Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Panasonic ukázal 4k OLED TV, Philips uvádí 55palcovou s AmbiLight

Jen tak dál, už se těším, až OLED taky spadnou na nějakou rozumnou cenu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

predpokladam ze ambilight a HDR sa navzajom vylucuju :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam spis pocit, ze AmbiLight se vylucuje uplne samo. To je to prvni, co bych na TV vypnul, protoze svitit na stenu dozadu a tim odpoutavat a unavovat zrak, ktery se ma soustredit na svetlo prichazejici z obrazovky, je podle me uplne kokotskej napad.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte a přitom tolik lidí hledá právě televizory s Ambilightem. Ten naopak vytváří ideální světelné podmínky pro sledování televize a únavu očí snižuje. Více např. zde: http://www.tyden.cz/chat-s-osobnosti/oftalmolozka-lucie-valesova-o-unave...

Jakmile si totiž na Ambilight zvyknete, přestanete jej sledovat a vnímat a soustředíte se jenom na obraz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měly? I při zapnutém Ambilightu oceníte HDR kvalitu obrazovky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak co vim, tak problem nizke zivotnosti OLED stale zustava. Samozrejme jsou movitejsi lide, pro ktere je obmena TV po nejdele 5 letech naprosto samozrejmou zalezitosti. Ale vetsina lidi ocekava zivotnost alespon 10 let, coz je docela vykon i pro dnesni LED LCD.
Ja sam mam vyhlidnuty 42" 4K monitor od Philipsu, ktery se pohybuje nekde okolo 20K, coz je maximum, co si muzu dovolit, ale zatim mam 42" fullHD od Panasonicu a pristi zobrazovadlo za 20K Kc bych chtel 50" 4K, takze jestli OLED snizi ceny LCD, tak budu jedine rad. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by me zajimalo, k cemu je vam 50" TV s 4K rozlisenim? Tim myslim, z jake vzdalenosti tu TV budete sledovat, ze vam staci takto mala uhlopricka?

IMHO pro by bylo 4k viditelne lepsi nez FHD tak min. u uhlopricky 70" a to na TV koukam tak ze 2 nebo 2.5metru (ted mam FHD 55" a pixely opravdu nevidim)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nerozporuju to. Jde o to, ze do mensiho bytu odmitam zobrazovadlo nad 50", jednoduse by mi vetsi zobrazovadlo prineslo vic problemu nez uzitku. V podstate se teda nebranim ani fullHD zobrazovadlu, ale vyrobci rozhodli jinak a nez obmenim soucasne fullHD zobrazovadlo, tak uz se ani nic nez 4K vyrabet nebude. Takze ten komentar byl myslen jako ocekavany dusledek, ze proste bude 4K. :-)
---
Nekdy je problem, ze se testeri zameruji na staticky obraz, na kterem uz na 50" dokazete videt rozdil mezi fullHD a 4K, pixely jsou na hranici pozorovatelnosti. Na pohyblivem obraze to clovek vnimat nedokaze. Mnohem vic nez 4K bychom potrebovali 50FPS video a ne bezne 25 snimkove nebo 50 interpolovane.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je jasne, diky za odpoved.

Taky souhlasim s tim, ze ti lepsi vyrobci prejdou za par let na 4k a FHD zustane jen na nejake suntovni znacky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak s tou zivotnosti OLED, opravdu je to tak spatne? U LG OLED ma tu vyhodu, ze ruzne barvy subpixelu starnou stejne rychle..... takze problem neni v postupnem zkrasleni barev obrazu, jako to ma treba Samsung.

A starnuti znamena, ze klesa jas tech OLED pixelu .... coz by take nemusel byt problem, protoze bezne ma clovek u nove TV jas stazeny treba na 30-40% maxima, takze neni problem to kazdy rok trochu zvysit, jak bude kledat jas tech OLED.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U OLED LG starnou subpixely stejne rychle, ale rychleji nez u OLED Samsung, kde starnou modre subpixely vyrazne rychleji nez ostatni.

Mne se hlavne nelibi ten princip, ze tu CRT za stejnych podminek fungovalo 20 let, LCD 10 let, OLED 5 let, .... Co bude dal? Dockame se obnovy elektroniky jednou rocne? (Mobily uz k tomu maji silne nakroceno.)
Nebo treba procesory, cim uspornejsi technologie vyroby, tim nizsi zivotnost. Pentium MMX na nejakych 300nm mi funguje skoro 20 let, bude mi jeste za 5 let fungovat Skylake na 14nm?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U CRT ty pixely (luminofor) taky starnul .... si vzpominam, jak po X letech uz musela mit TV jas na max ..... a po dalsim case uz za slunneho dne ani max jas nestacil.... Pak jeste dokazal opravar prestelovanim buzeni uvnitr ten jas jeste zvysit.

