Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Paul Thurrott plácá nesmysly, Windows 8 jsou jen upgrade, a to nepovedený

Firefox ikona v prostředí Metro ve Windows 8 (montáž)
Před dvěma týdny jsme vám přinesli komentované vyjádření známého komentátora Microsoftích počinů, Paula Thurrotta, na adresu Windows 8. Od té doby mi jeho slova leží v žaludku a ne a ne je strávit…

Dovolím si tedy převzít citaci z WIFTova článku, ať je jasno, o čem se bavíme:

Windows Weekly 269 - Paul Thurrott

Windows 8 nejsou Windows 7 plus další věci k tomu. Windows 8 je zcela nový mobilní operační systém zaměřený specificky na vysoce přenosná mobilní zařízení, do kterých ,přidali Windows‘. Windows 8 je v podstatě něco hodně podobného Windows Phone či Windows RT, které běží na Intel procesoru a které v sobě také mají desktop pro provoz všech vašich starých aplikací. Tak to prostě je, není to obráceně. Ve skutečnosti to je mobilní operační systém. A všechny ty aplikace, které v něm jsou, jsou buďto založené na aplikacích z Windows Phone, nebo jde o nové aplikace, které fungují stejným způsobem. Takže jsou všechny propojené s online službami. Aplikace pro hudbu a video jsou ve skutečnosti Xbox Music a Xbox Video, jsou napojené na Xbox služby. Mail aplikace je napojená na EAS účet, RTM verze bude napojená přes IMAP, ale nebude napojená na POP účty, nebude napojená na úložiště pro Outlook či cokoli máte na svém počítači. Takhle to fungovat nemá, je to zamýšleno tak, aby to bylo napojené na cloud.

Na Paulově slovech je jasně vidět, že již - minimálně částečně - zabředl v té takzvané „post-PC éře“. Systém Windows 8 evidentně chápe spíše jako Windows RT (alias „Win8 ARM“) s „Win32/DirectX“ nástavbou, což je samozřejmě špatně. Chápe jej jako systém, který je malý, lehký, podporuje multi-touch s Metro prostředím, je napojený na všemožné i nemožné internetové a cloudové služby, umí synchronizovat spoustu věcí a na většinu z nich stačí „ťapkat packou“. Jo a nakonec … je tu tedy jako ta možnost přepnout se do „klasických“ Windows.

Takový pohled nikdy neuslyšíme od člověka, který stále přežívá v „PC éře“ s desktopovým OS, kde často přesně ví, kde má na discích data, hudbu neposlouchá odněkud z nějaké internetové služby, na filmy nekouká online a i řada her u něj existuje na fyzických DVD. Takový člověk vnímá Windows 8 jinak.

Z mého pohledu si Microsoft zaslouží pochvalu. Vyladil Windows 7 natolik, že sám systém o sobě je lehoučký (nikoli ve smyslu mála zabraného místa, ale ve smyslu tom, že pracuje s lehkostí anorektické modelky sestavující státní rozpočet ČR). Pak k němu přihodil onu lehkou GUI nástavbu běžící na specifickém kódu vycházejícím z webového prohlížeče a podporujícím psaní aplikací v HTML5/AJAXu (ano, to mám na mysli Metro). K tomu přihodil nějaké ty DirectX 11.1, nějaký ten nový WDDM a podobně a celé to nazval Windows 8. Ale to nic nemění na skutečnosti, že přechod z Metra do klasického Windows prostředí není přechodem ze zbrusu nového systému do separátně spouštěného starého prostředí. Oba prvky jsou pevně provázány, ostatně musejí být, jinak by to trpělo výkonnostními ztrátami.

Pro mě osobně nejsou Windows 8 ničím zajímavým. Windows 7 jsou dostatečně odladěný systém, který podporuje vše potřebné. Rozdíly mezi technologickým podhoubím sedmiček a osmiček jako DX11 vs DX11.1 či WDDM 1.0/1.1 vs WDDM 1.2 nejsou ničím, bez čeho by se nedalo nejméně pět let žít. Ostatně Release Preview Windows 8 si pro pohodlný běh vystačí s DirectX 9 grafikou s podporou WDDM 1.0, což jasně naznačuje, že případná „bezpodmínečná nutnost“ DX11.1/WDDM1.2 bude dána aplikacemi, které si toto vyžádají a tudíž pojedou pouze pod Windows 8 - ať již z marketingového důvodu, nebo ryze technologického (v tomto kontextu vzpomenu třeba Lightroom 4, který z ničeho nic odstavil podporu pro Windows XP a instaluje se pouze na Vistách a 7). Jenže u her díky konzolím můžeme i s Windows 7 (a stejně tak Vista) být ještě řadu let klidní a totožné platí i pro 99 % dalších činností.

Upatlaný iPad, zdroj: Brian S Hall
Upatlanost, společná vlastnost všech dotykových zařízení
(až se divíme, že si ji Apple nepatentoval :-).

