Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Chladič GeForce GTX 1080 Founders Edition osciluje, Nvidia slíbila nápravu

"Uživatelé si stěžují", vždy mě u těhle zpráv zajímalo, kolik uživatelů z celku si stěžuje. Velmi často to totiž bývají polo-poplašné zprávy s jednotkami stěžujících si uživatelů a dělá se z toho aféra, jako by to bylo u každého kusu, což není.

+1
-60
-1
Je komentář přínosný?

Urcite to nebudou vsichni, kteri problemem mohou trpet. Naprosta vetsina lidi se neozve, nebo se ozvou svemu prodejci, ten jim rekne, ze je to dan za vykon, za trhac asfaltu a budou zticha.
Nevi kde se ozvat, nevi jak :) Naproti tomu se ozyvaji lide, kteri si s HW rozumi, vi kde si postezovat, jak a komu aby to melo nejvetsi efekt.
Hodne casto se nekteri snazi zamaskovat problem za "polo-poplasnou zpravu" ale veskutecnosti je to zasadni problem.

+1
+76
-1
Je komentář přínosný?

Osobni skusenost: snazil jsem se na spouste mist zjistit jak se nekomu dalsimu chova R9 290X pri pouziti DXVA2 u prehravani videa. Me osobne karta zvedne takty jak jadra tak pameti a tim padem zacne byt slyset. Za dva roky jsem na zadnem foru jsem nikdy nesehnal nikoho, kdo by ji mel a byl schopen to potvrdit nebo vyvratit.

Takze s tim kolik uzivatelu je nebo neni zasazeno - nedelam si iluze, ze se daji sehnat nejake presne udaje.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Jop, a samozrejme je to jak u AMD, tak nVidie.

Take je fakt, ze spousta lidi si nejakych takovych problemu co popisujes ani nevsimne. Treba tenhle problem by u me mohl byt, ale bud delam s uzavrenyma sluchatkama, nebo na plnej kotel repro. Prehlusi to komp tak, ze neni slyset nic ani kdyz to zavarim Zaklinacem :D

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

ad jednotkami stěžujících si uživatelů
no, to znamena ze ide o 70-80% majitelov, nie? :)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

já takové chování nesleduji, občas se rozztočí, to jo, ale v zátěži a že ji dávám pěkného čouda.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

jééé neříkej žes udělal tu blbost a koupil si referenční verzi....

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Žádnou blbost jsem neudělal, vím co kupuju a co od toho čekat.

Pro referenční design je jistota vodních bloků hned či krátce po release a je i velký výběr. Pro mnohé nereferenční které mají vlastní PCB člověk musí čekat klidně půl roku, často jen od EKWB, tedy žádný výběr od více výrobců, dokonce se člověk nemusí vůbec dočkat.

S GTX980 Gaming G4 jsem se pěkně napálil, vyšlo to půl roku po release téhle karty a blok je použitelný výhradně jen s touto kartou.

I když mi bude Founders Edition chladič chybět, líbí se mi a hlavně nezatěžuje slot tak jak dvě kila vodního bloku.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

no nevím... když myslíš... ty nereferenčky budou nejen líp zpracované, ale taky budou mít lepší chlazení taktování napájecí kaskády a tak bych mohl pokračovat...
PS: není to náhodou tak, že když sundáš chladič máš po záruce? Sem si všim, že pomalu všude nyní nejde jen tak sundat chladič a sou tam přelepy a pod...
Podle mě si udělal blbost, ale to je Tvůj boj...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Plomby někde jsou někde nejsou ale toho bych se nebál, na nějaké nálepce se nejde zbavit zodpovědnosti za vadu výrobku. Navíc výrobci při reklamacích obvykle neřeší, pokud není jasné že poškození karty způsobilo sundání chladiče. Nejsem jediný s vodním chlazením na světě... tyhle karty na vodě končí velice často.

Nereferenčky jsou zpracované samozřejmě jinak. Napájecí kaskáda je mi u zadku, ta co tam je to zvládne, a pokud ne, tak se bude reklamovat. Počítám ale že nejsou inženýři pitomci aby udělali něco co nevydrží pokud nebude vyloženě vadná součástka.

Taktovat tu kartu nemám potřebu a pořád je zde prostor jít na 120% TDP

O chlazení bych pochyboval, voda to uchladí lépe než pasiv, který se dává na VRM a paměti a nejsou v kontaktu s samotným chladičem GPU.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

záleží na koho natrefíš jak Tě bude chtít odstřelit tak prostě při příjmání uvede že byla plomba porušena a budeš mít ozdobu za 20 tisíc na pověšení... znám případy kdy je opravdu na tom odstřelili... podívej v době kdy se v rámci tzv. "ekologie" nesmí používat olovo v pájených spojích je to jedno zda se dotýkaj nebo ne... nejčastější porucha je právě v tom, že dojde k porušení spoje (málo kdy odejde čip a to ať už GPU nebo paměťový)... A nereference budou jak jsem viděl zpracovány opravdu mnohem lépe...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"budou zpracovány opravdu mnohem lépe"

A jak to prosím poznáme?

A ad záruka, na koho jako mám natrefit? Vy s někým při reklamaci diskutujete? Zvláště pak na krámě? Ten člověk tam není proto aby odmítal reklamace. Je snazší bavit se přímo se zastoupením konkrétní značky a nejlépe jim to rovnou poslat. A když se budou cukat když nedošlo zjevně k poškození z mé strany tak si s nimi popovídá nějaké spotřebitelské sdružení a/nebo DAS. Už jen prokázání toho že tam ta nálepka byla bude dost problematické.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě... protože jsem na tom krámě dělal... a vím že to tak dělaj i na CZC a i jinde když donesete vadnou věc tak si příjmací technik obhlídne zda je vše jak má být... no není to nic problematického nebojte... a technik to přijme s tím že do zápisu dá vše co našel co nebylo OK... A pak se Vám opravdu může stát že narazíte...
K tomu zpracování... ale no tááák podívejte se na zahraniční weby tam to dost rozebírali... měli vedle sebe PCB reference a i nereferenčních řešení...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co na tom najdete? Že je tam víc napájecích kaskád? To znamená lepší zpracování? Nebo někdo hodnotil i ty součástky napájené na desku, ve smyslu tahle je šunt, tahle je "kvalitní"? Osobně jsem nic takového neviděl, rád se poučím.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

opakuji podívat se na zahraniční weby tam to rozebírali...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Presne, jsou venku testy ASUS Strix a Inno3d v OC edicich. Obje stoji (na zapad od nas) stejne jako referencka, ale maji lepsi PCB (vykonejsi napajeni), lepsi chladice. FE neudrzuje ani Boost frekvence, krome toho je ten vetrak hlucny, kdyz dostane zabrat. Prakticky 0 moznost OC, protoze chladic..
Nic z techhle negativ treba u tech 2 vyse testovanych karet neni. Vyssi boost okolo 1900+, nizsi teploty/hlucnost. Dodatecny OC v pohode. Vykon nad referenci 20+% s OC
Opravdu, kdo si kupuje zmrvenou FE, akorat prispiva na plat Nvidia Marketingoveho managera ;)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

FE mi drží 1797MHz bez problémů, pokud se tedy nepodtaktovává protože ten výkon nepotřebuje (typicky starší hry nebo novější v nenáročných scénách... s VSync).

S hlučností samozřejmě souhlasím.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti to drzi boost, tak jsi ale musel zvysit TD a TT a to nejspise na ukor hlucnosti. (Neco jako byl Uber mod u 290x?)
Tady je par vysledku z mereni na CB
Assassin's Creed Syndicate 1.886 MHz : 1.683-1.721 MHz [TT] : 1.785 MHz
Call of Duty: Black Ops III 1.886 MHz : 1.645-1.683 MHz [TT] : 1.785 MHz
Dirt Rally 1.886 MHz : 1.683-1.721 MHz [TT] : 1.785 MHz
Far Cry Primal 1.886 MHz : 1.607-1.645 MHz [TT] : 1.785 MHz
Prvni hodnota je, pokud je karta "studena", Druha je po 20min s def. nastavenim a treti s TT a PT na max. Jakmile je dosazena bud TT nebo PT, tak jdou frekvence okamzite dolu.
Prumerna hodnota pri def. nastaveni pak byla ~1.667 MHz a pri TT/PT na max ~1.778 MHz.
Vtipne na tom je, ze cim vyssi rozliseni, tim jsou ty frekvence pak nizsi. Toto bylo mereni v 1080p a v R5 skrini. Dokazu si docela dobre predstavit, ze pokud ma nekdo horsi skrin, tak mu to bude vychazet i hure.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Takových chytráků s rozjebanýma kartama už jsme na prodejně měli hodně. :) Přišli vítězoslavně s pány z ČOI za zády a po čtvrt hodince odcházeli smutně se sklopenýma ušima. Pánové z ČOI nám vždy po podepsání protokolu mimo záznam pogratulují za profesionální vyřízení (zamítnutí) reklamace. Víte, ony ty plomby na těch kartách nejsou jen tak.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Co je "rozjebaná" karta. Pokud mi na kartě upadne konektor, jak to souvisí s tím jaký chladič na ní je? Nebo pokud vyhoří zjevně vadná součástka, opět na to nemá chladič vliv.

Jasně, když ji při neodborném sundávání chladiče poškrábu, nebo špatně nový chladič nasadím, je to moje vina a na reklamaci to dávat nebudu jelikož mám soudnost.

"na prodejně" - vy na prodejně určujete zda je reklamace oprávněná? To vám ale nepřísluší, to posoudí příslušný servis který o stavu reklamace vydá protokol. A pokud zákazník není spokojený s výsledkem, nemá co řešit s vámi coby prodejcem, ale tím servisem.

A jak jsem psal je dost výrobců co jasně deklarují, pokud nevznikl problém při montáži, nemají problém reklamaci vyřídit. Stačí se kouknout do podmínek RMA případně se přímo dotázat výrobce.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak píšete, my to na prodejně zpravidla (pokud není karta viditelně mechanicky poškozená) neřešíme. Předáváme dál výrobci a ten pokud se vyjádří, že rma zamítá z důvodu zničené plomby, na které bylo jasně uvedené "warranty void if removed" tak s tím to zákazníkovi vracíme. Každý výrobce to má ale jinak, jen uvádím, že taková situace může nastat.
Jinak většina výrobců grafik tu nemá autorizovaný servis a prodejní řetězec je jasně daný: výrobce-distributor-obchodník-zákazník. Ohledně vaší reklamace se s vámi zpravidla výrobce nebude na přímo vůbec bavit.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade by vam ale ti panove z COI meli vysvetlit, ze nejaka plomba a jeji poruseni nema na zakonnou zaruku zadny vliv, pouze na zaruku kterou poskytuje vyrobce nad ramec standardni 2 lete zaruky.

Je uplne jedno ze si tam vyrobce napise ze poskozenim plomby zanika zaruka, podle ceskych zakonu je to neplatne a zaruka samozrejmne plati.

Pokud zamitnete zaruku jenom proto ze je nekde pretrzena samolepka a zakaznik kvuli tomu pujde do soudniho sporu, vyhraje, protoze v zakone o nejake samolepce neni ani slovo. Bude na to potreba posudek soudniho znalce, ze poskozeni plomby ma vliv na reklamovanou vadu.

Samozrejmne nesmi byt karta jakkoliv mechanicky nebo jinak poskozena. Schvalne se na tohle zeptejte pravniku.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

dovolím si nesouhlasit, ale tgam můžete si zkusit na mobilu nebo na zdroji porušit plombu jak se Vám pokazí a pak si to zkuste reklamovat.... hodně štěstí... (když se uznávají kraviny jako rootnutí telfonu = ste bez záruky)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

pokud znalecký posudek prokáže, že váš zásah nemá na funkčnost vliv, resp. nesouvisí se závadou, domůžete se plnění.