Ale obecne, elektronika dneska neodchazi kvuli kremiku, ale prakticky pouze kvuli suntovnim kondenzatoum, co vydrzi tak max 2 roky provozu. Pricemz kondenzator o 50% drazssi vydrzi 3x dele.

Ono i ty TV dnes odejdou spis moralne - za 5 let je tu DVB-T2, h265, 4k atd. Za dalsich 10 let to bude 8k a h266 atd.
Stav, kdy 20 let stara CRT TV porad jeste fungovala se uz nezopakuje - norma vysilani obrazu uz nikdy nezustane tak dlouho beze zmeny jako byl SECAM/PAL.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak v Japonsku budou najizdet 8k s HEVC za par let a btw cim mene nm tim vetsi bude pravdepodobnost ze elektronika bude odchazet prave kvuli "kremiku" a to uz nepujde vymenit jako treba kondenzator nebo opravit studeny spoj :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Dockame se obnovy elektroniky jednou rocne? (Mobily uz k tomu maji silne nakroceno.)"

V Amerike je to už bežná prax. A to je jeden s dôvodov prečo je každý rok nový model iPhone.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Mne se hlavne nelibi ten princip, ze tu CRT za stejnych podminek fungovalo 20 let, LCD 10 let, OLED 5 let, .... Co bude dal?“

Tohle je z velké části mýtus.

Jednak cena televizí dramaticky klesla. Resp. posledních 30+ let „taková normální“ nová televize stojí řekněme mezi 10-20 tisíci, akorát před těmi 30 lety to odpovídalo asi 5 průměrným mzdám, zatímco dneska není problém za měsíční průměrnou mzdu koupit dvě televize.
Čili logicky i kvalita jde dolů.
Kdybyste dneska byl ochotný za televizi běžných parametrů zaplatit 130 tisíc, taky by ji někdo vyrobil tak, aby vydržela 20 let.

A navíc ty staré CRT televize nefungovaly 20 let, přesnější je, že je šlo tak dlouho držet při životě.

Ty CRT televize se po čase taky začaly sypat, jediný rozdíl je v tom, že právě vzhledem k cenám nových televizí se ty staré opravovaly, dokud to šlo.

Dneska se většina lidí na nějaké opravy vykašle a koupí novou televizi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je hlavně v tom, že CRT měly nízkou míru integrace, takže na nich šlo opravit prakticky vše. Na dnešní LCD díly běžně neseženete ani na to není běžné mít vybavení. Naštěstí je spousta závad způsobena elyty, ty jdou ještě měnit klasicky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja treba pred temer presne 15ti lety kupoval v TSku 19" ADI E66 za nejakych 15 litru. Na dnesni prachy je to tak minimalne 20 ... a to byl samozrejme jeden z tech levnejsich, rekneme dnesni kategorie kolem 3tisic.
Takze si nic nebudem nalhavat, dnes i kdyz to LCDcko za 5 let chcipne, tak co uz .... za ty prachy? To same televizi, ja kupoval spickovou pasivni 42" LG za 13k pred dvuma rokama. Pred 15ti lety by normalniho cloveka nenapadlo vystriknout 10 litru za zcela tuctovy telefon ...... dnes? Lidi jsou schopni 2x rocne vyvalit tri petky za obycejny telefon a prijde jim to zcela normalni.
Mam pet let stary dell u2311h za 7k. Verim, ze kvalitativni nahradu bych dnes koupil za 2-3 tisice? A i tak by byl jiste daleko lepsi a uspornejsi. Kdyby shorel, tak me to samozrejme nasere, ale zas na druhou stranu dneska je to spotrebak a spotrebak z toho jeste stale normalniho spektra .... kdyby cloveka dnes neco melo fakt rozplakat, tak jsou to stupidni telefony s uzavrenym deravym systemem, bez moznosti upgradu, ktere uz z tovarny lezou jako elektronicky odpad a stoji klidne vic jak dve petky .... clovek muze potukat na celo u lidi, co to kupujou, ale co morsky zivot, kde na dne tyhle krapy konci? Nedavno se psalo, jak je ocean plny ruskeho vyhoreleho radioaktivniho paliva a dnes jsou to zarizeni s androidem a iphone nabijecky:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, je to smesne, cloveku je lito dat litr do SSD, aby nebyla oprava nebo instalace cehokoliv utrpenim, ale pak takovy clovek jde a vyhodi 2x rocne dve petky za nejaky shit s androidem od firmy jyungxi ..... to je tezke. Ja treba mel i7 kolik? 6? 7 let? A stale jede a hodlam ji prodat. Hadam, ze 14nm skylake taky pojede. Ja si snad ani nepamatuju nikdy nikoho, ze by mu odesel procesor. Jako desky, o tom zadna, ty byly vzdycky shity a jak se to zacalo zlepsovat, tak zavedli novou pajku, ktera to ma zase dorovnat:) Pamatuju treba DDR, DDR2, to byl kazdy druhy kus vadny. Ale uz od DD3 to taky nebude problem, vetsina vyrobcu dava dozivotni zaruku. Hadam, ze skylake bude mit taky prakticky neomezenou zivotnost. Pokud to teda nejaky onan nepojede nonstop pretaktovane o 50% a proste se to fyzicky po letech nekde neroztopi. A nebo se mylim, treba se vyrobci PC inspirovali u applu a vyrobcu mobilu a budou se snazit snizit zivotnost umele, kdyz jim microsoft furt hazi klacky pod nohy a i nejnovejsi W10 jdou rozjet i na pentiich ze zacatku tisicileti ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě se dnes 10 let nedá očekávat.

