Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Paměti již zdražují - pomalu, ale jistě

Jedno ze dvou zminovanych velkych zdrazeni bylo tusim kvuli zemetreseni v Thajsku, ale takova situace nyni nenastala. Pameti jsou, az na obcasne kartelove dohody, docela konkurencni oblast, tak bych nevytvarel zbytecnou hysterii. Za par mesicu je cena na puvodnich hodnotach nebo niz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taiwanští výrobci omezili výrobu téměř na 50 %, Elpida uvažuje o tom, že s pamětmi skončí úplně a výrobci sami prohlásili, že snižování ceny není cestou, protože jednak prodejům nepomáhá a druhak už nemají kam snižovat, prodávají prakticky za výrobní náklady. Situace se zatím vyvíjí přesně podle prosincové prognózy. Nevidím důvod, proč by najednou měly ceny klesat. Výrobci je snižovat nebudou a na trh nepůjdou ani dvě třetiny toho, co dosud. Zůstane-li poptávka stejná a nabídka klesne o 40 %, neumím si představit, jakým záhadným způsobem by to mohlo vést ke snížení ceny :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nerikam, ze kratkodobe nemuze dojit k vykyvu smerem nahoru, ale tyto narky vyrobcu slychavame v PC branzi porad. Stejne narikaji i nasi obchodnici v CR, ze se s par procenty marze neda vyzit.

"protože jednak prodejům nepomáhá"
- Snizeni pomaha vzdy. Nekdy vice, nekdy mene, ale okamzik, kdy je poptavka zcela neelasticka je ciste teoreticky a v praxi nenastava.

"druhak už nemají kam snižovat"
- Vetsi waffery, mensi vyrobni technologie, presun z Taiwanu do o neco levnejsi pevninske Ciny, vyuziti investicnich pobidek statu, vetsi objemy produkce s nizsimi naklady na vyrobni jednotku atp. Nikdy neverte firmam jejich narky :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To víš, u HDD jim zdražení o desítky až stovky procent prošlo, též byl trh nucen akceptovat zkrácení záruky na dva roky, tak musejí řvát taky aby si nahrabali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci ti kazit iluze, ale zaruka u seagate byla zkracena na 1 rok a udajne se ve velkoobchodech mluvi o tom, ze i WD chysta jen jeden. Nekdo uz by na ne mel poslat evropskou komisi - je to krasnej kartel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ROFL

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Záruku si klidně můžou zkrátit třeba na 1 den, ale tady v Evropě to budou mít pořád na 2 roky i kdyby se na hlavu stavěli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslel, ze vyrobni naklady na jednotku (chip) jsou s pocatecnimi naklady (stavbou tovarny) srovnatelne az nekdy od billionu chipu ... tj. ze vetsinu ceny chipu tvori splaceni stavby tovarny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potřeboval bych ve svém notebooku vyměnit paměti (2x2GB za 2x4GB), ale mám tam ještě DDR2 a ty jsou pěkně drahé už teď :-(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Staré typy pamětí budou vždy drahé, s tím se nedá nic dělat. Na sklonku loňského roku jsem musel koupit DDR2 2x2GB a cenově to vyšlo asi o 600 Kč více než u DDR3 2x4GB. Zaskřípal jsem zubama a koupil. Do nového PC se mi nechce zatím investovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano, a u vyšších kapacit je rozdíl ještě větší ...2x4GB DDR3 stojí ~1000 a 2x4GB DDR2 stojí ~4000!

(mluvím o SO-DIMM modulech)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč do nového PC? většinou stačí vyměnit desku, v horším případě i CPU, ale díky rozdílu v cenám pamětí a nadsazeným cenám starších komponent je taková výměna většinou velmi výhodná...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sa čudujem že nevytopili (nevypálili) nejakú továreň na výrobu RAMiek. Výhovorky prečo niečo zdražovať sú čoraz trápnejšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.