Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Panasonic stahuje baterie, mohou se přehřívat až vzplanout

Panasonic Toughbook
Po kabelech od Lenova tu máme další podobný problém, který se týká baterií od Panasonicu. Majitelé fotoaparátů a kamer tentokrát mohou zůstat v klidu, jde o záležitost mobilních počítačů…

Hned v úvodu mi dovolte uvést jednu záležitost na pravou míru. Nejeden zahraniční web o situaci kolem baterií od Panasonicu informoval, téměř všechny ale hovoří o tom, že se situace týká pouze Spojených států. Není mi známo, kde se tato informace vzala, ale oficiální zpráva výrobce výslovně uvádí Spojené státy, Evropu, Kanadu a Austrálii. Vadné baterie tedy byly distribuované i v Evropě a můžete je najít jak v zařízeních zakoupených od června 2011, tak i v samostatně prodávaných bateriích, které mohou být na pultech některých obchodů doposud.

Panasonic už v průběhu letošního roku několik vln stažení vadných sérií inicioval; nyní však znovu na riziko upozornil a přestože dosud k žádnému vážnému incidentu nedošlo, vyzývá uživatele k výměně baterií.

Panasonic Toughbook Cf H 2

Jde o baterie do robustních Toughbooků řady CF-H2, konkrétně tyto varianty:

  • CF-VZSU53AW
  • CF-VZSU53AR
  • CF-VZSU53AQ

Panasonic Battery Recall Toughbook

Zda máte kus z vadné série, poznáte podle označení přímo na baterii. Pokud výrobní číslo začíná některou z kombinací: B, C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C93, C94, C96, C9C, C9J nebo C9K, pak můžete Panasonic požádat o výměnu.


Na situaci je zajímavá jedna věc. Nejen Panasonic se v poslední době potýká s problematickými bateriemi. Většina „nových“ kauz přitom přišla poté, co z důvodu bezpečnosti vstoupily v platnost nové předpisy (především japonské, ale i EU), které stanovily limity mj. pro kapacitu na objem plus přinesly nějaké požadavky ohledně konstrukce. Cílem mělo být právě snížení rizika explozí, zahoření a přehřívání. Některých typů baterií se direktiva nedotkla, ale pro mnohé znamenala snížení kapacity, což bylo ze strany výrobců poměrně problematické (stížnosti zákazníků na nižší kapacitu než je uvedené v parametrech, recenzích ap. se skutečně řešily). Mnozí výrobci proto s dodavateli baterií situaci řešili a výsledkem byla obvykle změna konstrukce ve snaze upravit vybíjecí křivku tak, aby reálná výdrž na jedno nabití byla pokud možno minimálně stejná jako s původními modely. Otázkou je, zda tyto změny v konstrukci „na poslední chvíli“ nemohly mít za následek vznik nedotažených produktů, které naopak více problémů přinesly než vyřešily.

Diskuse ke článku Panasonic stahuje baterie, mohou se přehřívat až vzplanout

Žádné komentáře.