Moje poslední CRT televize přežila asi 5 let, pak přestala fungovat.
Následovala LCD, ta fungovala asi 3 roky, pak oprava za 2500 po které fungovala asi 3 měsíce a problém se opakoval, takže putovala do sběrného dvora.

I podle dalších zkušeností z okolí bych to na o moc víc než těch 5 let neviděl.
Možná u těch drahých modelů televizí to bude problém, ale až OLED pronikne i do modelů pro masy, tam asi nebude mít ten panel problém přežít zbytek televize.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máte dost smůlu. CRT už drží asi 30 let se dvěma opravami typu zapájet studeňák. LCD zatím 8 a 7 let bez oprav.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, otec mi uz nevim ke kterym narozeninam koupil televizi (Orava CRT), kdyz jsem se po letech odstehoval z domova, tak jsem mu ji tam nechal, jeste pomerne nedavno se na ni dival, kdyz se s mamkou neshodli na sledovani poradu, pak se zacala po zahrati sama vypinat, tak to byla konecne dobra zaminka ji vyhodit.
LCD televize Samsung (jeste HD Ready - 1366x768) se mu odporoucela po necelych 3 letech. Fakt je, ze opravar vymenil zdroj a beha to snad dalsich 8 let, coz je temer neuveritelne. Otec samozrejme odmita vymenu za fullHD, dokud ta stara funguje.
Co znam dalsi lidi co kupovali pred par lety, tak vetsinou 5-6 let a uz jdou pro novou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kamo, jestli cumi na ceskou digitalni televizi, ktera vysila maximalne v SD PALu nebo treba na interpolovany radoby HD skylink, tak je HD ready jeste zbytecny luxus a plne mu rozumim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že některé subpixely OLEDu mají nízkou životnost, už nebude tak úplně pravda: http://diit.cz/clanek/dle-lg-dosahuje-zivotnost-novych-oled-displeju-100...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LCD-LED (kde to je bez diskusí) či plasmám (kde by to trochu skřípalo) .... tak OLED ma snad 100% cernou ne???!!!

Jinak ta posledni veta a zminka o androidu me vyslovene od koupe odradila, uz jsem si to malem bezel koupit:o)
Osobne to moc ale nechapu, to fakt jako jeste nekdo kouka na TV? V TV davaji uplne hovno a jedine na co lidi koukaji jsou nase mpeg2 DVB-T a tam jiste ani trenovane oko okofila nepozna rozdil mezi tesco value televizi za 3k a nejakou hyper super OLED televizi. Kotoucky jsou jen pro onanisty a nejaky kvalitni obsah se stejne nikde sehnat neda, tak proc? Dovedu si takovou TV predstavit jako monitor, to by samozrejme bylo super, ale samozrejme ne v 55" uhlopricce. Fakt by me zajimalo komu je to urceno .... kdyz clovek na neco kouka je to vetsinou stejne neco z netu. A do obyvaku? Tak leda projektor, tam bude kvalitativni hodnota samozrejme uplne nekde jinde a stale plati to same jako u aut a renaultu, ze i ten nejhorsi projektor je lepsi nez sebelepsi televize.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

OLED má 100% černou pouze večer! Nicméně ve dne je to stále odporně lesklé sklo a tím se trochu stává přední sklo jako světlovodič mírně mléčným a tedy nečerným na 100% ale dejme tomu že na 90% to černá je za předpokladu že neguji co nejvíce odlesky... Viz nař.: http://1gr.cz/fotky/idnes/12/053/org/NYV4360e5_LG_OLED_odlesky.jpg ...

A bílá je na OLED mnohem vágnější, nejasná oproti moderním LCD a tedy ve dne vede kupodivu moderní LCD! s matným povrchhem, natož AQUOS IGZ panel zn. SHARP, který je na 99% černý i večer natož vedne :-) (má jeden 60" a mohu jen potvrdit) Ale i SHARP od matných povrchů upustil :-(... Viz: http://odsakeda.sweb.cz/OdleskyLCDTV.JPG ...

