Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k PCIe 4.0 zvýší limit spotřeby na 300-500 wattů

To zas budu mat vyrobci PSU radost :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A v 5.0 bude zahrnuto třífázové napájení, takže víte kam zapojit cirkulárku

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

kdyz si ji zapojis do sli tak uz muzes rezat docela vesele :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná bude v PC i konektor pro připojení elektrické slévárenské pece do 200 kg. Časem přibude i ikonka "Slévárenské pece" do Ovládacích panělů ve Windows.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

to je na prt varnou konev a mikrovlnku bude brat az PCIe 5.0 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A když jí přetaktuješ, budeš moci tavit i wolfram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V příští verzi bude nejen třífázové napájení, ale také nutnost mít hasicí přístroj vedle počítače spolu s kyblíkem písku pro hašení. Počítačové case se budou muset dělat z wolframové slitiny namísto hliníku, aby se neroztopili vlivem ztrátového tepla uvnitř počítače. Zároveň bude muset po koupi počítače povinně revizní technik zkontrolovat vedení a posílit je, jinak vyhoří. Zároveň přijdou nové molexy, stávající totiž nevydrží potřebný proud. Dále budou muset přímo na základní desce být zhášeče elektrických oblouků, které tam budou vznikat. Původní vypínač na počítačovém panelu bude nahrazen silným vačkovým spínačem. Vrtulky větráků bude potřeba vyrábět z teplotně odolnějšího materiálu. Zároveň se nedoporučuje stavět počítač blíže ke zdi či dřevu než 5 metrů, jinak budou ohořelé a je zde zvýšené riziko požáru.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kýbl s pískem byl zmiňován v ruském návodu k TV Rubín :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to sa eurokomisárom ľúbiť nebude.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zpravy k nicemu, to co me zajima, zda PCIe 4.0 bude kompatibilni jak karta tak slot zatim nikdo nepotvrdil. Protoze jedine co se reklo, ze PCIe 4.0 bude zpetne kompatibilni, coz ovsem znamena kompatibilni jen z jedne strany a z ktere receno nebylo.
Proste jestli mi nova grafika nepujde strcit do pocitace se Skylakem tak kupuju Xbox a s hrani na PC definitivne koncim!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Z bláta do louže. V konzoli si toho vyměníš ještě méně. Máš nějaký Skylake MB s předchozím PCIe, tak si kup tu nejvýkonnější kartu s tím kompatibilní a stejně to ten CPU bude brzdit. Žádný skylake nedokáže vždy nakrmit GTX 980 a to přijdou ještě výkonnější PCI-E 3.0 karty, Neměl sis kupovat skylake, když seš tak šetřivý a nejsi schopný si za rok koupit i nový CPU+MB k vysněné grafice za 20k :).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je samozrejme naprosty nesmysl, ale koukam, vzhledem k plusum, ze takovych co si nedokazi najit testy je vas tu vic. Skylake dokaze nakrmit vsechny dnesni herni karty, limit se pohybuje na urovni GTX1080, kde v nekterych testech take nebyl problem a nekde uz bylo mirne zhorseni vlive procesoru.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim dovod, kdeje problem. Napajanie zo slotu sa podla mna nezmeni, zvysi sa sa mnozstvo kablov zo zdroja veducich do karty. A co sa tyka komunikacie, tak nevidim dovod, aby karty nevedeli switchnut na nizsiu verziu, obmedzili by tym trh ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

snad ano, kez by to byla pravda, obavam se toho a tak bych rad slysel jasne recno, ze to problem skutecne nebude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K cemu? Ani nechci videt chlazeni desek...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hodně lidí má potřebu psát úporně nudné příspěvky o svářečkách. třífázovém napájení a tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky si to myslím. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co s tym ma chladenie dosky? VRM zostane na gk, zakladna doska urobi len spojenie, alebo ty aj teraz bezne chladis kable od zdroja?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dle wiki PCIe dovoluje ze slotu tahat 75W. 6 pinový konektor dá 75W a 8 pinový konektor 150W, přičemž standard dovoluje 6+8 pin. Celkem 300W. Běžně se vyskytují karty s 8+8 pin, což je dohromady 375W. Takže asi žádné zázraky, možná bude jen standardizováno to 8+8, nebo i tlustší dráty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spíš půjde o 3x 8pin

