Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pentax Q-S1 - přeznačování produktů dorazilo do foto světa

Tak malý čip v bezzrcadlovce je trochu fail, nemyslíte?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to neoznačil úplně za fail, je to spíš provozní vlastnost. Má to své nevýhody (prakticky totální absence výraznějšího bokehu / malé hloubky ostrosti), ale i výhody (právě v té větší hloubce ostrosti, což je lepší na obecné video). Je to zhruba podobný fail jako systém Nikon 1 (který má dnes 18M na 1" snímači) či Sony RX100/10 (20M na 1" snímači) - tohle je 12M na 1/1,7. Mě osobně se ten systém líbí, ale je NESKUTEČNĚ drahej.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pane Ježku, nevím jak vám, ale mě se zdá, že 12 MPix na 1/1.7" je větší pixelová hustota než 18 MPix na 1" senzoru.

Nikon 1 J4 - 155 kPix/mm^2
Pentax QS-1 - 277 kPix/mm^2

Pokud to vezmeme na jeden řádek, ta dostaneme 400 Px na mm^2 u Nikonu 1 J4 a 530 Px na mm^2 u Pentaxu QS-1.

Pokud tedy je 18 respektive 20 MPix na 1" senzoru fail, pak musí být 12 MPix na 1/1.7" megafail.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se na to budeme dívat takto exaktně, tak pokud se shodneme, že 18M u Nikonu na 1" je fail při 400px/mm^2, pak by Pentax musel mít 400 000 000px/mm^2, aby to byl megafail, tedy "10^6 fail". Pentax dosahuje 133% pixelové hustoty Nikonu, což je přibližně stejná kategorie. A to vůbec nemluvím o jemných nuancích toho, že ty snímače nemusí být technologicky totožné, generačně stejné či lézt z téže konkrétní továrny (ale to bych se už pouštěl do ryzích nepodložených spekulací).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, najednou spekulovat nechcete, ale před chvílí se vám zdál 18 MPix snímač Nikonu 1 jako fail.

Já vám povím, co je ještě fail - pro Pentax Q jsou dostupné pouze 2 zoom objektivy, s poměrně nepraktickým rozsahem a tři pevná skla, z nichž je jedno údajně "fisheye" (až se nikdo nezlobí, ale ekvivalentních 18 mm se jako fisheye nedá označit ani omylem) a u zbylých dvou si nedokážu představit, co by s nimi kdo fotil.

U Nikonu 1 je výběr objektivů také bída, ale ne taková. Nehledě na to, že pevná skla pro Nikon 1 nejsou taková tragedie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čemu jste nerozuměl na mé úvodní formulaci "Já bych to neoznačil úplně za fail, je to spíš provozní vlastnost." ? Myslím že jasně píši, že Nikon 1 není fail, pouze jej dále relativně přirovnávám ke Q, kde se již vašeho označení fail pochopitelně držím. Ani Nikon 1, ani Pentax Q podle mě není fail, jsou to oba systémy pro úzký okruh zákazníků se specifickými požadavky, které k nevýhodě obou systémů do značné míry umí uspokojit dnes již Panasonic GM1 + powerzoomový seťák.

a když už tedy odbočujeme: ano, máte pravdu, že výběr skel na Q je bída, ale ono ani nic lepšího není potřeba. Ale uvádíte nepravdivé informace. Pro Qjsou dostupné 3 zoomy: setové 5-15 + 15-45 a také wide Pentax 08. To bych spíš čekal výtku k tomu, jak po původním Q zařízl pentax nabídku kitu se světelným prime objektivem, případně bundle primu s kit zoomem.

Pevná skla pro Nikon 1 jsou na tom podstatně lépe, ač tedy benefit kupříkladu z 32mm f/1.2 je víéceméně jen z hlediska světelnosti, hloubkou ostrosti není pořádně srovnatelný ani s levnými kitovými skly pro APS-C, nebo dokonce f/3.5 kit skly pro fullframe. Ale opět jen komentuji to, že malý snímač je prostě dvojsečná zbraň.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mluvil jsem o dostupných objektivech, nevšiml jsem si, že by Pentax 08 prodával nějaký český obchod.

Z kategorie CSC je asi nejpoužitelnější NEX od Sony a současně je to také nejperspektivnější systém. Oly a Panasonic je přece jenom trochu jiná kategorie.
Vzhledem k tomu, že Sony upustila od DSLR, které prostě neuměla pořádně a od nesmyslu jménem SLT pomalu upouští, tak bude jejich hlavní bajonet E-mount. Takže fotograf bude mít svobodu přechodu mezi jejich velkými foťáky a NEXy.

NEX má velký APS-C snímač a je nabitý funkcemi. Nikon zabíjí svoji řadu 1 nekompatibilitou z F bajonetem a také tím, že zoomy mají naprosto tragickou světelnost.

Já bych klidně i o nějaké velké Sonce uvažoval, ale zatím mě odrazují dvě věci - výdrž na baterie (DSLR má minimálně 3x delší výdrž) a potom také hledáčky. Viděl jsem i ten nový OLED s 2,5 MPix a musím říct, že to prostě na optický hledáček pořád ještě nemá.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To, že má Pentax v Česku tragické zastoupení bych nepovažoval za dobrý argument v debatě o nabídce skel v daném systému (to se týká hlavně toho 08). Jinak tedy k Sony, zde souhlasím, Sony se dle mého konečně střízlivě rozhodla, že nedokáže s C-N soupeřit na poli D-SLR, nedokázala to pořádně nikdy ani s Pentaxem a osobně za jediné dva produkty, které bych označil za ve své době vynikající, mohu označit jen A700 a A900. Vše ostatní už bylo více či méně tristní (snad jsem na nic nezapomněl). NEX je dle mého dobrá cesta, ale to říkám zejm. jako fanoušek starých Rokkorů, které na NEX (resp. fullframové A7*) lze adaptovat bez potíží, což s A bajonetem prostě nešlo.