A jak už tu padlo, spousta výrobců bez problémů dovoluje zásah do chlazení GPU i když je tam nálepka.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé ČOI neřeší, zda má či nemá být reklamace uznána. ČOI řeší, zda prodejce při reklamaci dodrží zákonný postup či zda prodejce neomezí spotřebitele na jeho právech. Ohledně uznání či neuznání reklamace ČOI doporučí spotřebiteli obrátit se na soudního znalce a případně řešit spor soudní cestou.
Zadruhé nikde jsem nepsal nic o tom, že je reklamace zamítnuta jen na základě plomby. Výrobce či autorizovaný servis diagnostikují závadu a pokud se např. zjistí, že došlo k přehřátí a zároveň je zničená plomba, reklamaci zamítne.
Zatřetí by mě zajímalo, kolik těch soudních sporů jste již vedl? Teoretiků jsou v ČR plné internety.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

a já jen doplním dotaz - co to je "warranty void if removed"? Jsme v CZ...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pán je zmaten jak pes Goro. Nejprve píšete jak za 1/4 hodiny odchází zákazník se zamítnutou reklamací, pak píšete, že to vůbec neřešíte, že to předáváte výrobci. Spíš to vypadá, že tak trochu kecáte.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Popisoval jsem případ, kdy si zák. přijde převzít zamítnutou reklamaci spolu s ČOI. Chápání psaného textu je zjevně nad vaše síly.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Zákazník je hloupý, že si vede ČOI, protože pokud máte protokol servisu, není co řešit. Kdežto sdružení spotřebitelů nebo právník může zpochybňovat platnost rozhodnutí servisu na základě znaleckých posudků. Pokud následně servis změní rozhodnutí, resp. soud rozhodne opačně, tak jde zase za vámi pro nové zboží/peníze.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"a dělá se z toho aféra, jako by to bylo u každého kusu, což není."

Tohle vypadá jako nezvládnuté zpožďovací členy v modelu řízení (http://www.systemdynamics.org/DL-IntroSysDyn/oscl01.gif), což určitě nebude kusová vada.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že to těm blbcům učitě znova projde

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

@Alarik
Co jste dokázal vy, že si dovolujete lidem z nVidie říkat blbci?

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Nemusi snaset vejce aby poznal pukavce.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

"Nemusi snaset vejce aby poznal pukavce."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam

---
Neřeším, zda je pán schopný poznat vadný výrobek. Já se ptám, co v životě dokázal, že si dovoluje kvůli chybě urážet ostatní.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

a cos dokazal ty, ty nulo :D

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

OK. Tak jinak, jsou to borci, protože prodávají pukavce za cenu pštrosích vajec. Podvod ale není v souladu s mým přesvědčením, proto jimi opovrhuji.

Alarikovi, nebo kohokoliv jiného úspěchy na tom stejně nic nezmění.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ha! Teorie řízení opět vystrkuje svou ošklivou hlavu! :D

(Hm, máme na to vůbec nějaký domorodý idiom?)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Uživatel (early adopter) je nejlepší betatester. Platí to v SW i HW a zřejmě v dnešním světě asi ve všech oblastech, nejenom IT.
Je lepší si chvíli počkat až se produkt překlene přes tu user beta fázi.. Proto třeba stále setrvávám u W7.. :-P

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Early adpoter s takovými věcmi počítá. Například v RotTR nefunguje na Pascalech VXAO, hra při zapnutí nebo pokusu o nastartování s VXAO padne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych si dovolil malou korekturku...
Early adopter s tim nepocita do doby, nez se sam spali. Coz je zkusenost vetsiny tech, kteri pak rikaji.. Pockej a nebud Early adopter ;)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Píšete Early "adpoter". AD-poter, že by to mělo něco společnýho s reklamou? Podle vašich příspěvků 100% - chodící a píšící reklama na nVidii :oD
Když jsem byl mladej, tak jsem taky kupoval HW hned po vydání, ale už tak blbej a nadrženej nejsem, počkám vždy aspoň 1/4 roku, až si produkty "sednou" - díky, že jste převzal moje břemeno :oDDD

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Sakra to měla být reakce na JirkaK

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

A já zas co stárnu, tak jsem více zapálený. Kupuju co chci a kdy chci. Jak strašné bylo čekat skoro měsíc... Normálně když si přes den vzpomenu že chci nějakou komponentu nebo příslušenství, tak ji večer mám doma, nehledě na cenu.

Jako mladej jsem na to neměl, teď když na to mám si to taky užívám.

A ano budu doporučovat nVidii protože pokud chce člověk trošku grafického výkonu nemá kde jinde šáhnout. I ta 1080 není buhví jak silná a i v 1080p nejde všechny hry namaxovat a mít zaplý, byť jen postprocesingový AA. Třeba o víkendu jsem začal hrát The Division, AA nechávám jen defaultní, zbytek na max a v pár místech jsem byl i pod 40 FPS... benchmark pak končí s necelými 63 FPS...

Přijde mi to tak akorát na FullHD.

V neposlední řadě, 1080 jsem kupoval pro Prepar3D a tam dlouhodobé zkušenosti hovoří jednoznačně pro zelené karty. Jen málokdo to běhá na AMD. Pro rozumný chod testeři i lidi z Lockheed Martin doporučovali GTX980Ti, pro vyšší AA pak tuhle kartu 2x, teď stačí jedna 1080 a pro budget sestavy 1070.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Nic se neděje. Člověk, který byl ochoten vyhodit více než 21 tisíc za mainstreamovou kartu bude spokojen. Už totiž zašel moc daleko a vyhodil příliš mnoho peněz, než aby mohl nyní uznat, že koupit to byla blbost. Teď nezbývá než si stát za svým. Podobně se chovají lidé s nejnovějšími iphony.

+1
+67
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nebo jednoduše závidíte že si někdo muže dovolit zaplatit takové peníze a mít z toho radost.

GTX980 stávaly 18 tisíc, když byly nové, 1080 stojí 21 tisíc a má o 70% výkonu navíc. Jak se ty 980 prodávaly, že... pak tu byly 980Ti za stejnou cenu.. jak se prodávaly... 1080 má o 25-30% navíc... jak se prodávají...

1080 je výhodnější v poměru cena/výkon než 980, než 980Ti, o TitanX nemluvě, dokonce je výhodnější než FuryX, Fury/Namo...

1070 na tom bude ještě lépe a vsaďte se, že na tom bude docela dobře i s porovnáním vůči RX480, i když je to jiný segment. Třeba v modelovém případu 2xRX480 vs 1080, když se dosadí 1070, zjistíte že Radeony jsou na tom v podstatě stejně v ceně za 1 FPS jako 1070 ale provozně daleko problematičtější...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Já ti to z celého srdce přeju, zcela si tu kartu zasloužíš. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

sorry MACHINA Ti určitě nezávidí on má dost peněz... a já určitě taky ne i když bych tolik peněz za blbou grafiku jen na hraní nedal... Tedy kdysi když mi bylo 19-23 sem taky musel mít ty nej grafiky... ale nyní vím, že je to blbost... Kdyby sem tu grafiku využil i jinak než jen na hraní tak prosím ale takhle.... jsou to podle mě zbytečně vyhozené prachy krom toho na to hraní už ani nemám tolik času...
Já si radši koupil 3D tiskárnu další z mé produkce je před dokončením (není čas...) a zajedu si do Thajska... myslím, že je to lepší než grafika kolem a přes 20tisíc... Nechytly mě vlny 3D obrazu ani 4K, takže na FHD bohatě stačí grafika kolem 6tis... gor teď co maj přijít levné grafiky. Čili čekám co předvede 1060 nebo polaris.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Někdo vám brání koupit si grafiku a zároveň jet do toho thajska.

Každý má jiné priority. Někdo si koupí nepraktické sportovní auto, někdo motorku, někdo potuní jedničkového golfa :D

A jak jsem psal na FHD mi stačí 1080 s odřenýma ušima, jednoduše chci hrát hry na maximum... To mi stěží poskytne 980Ti nebo 1070.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nepochopils o čem píšu...
ne nebrání ale já bych ji ani nechtěl neměl bych pro ni využití... A jen na blbý hraní je to fakt zbytečnost... kdybych už měl kupovat kartu za 20 tisíc tak si fakt počkám na 1080Ti počítám, ýe 1080 mezitím klesne a její místo nahradí právě verze Ti, která bude zas někde jinde... Ale podle mě jsou to jen vyhozené prachy... když není jiné využití jen hraní... (to by mě zajímalo kde máte potíže mi jede vše co chci na mnohem slabší grafice)
Jinak pro vysvětlenou ta 3D tiskárna stojí kolem 18-20 tis k tomu mám filament za cca 8 tis ta tiskárna co si ji vyrábím taky vyjde kolem 8-10tis (musí to pak spočítat) a dovolená v Thajsku na 14 dní je cca 25-30 tis...
Jakmile má člověk práci, rodinu, děti... není čas na hraní... (né tolik co bývalo) proto ty zbytečně vyhozené prachy... mnohem zajíémavější a zábavnější je ten reálný život nikoli herní...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

a já někomu grafiku za 20 tisíc cpu? Vy nechcete grafiku za dvace, máte svou 3D tiskárnu za 20. Vám tiskárna vyhovuje, mě zas ta grafika.

A ano, právě že není na hraní moc času. Ale když už hraju, tak chci aby to za to stálo. Pro mě skvěle vynaložené peníze, pro vás vyhozené peníze z komína.

Kdo má pravdu? Oba, každý dělá to co uzná za vhodné a řídí se svými prioritami a tak to má být

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

tak využití té tiskárny je úplně někde jinde + ona si umí i na sebe vydělat když už sme u toho... Lidí co se živí hraním sice taky znám ale fakt je že jich mnoho není... To je to o čem píšu

Zůstává dotaz kde máte v FHD problémy i s 1080?

Důvod proč jsem uvedl tiskárnu a Thajsko je v tom, že jsem zeagoval na Vaši nesmyslnou doměnku, že Vám snad závidíme, že na to nemáme.... Jinak to nemá nic společného s tou grafikou... chyt jste se špatně... nejde ani o tiskárnu ani o Thajsko

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Kde mám problémy s 1080? Nemám, vše běží obstojně, ale na hraně.

The Division, bez extra AA nezřídka klesne FPS na 40, výjimečně pod 40.
RotTR - s 4xSSAA je to v mnoha scénách pod 60FPS.

Jak jsem psal, rád když už hraju, tak s maximálními detaily, tzn. vše co jde zapnout je zapnuté, to kde je možné volit úroveň, je to vždy na max. Idálně i s nějakou formou AA, čím vyšší, tím lepší. U starších či méně náročných her pak i DSR.

Benchmark The Division: https://www.youtube.com/watch?v=vP07uu5fnjI
Benchmark RotTR: https://www.youtube.com/watch?v=aSQiR_MwBLw
Prepar3D s 8xMSAA: https://www.youtube.com/watch?v=i_XeFq7qnX4
(osobně používám podstatně náročnější kombinaci 4xMSAA + 4xSGSSAA = výrazné snížení shimmeringu a méně stínu) http://www.youtube.com/watch?v=9FtT6vU5R7Y&t=7m57s

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

tuto hru nemám takže nemohu soudit zda by mi jela bez potíží nicméně toto je jedna hra... já hraju survival hry s craftingem + hry zaměřené na vesmír (Kerbal space program, Space Engineers)
Jinak ne vždy mít vše na max je dobře nekdy je to pak nekoukatelný...

Nicméně stále jsme u té Vaši hloupé myšlenky, že Vám to snad někdo závidí... Snad jste si uvědomil, že je to totální blbost... S tímto bych se Vás optal kolik Vám je protože tohle už staršího rozumného člověka ani nenapadne na tož aby to veřejne napsal...