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

třeba daj rovnou nějakej 20ti pin na grafiku a bude :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...a to se mě žena ptala, jestli pro obývák opravdu potřebujeme 20A jistič. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Není necelých 5 kW málo?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Osobně by mě celkem zajímalo jak to bude u karet co si sáhnou přes 375W s přídavným napájením. Jak budou vypadat konektory a počty kabelů. Jestli bude opravdu prostě jen 3x8 PIN?

Těžaři alternativních digitálních měn by mohli vyprávět o zahřívání kabelů a o tom co udělá i pitomá rozdvojka nebo převodka na napájení, když člověk nemá zdroj s dostatečným počtem konektorů...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, taky jsem svého času vysvětloval kolegům, že dávat pro single-socket motherboard na "P4 CPU power" redukci 4->8 pin je kravina, když 4pin kabel jde přímo píchnout do 8pin patice na boardu... že se tam jenom přidá do série přechoďák, a těm našim procesorům 4 piny stačí.

Moc nechápu, proč je ve specifikaci *sběrnice* limit na celkový odběr periferního zařízení, když napájení je zcela oddělený problém od komunikace, kterou ta specifikace řeší především, a je tu explicitní (mnohem nižší a rozumný) limit na odběr skrz slot.
Existují např. externí RAIDy, co se připojují přes PCI-e - externí RAIDová kastle může mít štítkový příkon klidně několik kW, nemluvě o tom, že za ni lze navěšet přes expandéry celý rack plný disků...
Fuj taky jsem se lekl, že bude mít v4.0 povinně slot schopný přenést desítky Ampérů :-) To by bylo zbytečných pinů a mědi na boardu...

Trochu zajímavým problémem může být, jak se zeměmi. Kancelářský počítač má uvnitř jedinou společnou zem - ochrannou / napájecí / signálovou. Jasně: přídavné napájení VGA karet a CPU má stejný počet žil pro +12 a pro zem, takže je na to nějak pamatováno, přesto by mě zajímalo, jak to cvičí se "spádem" mezi různými body zemí na motherboardu, když si karta cucne nějakých 20 A :-) PCI-e sběrnici to asi tolik trápit nemusí, ta jede po diferenciálních párech - ale když je tam kolem nějaká single-ended TTL logika... Jasně, jestli jsem zvědavej, můžu si to změřit :-)

Mimochodem pokud jde o to, jaký *konektor* použít pro přídavné 12V napájení grafických karet,
osobně bych doporučoval nějakou vkusnou šroubovací svorkovnici ;-) Nebo třeba 2 šrouby M6, každý s matkou a dvěma podložkami, povinně nerezové, volitelně zlacené. Mohla by se k tomu dodávat soupravička barevných kabelů s nakrimpovanými oky ze zaručeně bezkyslíkaté mědi. Zapomněl jsem na titanové vějířové podložky. Kdo by otočil polaritu, tomu by umřela karta, a na povinně osazeném indikačním prvku by prohořel nápis "tos posral".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sběrnice předepisují max. odběr z mnoha důvodů, a proto, že se jich to týká. Jestli máte pocit, že sběrnice řídí pouze datový přenos, tak to snad neplatilo ani pro první sběrnici ještě s elektronkami těsně po éře parního stroje (mírná nadsázka).

Sběrnice mimo jiné řídí konfiguraci jednotlivých zařízení a jejich stavy. Do těch stavů patří i řízení spotřeby jednotlivých zařízení. Ono není obvykle moc úsporné nechat jet všechna zařízení naplno v max. spotřebě, pokud se většinu času nepoužívají.