A optický hledáček je prostě optický hledáček, jakkoli se ty elektronické stále zlepšují.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Sony hlavne vcas rozpoznala, ze zrcadlovka je principialne mrtva zalezitost - a podle toho se zaridila. Canon s Nikonem berou bezzrcadlovky jen jako hracku (aspon ze EOS-M i pres umele omezeni od Canonu k necemu je), ostatni vyrobci je berou jako seriozni produkty kterym patri budoucnost. Canon ma jen EOS-M, Nikon nema nic, Sony a spol ma uz skoro 5 let naskok ve vyvoji.

Zrcadlovka vznikla jako nouzovka za situace, kdt skrz film nen videt - toto vyresil prave snimac, a pomale ostreni vyresily af body primo na snimaci. Nenapada me zadny duvod, ktery by v roce 2014 nutil nekoho pouzivat technicky zastaralou zrcadlovku, plnou mechanickych komponent.

Opticky hranol tvori ctvrtinu ceny fotaku, o to muze byt bezzrcadlovka levnejsi. Zrcadlovy opticky hledacek je spis sranda, jakykoliv dispplej v hledacku je aspon 4x vetsi. Kratsi vzdalenost snimac-bajonet umoznuje konstrukci opticky kvalitnejsich objektivu pod 50mm nez je to mozne u zrcadlovky. Za spatnych svetelnych podminek se obraz zesvetli, v optickem hledacku neni videt nic.

A co na to Pentax? Dve slepe ulicky - zcela nesmyslne Qcko a zrcadlovka bez zrcadla, ale bez vyhod bezzrcadlovky K01 s bajonetem zbytecne daleko od snimace. Qcko se aspon dobre prodava v Japonsku....

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

1) Žádná bezzrcadlovka se nevyrovná v rychlosti a spolehlivosti ostřední D4/EOS 1D ani nižší třídě D800/EOS 5D a dokonce ani takové řadě jako D7100/EOS 70D. Prostě a jednoduše na to nemá.
Za dobrých světelných podmínek se sice může alespoň trochu blížit, ale jakmile se trochu zhorší světelné podmínky je to děs, bída a utrpení.

2) Optický hledáček má téměř nekonečné rozlišení a reálné barvy. Limitem tak je lidské oko, ne přístroj. Ani 2,5 MPix OLED EVF Sony mi nepřišel jako důstojná náhrada ani náhodou. Barvy divné a rastr pořád ne dost jemný.
To, že by měl být EVF 4x větší než OVF je lež. Ukaž mi takový hledáček.
Co se týče světlosti hledáčku, tam má navrch opět OVF. Limitem je totiž opět lidské oko, které je mnohem citlivější než nějaký čip. Aby bylo alespoň něco vidět v EVF, musí se brutálně zesvětlit, což s sebou přináší brutálně moc šumu a stejně je výsledek horší než u EVF.
Mám pocit, že jsi nikdy neměl v ruce CSC a DSLR, abys je mohl srovnat.

3) Ona snížená cena o optický hranol CSC není mnohdy příliš vidět.

4) Tragická je u CSC výdrž na baterie. To se s DSLR ani nedá srovnat. Já chci fotit, ne pořád dobíjet.

5) "Kratsi vzdalenost snimac-bajonet umoznuje konstrukci opticky kvalitnejsich objektivu pod 50mm nez je to mozne u zrcadlovky."
To je na delší diskuzi, ale zkrátka řečeno, pleteš se.

6) Nejtragičtější je zatím (podotýkám zatím) výběr zoom objektivů. Časem se bude zlepšovat, ale zatím je to bída. Světelnost těch zoomů je dostačující možná tak pro dovolenkáře, ne pro někoho, kdo se chce zabývat focení seriózně.
To je důsledek tvé zázračné krátké vzdálenosti bajonetu od čipu.

Takže ne, ne, a ještě jednou ne. Až bude rok 2020, tak se snad dostanou CSC na úroveň DSLR, ale kdo ví. Tolika věcem se už předpovídala smrt...
Dokud budou Ca/Ni vyrábět DSLR, tak bude DSLR živá a Sony si ani neškrtne.
Zatím nějak nevidím ty myriády profi fotografů s NEXy v rukách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže ty se na to díváš pohledem profesionála, který musí mít tu fotku při prvním políbení ženicha a nevěsty dobrou za každou cenu a nemůže s pevným sklem vlézt zrovna mezi svědky. To já si vezmu PENa a dvacítku pancake - nebo rovnou Pentax-M 50/1.7 a je mi úplně jedno, kolik mají nejnovější Nikony ostřících bodů a kolik je jich křížových - a jdeme do lesa nebo do zoo. Ne že bych měl lepší fotky, spoustu jich ani neudělám, protože nemám "správné" ohnisko, ale spoustu pěkných fotek přinesu (o to jde) a výbava váží cca pětinu - nějakých 400g proti 2kg.

A že udělám na baterku nějakých 200 fotek za odpoledne a ne 800 mi přijde spíš jako výhoda. :-) Stejně si jich nechám 10 - 20.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je objektiv fish-eye nebo ne, nesouvisí s ohniskem, ale s absencí rektilineární korekce. Existuje řada fish-eye objektivů, jejichž efektivní ohnisko je 18mm i užší (delší).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rozmyslam, ci by to bola dobra nahrada za Ricoh GX100...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.