A dokončím to tím co jsem psal pokud je karta pouze k hraní a nemá jiný využití tak jsou to pouze vyhozený prachy... na FHD stačí mnohem levnější karty... tedy pokud si nepotřebuji před někým honit triko... Nicméně je to Vaše volba a pokud jste tuto kartu chtěl tak proč ne. Jen co považuji za "nerozum" je koupě referenční karty... A nebo když už kartu za 20 tak bych si chvilku počkal na Ti verzi...(mezitím tyhle klesnou...) Jinak 1080 se mi líbí výkon to má opravdu pěkný :-) A ano byl časy kdy jsem taky musel mít top karty :-) jednou dokonce hned 2 v časech kdy vyšla Nvidia FX řada sem si koupil top model po tom co jsem zjistil, že to není tak slavné jsem do 14 dní kupoval top model ATi RADEON a FX mizela do PC k bráchovi :-) ale jak sem psal bylo mi cca 19-23... a měl jsem v práci kolegu se kterým jsme se štenkrovali kro bude mít výkonnější dělo :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Čau, jak ti jede warp jádro? :-). Možná si mě přesvědčil. Mám sice nový komp, když už jsem vyhodil 10 tisíc za i7 a ještě víc za další věci, tak jsem si říkal, že to na R9 380 a svém 6 let starém 26" 1920x1200 nonitoru přečkám do doby, než bude k dispozici rozumná grafika na 4K a udělám tedy upgrade GPU a monitoru. Nakonec pomalu zjišťuju, že na všechno co hraju mi ta R9 380 ve spojení s 1920x1200 vlastně stačí. Už jsem skoro koupil 40" 4K monitor s freesyncem a první generaci radeonu Nano. Ono by to na ty hry co hraju stačilo i na 4K, jenže jsem se rozhodl počkat na novou generaci 14/16nm, DP1.3 monitorů. Zatím jsem ale zklamaný. GTX 1080 je výsměch - na 4K to nebude, nemá to ani HBM2, vyloženě mainstream nové generace a nvidia chce za to hiend cenu. Takže čekám na Vegu. Jen se bojím, aby i AMD nevyhnalo cenu za hiend Vegu někde k 30 tisícům, na to bych se mohl vykašlat. Trochu se bojím aby se hiend neposunul z 20 na 30 tisíc. Nvidii se totiž povedlo posunout mainstream na 20, tak je jasné, že za skutečný hiend, tedy velký pascal s HBM si řeknou daleko více. AMD jim může pak nakopat zadek ve stylu naše hiend Vega za cenu Vašeho mainstreamu GTX 1080 anebo se chytit příležitosti a posunout hiend daleko za 20K hranici.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

no tý bláho :-) čeče kéž by :-) Bych už dávno lítal mimo sluneční soustavu :-) Star-Trek mám jako pravidelný večerníček :-D škoda že seriály skončily a není nic nového... J. J. Abrams to pojal úplně jinak než byla původní myšlenka... :-/ Ale i tak si na nová Star-Trek zas zajdu do kina. (jen mě štvou ty kecy v jeho filmech štíty jsou na x%... jaké štíty? vše jde naplno do lodi) Ale aspoň jsem si doladil a předělal tu první 3D tiskárnu a už jsem spokojený.
Nový procák desku a paměti budu taky někdy v lednu k narozkám kupovat jen ještě uvidím zda Intel nebo AMD. Uvidím podle ZENu. Nicméně vzhledem k tomu, že mi zatím plně ke všemu stačí 8320@4,6 tak bych řek, že nebudu mít s novým AMD problém výkon má být vyšší, spotřeba nižší, bude nový čipset, a počítám, že bude i cenově výhodnější, ale uvidíme. Jak víš mám hned od vydání R9 380X a nenarížím na potíže, takže pokud mě něco nedonutí tak na ni chvilku vydržím (na FHD má výkonu dost). Já hraju Kerbal, Space Engineers, Minecraft, 7Days to Die, DayZ, Evolve, TheForest, Global Agenda, out of Reach, Padyday2, Portal2, atd... (no hraju.. jak je čas) se teď dívám, že jen na Steamu mám 116her... už bych měl brzdit...
Grafiku budu shánět do pracovního kde mám nyní 750Ti... Tak asi se podívám po polaris11 i když ještě počkám co předvede Nvidia v tomto segmentu trhu a pak se rozhodnu.
1080 výsměch- mno sic nemá HBM2, ale má GDDR5X a výkon je nyní nejlepší... Samo že cenově zas Nvidia zkouší co ji ještě lidi zbaští... 980tka byla kolem 18ti tis. tahle je za 21400... Ale i tahle karta klesne jen člověk nesmí chtít být ten první...
Vega- co jsem vyčet tak asi taky jako polaris maj být 2 verze 10 a 11. Teď na podzim by měla vyjít slabší 11 a pak v novém roce silnější 10. Vzhledem k tomu, že Nvidia má nyní mnohem větší část trhu tak se nebojím, že by AMD šroubovalo ceny k závratným výšinám. A pak zajdi si na Alzu a pod a první co se stane když se zeptáš jakou kartu by Ti někdo doporučil tak do Tebe začnou masírovat zfanatizovaní borečkové, že jedine Nvidii i když může být AMD lepší volbou... A pokud tam napíšeš, že bys doporučil AMD tak se Tě snaží ihned zesměšnit...
Jinak mí se třeba na NANO šíleně moc líbí a chtěl bych ji, ale je to za cenovou relací, kterou jsem ochotný za grafiku jen na hraní dát.
PS: co ten osobní pokec když už bydlíme kousek od sebe? :-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

a už se ti neseká letadýlko jo?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

lítá jak z praku

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne by som si referenčnú 1080tku tiež nekúpil. Celkovo by som ju ale nenazýval mainstream kartou. Je to aktuálne najvýkonnejšie jednojadrové GPU. Teda nie žiadny mainstream. A zodpovedá tomu aj cena. To, že kartu poháňa čip, ktorý nie je high end (v zmysle že nemá 500 mm2 a viac) je úplne jedno. Nemá to ani nič spoločné s Apple a jeho výrobkami. Snažíte sa tu len niektorí silou mocou ponížiť chovanie iných ľudí, ktorí sa neriadia pravidlami ktorými by ste chceli vy. Kľudne si kupujte karty od AMD ak je to váš životný štýl (v zmysle citovej podpory tomu komu sa darí menej), ale nechajte iných ľudí rozmýšľať za seba. Ak ste spokojní s tým čo máte, nemali by ste mať potrebu neustále bojovať proti zlej NVIDii a jej HW a dokonca aj SW. Ja tu tiež nezvádzam zákopové vojny proti AMD. Nemám na to dôvod, pretože s kartami čo si kupujem u konkurencie som spokojný a radšej si obhajujem svoje (viem čo a prečo si to kupujem) ako by som sa mal zaoberať neustálopu cielenou kritikou nejakej firmy. A nedajbože ľudí, ktorí si kupujú jej výrobky. :-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Marku, ja bych Vam pral si zajit na takove forum jako je treba czc a zacit tam propagovat vicemene jakoukoliv kartu od AMD. Az to zkusite, tak mi reknete, jak dlouho jste to vydrzel :))
Jinak, tady na foru to spousta lidi opravdu mysli dobre, byt treba JirkaK davaji trochu zabrat, tak z toho jde urcity druh zkusenosti. Nikdo mu tady nenadava do toho ci onoho.
Ja jsem spokojeny AMD uzivatel a uprimne na 1080 "FE" edici taky nenecham nit suchou..uz jen z principu za ten vymaz mozku, kterym nas Nvidia obdarovava ;)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna JirkaK má pro koupi FE 1080 své jasné argumenty proč mu vyhovuje. A přesně o tom to je. Nevím o čem ho chcete jako přesvědčovat? To že pro jiné lidi budou nereferenční karty lepší než FE je jasné a ani on to nepopírá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja jej uz urcite nepresvedcuji.. ja to uz jednou driv zkusil..a urcite nemam potrebu to delat podruhe ;)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tiež som po tebou odkazovanom benchmarku na ASUS Strix 1080 písal, že FE edíciu by som si nekúpil. Len mi tak trochu vadí tá kritika všetkého okolo NV. Chápem argumenty ohľadom chladenia, slabému OC (kvôli napájaniu) alebo o 100$ vyššej ceny. Machina ma ale trošku nakrkol vyjadrením o veľkej sume za masintream kartu. 1080tka nie je výkonový mainstream, ale performance segment. Proste keď aj je čo kritizovať, tak sa k tomu pridáva aj navyše čo by nemuselo byť. A často keď nie je čo kritizovať, sa niečo vymyslí. Ale to už je každom človeku ako sa na to pozerá.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

má kritika se nevztahuje k 1080, al k nVidii jako takové. Odrbala mě v předchozích grafikách, které nebyly levné a třeba dodnes si nemohu pustit HD film bez trhání, jen proto že tu kartu někdo naschvál omezil, přitom k tomu nebyl důvod a výkonu měla na rozdávání. Štve mě jejich podvádění v 3D markech, kdy při detekci konkrétního programu si ulehčovala zobrazování aby dosáhla lepších výsledků. A v neposlední řadě mě naštvali že nové ovladače spíše zabíjí výkon než aby pomáhali. Největší propast byla v GTA San Andreas, kdy po nových ovladačích přibyla spousta nových efektů, které jsem nechtěl a nešli vypnout a najednou se z plynulé hry stala sekačka.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

1) Problém s prehrávaním HD videa som nemal ani u starej GTX 460. Dokonca si nepamätám také niečo nepamätám ani u 8800GT. Ale vtedy som toho až tak moc nesledoval.

2) Podvádzanie v 3D Markoch je stará záležitosť, ktorá bola dokázaná aj u jej konkurencie. Posledný problém čo si pamätám bola podpora GPU PhysX v jednom z 3D Markov. A aj to bol problém s prezentovaním výkonu a nie samotného nástroja, ktorý umožňoval toto vypnúť. Ak niekto znevýhodňoval konkurenčné grafiky so zapnutým GPU PhysX (ktorý tým pádom akceleroval CPU), tak to bol problém človeka čo ten test vykonával a nie samotného nástroja. Veď sa kvôli tomu aj výsledky po oprávnenej kritike korigovali.

3) O aké efekty v GTA San Andreas išlo? Doteraz som sa nestretol s ničím čo by nešlo vypnúť buď z menu hry alebo cez ovládače. A aj to čo bolo v ovládačoch bolo implicitne vypnuté. Tým ale nespochybňujem čo si napísal. GTA San Andreas som nemal ani raz spustené. Iba ma to zaujíma.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

1) mluvíš už o mladých generacích karet. Měl jsem namysli 7900GTS vs GTX. Konkurenční karta ze stejného období od AMD/ATi (kterou jsem sehnal až někdy před pulrokem) to zvládne.

2) Proto mluvím o 3D Marekch a né o FutureMarkech. Prostě podváděli vědomě, u AMD to byla spíš chyba.

3) odrazy a odlesky barev na objektech které nebyly přímo osvíceny světlem. (semafory, světla aut, blinkry, pouliční osvětlení). A nejen objektů, ale i kouř byl taky zabarvený podle barvy světla kterého na něj svítilo. Průhlednost křoví, která se předtím vykreslovala jako rozmazanej flek, nově byla plnoprůhledná s ostrými hrany a rastrovitou mřížkou (což byl hnus).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

"Proste keď aj je čo kritizovať, tak sa k tomu pridáva aj navyše čo by nemuselo byť. A často keď nie je čo kritizovať, sa niečo vymyslí"

Vymysli ? mily Watsone, je to velice jednoduche. Nvidia 1080ku marketovala(-uje) jako PREMIOVY produkt, pricemz
1) doted nebyla schopna vysvetlit co je na nem premioveho, a
2) ted se zda ze nektere soucastky jsou "trochu min nez premiove"

Nevime kolik % lidi postihuje 2) ale 1) furt plati. A s temi predchozimi incidenty tohle jen posiluje jejich image...

