Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pentax si patentoval „Ghostless“ snímač

Ghostbusters logo s „duchem“ ;-)
Pentax můžeme považovat za společnost, která měla největší podíl na vývoji a použití antireflexních vrstev ve fotografické optice. Ačkoli ji zpočátku předběhl Zeiss, který začal jednovrstvé antireflexní vrstvy používat už za druhé světové války (respektive právě válka byla příčinou tohoto kroku), netrvalo dlouho a Asahi Optical se rozjela takovým způsobem, že to byl právě Zeiss, kdo od Asahi (či Pentaxu, chcete-li) technologie kupoval. Tentokrát přišel Pentax s další novinkou, která se problém snaží řešit ze strany snímače, nikoli samotného objektivu. Vezměme to ale postupně…

V polovině 30. let 20. století vyvinul německý Zeiss antireflexní vrstvy, které byly zpočátku určené pouze pro armádní použití (především dalekohledy). Označovaly se písmenem T („Transparentz“) a přítomnost tohoto značení znamenala, že objektiv dokáže propustit minimálně 80% světla. Roku 1940 se tato úprava dostala i na běžně dostupnou fotooptiku a po válce už Zeiss vyráběl prakticky jen objektivy vybavené antireflexem - písmeno T značilo objektivy s lepšími antireflexními vrstvami (>80% světla), objektivy bez T měly vrstvy rovněž, ale jednodušší. Nakonec se antireflexní úpravy staly standardem a značení T vymizelo zcela.

Asahi Super Takumar 50 1.4
Super Takumary - předchůdci S-M-C Takumarů, na kterých již Pentax experimentoval s 2 až 4-vrstvými antireflexy

To už se začaly objevovat první zmínky o vícevrstvé úpravě - Multi Coating (MC), která by byla ještě účinnější v potlačení všech možných neduhů, které vznikají na povrchu jednotlivých čoček objektivů (odlesky, zrcadlení, redukce kontrastu). Většina výrobců měla s vývojem a nanášením vrstev značné problémy, obvykle proto pracovali jen se dvěma, Canon a Nikon experimentovali se 3-4 a když Pentax uvedl sedmivrstvou technologii S-M-C, prohlásil dokonce Nikon, že Pentax jen dělá ze zákazníků hlupáky, protože cokoli nad 5 vrstev je technologicky nemožné… Když to zkrátíme, řada S-M-C objektivů co do kvality MC vrstev předběhla konkurenci až o desítky let. Pentax souběžně připravil ještě devítivrstvou verzi, kterou ale směnil se západoněmeckým Zeissem za design jistého širokoúhlého objektivu. Na této technologii Zeiss postavil své T* - tedy třídu objektivů, u kterých je garantovaná >90% propustnost světla.

Dalším krokem Pentaxu byl tzv. ghostless coating, který byl vyvinut na přání policie - optika bezpečnostních kamer totiž měla ten problém, že při snímání světlých objektů (světla automobilů) ve tmě odrážela ona světla a přes tyto „duchy“ nebyly z fotografie patrné potřebné detaily. Ghostless coating se později dostal i do některých fotoobjektivů, ale z neupřesněných důvodů ho lze použít pouze na některé plochy, nikoli hromadně na všechny čočky (účinnost by se pravděpodobně vyrušila).

Pentax Ghostless patent - odlesky
odlesky mezi mikročočkami elektronického snímače (40) a zadní čočkou objektivu (32)

Problém jiného typu přinesla výměna kinofilmu za elektronické snímače. Jejich povrch je výrazně hladší, lesklejší a odráží vykreslený obraz zpět na zadní čočku objektivu. To se za éry kinofilmu nedělo, takže zadní čočka zpravidla nenesla ty nejlepší možné úpravy, což se po příchodu digitální fotografie ukázalo jako nedostačující.

Jednoduché antireflexy jsou zpravidla účinné pouze v určité části spektra a jinou část odrážejí. Proto bylo pro starou fotooptiku typické, že se její čočky leskly ve velmi výrazných barvách - sytě žlutě, sytě fialově, sytě zeleně a podobně. Pokud byl na snímač čipu použit antireflex, stejného nebo podobného typu a oba byly v určité části spektra stejně neúčinné, mohlo docházet ke vzniku celoplošných barevných odlesků, které rovněž dělaly velkou neplechu. Proto mnozí výrobci na objektivy značili, zda jsou vhodné pro použití na digitálních aparátech (je však třeba podotknout, že velké množství starých objektivů na digitálu funguje bez problému a popsané slabiny nejsou pravidlem, ale spíš občasným jevem).

Pentax Ghostless patent - řešení
nestejnoměrné mikročočky jako prevence vzniku „zrcadlového“ odlesku

Nyní si ovšem Pentax patentoval technologii, která výše popsané reflexe řeší na úrovni snímače. Nejde o nic jiného než o nestejnoměrnou výšku mikročoček (ty sbírají světelné paprsky do jednotlivých fotodiod snímače). Výsledný efekt můžeme přirovnat k hrbolatému sklu, které se používá do dveří či některých oken. Stejně jako hrbolaté sklo nepropustí původní obraz, tak nestejnoměrně vysoké mikročočky neodrazí obraz jako zrcadlo a nevznikne tak odlesk na zadní čočce objektivu a tím pádem ani problémy, které výrobci optiky řešili v době nástupu elektronických snímačů.

Zatím nemůžeme ani hádat, zda a kdy se tato technologie dostane do praxe, jsme si ale jistí, že pravověrní Pentaxisté, kteří mají doma ještě řadu starých a kvalitních objektivů Asahi pevných ohnisek, jistě toto vylepšení ocení :-)

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Pentax si patentoval „Ghostless“ snímač

Neděle, 13 Květen 2012 - 11:10 | no-X | Najde se pár lidí, kteří skupují staré německé...
Pondělí, 29 Srpen 2011 - 16:55 | Ariael | Ze by cinska kopie?:)
Středa, 17 Srpen 2011 - 11:21 | Master Blaster | Přesto jsou venku objektivy prokazatelně s...
Pondělí, 15 Srpen 2011 - 17:27 | no-X | Veškerá civilní fotooptika, kterou Zeiss vydal...
Pondělí, 15 Srpen 2011 - 15:37 | Master Blaster | Zeiss začal používat jednovrstvý antireflex už...
Sobota, 13 Srpen 2011 - 17:18 | cz3dtc | http://en.wikipedia.org/wiki/File:...
Sobota, 13 Srpen 2011 - 15:32 | Begy | to je z filmu ghostbusters
Sobota, 13 Srpen 2011 - 09:36 | danieel | Potrebujes na ni totiz 3D bryle :)
Pátek, 12 Srpen 2011 - 20:01 | Jack FX | Žeby další neplatný patent? Potlačení odlesků...
Pátek, 12 Srpen 2011 - 16:54 | borowitz | Nahodou pekna ikonka.

Zobrazit diskusi