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak na to vem jed, lidi jsou zlí a všemu co si přečtou a slyší tak tomu věří, je zajímavé co se v Intelu začíná dít, coffee lake?...i3 s Káčkem?, proč asi, pokud máme málo informací od AMD tak nám toho Intel napoví daleko víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak na to vem jed, lidi jsou zlí a všemu co si přečtou a slyší tak tomu věří, je zajímavé co se v Intelu začíná dít, coffee lake?...i3 s Káčkem?, proč asi, pokud máme málo informací od AMD tak nám toho Intel napoví daleko víc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

triplekill !!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Psal jsem to z telefonu a trochu zlobí, je tam Intel Atom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na to vem jed, lidi jsou zlí a všemu co si přečtou a slyší tak tomu věří, je zajímavé co se v Intelu začíná dít, coffee lake?...i3 s Káčkem?, proč asi, pokud máme málo informací od AMD tak nám toho Intel napoví daleko víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JNP nebo Computer? Řekl bych, že teď si to přečetl na Diit... :o/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale zatím nepotvrzená spekulace o neveřejném ES. Psal jsem o případných testech/vadách případných prodejních kusů.

Nehledě na to, že sem až tak moc BFU nechodí (až na jisté výjimky. :-))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lidi klikaj a Jarda opět papá... chápu, každej se musíme nějak živit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tak takové zprávy nepotěší. Takže Intel nejspíše může dál klidně spát...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to tak nehrotil, jako všichni tady.
Copak si nikdo nepamatuje na minulost? První C2D měli TLB bug, první i7 měli TLB bug... Vždy to opravili BIOSem a následně revizí křemíku (Však i první Phenomy druhé revize už TLB bugem netrpěly, jen se to AMD víc vyčítalo). :)
AMD co nejrychleji ošéfuje revizí čipu a na trh vydá hotový produkt. Alespoň v to doufám. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to pro Linux bug ako spomenutá chyba 298 vo Phenomoch

Linux kernel patch reveals TLB bug's workings
by Cyril Kowaliski — 3:17 PM on December 5, 2007

In our first article about AMD's translation lookaside buffer (TLB) erratum and its effects on quad-core Opteron supply, we mentioned that AMD was prepping a kernel patch for the 64-bit flavor of Red Hat Enterprise Linux, Upgrade 4. Unlike AMD's BIOS fix and microcode update, which we've heard induces a 10-20% performance hit, the Linux patch was said to reduce performance by less than 1%
http://techreport.com/news/13742/linux-kernel-patch-reveals-tlb-bug-work...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tomto okamžiku se toho chytnou recenzenti a celé se to nafoukne do OBR/řích rozměrů. Dílo zkázy dokonáno.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.