"Ale to už je každom človeku ako sa na to pozerá."
Ano, a ty se na to divas z te zelene strany, byt se snazis elegantne presvedcit ostatni o sve objektivite...

Ano, Nvidia ma nejrychlejsi a nejefektivnejsi 1cip hi-end. To je fakt.
Druhy fakt je, ze serioznost te firmy je zhruba jako u podomnich obchodniku.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

1080tku nerozporujem. Referenčnú FE edíciu by som si tiež nekúpil. Kvôli chladiču a slabému OC potenciálu (a to aj kvôli iba jednému 8pin napájaniu, mohol tam byť ešte 6pin). Na Machinov príspevok som reagoval iba pre to, že priradil 1080tku k mainstreamu a to tak proste nie je. Nech sa na to pozrieš akokoľvek. 1080tka je momentálne najvýkonnejšia jedojadrová GPU a tomu zodpovedá aj cena. Táto karta má ale aj tak lepši pomer cena/výkon ako karty z predchádzajúcej generácie na jej úrovni - Titan X či 980 Ti. A to aj napriek tomu, že 980Ti stála menej. Takže referenčnú by som nekúpil, ale OC edície za podobnú cenu prečo nie. Taká ASUS StriX je hneď o niečom inom.

"A s temi predchozimi incidenty tohle jen posiluje jejich image"
"serioznost te firmy je zhruba jako u podomnich obchodniku"

Toto je hlavne pohľad z červenej strany. Totižto z tých predchádzajúcich incidentov len málo bolo relevantných a hlavne čo sa SW týka, tak okolo PhysX a Gameworks sa popísalo akurát veľa nezmyslov a dohadov na úrovni konšpiračných teórií. Áno boli veci, ktoré sa oprávnene kritizovali, ale takých veľa nebolo. Samozrejme pre ľudí, ktorí veria všetkému zlému čo sa okolo tejto firmy otočí, bude mať NV zlý image. Ale tu ide skôr o to, že vidia iba to čo chcú vidieť. Zlú NVIDIu, ktorá ubližuje AMD a klame zákazníkov. Ja som jeden z tých, ktorý nemal s jej GPU problémy a som s nimi odjakživa spokojný. Som si istý, že takých zákazníkov má aj AMD. Ako by asi vnímali oni neustálu snahu niektorých ľudí o ustavičnú kritiku AMD, ktorá by bola akurát účelová? Ak totiž niekto kritizuje neustále, tak nezmysly časom prekryjú aj oprávnenú kritiku, ktorá pri tom všetkom balaste bude bezvýznamná. Takto totiž funguje aj jeden nemenovaný reddaktor a jeho prívrženci. Na jeho webe sa o NV neobjavilo nič iné ako podvod či nekupovať a to je jediné na čo sa u NV zameriava. Teda okrem hype-u na produkty AMD, ktoré sú také skvelé, že ich nekupujú iba hlupáci. Ako taký prístup ale nakoniec vyznieva? Úplne opačne. :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

jj Marku mas pravdu 1080 je karta s peknym vykonem jak vsude pisi taky se mi ten vykon líbi. Jina vec je (a tos napsal i Ty), ze bych kdyz uz tak nebral ref verzi. Ono ty 1080 klesnou na cca 17 a jejich misto nahradi Ti verze a pokud uz kupovat katru za 20 a nutne Nvidii tak pak tu Ti verzi. Pokud uz budu fakt silene nedockavy a musim mit 1080 kolem 20ti tisic tak proboha aspon tu neref OC pekne vymazlenou verzi... Ale jako dospely vyzraly clovek se nebudu chovat jak dite ve stylu hec hec ja to mam a Ty ne.... co predved JirkaK... ve stylu ze mu nekdo neco zavidi protoze na to nema... To sockovani mi uz leze krkem...
K stredni tride... Ano je to nejvykonnejsi karta s vykonem vyssim nez doposavadní nejvykonnejsi karty. A jak rikam je uplne jedno ze to nahnané takty proste ten vykon je moc pekny. Kdyz to vemu podle cipu pak to je cip stredni tridy a prijdou vetsi HiEnd cipy, ktere budou mit jeste vetsi vykon...
Pokud si ale nekoupim grafiku za 20 tisic tak prece nejsem zadna socka co zavidi jinym, a nebo ze na to nemam... Podle me jsou to vyhozeny prachy pokud na tom budu pouze hrat hry, na ktere postupem casu ma kazdy mene a mene casu....Ale to je muj nazor...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

S tým čo si napísal sa dá iba súhlasiť. Ja osobne čakám na budúci high end v podobe 1080Ti kvôli VR. A je mi jedno ako nad tým uvažuje niekto iný. Je to každého osobná vec. Pre mňa je to hobby. Iní ľudia zasa dávajú peniaze inde (myslím v tomto prípade zábavu).
Čo sa týka JirkyK, on celkom v pohode vysvetlil prečo chce referenčnú 1080tku a skôr mám pocit, že ho vyburcovali niektoré reakcie. Inak ani ja nemám rád to čo si nazval sockovaním. Pozerám sa na to presne ako si napísal aj ty. To, že niekto nemá záujem dať tak veľa peňazí za jednu jedinú PC komponentu naozaj neznamená, že je socka alebo že na to nemá. Každý máme svoje priority. :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak

referenční verzi jsem jasně zdůvodnil a rád zopakuji.

1. měl jsem ji téměř v den D, bohužel to nebyl ned D :(
2. FE design se mi líbí
3. FE chlazení vyhovuje - mám jen dva exhaust větráky nahoře a točí kolem 600ot a mám spíše pozitivní tlak vzduchu - blower teplo odvádí z bedny a nevíří ho uvnitř.
4. to že to nechladí nijak extra nevadí, přijde na to voda, která je na cestě ze slovinska. Voda bude mít lepší chladící výkon než jakákoli vzduchová nereferenčka.
5. karta přinesla přesně výkon který jsem chtěl, nač čekat, čekal jsem rok.
6. OC to zvládne +- stejně dobře... ale.. necítím potřebu to taktovat oproti staré 980, kterou jsem musel ždímat do mrtě aby mi dala aspoň trošku výkonu.

Že někomu ty argumenty nesedí je jeho boj. Nikomu nebráním čekat na nereferenčky, ale budu na takové lidi ukazovat prstem a říkat jací jsou hlupáci, že už tu kartu v referenci dávno mohli mít a užívat si jejího výkonu? Ne, každému co jeho jest. Navíc tím jak ty karty mizí tak je zřejmé že takto smýšlejících lidí je spousta.

Ad sockování: proč tedy někomu nutíte názor že je hovadina dávat tolik peněz za kartu, že je hlupák a kdoví co. Že VY máte jiný názor na věc neznamená že ho s vámi budou sdílet jiní. Někdo do auta za 300 tisíc nacpe audio za půl milionu, nesmysl, viďte, ale těm lidem co to udělají to tak nepřijde. Mě nepřijde nesmysl dát 20+ do ref. karty.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

... co předvedl JirkaK... Inu, jak se do lesa volá, tak se z něho ozývá. JirkaK byl nejdříve řádně ocejchován.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tak Nvidia nestihla odladiť nielen GPUBoost 3, ale zabudla aj na sneh v Ashes of the Singularity:
https://twitter.com/dankbaker/status/739880981612625920

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To čo sa stalo sa deje každú chvíľu. Ani AMD a ani NV nie sú jasnovidci, aby vedeli dopredu ako budú vývojári hier písať ich kódy. Len u AMD sa tomu nehovorí že zabudlo, ale že ide o chybu alebo lenivosť vývojárov. Samozrejme u NV to musí byť chyba na jej strane. :-) BTW týmto celkom padá mýtus o nepotrebe ladenia ovládačov vďaka DX12, ktorý živí pár fandov AMD.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to urcite tak jednobarevne nevidel ;)
Ono se to zase tak casto nedeje ;) a pokud se to stane a provali se to, tak se to rozmazne na obou stranach. Nvidia fanboys nejsou o nic lepsi/horsi nez AMD fanboys.. a k tomu jich je jeste i vic :))

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Myslel som to tak, že obe firmy vydávajú nové ovládače pre konkrétne hry. Buď z dôvodov pridania profilov pre rôznu funkcionalitu alebo oprave chýb. Toto je prípad kedy je podľa uvedeného potrebné opraviť chybu. Každopádne keďže AoS je vyvíjaná hlavne v spolupráci s AMD, tak sa dá očakávať, že reakcia od NV v podobe opráv či ovládačov bude neskoršia. Býva tomu tak aj opačne.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Aby jsme byli korektni Nvidia ma svoji historii v "uprave" driveru pro 3dmarky. Viz treba jeji aferky z roku 2003 pak 2008 (physX). AMD myslim melo taky nejaky zarez v podobe teselace, ale nevim, jak to pak probihalo.
Kazdopadne si myslim, ze je dobre, ze se to rozmazava, protoze je jen tenka hranice mezi chybou driveru a "optimalizaci" driveru, vedouci diky zhorseni kvality k lepsim vysledkum, at uz se jedna o jakykoliv tabor.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

2003 si nepamätám, ale 2008 už áno. Tam išlo o to, že si mal možnosť si zapnúť akceleráciu PhysX-u na GPU. U iných grafík mimo NV ale pokročilú fyziku spracovával procesor a tým sa strácalo na výkone. Problém podľa mňa nebol v možnosti využiť GPU na počítanie fyziky, ale v tom, že sa prezentovali výsledky s takým nastavením a nebolo to uvedené. Ak by bolo jasne dané, aké nastavenia sa použili a porovnávali by sa iba výsledky medzi kartami rôznych výrobcov bez GPU PhysX, nevidel by som v tom nič nekalé. A medzi GPU od NV zasa bolo zaujímavé porovnať výsledky keď PhysX počítal procesor a potom GPU.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

2003 si nepamätám, ale 2008 už áno. Tam išlo o to, že si mal možnosť si zapnúť akceleráciu PhysX-u na GPU. U iných grafík mimo NV ale pokročilú fyziku spracovával procesor a tým sa strácalo na výkone. Problém podľa mňa nebol v možnosti využiť GPU na počítanie fyziky, ale v tom, že sa prezentovali výsledky s takým nastavením a nebolo to uvedené. Ak by bolo jasne dané, aké nastavenia sa použili a porovnávali by sa iba výsledky medzi kartami rôznych výrobcov bez GPU PhysX, nevidel by som v tom nič nekalé. A medzi GPU od NV zasa bolo zaujímavé porovnať výsledky keď PhysX počítal procesor a potom GPU.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

este sa skus pozriet na toto(pride mi to uz ako cheating)
obr. z videa nizsie
http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/3756/7921/original.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=XLeLgDpdigo

(podla mna:kde nenastavaju nvidia optimalizacie, r9 380 je tych 10% rychlejsia ako gtx960, kde nastala optimalizacia, gtx960 je raz taka rychla...ale nejak detaily sa stratili) :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

v RotTR je každá AMD karta pomalejší než ekvivalent u NV. Dokonce i v DX12. Jednoduše NVWorks AMD zvládá hůře než NV. Nic nového pod sluncem.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

a co to ma spolocne s tym, ze na nvidii tam chyba polovica detailov? :)
trava, hmla a bohvie co este
pri rovnakom nastaveni detailov

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký zdroj, nebo planý pokus?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

youtube hore?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

to bych musel sledovat celé video a dávat si bacha jestli je někde nějaký viditelný rozdíl.Kdyby to byl reálný problém tak už se to všude píše.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Hneď v úvodnom úseku pri Tomb Raiderovi je vidieť v krátkej ukážke časť kde 960tka nevykresluje vegetáciu. Trávu alebo stromy hej, ale kríky či iné menšie rastliny nie a je to celkom vidieť. V danom úseku má 960tka náskok pre konkurenčnou kartou až 15 FPS (50 vs 35). Inak sú si v iných častiach rovnocenné (a to aj v Tomb Raiderovi). Podľa mňa ide o bug pretože v iných astiach Tomb Raidera som si tento problém nevšimol a aj FPS oboch kariet boli tam kde by sa očakávali.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Všimni si, že to tak bolo v jednej scéne. A tam bol aj rozdiel v FPS najväčší. Okolo 50:35. V iných už si boli karty blízko a skôr ako podvod by som to videl na bug. Aký zmysel by mal taký podvod? Ak by FPS boli citeľne menšie ako u GTX 960 a bolo by treba dohnať výkon tak vtedy by sa dalo uvažovať, že je to na úkor kvality. Ale kvôli jednému úseku či mape, pričom vo zvyšku hry je to ok (aspoň podľa ďalších záberov)?

