Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pentax použije posuv snímače na FullRGB po vzoru Hasselbladu

vypadá to zajímavě, jsem zvědav co to udělá v praxi :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"A upřímně, takový FullRGB RAW z 36Mpix full-framu je něco, co by mělo výrazně předčit nejen 15/20Mpix Foveony X3/Quattro, ale také 36Mpix Nikony, 50Mpix Canony a také 50Mpix středoformáty. Snad Pentax nezklame a konečně tento full-frame fotoaparát uvede."

Pouziti je silne omezeno faktem, ze ve fotografovane scene se nesmi nic pohnout nez probehnou vsechny expozice.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Mně to až tak omezující nepřijde. Použitelné to bude všude tam, kde se obvykle fotí ze stativu a objekt se příliš nehýbe. Typicky krajina, makro / detail, studio (produktová fotografie). To jsou zároveň dva obory ve fotografii, kde se platí za rozlišení. Kdo fotí sport, závody ap., zpravidla stejně v důsledku pohybu nedosahuje zcela dokonalé per-pixel ostrosti, takže rozlišení tolik neřeší. Myslím, že pro řadu profesionálů to může být velmi zajímavá alternativa.

Pokud to dotáhneme ad absurdum, tak čtyřnásobná expozice nejen zvýší barvené rozlišení, ale zároveň sníží šum (pokud bude software s daty ze snímače vhodně nakládat). To umožní použít vyšší ISO a výrazně tím zkrátit dobu expozice, takže doba, po kterou se scéna nesmí pohnout, půjde tímto způsobem výrazně zkrátit.

Osobně jsem byl zastáncem stabilizace v optice (Panasonic, Sigma), ale když vidím, co všechno už jiní výrobci zvládají pomocí stabilizátorů pod snímačem, říkám si, že je možná jen otázkou času, než na to přejdou i ostatní.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

IBIS neni tak ucinna jako OIS na vetsich ohniscich. Cim delsi focal lenght tim je IBIS mene ucinna, proste fyzikalni zakony.... Stabilizace chipu v tele je limitovana maximalni drahou posuvu do tech kterych stran, vetsinou v zavislosti na velikosti tela, housingu toho ktereho chipu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už se těším na ty kecy všeznalých CaNikonistů jak se s tím nedá fotit, že to má blbej dyzajn a vůbec žádné objektivy, protože každý CaNikonista jich má v brašně tak 50....XD

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Čistě pro upřesnění - Olympus OM-D E-M5 Mark II využívá funkci multishot jak pro zvětšení rozlišení na 40 MPix či v RAWu i 64 MPix, tak pro dodání kompletní barevné informace každému pixelu - viz např. http://www.dpreview.com/previews/olympus-om-d-e-m5-ii/4 .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.