Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pálíme Data Tresor Disc v Blu-ray mechanice a pod Linuxem

LG dokonce u novějších modelů, co se k nám nedovážejí, uvádí explicitně podporu DTD (respektive jeho jmenovce od Milleniata)
http://www.lg.com/us/data-storage/m-ready-drive

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Důležité je to BH10LS. Poslední číslo 30 nebo 38 nehraje roli. Určitě máš v té 38 firmware 1.00. Na stránkách LG lze najít fw 1.01, který jde bez problémů nahrát, ovšem jelikož je pro BH10LS30, tak mechanika se pak začne hlásit takto - a dušička bude mít pokoj ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

pekny clanek tak mozna by nas uchvatil pred 10 lety dnes delat recenzi na mrtvou technologii zaujme jen duchodce a skolaky

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když tě to nezajímá, tak to nemusíš číst, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a ptal jsem se te na neco ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ptal se tebe někdo na tvoje názory o "10 let mrtvé technologii"? ;-) Ještě nezapomeň zkritizovat třeba WIFTa, že teď nedávno napsal recenzi o něčem tak archaickém, jako je PD mechanika.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jdi se lecit protoze nevis o cem pises

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

citace

WIFT
| 05.12.2012 - 10:32

Dá se na to koukat dvěma způsoby:
1. Vlak už dávno ujel, protože DVD je mrtvé (kapacitou, v tomhle případě i cenou, čímkoli).

nekritizuji nikoho takze se jdi ozrat abys pochopil poentu prispevku ..
a do duchodu mam jeste hodne desitek let daleko

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mně se spíš zdá, jestli ty bys nepotřeboval vystřízlivět (když to řeknu tvojí terminologií), abys pochopil, o co jde. U citace Wiftova názoru jsi ještě zapomněl zmínit bod 2, který je pro hodně lidí relevantní. Že ne pro tebe, ještě neznamená, že pro nikoho. A to, že mi tady napíšeš, ať se jdu léčit nebo ožrat (mimochodem, zajímavá kombinace) tvé chybějící argumenty stejně nenahradí. Tímto s další diskuzí končím, nemá to cenu.

A redakci dopředu děkuju za každý podobný článek, který tady vyjde - pro nás, kteří tuto technologii ještě nepovažují za (úplně) mrtvou, nebo jim to jen přijde zajímavé - ostatní nechť to nečtou, když je to nezajímá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ctes jen to co chces tomu odpovida tva reakce kdyz zamichas nekolik prispevku do sebe

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

když koukám na čtenost pár hodin po vydání, tak se nestačím divit, KOLIK důchodců nás čte (protože školáci samozřejmě v noci spali a nyní jsou ve škole a krom těch co maj IT předmět, u PC nesedí :-)...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takové věty typu: On to ještě někdo používá? A že je to mrtvá technologie.

To už je tak ohrané, až je to trapné. To je zase nějaký debilní trend náctiletých teenagerů, kteří si snad nikdy ani nekoupili mechaniku.
Ono totiž stačí mezi mladými lidmi říct, že W8 stojí za hovno a 80% lidí tomu slepě uvěří, bez toho, že by si to odzkoušeli a nekoupí si jej, už z toho důvodu, že to většina lidí tvrdí.

A právě kvůli takovýmto blbým kecům místních trollů se tu pak ani nedělají žádné recenze na mechaniky a člověk když si pak chce nějakou koupit, tak se nemá podle čeho orientovat.
Přitom paměti a disky typu FLASH - HDD se životností vůbec nemůžou rovnat kvalitním médiím DVD a Blu-Ray.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pod to bych se podepsal... Možná by to chtělo konečně udělat test trvanlivosti dat na DTD (příp. jiných optických médií) vs. stále omílané HDD a flashdisky. A nebo zrecenzovat klidně i nějakou jinou, třeba exotickou možnost zálohování nebo archivace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8 jsou opravdu k nicemu :) a to nemyslim kvuli jinemu menu, nebo RT, ale kvuli nestabilite pro me potrebnych programu (namatkou produkty geomagicu, gomu a mnoha dalsich).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

warman: Souhlasím, že W8 není na desktop nic moc, ale závěry samozřejmě dělám na základě testování a ne na základě místních keců jako někteří.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, ale ti nekteri to slyseli od nekoho, kdo to zkousel. Win8 nebude spatny system, ale az od sp1 (coz vlastne vsechny MS os od roku 2000-win2k, win xp, win vista, win7 je v podstate takovy SP vist :) ).;