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

tak, pri beznom testovani by to ukazalo, ze ide o 50 ku 35, zdvihlo by to priemerne fps, aj max fps
to za to stoji nie? :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Museli by byť dohodnutí aj s ľuďmi čo to budú testovať. No a keď si zoberieš, že drvivá väčšina z nich uvádza presne úseky, ktoré testuje a prikladajú z nich aj videá, stálo by to za to? Dopredu by museli vedieť, že to niekto zistí a bol by z toho akurát škandál. :-) Týmto si už NVIDIA aj vtedajšie ATI prešli a nestálo to za to ani jednému z nich. Ak by chceli podvádzať, tak to urobia na detailoch, ktoré si ťažšie všimneš a nie takto, že budeš vidieť chýbajúcu vegetáciu. Aj keby to bolo v tom teste naopak, netvrdil by som, že AMD podvádza a ty myslím tiež nie.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

jo už to vidím...

https://www.youtube.com/watch?v=aSQiR_MwBLw - tady je benchmark na 1080 v 1:32 začíná ta scéna, vegetace tam je.

Tady je to na 980 https://www.youtube.com/watch?v=cnraYviOL2A v 1:01 začíná scéna s 4xSSAA (hra renderuje v 4x vyšším rozlišení, v zásadě ekvivalent DSR faktoru 4) a jde vidět jak se dočítají textury, pravda podstatně rychleji než u té 960. Ve 3:18 je pak ta samá scéna ale jen s FXAA, nic se nenačítá, vše tam je.

Podotýkám že hra mi jede z SSD, takže brzda disk nebude, nebude ani i7-4790k.

Takže to co jde vidět na tom videu ukazuje fakt, že GTX960 má úzkou paměťovou propustnost, protože nestíhá načíst textury, což bylo vidět i na té 980 kdy s SSAA doskakovaly.

Tohle není bug ale feature :) A nemyslím teď jen NV ale vývojářů. Benchmark je dělaný tak aby využil maximum video paměti. 1080 ve FHD v té scéně bere 7,25GB VRAM v 2560x1080 7,4GB. 980 celé 4GB...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

jo už to vidím... není to jen vegetace, ale i spadlý kmen stromu, voda a nějaké stíny o kousek dál.

https://www.youtube.com/watch?v=aSQiR_MwBLw - tady je benchmark na 1080 v 1:32 začíná ta scéna, vegetace tam je.

Tady je to na 980 https://www.youtube.com/watch?v=cnraYviOL2A v 1:01 začíná scéna s 4xSSAA (hra renderuje v 4x vyšším rozlišení, v zásadě ekvivalent DSR faktoru 4) a jde vidět jak se dočítají textury, pravda podstatně rychleji než u té 960. Ve 3:18 je pak ta samá scéna ale jen s FXAA, nic se nenačítá, vše tam je.

Podotýkám že hra mi jede z SSD, takže brzda disk nebude, nebude ani i7-4790k.

Takže to co jde vidět na tom videu ukazuje fakt, že GTX960 má úzkou paměťovou propustnost, protože nestíhá načíst textury, což bylo vidět i na té 980 kdy s SSAA doskakovaly.

Tohle není bug ale feature :) A nemyslím teď jen NV ale vývojářů. Benchmark je dělaný tak aby využil maximum video paměti. 1080 ve FHD v té scéně bere 7,25GB VRAM v 2560x1080 7,4GB. 980 celé 4GB...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ak je to iba kvôli priepustnosti, tak to bug naozaj nie je a zrejme by bolo treba iba počkať kým sa všetko dotiahne. Ale je pekné ako niekto z takejto situácie hneď vyťaží podvod. :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

na propustnost to tipuju, nejsem autorem driverů ani hry, takže netuším co přesně se tam děje, nicméně něco podobného není vyloženě neobvyklé. Zobrazí se to "nutné" a "parádičky" až když je čas... Stává se mi to občas v leteckém simu, když nestíhá CPU, normálně to letí, slušné FPS (na ten simulátor) ale chybí baráky, chybí stromy... až se to sklidní, začne to tam doskakovat.. akorát v tom simu je těch objektů na obrazovce klidně hrubě přes 100 tisíc

Paradoxně to nestíhání ústí ve vyšší výkon :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

ked sa to ukaze v grafe, a podla toho sa ludia rozhoduju, kosher to nieje
lebo gtx960 ma 50fps v tomb raiderovi a r9 380 len 32.. r9 je sunka, gtx je fasaa
ako by si toto na internetoch nevidel

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Uah..to je drsny rozdil v tech obrazcich

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jen snad tomu kdo přehazuje peníze vidlemi a kupuje referenci se dá říci, že není blázen. Vždyť je lepší počkat pár týdnů, hrát na tom co zatím doma mám - snad nějaký ten týden navíc vydržím když předchozí kartu mám doma rok+... Po pár týdnech tu budou nereference, vytuněné, OC v základu, od více výrobců, otestované... To je výhod.
Jinak já osobně 1070 a 1080 přeskakuji a čekám dál (možná v prosinci 1080 Ti?, či na další verze jako 1180? ;-). Mám od loňska GTX 970 (předtím 7 let GTX 8800). A člověku výkon karty 1080 nebude chybět pokud stále jede "jen" na FULL HD (1920x1080) či třeba 1,3x FULL HD (2560x1080). Vždyť je to stále krásné rozlišení.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

To záleží... s referencemi typicky dosáhnete stejného taktování jako s nereferencemi pokud tomu podřídíte chlazení. Nereference je dobrá max že běží tišeji a chladněji.

https://www.youtube.com/watch?v=aSQiR_MwBLw nebo
https://www.youtube.com/watch?v=vP07uu5fnjI

Myslíte že to 970 zvládne?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že to 970 ka neutáhne, ale nechápeš jedno. Člověk musí po koupi nové grafárny pak slevit na "chtíči" a přeskočit pár verzí grafáren. Tak nebudu mít nastavení ultramegahighend, ale i tak slušné nastavení. Grafárna za 10 K (např. ta 970) může vydržet 3-5 let. Ve své době pojede hodně slušně a postupem času na nejnovějších hrách budu ubírat kvalitu. A pokud nebudu zvyšovat rozlišení monitoru tak to také pomůže... Já v r. 2007 šel do "BFG GTX 8800 OC" za 14 K (16 K stála půl roku před mým nákupem) a vydržel jsem s ní 7 let. Jasně že jsem ke konci ubíral na efektech, ale co se dá dělat. Nebudu kupovat co 2 roky grafárnu za 14 K.
Takže ten kdo je zrovna třeba v době upgradu proč nejít do 1080 OK. Ale ne referenci - ikdyž nemusí být špatná, ale proč nepočkat už pár týdnů (grafárnu snad kupuji po letech) na OC v základu, případně opravené drobnosti, lepší chlazení v ceně, větší výběr, třeba i levnější, atd. + se ukáží možné problémy s referencí.
Jinak sám myslím, že je lepší koupit mírný nadstandard důležitých komponent ve své době aby to člověku vydrželo pár let (Mám třeba rok procák i7-5820K za 10K /po 8 letém C2D E6850/ s tím, že snad bude výborný i 6 let třeba a 6 jader využiji ještě. A to z důvodu abych nekupoval procák každé 2-3 roky a na počátku využiji jeho nadstandard).
A závěrem: Po The Division a TR za rok, za dva, zase budou hry náročnější. A když si dnes koupím 1080, tak za 1,5 roku už 1080 Ti? Nebo 1180? Abych dal na MAX další více náročnější hry? Ano je to každého věc kolik dá do grafárny a po jaké době přechozí grafárny, jen píši (závěrečné 2 shrnutá fakta), že člověk musí přeskočit pár verzí grafáren a lepší je počkat na nereferenci a mít ji lépe vytuněnou a vychytanou a zjištěno, že se karta povedla.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Já byl přesně v době upgradu, přeskočil jsem 980Ti protože jsem věděl že mi nedá výkon který bych chtěl a rok jsem vydržel na 980 a to jsem k ní během 3 měsíců přišel z 960 přes 970. S 1080 si myslím nějaký rok vystačím.

A proč referenci jsem tu zmínil

Dostupnost vodního bloku, tím se řeší i to "lepší" chlazení. Karty s vodním blokem bývají dost pozdě a cenově je to +- to samé co karta + vodní blok, někdy to vyjde i hůře.

OC... jak jsem psal, U téhle karty nemám důvod k OC. Nataktovat to půjde dobře tak jak tak, u pascalu je primární problém teplota... s vodou budu v nejhorší zátěži a po OC tam, kde ty nereferenčky teprve začínají točit větráky.

Opravené drobnosti? Jako že ta karta nefuguje?

Přesně jak píšete, kupujete nadstandard CPU, já zase grafiky. Problém byl že 980 nestíhala a nestíhala ani 980Ti a nejde ani tak o ty maxout hry, jde o AA v leteckém simu. Měl jsem možnost jít do SLI, které v tom funguje docela dobře, ale provozně se mi to nelíbilo.

1080 se povedla i v referenci. Možná vám to tak nepřijde, mě ano :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže rozdíl je ten, že mírně nadstandardní procák kupuju proto abych vydržel 6+ let s jedním, ne každý rok jiným jako ty s grafárnama. Přijde mi trochu víc než mírně zbytečný a ujetý kupovat 4 karty jdoucí téměř za sebou. 960, 970, 980 a teď 1080 navíc ref.? Kupovat průměrně 1-2 grafárny ročně? :-D. To si nedokážeš zjistit jaká karta má jaké hodnoty předem? To nedokážeš vyjít s grafárnou a přeskočit 3 4 verze? Pak jsi blázen bohužel a debata je zbytečná, protože se bavíme snad o běžných uživatelých ne o střelených, ani o těch co mají možnost grafárny mít doma půjčené apod. - to není běžný uživatel.
Já už také psal o výhodách nereferencí, tak znovu po 3. NIKDE nepíšu, že nereference bude o 100 % lepší a výkonnější nebo něco, ale že jde o drobné výhody nereferencí. Drobné výhody (profi OC v základu /rovnou 10-15% nárůst výkonu od výrobce/, lepší chlazení v ceně - tedy že karta pojede slušně i s chladičem od výrobce bez nutnosti vodníka - další tisícové investice, vychytané drobnosti jako lepší větrák třeba, lepší pasiv, já nevím pár jiných úprav kdy se poučili z první verze cokoliv, zda bude/nebude problém s DX12, zda se vyplatí podle testů lidí, zda ty drobné nedostatky nerozhodnou o tom, že člověk počká 6 měsíců na Ti - historie verzí Ti ukázala, že za stejnou cenu proti základní verzi je velký výkon navíc) apod. Na to počkat pár týdnů na nereference od snad 8 výrobců je rozumný a přirozený.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

"kupovat 4 karty jdoucí téměř za sebou. 960, 970, 980 a teď 1080 navíc ref.? Kupovat průměrně 1-2 grafárny ročně? :-D. To si nedokážeš zjistit jaká karta má jaké hodnoty předem? "

960 mi stačila pro MS Flight Simulátor, při přechodu na Prepar3D, kde hodně věcí z CPU přechází na GPU a celkově přináší velký pokrok - volumetrická mlha, dynamické osvětlení a stíny na vše, teselace, reflexe.... tam 960 absolutně nestačila, lidi hojně používali 970, tak jsem šel do ní, ale bohužel to nezvládá pokud chci AA, který beru za mandatorní pokud se nechci dívat na shimmering, což skutečně nechci. Takže přestup na 980, která to, bohužel, ne všude zvládala bez ztráty kytičky a na trhu byl jen dost drahý TitanX, takže jsem ho vůbec neřešil. Když přišla 980Ti, zjistil jsem že ani ta nemá dostatek výkonu na ten AA tak abych se dostal alespoň na 30FPS... doporučené byly 2 980Ti ve SLI. SLI v P3D škáluje cca 40%, takže 1080 byla karta s výkonem na který jsem čekal. Dokonce si při tom můžu dopřát pár věcí navíc.