Kromě toho jsou standardizovány určité fyzické podoby slotů a požadavky na jednotlivé spoje - a ty jsou dimanzovány na určité zatížení. Už teď více, než polovina pinů na PCI-e konektoru je určena pro napájení, a pokud si nechcete hrát na obloukovou svařovačku, tak tím procpete jen omezený proud.

Předpokládám, že nová verze PCI-e přidá další piny pro napájení, případně udělá konektory mohutnější.

Co si cucne zařízení mimo sběrnici standard nezajímá. Pokud si od grafické karty uděláte extra pobočky na váš malý Temelín na zahradě, aby si vaše grafická karta s 4 MW spotřebou mohla cucat - je to jedno, protože to jde mimo PCI-e sběrnici, a tedy nepodléhá to standardu. Pouze je třeba dodržovat evropské standardy pro zacházení s radioaktivitou, evropská nařízení pro uran, a mít potřebné povolení pro vaší soukromou jadernou elektrárnu a nechat dělat pravidelně kontroly a revize vašich jaderných bloků a doplňovat moderátory do jaderného reaktoru - ale nic z toho se netýká PCI-e sběrnice.

Když si prohlédnete PCI konektor, tak zemí je tam mnoho na mnoha pinech. Tedy není pravda, že jsou v jednom bodě. Kromě toho tišťák základní desky nenavrhují až takoví idioti, aby všechny země byly spojené v jednom místě. Ten tišťák má mnoho vrstev, a je tam dost měďi na to udělat to správně.

Jak jistě víte, a jak jste také napsal - takže máte potřebné znalosti - tak už minimálně 30 let se v elektronice používají tzv. symetrické signály a přenos zkroucenou dvojlinkou, takže potenciály země na signály nemají vliv. Pro vaši informaci, symetrické signály používal už starý COM port, tzv. RS-232 pro myšku a LAP-LINK. Symetrické signály se zkoucenou dvojlinkou používá i Ethernet kabel, takže celý UTP či FTP kabel, kterým se táhne internet není nic jiného, že 4 páry zkroucených dvojlinek.

Takže podstatou fyzického přenosu signálů po PCI-e je přenos signály po až 32 linkách, což jsou páry kroucených dvojlinek. Tedy přesně, počet linek musí být mocnina dvou, tedy buď 1, 2, 4, ... až 32.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se, že spolu zcela souhlasíme v tom, že není potřeba omezovat spotřebu, pro kterou má zařízení svůj vlastní zdroj/přívod :-) Co proteče slotem, tam je normou daný limit samozřejmost, když je normou daný ten slot.

S těmi zeměmi... jistě, je to otázka dostatečného dimenzování. Já si jenom vždycky vzpomenu, co dokáže 250W AT zdroj, když ho šlusnete tenkým drátem. Zažil jsem to asi dvakrát: jednou jsem něco bastlil, podruhé se mi podařilo poposadit harddiskovou kšandu o pin (byl to trochu nestandardní hardware). Zdroj ani nemrknul a kouře bylo spousta. Na základě takových zkušeností mám nepříjemné mrazení, že pokud by zem byla stejně tlustá jako vedení napájecí větve, a celé by to dostalo pořádnej kouř, tak i ta zem se může pěkně prohnout směrem vzhůru.

Ohledně symetrických vedení: RS232 je single-ended (pravda bipolárně kolem země), ale její sestra RS422/485 je klasickým případem symetrického vedení. A přestože linkové přijímače mívají kupodivu větší pracovní rozsah vstupu, než je jejich napájení (obvykle vstup -3 až +7 V vs. napájení 0/+5V) tak i v tomto případě jsem zažil situace, kde přenos chyboval, protože transceivery neměly galvanickou izolaci a země dvou zařízení proti sobě plavaly natolik, že se linkové přijímače dostávaly mimo pracovní rozmezí a šly do limitace. PCI-e lanes jsou sice nominálně vázané proudově, ale napětí je samozřejmě jenom druhou stranou téže mince, a napěťově je signál na jednotlivých pinech unipolární obdélník na úrovni 0.7 V. To není moc :-)
http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/PCIE%20Express.pdf
Neštudoval jsem datasheety, jestli jsou přijímače PCI-e omezené napájecími větvemi (a v plusu konkrétně jakým napětím.)