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To že nějaká technologie přestane být masovou, neznamená to, že je mrtvá. Nebo máš nějaký tajný typ na domácí ARCHIVACI zásadních dat. Zdůrazňuji slovo archivace - tedy uschovat rámcově bezpečně na hodně dlouhou dobu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na DOMÁCÍ archivaci většině stačí externí HDD prostě důležitá data mám jednak na hdd v PC a na externím HDD, je to levnější a zálohování zabere mnohem méně času a práce, jako vypalovat 20 disků to není na 5 minut jen složka foto má přes 40GB k tomu videa... A navíc představme si že bych před 15 lety zálohoval na nějakou "DTD" disketu kde bych si ji dnes přehrál? Zato HDD s USB za 15 let zřejmně připojím ikdyž už bude nějaké USB 4.0, ale hlavně já už ty data dávno nebudu mít jen na tom starožitném 2GB disku z dneška, ale budou přesunuté na externí XXTB disk co se bude běžně používat v té době a to jen jedním kliknutím ne výměnou 150 placiček v nějaké mechanice...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ráčíte si plést zálohování a archivaci. Proti zálohování na další HDD nic nemám, sám jej provozuji asi jako většina. Několik disků a o základní ochranu dat je postaráno.

Mluvil jsem o archivaci, tak jako se ukládají fotografické negativy či výtisky knih, účetní dokumenty atp. Něco co strčím do archivu, nechám to svému osudu a budu mít slušnou jistotu, že to za desítky let ještě přečtu. HDD v šuplíku po mnoho let dost trpí, vysychají mu ložiska a celkově stárne, takže při každém dalším spuštění hrozí, že celý tento archiv zemře - čím je starší, tím to je pravděpodobnější.

Když mi "odejde" jedno z 10 DTD (okousají jej myši, třeba :-) tak mám ještě pořád více než 90 %, řekněme archivních RAWů, v mém případě, navíc je slušná šance z poškozeného disku dostat alespoň část dat. Vzhledem k tomu že DVD se stal široce rozšířeným a jedním z posledních optických formátů, bude tu s námi ještě dost dlouho. Jediné co DTD neřeší je asi požár, vzhledem k tomu, že to je plukarbonátový kotouček, ale povodeň (i sousedskou) a další újmy by mohl dát lépe než co jiného.

Navíc se obvykle archivují jen skutečně hodnotná, vlastnoručně vytvořená data, zejména fotografie a vlastní výtvory a pokud někdo zrovna nenatáčí HD videa, to ono to zase tolik disků do roka není.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

polykarbonátový, sorry... :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

DTDčka jsou 10 let stará? Že jsem si nevšiml... škoda, mohl jsem už před deseti lety archivovat trvanlivě ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S temito disky jsem delal testy nekdy breznu 2011. Tenkrat existovaly jen pochvalne tiskove zpravy a na strankach vyrobce taktez byla jen obecna vyjadreni ve smyslu "bylo uspesne testovano", ale zadny konkretni odkaz na vysledky testu. Ty se objevily az pozdeji, stejne jako seznam zkousenych a podporovanych mechanik.
Testoval jsem na zanovni LG GH22NS40 a na cerstve zakoupene LiteOn iHAS122. Nejake disky jsem zkazil, obecne byl problem s nacitanim vypalenych disku. Tak jsem nad nimi zlomil hul.
Teprve po case zacal vyrobce disku nabizet mechaniku s upravenym firmwarem a jak je videt tak se snad konecne i rozrostla podpora mezi vyrobci vypalovacek. Ale je otazkou jestli uz ten vlak davno neujel...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dá se na to koukat dvěma způsoby:
1. Vlak už dávno ujel, protože DVD je mrtvé (kapacitou, v tomhle případě i cenou, čímkoli).