Ad vodník... to není kvůli 1080, jednoduše to mám kvůli tomu že to je tiché a pěkně vypadá. Provozní vlastnosti jsou bonus a zvlášť u té grafiky se to hodně projeví. S tím jde ruku v ruce že lepší pasiv, lepší větrák je mě naprosto u zadele, navíc hlučností to není buhví jaká sláva, kvůli hlučnosti 980 Gaming G4 jsem zrušil AIO na CPU a šel do custom loop. Problém nereference, znova opakuji je dostupnost vodních bloků, může to trvat měsíce a pro některé třeba ani nevznikne.

OC nereferenčních verzí je taky sporné. Někde je to jen pár procent, jen dva výrobci, z mých informací, ohlásili kartu co má 1900MHz, což je 10% OC a na vodě podobné frekvence dosáhnete i bez OC. Vklidu drží boost na 1797MHz i FE chladičem, začíná ale podstatně výše a rychle padá s teplotou.

Ad Ti. Bude Ti? Bude Titan? Bude to stát 600, resp 700USD, nebude to stát 1000? Nebo po vzoru Intelu s 6950X ještě víc? Kolik bude mít výkonu? 30-40-50% navíc? těžko říct.

"bude/nebude problém s DX12" - výkon v DX11 je to co mě zajímá. Prepar3D je DX11 a ještě dlouho bude.

"zda se vyplatí podle testů lidí" - test si udělám sám v podmínkách jaké potřebuji, na rozdíl od některých nejsem paranoik, takže věřím recenzím a nejvíce syntetice, která je pro mé účely to nejlepší... AA je o hrubém výkonu.

"Na to počkat pár týdnů na nereference od snad 8 výrobců je rozumný a přirozený."
Nejsem AMD Fanboy který jen věčně čeká :) Rok čekání mi stačil a na rozdíl od čekačů na nereferenčku už si týden tu kartu užívám. Chtěl jsem ji už ve chvíli kdy byla představena a čekání skoro měsíc bylo strašné utrpení. Být na té prezentaci, tak se jistě zařadím do těch co pokřikovali "shut up and take my money". Pro mě je to absolutní no brainer.

No a když už mám slušnou grafiku, tak si krom toho lítání v Preparu občas zahraju nějakou tu gamesku. Za poslední rok jsem dohrál tři, z čehož jen jedna patří do graficky náročnějších, teď tu mám tři tituly, které ta karta tak akorát zvládá a v dohlednu zatím není žádná další. To co by mě zajímalo je bohužel PS4 exkluzivka - Uncharted a Horizon

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Proč musí být každý, kdo se chová jinak než ty, nutně střelený? Jinak jsem si nevšiml, že by se JirkaK bavil o běžných uživatelích - jediné, o čem se tu baví, jsou jeho důvody a zkušenosti, proč dělá to, co dělá. Nevím, proč tady do té debaty musí pořád někdo cpát nějaká sociálně-inženýrská moudra.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že někteří lidé mají z každého úspěchu nVidie radost.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

To je špatné radovat se z úspěchu? Spíše jde ale vidět zlost některých nad tím že se jejich domeček z karet začíná rozpadat :)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

nVidie opět nezklamala, všechno honem honem, aby stihla zblbnout co nejvíc lidí a zazdila konkurenci... My moudří si počkáme alespoň na Ti.
Jak psal JirkaK, stejně ta 1080 nestačí v některých titulech ani na fHD, tak nač ten spěch.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Aneb ti co si kupují jinou kartu než 1080Ti, jsou nemoudří?

Proč?

1080TI

1. nemusí vůbec vyjít, třeba bude jen Titan
2. nemusí být vůbec levná jako 1080, zvlášť pokud bude Titan...
3. nemusí být to co od ní lidi očekávají

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

A nebo překvapí Vegou, která nakope 1080Ti do zadele... V prosinci přijď budu na tebe tady čekat :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě. A o to víc, pokud člověk chce výkon, nemá smysl čekat. Hlavně hry se dlouho dál posouvat nebudou tak aby 1080 na hraní nestačila.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Jirko jen malý dotaz, když deě po top výkonu tak za cca 5 měséců budeš tuto prodávat a kupovat 1080Ti? To že vyjde je celkem potvrzený (už se psalo i jaký čip má obsahovat) te´d nedám ruku do ohně za to, že se bude jmenovat 1080Ti :-)
Počítám, že se bude opakovat situace s 980 ta taky i pro (Nvidiacky zapáleného) kamaráda byla předražená a nakonec klesla jak se ukázala 980Ti... Počítám, že se situace bude opakovat... byť si Nvidia zas řekla o víc... zakže dejme tomu Ti bude do 25k a 1080 18-19...
PS: jsem taky Jirka :-D

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

kdo ví kdy Ti bude a zda bude, viz. výše.

Tvrdi jsem a trvám na tom, že jsem hledal výkon v single kartě který by mi dovoloval provozovat Prepar3D s 4xMSAA+4xSGSSAA v nejkrutější oblačnosti alespoň na 30FPS, což bylo dříve možné jen se SLI 980Ti nebo Titanů, které v tom případě škálují o 40%. 1080 mi ten výkon poskytla a dokonce zůstala malá rezervička + rezerva pro OC, které teď nemám potřebu řešit.

Tzn. nemám důvod jít do Ti nebo jakékoli jiné karty. A kdyby AMD nabídlo stejně výkonnou kartu za cenu kolem 20 tisíc bez nutnosti menší elektrárny, minimálně bych ji vyzkoušel - AMD neumí Sparse Grid Supersapling a netuším jak by to na ní bylo se shimmeringem, bez tohohle AA si to nedovedu představit, 8xMSAA není dostačující a nic lepšího zapnout v P3D nejde. Pomůže tomu DSR/VSR ale výsledek není žádná sláva.

Pro hraní těch pár nových her co mám (AC:Syndicate, RotTR, The Division) mi běží "each quality knob maxed out", byť někde už je to na štíru s AA, ale Tomb Raider se SSAA dělá to co DSR a Division má post procesingový AA, takže to takový problém není. Taky se nemusím bát že bych si případné nové tituly nezahrál byť třeba za rok/dva už to bude znamenat někde polevit. Tohle je výhoda koupě výkonné karty, morálně zastará daleko později než nějaký mainstream, byť v něm se výkon posune hodně nahoru.

Krátce. Neplánuju koupi 1080Ti :)

mimochodem, 25k by znělo dobře pokud by tam bylo o 70% výkonu víc než u 980Ti.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

O GP102 se přeci psalo... a psalo se i tom, že z něj má vycházet 1080Ti... Nemá to být to největší jádro GP100, ale má být přímo určené k hraní....

Samozřejmě pokud se ukáží Vegy jako konkurence pro 1080 pak cena 1080 klesne takže 1080Ti nahradí jejich místo... Počítám s tím, že Vegy(11) budou konkurencí pro 1080 (podle toho co jsem čet by měly být 2 verze stejně jako u polaris a to 11 a 10). Velké Vegy příjdou v příštím roce...

To rýpnutí do elektrárny kvůli kartám AMD je úsměvné cos proboha dělal za dob Fermi? Bych počítal že kupoval GTX480 a 580 a tvrdils, že se s žravostí a žhavostí musí počítat kvůli výkonu... Jako tehdy většína skalních fandů a fanatiků..., ale najednou je to neuvěřitelný problém... To neznamená, že bych 390X chtěl... to ani náhodou... mi se moc líbí NANO.

poslední a to teď myslím všeobecně co mě neskutečně baví je jak zarytí Nvidiaci tvrdí, že to či ono je na AMD špatné nebo že to či ono tak nejede nefunguje a pod... Mno tak si říkám zda mají tuto kartu doma aby to mohli tvrdit... Vzhledem k tomu, že průběžně používám obě značky tak se nad těmito kecy vždy pozastavím a pousmějí... Ne pánové nemám žádný problém... Naposledy mě jen vytočila Nvidie s těmi problémovými ovladači, protože jsem musel pracovní PC dávat do kupy...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

píše se o kdečem a nejsem ten kdo si dělá závratné iluze. Pokud bude Ti, bude za rok, Titan zřejmě na jaře.

Proč by měla cena klesat, když se objeví konkurenční Vega? Víme jaká bude, víme jaká bude cena. Můžem cucat z prstu. Stejně tak můžem cucat z prstu info o Ti/Titanu. O těhle kartách nemáme ani indicie které by uvedly alespoň rámcový výkon.

A co jsem dělal dřív. měl jsem Radeona 8500 a následně R9700/X700/X900/GT240 v noteboocích. K destopu jsem se vrátil před rokem a čtvrt, když jsem začal potřebovat výkon pro ty letecké simy a hrál jsem maximálně jednou/dvakrát do roka hry z roku 2010.

A ad špatné/dobré... Máš zkušenosti s MS Flight Simulátorem? Máš zkušenosti s Prepar3D? Je to specifický high polygon engine. Potřebují maximální single core výkon, proto Intel, AMD není volba i přes dobrou cenovku. Ani i7 Hswel/Skylake na 5GHz to nedokáže utáhnout tak aby to nebrzdilo grafiku - záleží na scénáři - a zároveň právě kvůli kvalitě obrazu - SGSSAA - není volba AMD, která nemá adekvátní možnost antialiasingu, který je více či méně nutný aby to vypadalo dobře. Vývojáři Prepar3D (FS od MS se nevyvíjí) spolupracují s NV na driverech a už několikrát vyšly opravy cílené právě na P3D. MultiGPU pak přináší vlastní SLI profil, AMD nic. Pro P3D lidi ze supportu či testeři doporučovali TitanX/980Ti a to si člověk nemůže s jednou kartou - a to ani s 1080 - moc dovolit všechna grafická nastavení, stojí to hodně výkonu. Zvlášť když u těhle uživatelů běžně vidíš 40-50" 4k televize nebo multi monitorové setupy - základ 3 v surround + několik dalších (ano chce to přidat další, byť slabou grafiku, osobně jsem do multi monitoru nešel protože na to nemám dostatek prostoru, jinak bych 3 na výhled + 1/2 další na ostatní věci měl) na zobrazení různých budíků, panelů, navigací....

Díky všemu tomu lidi kteří chtějí kvalitní setup pro P3D neuvažují o ničem jiném než o NV. Rozumná sestava je i7-4790k/i7-6700k + GTX980Ti, nyní 1080/1070. Jako rozumné budget minimum pak GTX970.