A ještě k tomu "řízení napájení"... zatím pokud jsem si všiml, power management uvnitř PC obvykle znamená, že OS může říct periferii "teď funguj" vs. "teď spi". Na PCI-e jsem nepozoroval dohadování ohledně toho, kolik si smí periferie cucnout z napájecích větví. Toto se teoreticky vyskytuje na USB, a i tam převážná většina periferií na ten handshake reálně kašle a cucnou si kolik potřebujou, a motherboard většinou ani nemá řízenou nadproudovou ochranu, v lepším případě je tam pojistka společná pro všechny porty... takže si hostitel s periferií hezky popovídají USB protokolem ohledně napájení, ale vespod/doopravdy tečou proudy často úplně jiné :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nádhera! Konečně někdo, kdo tomu rozumí! Jaká čerstvá voda a osvěžení!

Pokud jsem ten dokument správně pochopil, tak zdroj je proudový a napěťové úrovně vznikají až na konci na nějakých rezistorech. A pokud jde o 50 ohmů, tak se jedná o docela tvrdé napětí. Už bych při takových rychlostech čekal vysokofrekvenční techniku a balancování vedení.

U toho řízení napájení je to spíše o tom, že ta možnost tam je. To platí o PCI i o USB. Některé USB řadiče omezují proudy pouze na to co se dohodlo, a to pak uživatel takového USB řadiče v noťasu či kompu řve a brečí, pritom jen řadič správně implementoval standard. Obchodník pak řekne: "Máme tu externí disk, ale s některými USB to nechodí". Přeloženo do přímé řeči: "Máme tu externí disk, který nedodržuje standardy USB, a proto nezaručujeme jeho funkci".

Zatímco USB se chová direktivně a násilně jako velký diktátor, kde jeden pán určuje co smí ostatní dělat. Tak PCI tak nějak předpokládá, že to bude na bázi dobrovolnosti, nehledě na to, že umí mnoho paralelních komunikací.

Ono když se půjde na jádro protokolů, tak všechno je bastl. USB je óbr-extra-bastl a PCI trochu menší. Prostě zisk a penízky těch co to vyvíjí i implementují jsou přednější než pořádně to dotáhnout.

Ohledně tech zemí, pokud se spojují jednotlivé části k zemi do jednoho bodu a tyto body zase do dalších - až na konci je jedna země výsledná, pak to vcelku funguje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pánové děkuji za diskuzi a výživný odkaz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pro prevenci nedorozumění ještě zdůrazňuji, že jde o limity pro celkovou spotřebu grafické karty, nikoli pro limity napájení ze slotu, jak mylně prezentovaly mnohé zdroje."

je to marny je to marny ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

http://fudzilla.com/news/motherboards/41454-pci-express-4-0-slot-won-t-d...

Still sticking to 75W

It appears that earlier information regarding PCI-Express 4.0 slot and its ability to deliver 300W via slot was somewhat wrong as PCI-SIG has clarified that 300W were only fo certification process but that the maximum power delivery would stick to 75W.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je asi pravda, protože na webu standardizátorů PCI express není o zvýšení příkonu na slot ani slovo. Neustále zdůrazňují, že jejich plánem je zdvojnásobit datovou propustnost oproti verzi 3 a lépe zoptimalizovat řízení spotřeby a zejména idle stavů tak, aby bylo dosaženo úspornější spotřeby zejména pro málo žeroucí přístroje - na které se ve verzi 4 chtějí zaměřit především.

Asi těžko si lze představit, po jakých lanech jako vodičích by musel proud na základních deskách PCI jít, kdyby každý slot mohl odebrat 300 W. A hlavně proč by se to mělo dělat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.