Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k John Romero: PC vracejí úder konzolím

To co popisuje ako free-to-play nie je F2P, ale demo. Za ten cas co tu F2P model je, tak som este nenarazil na jedinu hru, ktora by vplyvom toho nebola v skutocnosti pay-to-win.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ted jsem dohral Angry birds epic celkem bez potizi bez jedine platby.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

tyhle pasti jsou připravené zejména na děti

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ne demo, ale shareware verze....... viz Wolf a Doom

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi nemas moc prehle... Dota, LoL ti nic nerika?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

TF2

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pc mozu vracat udery kolko chcu, 95% hier su konzolove kravoviny s posahanym interfacom a hratelnostou na urovni strelenej kobyly. Zachranuju to indie hry, AAA je uplne zavarene.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

za tohle může velká míra pirátů.
Kdyby PC hráči méně pirátili, tak by se studiím více vyplatilo investovat do PC her. Ale takhle studiím jde většina peněz právě z konzolí, a proto dělají jen takové ledabilé konverze na PC.

chápu, že ne každý má prachy na vyhození, já taky ne. Ale aspoň se snažím koupit ty dobré hry, jakmile se dostanou do různých akcí, nebo slevněných edicí...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu veris na pohadku o zlych piratech? Ano, piratstvi existuje... ale rozhodne nemuze za odliv vyvojaru. Usly zisk z piratstvi je vzdy jen vycucane cislo. Duvod, proc se nektere korporace snazi presunout herni trh na konzole je ten, ze je pod mnohem vetsi kontrolou. Microsoft nema ze Steamu prakticky ani dolar, Sony tez ne. PC je v tomto ohledu moc svobodne, kazdy si muze koupit periferie od kohokoliv, samotny hardware tez, dnes uz ani ten operacni system skoro nehraje roli.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ale pocet prodanych kopii se vycucat neda.

Kdyz se proda desetina kopii na PC pricemz naklady na vyvoj PC verze jsou vic jak dvojnasobne tak to nuti k zamysleni zda to ma cenu.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Globální statistiky neexistují, kde jste vzal 1/10 ? Ani Steam žádná čísla nezveřejňuje.

Vývoj na PC stojí stejně, resp. na PC se to vyvíjí a dnešní konzole mají identický HW. Možná to je horší odladit, ale nijak hrozné to nebude.

Konzolový trh je silně regulovaný a ty jejich exkluzivity (např. GTA) pokud by vyšli ve stejnou dobu na PC tak by to na konzolích žádná sláva nebyla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ano globální statistiky neexistují. Ale jsou tady statistiky jednotlivých herních studií a potom statistiky prodejců her.
Všechny ty řeči o ušlém zisku jsou opravdu výmysly, to nepopírám... ale to, že prodeje PC her jsou jednoznačně menší než her na konzole, je nepopíratelný fakt!!!

třeba takové NHL od EA:
Proč si myslíte, že se přestalo prodávat na PC? Na PC je stejný počet hokejových fanoušků jako na konzolích, tím to nebude. Přestalo se to dělat, protože se EA ta konverze nevyplatila (hráči na PC to nekupovali)

nebo takový Dragon Age:
Dragon Age: Origins byla skvělá hra pro PC a všude se hráči a recenzenti rozplývali blahem. Potom přišlo Dragon Age 2 ,které bylo zjednodušené kvůli konzolím. PC hráči vyjádřili svou nespokojenost, ale hádejte co na to Bioware? Ta si pochvaluje dvojku, protože se prodalo několikrát více kopií (to,že většina jich byla na konzole, asi nemá smysl zmiňovat)

a k prodejnosti her celkově:
U našeho největšího prodejce v ČR, JRC, je prodejnost PC her jenom zlomkem prodejností konzolových her. To by už mělo stačit na to,aby si člověk představil ty čísla.