A pokud jsem s někým řešil sestavu, přesvědčoval jsem na 980Ti - v ceně celé sestavy s monitorem a základními leteckými ovladači, samotným simulátorem (200USD+DPH) jsme na součtu cca 50 tisíc bez grafiky, dát tam 970 a být na 60, nebo 980Ti a být na necelých 70... 15% v ceně už není takové terno na to že to zvedne grafický výkon o 50-60%. Pokud člověk chtěl vermomocí šetřit, dostal doporučení jako rozumné minimum právě tu 970 nebo AMD ekvivalent - 390/390X, protože na tom výkonu si ten NV specifický AA stejně nemůže dovolit. To samé pokud člověk chtěl dát ještě méně... 950/960 nebo ekvivalent - R380.

Teď pro ty nejvíce finačně omezené sestavy rád řeknu RX480. Jinak 1070 a pokud chce člověk ten AA, tak 1080.

Můj počítač se podřizuje tomu simulátoru, to že na tom běží velice dobře nové hry je bonus. Stejně jich odehraju jen pár.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

promiň ale za
1. já se ptal cos dělal za dob fermi... tehdy určitě nebyla 8500...
2. kvůli jedný specifický hře nemůžeš tvrdit ani vycházet z toho že je na AMD něco špatného to je jako dost mimo mísu...
MS FS sem zkoušel a absolutně mě to nebavilo
Jako na jedné hře kterou pomalu nikdo nezná stavět celý postoj je fakt úsměvné :-D To fakt můžeš max říct, že Ty to tak vyžadujš a to jen pro to že řešíš svou specifickou situaci ale ne podle toho dělat koncový názor... Tohle mě fakt pobavilo...
PS:(najdu si hru či aplikaci na které mi Nvidia nepojede či pojede hůř a budu tak tvrdit, že je Nvidia kvůli tomu špatná) teď jsem to sic jen obrátil, ale fakt... úsměvné
1070 - proboha už se prodávaj? zas lítáš časem... Počkej si na ceny dostupnost a pod... Já u Vegy uvádím že s tím počítám ne že je to fakt realita a tak to bude... Ty to uvadíš jako bernou minci... Vidíš já třeba někde čet že 1070 má stát kolem 15k a teď se můžem nesmyslně dohadovat kdo má pravdu... Do vydání a opravdu prodeje jsou to prostě jen dohady a Ty můžeš pouze předpokládat nic jiného...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

1. dal jsem postup jakým jsem šel u grafických karet. Netuším kdy byla Fermi. V desktopu jsem měl starý R8500 a pak až NV Maxwell. Mezi tím byly mobilní R9700,X700,X900, GT240.

2. Kvůli jedné specifické hře můžu tvrdit že pro danou hru je to lepší nebo horší.

MSFS vás nebavilo... to je v pořádku, taky ho nikomu nenutím. Jen MSFS dnes lidi nejčastěji nahrazují právě Prepar3D, který se stále vyvíjí, běží na současném HW podstatně lépe a v neposlední řadě i vypadá lépe. Základ je MSFS, resp ESP, což byla varianta pro komerční použití (nutné pro certifikaci pro pilotní výcvik). Na 10 let starý MSFS stačí i s 8xMSAA a 8xSGSSAA GTX970, 960 pak na 4xMSAA a 4xSGSS, u P3D to chce na 4x tu 1080, na 8x SLI, naštěstí 4x je dostačující na shimmering.

A samozřejmě že tu zastávám svůj názor, ještě abych zastával názor někoho jiného.

Až najdete aplikaci kde AMD chodí lépe než NV, tak řeknu že AMD tam chodí lépe a pokud je to to primární co člověk používá, pak řeknu ať si koupí odpovídající AMD. Bohužel ve světě leteckých simulátorů prostě a jednoduše AMD není IN jak v GPU tak v CPU..

1070... v pátek se začnou prodávat. Určitě toho nebudou plné regály, ale kdo se snaží si ji koupit může. V nejhorším si ještě pár dní počká. Měl jsem snad posledních 10 dní někomu říkat ať si koupí žravější, podstatně dražší +- stejně rychlou 980Ti? V drtivé většině si to pro ten simulátor budou kupovat lidi co tím nahradí 780/780Ti nebo i starší karty, klidně pár dní déle mohou používat to co mají.

A cena? cena je známá. Jednak se bavím hodně s lidmi, kteří jsou právě v US a budou to kupovat za US ceny (u nás je přístup v komunitě podstatně konzervativnější, ale náš píseček je maličkatý a ovlivněný příjmy) nebo odjinud, kde jim je také cena v Kč ukradená. Z ceny 1080 jde moc dobře usoudit co to bude stát FE, nečekám víc než 14000 korun, předpokládám spíše 13800 nebo něco okolo. 1080 světe div se v Kč vyjde levněji než v EUR nebo třeba v GBP nebo u dalších sousedů plátících PLN. Nicméně vždy můžete objednat i z US. A i kdyby ta karta byla za 15... no co tisícovka v sestavě za 50+, bože. Holt si nekoupí jednu scenérku letiště. U leteckých simulátorů totiž nezřídka daleko víc peněz než v samotném počítači končí v leteckých ovladačích, ty nejlevnější jsou v řádu několika tisíc, ty nejlepší v řádu několika tisíc EUR/USD a hodně končí i v software, soupsta doplňků - scenérie, letiště, letadla... typicky od 30-50 dolarů, některé ale stojí i přes 100. Třeba jen v leteckých ovladačích a doplňcích mám +- stejně co v počítači... A to rozhodně nepatřím mezi ty, kteří by kupovali vše, naopak si dost vybírám.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ehm až do příchodu maxwellu na 8500? A pak ptotože jste vysazený na jednu hru kde jde líp Nvidia dělat posudek na celý AMD? fakt srandovní přístup... Že AMD není IN no ano fanatizmus je opravdu špatná věc a Nvidii se povedlovychovat si podobné lidi jako firmě APPLE... (ovečky) lidi co maj slepou víru... U APPLE je známá jedna věc ano má vyladěný soft protože si sama uzavře HW a pak to napíše přímo na míru na rozdíl od ostatních OS, kteréb se musí potýkat s rúznými HW konfiguracemi... V čem bych APPLE vyzdvihl tak to je (díky tomu že se u nás starám o slepeckou komunitu) podpora pro slepé přesněji tablety a telefony... Tam se jiná platforma opravdu nechytá a je to doslova boj. Slepým doporučím pouze telefon od APPLE. Ale jinak? Není v ničem lepší vyrábí se tak samo v Číně jako jiní... Jen si uměli udělat komunitu uctívačů... Mnohdy má konkurence lepší zařízení a HW komponenty... Už dávno to není ani vizionářská firma... opět už ji v mnohém konkurence předběhla... Viděl jsem mnoho komických soubojů mezi kamarády co maj APPLE telefony a pak třeba SAMSUNG... no dopadlo to tak že na konci vlastně zjistili, že nikdo nemá výhodu a je to prakticky plichta...
Zpět k AMD krom jedné hry když to vemu ve výčtu vícero her tak grafiky AMD nejsou špatné mnohdy jsou lepší volbou jak Nvidia... Co se CPU týče tam ano Intel nemá konkurenci a podle toho to i vypadá posun = 0... I když jak to vemu cenově kolik stojí 8smijádra FX a že jsou postaveny proti I3 tak pak jdou v desktopu ty FX lepší volbou jak kancelářské I3... A opět mám jak I5 tak 8320 takže zas vím o čem mluvím páč v práci mám I3...
Chce to mít otevřené oči a ne klapky na očích... To s 8500 a pak až Maxwell a z toho Vaše dedukce, že karty AMD jsou špatné mě fakt pobavilo to snad ani není možný :-D Proboha víš Ty kolikatiletý je to rozdíl? Kolik generací mezitím bylo??? By mě faklt zajímalo na čem jsi lítal do doby maxwellu...
No a ktý 1070 počkejme si s čím a jak přijde a počkejme si na konkurenci od AMD říkat už nyní, že to bude výrazně lepší karta... no... místo odhadů a dohadů je lepší si počkat na realitu... (nezapomenout že polarix míří jinam na jiný segment trhu... takže ano bude to chvilku trvat ale já si počkám pár měsíců na konkurenci k 1070-1080 a pak budu něco tvrdit...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

"ehm až do příchodu maxwellu na 8500? A pak ptotože jste vysazený na jednu hru kde jde líp Nvidia dělat posudek na celý AMD?"

Tak ještě jednou.. někdy v roce 2001/2 nebo tak nějak jsem si koupil R8500, někdy v roce 2004 jsem prodal desktop a koupil notebook s R9700, ten po roce umřel a vyměnil ho za nb s X700 a pak ještě tuším s X900, pak jsem chvíli přestal hrát a měl jen NB s Intel grafikou a prokládal to XBOXem poslední NB v koupený na přelomu 2009/2010 měl GT240... Karty vždy splnily očekávání. Loni jsem začal mít potřebu podstatně vyššího výkonu, a desktop vycházel podstatně výhodněji než NB. Jelikož jsem vývoj HW v té době moc nesledoval, na doporučení jsem pořídil GTX960, která splnila přesně co jsem potřeboval, s jídlem ale roste chuť. 10 let starý simulátor mi nevyhovoval a pokukoval po novém a dokonce kompatibilním (spousta ušetřených peněz za addony), jenže tam už 960 nestačila, nechtěl jsem do toho vrážet tolik a proto vybral 970, což se během pár dní prokázalo jako špatná volba a že musím přitlačit a přešel na 980. Ta už po přetaktování nebyla nejhorší. Ale přechod na Ultrawide s vyšším rozlišením a instalace addonu pro hodně realistické počasí mě výkon zásadně srazilo. Krátce na to se objevily 980Ti ale z recenzí bylo jasné že ten rozdíl není dostačující,což potom potvrdily i zkušenosti lidí co to měli doma, takže jsem se holt vyhýbal situacím, kde to karta nezvládala a rozhodl se vyčkat na letošek na novou generaci která slibovala až dvojnásobný růst. Sice to bylo jen 70% ale tohle mi stačilo i s rezervou. Kdyby to bylo méně, zřejmě bych skončil u SLI řešení. No a když jsem už měl celkem slušnou grafiku doma, tak by byla škoda ji nevyužít i v nějakých těch hrách, a opět, jídlo a roustoucí chuť, když jsem zjistil že ta karta poměrně dobře dává hry s vysokými detaily, tak proč si to nedopřávat, jenže maxout to prostě nešlo... voila 1080 a ono to jde, pravda někde se musím krotit s AA

Tak... celá true story.

Fanatizmus.. ten tu projevuje spousta lidí a nejvíc to vidím u AMD fanboyz. Mě je oravdu jedno jaká značka, ale vzhledem k tomu u jaké karty jsem skončil mi AMD nemá co nabídnout (výkon, cena, provoz) a ani v CPU mi nenabídne víc než 4790k.

Pokud se vyjadřuji k AMD, tak typicky v reakci na něčí názor se kterým nesouhlasím a věcně se ho snažím argumentovat. Nesouhlas neznamená hate.

Mimochodem, kde jsem psal že jsou AMD karty špatné? To že argumentuji třeba tím že RX480 není žádná pecka neznamená že to bude špatná karta. Jen o FuryX jsem napsal že je špatná a má to svůj důvod. Kvalitní čip zabíjí málo paměti (proč má 8GB pomalejší 390X? a RX480? Fury by to uvítala daleko více, i 6GB by bylo super) paměť je navíc drahá (na netu občas vidím v diskuzích přání AMD fanoušků aby do Vegy nedali drahé HBM2) a naprosto zbytečná, výkon čipu ji neumí využít naplno. 1080 je rychlejší karta, má pomalejší paměti, ale evidentně ji to nevadí.