Ani plazmovky neumí tak bílou jak lepší dobré LCD: http://autoford.sweb.cz/PlazmaPanasonicLGsnih.jpg I když LG si vel vždy bravurněji než opěvoaný Panasonic - kdysi moje srdeční značka u CRT TV qa zesilovače pod zn Technics :-)

Nesmíš koukat pouze na marketingovou propagantu..., ale na vlastní oči! a porovnávat např. v superhypermarketu ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale srovnaval plazmu a OLED z hlediska cerne ne? U OLED je proste 100% cerna, u plazmy nevim, tam bude mozna nejaka zbytkova plazma:o) Co ja vim:o) Ale povrch je samozrejme neco uplne jineho. Dedkovi, duchodcovi, vnutili jeste jakousi starou posledni plazmu v obchode kokoti ..... a jako je to proste osklivost, barvy jsou vyblite (jako snad na vsech plazmach), jestli je cerna fakt cerna, to je pak vcelku irelevantni .... ale co je na prvni pohled znat, ze je to proste leskle jak psi kule, takze proste i plazma muze byt leskla. Ale tak bavime se o technologii, ne o uprave povrchu, ktera dostala za sve v dobe, kdy tusim acer zacal vyrabet ty lacine picoviny bez antireflexu .... kde za to paradoxne chteli vic penez a jednu dobu se nedaly ani monitory, natoz notebooky sehnat s antireflexem .... pochopitelne, ten neco stoji, tak proc by ho pitomcum davali, kdyz jeho odstranenim mohli zarizeni jeste zdrazit:o) A pak pekelne zdrazit zarizeni, kde to zas zacali davat:o) Paradni marketing v praxi:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak plasma ma samozrejmne cernou fakt cernou, to ze delali i lesklou jsem nevedel, ale v zasade je to u plazmy chyba. Co se tyce barevneho podani, nevim od koho je to model, pripadne jaka rada, ale plazma vyblite barvy nema, ma barvy v podstate prirozene, svet nejsou barevne omalovanky jako na LCD :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:D tak to jsem se pobavil, plazma má černou "fakt černou", bože můj člověče někdy se na plazmové tv podívej na obrazovku - to fakt není černá ale tmavě šedivá! My co jsme zažili CRT monitory si pamatujeme i tuto opěvovanou technologii a ani tam nikdy nebyla černá černou. Mám plazmovou fullHD TV cca 8let, na obraz jsem si zvykl, je prostě jiný než LCD, ale neříkám lepší nebo horší. Dnešní LCD mají možná černou i černější. Plazma zase trošku "zrní", na statickém obrazu je to markantní rozdíl. Kontrastní hrany v pohybu trpí na něco jako aberaci. Spotřeba plazmy je cca 2x tolik co LCD. Přes to všechno si myslím, že nějaký pátek ještě měnit nebudu, OLED technologii fandím od začátku, snad ty mouchy brzo vychytají, zatím co jsem viděl OLED panel tak obraz byl fakt nádherný, s plazmou ani lcd se to nedá srovnávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak! To jemné zrnění měla již CRT TV... Viz moje foto - vlevo CRT Panasonic Quintrix vs vpravo IPS LG: http://hdv1.sweb.cz/pletova_CRTvsLCDTV.JPG přitom tato LCD obraz nevyhlazovala jak camcungy...
A ještě ona starší LCD vs astarší Plazma: http://hdv1.sweb.cz/LCDvsPlazma2.JPG

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Projektor do obýváku je kravina, projektor je dobrý tak na firemní brífingy. Za 1 dělá hrozný kravál, za 2 lampa moc dlouho nevydrží, za 3 umístění tak aby ti nehučel těsně u hlavy ani nezavazel ve výhledu je docela umění, za 4 když si jdeš přes obraz třeba odskočit a podíváš se do lampy tak máš z dalších x minut filmu h..no a když k tomu přidám potřebu úplného zatemění pokoje tak je to věc krajně nepraktická.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I při zatemnění, jeli část obrazu jasná a část tmavá, ta tmavá je pak mléčná neb "černá" "barva" je jen neosvětlená bílá! - plátno, a tyto světelné přesclechy (ovlivnění sousedních bodů nepřímým světlem i v chloupcích plátna, struktury bílé zdi) jsou i mezi sousedními body, např při zobrazení jemnějšího rastru :-( Podobně jak prosvícovaly kolem jasného bodu i sousední luminofory u CRT TV ... :-(
Viz: http://hdv1.sweb.cz/4CRT_SAMSUNG_logoNova.JPG

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.