Metro pro mě není příjemná nová věc. Nechci svůj desktopový počítač obsluhovat patláním kožní mastnoty na povrch monitoru, nechci mít ve svém desktopu nekonzistenci obsluhy ve dvou diametrálně odlišných GUI. Chci klasické desktopové prostředí typu Win32, KDE, GNOME Classic apod. Metro je pro mě nutné zlo, které zkrátka přichází s koupí Windows 8. Nic jiného.

Něco jiného je to na tabletech či ARM platformě - na tabletu naopak Metro může být skvělé, stejně jako iOS či Android. Jenže to je zařízení pro zcela odlišný účel a využití. Tak jako od stolního PC neočekávám možnost pohodlného čtení s přirozenou metodou práce („rukami“), tak od tabletu neočekávám možnost vyvolávat fotky v RawTherapee, programovat v C++ v Eclipse či třeba hrát System Shock 1 v DOSBOXu. Stejně tak od e-ink čtečky neočekávám možnost hrát Doom, nebo možnost ji používat jako grafickou/vědeckou kalkulačku.

Windows 8 pro x86 platformu jsou zvláštní hybrid, který je pouze zcela bezvýznamnou evolucí systému Windows 7, do kterého bylo navíc vpácháno odlehčené prostředí Metro (něco jako tabletová plasma v KDE, tedy nic nového). Windows 8 pro ARM, tedy Windows RT, mohou být sice fajn, ale to ukáže až čas. Systém pro ARM mě osobně nijak neohromuje, v linuxovém světě je to naprostá samozřejmost. Tak jako Apple dokázal bez problémů vyvíjet a uvést Mac OS X pro PowerPC i x86 platformu, tak nyní Microsoft svůj dosud x86 systém uvede i pro ARM. V roce 2012, kdy světu nadále větší silou vládnou ARMová zařízení, to ostatně ani jinak možné není. Ale tvářit se, že Windows 8 jsou něco revolučního, to je jednoduše přehnané až lživé tvrzení.

Ve skutečnosti to je mobilní operační systém.

Ještě tuto větu si dovolím na závěr explicitně vypíchnout, nádherně se na ní totiž ukazuje, jak nám svět od uvedení prvního iPhonu znetvořil sousloví „mobilní operační systém“. Byly doby, kdy byly telefony extrémně rychlé i na z dnešního pohledu směšně pomalém hardwaru, Vzpomenu například poměrně rozšířené telefony Ericsson R320s (kompilující v sobě řadu zajímavých vlastností) či Siemens SL-45 (první mobil s MP3 přehrávačem). To byly přístroje, na jejichž dílčí architekturu byly v podstatě upraveny konkrétní operační systémy. Naproti tomu dnešní Android či Windows RT jsou univerzální systémy, které sice velmi dobře využívají moderního hardwaru, ale ve své podstatě sebou vláčí obrovské množství funkcionality, kterou ne vždy uživatel využije. Lehkost systému a snadnost jeho obsluhy tak není taková, jaká by mohla být a je nutné se i v mobilních telefonech hnát za velkými akumulátory (díky bohu za pokrok v technologiích Li-Ion a Li-Pol), které to vše utáhnou. Faktem jistě je, že Windows 8 sebou nesou jisté prvky, které jakoby pocházely z mobilního světa, ale označit tento systém za „mobilní s možností nahodit klasická Windows“ je podle mě zcestné. Windows 8 jsou spíše jakýsi hybrid, slepenec dvou světů a je otázkou, kterou zodpoví až nacházející měsíce, jestli se Microsoftu podařilo vyvážit poměr ingrediencí vhodným způsobem.

Ale co hlava, to názor. Jaký je ten váš? Co říkáte vy na Windows 8 a budete na ně ze sedmiček za onu nízkou cenu (do tisícovky) upgradovat? A pokud ano, bude to kvůli Metru?

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Paul Thurrott plácá nesmysly, Windows 8 jsou jen upgrade, a to nepovedený

Sobota, 11 Srpen 2012 - 10:52 | Jiří | Jako linuxář to nerad říkám, ale myslím, že...
Pondělí, 6 Srpen 2012 - 08:13 | PavelD | Já to vidím tak, že si klidně Win8 nainstaluji a...
Čtvrtek, 2 Srpen 2012 - 15:01 | romco | Nuž evidentne si to v praxi neodskúšal dostatočne...
Čtvrtek, 2 Srpen 2012 - 14:56 | romco | Autorovi nedalo nereagovať na Paula, mne zase...
Čtvrtek, 2 Srpen 2012 - 00:18 | Er Nestor | Vas nazor a dobry nazor ... ! A ano, ta delka...
Středa, 1 Srpen 2012 - 16:31 | Er Nestor | Ze? Strasne usmevna vec ... byt programator a...
Středa, 1 Srpen 2012 - 14:04 | Sob | Spustim pocitac, v jednom zbytecnym mezikroku...
Středa, 1 Srpen 2012 - 12:00 | let adlo | Tablet je tablet, telefon je telefon, počítač je...
Středa, 1 Srpen 2012 - 11:51 | maruširi | U mě to probíhalo přesně naopak. Čím dýl jsem si...
Středa, 1 Srpen 2012 - 09:30 | Bespi | Proc je pro vas Win8 nevhodne, kdyz mate 2...

Zobrazit diskusi