2. Vlak nemá šanci ujet, protože tento typ média co do trvanlivosti nemá konkurenci (a ani se žádná nerýsuje).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

U mne je to o osobnim zklamani. Tenkrat - stejne jako dnes - to zda idealni reseni pro zalohovani osbnich dat. Ale produkt vstoupil na trh nevyzraly a clovek nerad vstupuje podruhe do stejne reky. Ta pokazena media mi lezi porad jeste v supleti.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

O média bych strach neměl. V čem pořád váhám je, jestli se za 10 roků bude dát sehnat nějaká nová mechanika, která by to přečetla. Moje 10 let stará sice pořád funguje, ale to neznamená, že dnes koupená bude mít stejnou trvanlivost při stejné frekvenci používání (párkrát do roka).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když se dá i po více jak 100 letech sehnat v elektru gramofon na LP desky tak i za 10 let a více levou zadní seženeš mechaniku na optická média. Nehledě na to, že filmový a hudební průmysl se jen tak optických médií nevzdá. Koneckonců je to i byznys společnosti SONY, která stojí za Blu-Ray technologií.
A také protože někteří lidé ještě stále chtějí při koupi své oblíbené hudební kapely či filmu něco držet v ruce namísto virtuálního downloadu z e-shopu v digitální podobě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co nová ZIP 100 MB mechanika? Kde se dá sehnat? Pokud možno SATA nebo s řadičem do PCI-E?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Petyy: Za médii ZIP bohužel nestojí hudební a ani filmový průmysl, takže asi tak.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, ZIP drive, uveden 1994...

Překvapivě mám v počítači mechaniku, která přečte mnohem, ale mnohem staší média. A není to nic jiného než BD drive, který přečte CD-DA (1982), CD-ROM (1985), CD-R (1990) nebo skoro stejně staré DVD (1995)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Niekoľko DTD diskov som testoval približne pred pol rokom, moje skúsenosti:
LG GSA-4163B A106 zápis v pohode, problémy pri načítavaní napálených diskov DTD, niekedy sa dlho trápi, ale nakoniec sa podarí a potom nie je problém.
Lite-On iHBS112 CL0K v pohode
Optiarc BD-5300S 1.02 (OEM bluray Lite-On) v pohode
Teac DV-W516GDM M4S2 (OEM Lite-On) nenačita ani prázdny ani napálený DTD disk vôbec, z 11stich kusov ani jeden.
LG GSA-T20N WP03 slim mechanika, v trištvrte zápisu chyba a disk je nefunkčný, na disku viditeľné kružnice, pre túto mechaniku nevhodné.
Zaujímavosť na záver: Mechaniky Optiarc s NEC chipsetom sú na stránkach uvedené ako nepodporované, takže som jedno vyskúšal na Optiarc AD-7173A 1-04 narozdiel od vyššie uvedených, tu som mohol zapisovať rýchlosťou len 2,4x, zápis prebehol bezproblémov, čitateľnosť tohto média bola rôzna, na niektorých mechanikách bezproblémov, na niektorých médium nenačítalo.
Čitateľnosť na stolnom BD Philips (na model si nespomeniem teraz) bezproblémová, dokonca načítal aj to pokazené DTD z LG slim mechaniky.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak tomu říkám z kuličky prd. V diskusi pod skvělým WIFTovým článkem "Retro-test PD mechaniky a média" jsem zahlídl upoutávku, ne tento článek a hned mne to zaujalo. Za dva dny se dozvím akorát, že to umí vypalovat i mechanika, co není na seznamu DTD a to dokonce i v Linuxu! Šok!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

+1
..."test" na jedné mechanice - boží ...až se k tomu dostanu sepíši verze těch 3 mechanik na kterých to evidentně NEpálí (moc nechápu v tomto kontexu kde se vzala informace, že "BL mechaniky jsou z DTD obecně více kompatibilní").
B.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.