A jistě se tady objeví názory, že teď frčí Steam:
ale ty prodeje PC her byly u JRC stejně menší před tím než se tak rozmohl Steam. A nezapomeňte, že ne každé studio se rozhodlo pro distribuci jejich her přes Steam (pro některé hry pořád musíte do kameného obchodu).
Navíc kouzlo Steamu je právě v těch akcích a slevách. Většina uživatelů nakupuje hry, když jsou v akci nebo po slevnění. Tenhle systém je možná úžasný na číselnou prodejnost her, ale zamyslete se nad tím: čím menší cena = tím menší zisk pro vývojáře!!!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
závěry si vyvoďte jaké chcete, ale pravda je v číslech. Prodejnost PC her je menší než prodejnost konzolových her.

A klidňe mi dejte desítky "mínusů" za to, že jsem si opovážil říct, že velká míra pirátství na PC napomáha menší prodejnosti ;-)
Ono to taky není jenom vina pirátů, ale je to prostě dáno faktem, že ne všichni mají počítač pro hraní her.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze sis vyberem prikladu sam odpovedel proc jsou prodeje na PC casto mensi... na PC se jim spousta lidi vyflakne na to kupovat kazdy rok predrazeny NHL, ktere se od posledni verze nezmenilo jinak nez tim, ze se aktualizovaly tymy, zmenilo se menu a nalicencovala se nova shit-music do menu. Co se tyce Dragon Age, tak si vymyslis... Bioware si stezi bude pochvalovat dvojku (a kdyby, tak je to jen zasterka), kdyz mela polovicni prodeje oproti prvnimu dilu (3.2M vs 1.5M) a svete div se, nejvic ztratila na konzolovych uzivatelych. Za rozhodnutim Bioware zkurvit Dragon Age 2 nestalo nic jineho nez ho vice priblizit konzolovym uzivatelum v domeni, ze budou kupovat jeste vic... jenze ta hra proste stoji za vyliz prdel. Prodavala se hodne kvuli dobremu jmenu.

Jake hry se prodavaji vyhradne skrz kameny obchod (PC)? Co se tyce akci na Steamu... "mensi cena = zisk pro vyvojare". Neco jako "mensi zisk" je opet spekulace, ze by se stejny pocet kopii prodal za puvodni cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

s tím Dragon Age 2 jsem se seknul, máte pravdu. Špatný příklad.
Četl jsem rozhovor s vývojáři, kde tvrdili, že ty změny byly kvůli konzolím a prý první prodejní týden měli 2x vyšší prodejnost než DA:O ... dál jsem to už pak nesledoval, a tak jsem nezjistil, že se toho nakonec prodalo méně :D

ale ať je to, jak je to... faktem zůstává, že se her na PC celkově prodá méně než na jednotlivé konzole. Proto taky moc často nevidíme kvalitní PC hry, a většina her je jenom tupou konverzí konzolovek :-/

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To že je vývoj her na PC o tolik složitější je jenom blábol, který si vymysleli aby měli důvod říkat, proč to na PC "neportujou" z důvodu ceny. Na čem myslíš že se ty hry vyrábějí? PROBER SE! V zásadě na PC a MACu. A dělat si iluze o tom, že se porty nějak "optimalizují" vážě nemám. Vrcholem optimalizace při portu je, že tam ty dementi nenechají v textech odkazy na páčky či nápisy "Pro pokračování stiskni X (v kroužku)". Dovolit na portech přebindování kláves je asi nejvyšší možná varianta "optimalizování" pro PC, kterou poslední dobou vidím.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