Když vzpomenu na to jak se AMD fanboyt smějou NV, jak úzké paměťové sběrnice na kartách má a že i obyč 380 má 512bit... Ejhle, vyšel polaris... nemá HBM paměti (proč neslyším pláč, vždyť o tom všichni básnili) má jen 256bit sběrnici (cože? tak pokroková a výkonná karta a nemá 512bit, to ji přece musí degradovat)... Mnoho z nich pak očekává že to srovná 1070 výkonem a že to zcela zkazí prodeje 1070. Co když vyjde na jevo skutečnost že ta karta bude výkonově max 390X s poloviční spotřebou (poloviční spotřeba dle čísel představených AMD znamená nižší výkon než 390X - výkon roste max o 1.7 násobek na Watt)? To zas budou podmázlí recenzenti, neoptimalizace, záměrné kriplení výkonu na AMD, nebo alespoň modla DX12+AS která v jedné hře přináší brutální výkon výkon, který už ale NV karty mají v základu bez AS?

AMD fanboyz se smějou jak jsou 1070 a 1080 drahé a jak se nevyplatí, jak jsou lidi co to koupí hloupí a kdoví co, když ale spočtou výkon, vezmou cenu těch karet, tak zjistí že ani AMD top karta poměru cena/výkon v podobě Fury Nano není tak výhodná jako 1080 a to prosím ve Founders Edition, nikoli v nejlevnější - např MSI - variantě. O výhodnosti 1070 pak ani nemluvě - kdyby jednotka výkonu stálo stejně na 1080, byla by cenovka 1080 450 dolarů, ne 600... Ale 150 je prostě enthusiast/best perfromance daň, kterou každý kupující 1080 dobrovolně přijímá.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

vyjmu co jste napsal...
"to že argumentuji třeba tím že RX480 není žádná pecka " - fantastické, že už víte vše předem :-) ten váš stroj času který neustále předvádíte je úžasný prosím taky o jeden ;-) Ono se zatím totiž neví vše jistě jsou to zatím jen dohady... u Vegy je to ještě víc o dohadech...

"1080 je rychlejší karta, má pomalejší paměti, ale evidentně ji to nevadí" - 1080 má ale taky alternativu k HBM a to GDDR5X toho jste si nevšim???? Podívejte se jakou má ta karta propustnost díky těm pamětem... A pak si připočtěte takty jádra a jste na tom výkonu... Ale jestli jste čet já proti 1080 nic nemám právě naopak... na co jsem poukazoval to byly ty neduhy základní karty a pak, že bych tolik peněz za katru jen na hraní nedal...

k nenažranosti ... prosím Vás tohl jsme tu už snad řešili ne? nyní si to vyžrala AMD předtím Nvidie...

"cena/výkon v podobě Fury Nano není tak výhodná jako 1080 a to prosím ve Founders Edition" - tak to už se nedá jinak napsat děláte si srandu? vy tu chcee porovnávat 28nm a 16nm? pane bože vzpamatujte se... fakt tohle už zavání až s prominutím blbostí... porovnávejte porovnatelné... Čili počkejme si na produkty z nové éry ne 6 let sraou výrobní technologii s novou... To už se fakt krotím protože bych už byl sprostý...

U mě třeba nikde nanejdete, že bych se oháněl sběrnicemi... Ale já taky nejsem fanatik ani jedné značky... používám je všechny...

Závěrem jak tu čtu co píšete tak jste naprosto mimo mísu absoilutně nic nevíte ale důležitě píšete aniž by ste si něco ověřil... Typická ovečka chcete li Fanatik s vámi nemá smysl diskutovat píšete nesmysly a oháníte se nimi... Teda předved ste se perfektně.... maras tohle a pak se není čemu divit když si apple a nvidia vypěstuje takové lidi, že je veškerá věcná argumentace k ničemu.. Takže ano My ostatní Vám vše závidíme a tím bych to fakt uzavřel.. tohle nemá smysl sněte dál...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

RX480 - co přesně je na ni pecka? Má to výkon, který jsme tu neměli? - Ne. Má to nějaké úžasné technologie které jsme tu neměli a ta karta je jako první umí? Ne. Má neuvěřiteln nízkou spotřebu? ne. Co je na ni tak světoborného kromě ceny, která navíc není nějaký zázrak, když tu máme 1070 a vlastně i 1080. Odpovídá to tomu co nový výrobní proces přinesl za pokrok ve výkonu a zaměření karty. NV se svými nižšími modely bude hodně podobná.

1080 má G5X, ale ta je jen o kousek rychlejší než paměti v předchozí generaci. HBM by byl neskutečný skok v propustnosti, ale proč něco zbytečně drahého když to není potřeba :)

Ad nenažranost. , proč bych řešil co bylo, řeším co je dnes. Polaris s TDP150W je velké zklamání. Problém je že AMD sice navýšilo hrubý výkon na až 1.7 násobek staré generace, ale potřebuje při tom škrtit spotřebu, mezigenerační růst tak nebude o 70% jako u NV, která naopak o jeden segment výše postaveným kartám o necelých 10% spotřebu zvedla. U 480 mi to vychází na +35% oproti 380 a kupodivu to sedí i na očekávání a známých faktech 190WTDP u 380, 150W u 480. V DX12 s AS to bude ještě o dost víc díky technologiím. Vše založeno na prezentaci AMD.

Cena fury/1080.Nejde o generace...Tady jde o prostou cenu a co poskytne za výkon, protože AMD hoši se tu smějou jak je to předražené, proto nechápu jak mohli kupovat předražené AMD, které v poměru cena/výkon vycházejí hůře než předražené Pascal NV (ve stejném výkonnostním segmentu, tedy od 390+), to před Pascaly stály ty karty méně že to byl sakra výhodný kup?

Ad sběrnice... tady nejde konrétně od vás, ale obecně je to velice častý posměšný argument... A kolik příspěvků jste tady viděl třeba na 1080 - ono to má jen 256bit? Kolik příspěvků tady bylo na 480 - to má jen 256bit?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zamyslel jste se nad tim co jste tu napsal?
Zatim u vseho co jste tu napsal, jen fabulujete. Jeste neni jediny test venku, kde bude zmerena spotreba konkretnich modelu 480. Pokud jsem dobre cetl vyjadreni prezentce AMD, tak 150W melo byt "az", tudiz mozna v zavislosti od modelu. CO se tyce vykonu, to stejne, jeste neznate jediny test, a uz tu pisete o kolik to bude mit/nebude vykon. Trosku se podivejte na nejake aspon existujici grafy, protoze jinak tu placate hlouposti. Rodil 380 vuci 390 je v prumeru nekde ke 45% (nikoliv jak pisete 35%), v DX12 je to dokonce vice.
Pomer cena vykon vychazi lip u Pascalu? zase, vy mate nejake srovnani nekde? Nebo myslite predrazenou 1080FE, ktera jakozto nasledovnik 980 je podstatne drazsi nez 980 v dobe uvedeni? (Vzdyt to jsem Vam tu jiz jednou psal, ze jste s temi cenami vedle). Pokud bych chtel byt svina, tak Vam reknu..podivejte se, za kolik dostanete 980Ti dneska.., kdyz ji pretocite tak dorovnate tu slavnou 1080 FE edici (na defaultu). Tak mi reknete, kde je tu nejaky posun? Posun je hlavne v efektivite + nejakych 20% diky vysokym taktum. To je cely zazrak te vasi opevovane 1080...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

K těm nereferencím... u nás oblíbená MSI Gaming série...

Sice to není video zaměřené na test té karty, ale teploty a takt z toho jdou vidět. https://www.youtube.com/watch?v=Jb6C6fd8tGc

Teploty předpokládaně slušné ~71°C, i když Heaven není zrovna test, který by kartu "rožžhavil"..

Klíčový je takt... 1835MHz... Tzn. oproti Founders edici minimální pokrok. FE drží 1797MHz bez OC.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Sice si GTX 1080 kupovat nebudu, myslim se ze je pro me zbytecna a kdyz bych vazne chtel investovat, chtel bych jeste neco rychlejsiho.
Ale koukal jsem na OC edice a je to zatim vysmech. Zatim zadna k mani na 1.9GHz zadna !!!
Klidne bych bral i AMD Vegu ale ta tu bude tak nejdriv na vanoce...
Do minuleho mesice jsem frcel na GTX 970 tak si myslim ze mi GTX 1070 bude stacit. Stejne menim vetsinu veci kazdych 18 mesicu.A do te doby tu snad neco bude co bude opravdu stat za ty penize.
A muze se stat ze najdu pro me idealni 4K monitor.
Ale pravda je cekani je hroznu , jedu na iGP .

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

1070 má lepší poměr cena výkon ale bude to daleko větší prodejní bomba než 1080. 1080 nemá pro uživatele který nutně nehledá její výkon nebo nechce top kartu smysl.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

FE drží 1797 MHz? Zde seznam her a snad všechny po 20 minutách spadnou o 150-280 MHz na Founders Edition kartě (jako jasně průměrně udržovaných 1667 MHz je stále hodně /980 Ti dává cca 1170 MHz/, já jen aby tu nepadaly nepravdy :-)):
http://www.computerbase.de/2016-05/geforce-gtx-1080-test/6/
Pak zde článek MSI vs FE. Hlavně ty grafy jsou zajímavé (zvětšete si je), to by jeden fakt zvracel z těch FE... :-):
http://videocardz.com/60838/msi-geforce-gtx-1080-gaming-x-is-much-better...
Vše je to ze známých a zaručených stránek...
Nereference ještě nejsou všechny na trhu, takže nedělat závěry (ikdyž MSI už je lepší jasně viz výše). Včera se objevil článek, že rychlá možná bude od Gigabyte GeForce GTX 1080 Xtreme Gaming, ale nejsou známy frekvence ani testy. ASUS bude možná mít +203 MHz proti FE v boostu a v základu, atd. prostě si to chce počkat. Někde jsem také zahlédl, že 1080ku jde hůře či jen těžší (něco v tom smyslu) přetaktovávat - další důvod (snad už 15tý) počkat pár dní na neref., atd. A jasně platí, že FE je uspěchané kupovat když do měsíce vyjde 10+ verzí nereferencí (některé firmy vydají více typů, třeba MSI snad 4), s lepším chlazením a jinými výhodami, tak přeci je lépe počkat. NAVÍC toto je nová generace karet, další důvod proč nepočkat pár dní na testy. Ale je jasné, že ten kdo si koupil honem FE, neřku-li 2 do SLI (na jiném podobném webu v diskusi), tak to bude obhajovat až za hrob :o) ooo)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

no ano a to je to o čem jsem tu psal a nač jsem narážel... Nehanil jsem 1080 jako čip jen je fakt rozumnější si počkat na lepší zpracování...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ano drží 1797MHz. Není to sice po 20 minutách ale jde vidět ke konci benchmarku... https://www.youtube.com/watch?v=aSQiR_MwBLw a tady je to i s nějakým povídáním - https://www.youtube.com/watch?v=OXUo1S55ZUM

power limit 120% a temp limit na 91°C a drží to těch 1797MHz. S default fan profilem teplota nejde nad 87°C při 25°C ambient. Změnou profilu se dá, jak je i v tom druhém videu řečeno, udržet do 80°C

Čemuž odpovídá i ten článek v drtivé většině šlo o thermal throttling, v pár případech i power. Pár kliknutí v EVGA Precision OC nebo Afterburneru a hotovo. V jejich případě to bylo o pár MHz méně, což je prostě jen jiný kus... ve čtyřech jim to padlo níž - tři na 1739/1759 a jedna na 1721. Tzn jen jeden titul padnul pod deklarovanou boost frekvenci o pár mhz. A uváděný boost NV je pouze "typický", ne nutně minimální.

A opět k tomu druhému videu, water block.. hmmm... thermal throttling nehrozí... bohužel dodávka mého WB od EK se o jeden den opozdí, resp dodání tento pátek se odkládá na pondělí :( škoda o víkendu by bylo víc času na jeho montáž na kartu a do okruhu a zároveň čas na nějaké pořádné vyzkoušení.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.