vycucane z prstu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Psycho,kdybych totiž koupil každou nahypovan <-> která mě přestane bavit po dvou hodinách, na jakýkoliv hraní bych se dávno vykašlal, nebo hrál jenom indie či léty ověřené gamesy na kterých jsem vyrůstal a doteď je s klidem hraju (OpenTTD, OpenXcom, SPAZ...). Proč myslíš že vydavatelé raději ani nedělají dema a sypou velký love do marketingu a úplatků recenzentů? Protože vědí, že to co dělaj je většinou brak bez kreativity a invence a jedná se v podstatě o přeskinovanou kombinaci jiných jejich her. Příběh se z her už téměř vytratil. V zájmu casual hráčů vydavatelé běžně zabijí staré dobré značky při čemž se ani nezačervenají a nové nevydávají, protože je to finanční risk a kravaty jin na to peníze nepřiklepnou.
Ano kradu, ale když si u mě hra vypěstuje nějaký vztah (což býval účel dema či shareware), koupím jí. Dohromady mám doma asi 15 krabic a na steamu něco přes 120 kousků. Nebo jsi taky takový ten typ, co vidí něco v reklamě a bez toho aby sis o tom něco zjistil si to objednáš? Příjde mi to jako kupovat od televize auto, jen na základě reklamy kterou jsi právě viděl.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

po prvej vete som prestal citat

tahaj s takymi bludami niekam

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je naprostý nesmysl. Ono se snad v dobách Doomu, TTD, Civilizace nepirátilo? Samozřejmě ano a možná i víc. PC trh byl přitom proti dnešnímu možná desetinový. Přesto se tehdy vývoj her vyplatil a dnes ne - nejspíš proto, že firmy narostly do mamutích rozměrů, zatímco jejich produkty šly s kvalitou rapidně dolu.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

PC hry jsou mrtvá záležitost už hodně let. Začalo to s příchodem Playstation v 90. letech. Proč Microsoft asi spustil Xbox... Navíc náklady na hry stoupají a tím pádem i rizikovost... To se týká i konzolových her.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Playstation byla jen další z řady herních konzolí, které tu byly paralelně s počítači už od 70. let.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak vrací úder? Pc bylo vždy lepší.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Shareware verze nebo alespoň demo by mělo být povinné k zveřejnění. To jak jsem naletěl s nákupem Witchera 2 pro Linux mi nedá ještě dlouho spát. Ne že by mě štvaly vyhozené peníze, ne tedy na prvním místě, ale hlavně mi jde o princip.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Demo by malo byt zakotvene v podmienkach steamu, alebo aspon priamo zo zakona. Chces predavat? Naval demo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna Witcher 2 byl vyborna hra. O neco jiny nez 1 ale taky dobry.
Nebo kritizujete linux verzi bo neco nebezi jak ma?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

řekl bych, že na jeho distru Linuxu Witcher 2 pravděpodobně nejel...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S distribucemi to nemá nic společného. Linuxová verze Witchera 2 je prasárna udělaná přes eON wrapper, která používá jedno jádro a má problém dosáhnout na high-end sestavách dvouciferného FPS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak už níže mattyy psal, jedná se mi o Linuxovou verzi, v komentáři jsem to i napsal. Používá eON wrapper a někomu hra jakžtakž jede, někomu jede na nejnižších detailech s 10FPS a mnoha lidem, jako třeba i bohužel mě, nejede vůbec. Dokonce je jedno, jakou distribuci člověk má, uživatelé stejné distribuce a velmi podobného HW mají opačné zkušenosti.

Těm co jede stejně neustále padá, v některých pasážích pořád dokola, takže třeba nejde ani dohrát apod... No prostě mám na Steamu pro Linux přes 40 her a tahle jediná je taková jaká je. Ale poučil jsem se, od teď napřed procházím fóra, až potom kupuji. Takové porty XCOMu nebo Civilizace jsou super. Fórum přesto není záruka úspěchu a byl bych raději za demo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ta zpetna kompatibilita u novyho Playstation 4 a Xbox One skutecne chybi, zakaznik utratil za hry tisice a kdyz mu odejde predgeneracni masina muze se jit otevrene past. A ze ty starsi hry sou neporovnatelne lepsi jak tyhle novogeneracni detsky sragory o tom neni pochyb! Neni proste duvod migrovat z pc na novy konzole, uzavreny system, hry drazsi v prumeru o 10-20€ jak PC verze a celkove jak PS4 tak Xbox One vypadaji jako tradicni kouskovany cinsky shit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.