Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Uživatelům Pentia 4 vyplatí Intel $15 útrpné

Jó když se vám podaří uplést z ho.na bič a když máte prachy a správné páky, tak sním budete za jásotu davů i práskat.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Splňuji vše až na občanství USA a tak zůstávám okraden a zneuctěn. Podal bych žalobu v ČR ,ale nejpočetnější justice světa by ve věci nerozhodla za něho života a a pokud ano tak rozhodně ne v můj prospěch a pokud ano, tak bez úhrady nákladů řízení a velkou ztrátou pro mě.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jen taková faktická - Pentium 4 záviselo na RDRAM jen nějakých 9 měsíců, pak vyšel první čipset pro P4 s podporou SDRAM. Jeden takový desktop s SDRAMkama a Willamettou mi doma leží a vždycky mě překvapuje, když někde čtu, jak to bez RDRAM nešlo.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to jsem taky nikdy nepochopil. Za prvé proč by v případě P4 mělo mezi procesorem a pamětí proudit několikanásobně vyšší množství dat než u jiných srovnatelně výkonných procesorů (P III, Athlon) a za druhé proč do RDRAM Intel vůbec šel - nevěřím, že by jim až po vydání došlo, že výkonnostní přínos je nula a platformu to prodraží na úroveň neprodejnosti...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Malá domů ;)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale pak by přece nemohl nikoho Rambus zažalovat :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím tak šlo o ryze obchodní důvody v té době. Což je samozřejmě zcela legitimní.

Samozřejmě tenkrát ještě nevěděli co se stane s tranzistorama po přechodu na 90nm, takže dnes sice víme že to bylo špatné rozhodnutí, ale věřím, že jim tenkrát RDRAM dával strategicky smysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

FSB a SDRAM u PIII byly největší brzdou (u Athlonů XP vůbec, AMD to dohánělo velikou frekvencí, ale to bylo dost neefektivní), stačí se podívat na první Pentia M, co měla akorát větší cache a QDR sběrnici a jak frčely. Propustnost pamětí (ale samozřejmě s malými latencemi) a sběrnice mezi paměťovým řadičem a procesorem je VŽDYCKY přínosem.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně tehdejší RDRAM měly v porovnání s tehdejšími DDR nepatrně větší propustnost a podstatně horší latenci, takže toho moc neřešily Plánované plné využití výhod díky růstu frekvence nikdy nenastalo.

Taky zapomínáme, že jejich plán byl použít během přechodu SDR RAM, ovšem tam zase zapracovala známá chyba v chipsetu 820.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Perlicka: Jestli si dobre vzpominam, tak do prazdnych RDRAM slotu se musely davat nejake specialni zakoncovaci moduly, jinak to pry nebehalo. Znamka kvalitniho navrhu.
Celkove slo asi o snahu prodavat predrazene pameti, jenze to s tou cenou prepiskli a neujalo se to.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Ano, byly to tzv. terminační sloty, zjednodušeně řečeno jako terminátor busu na obou koncích u SCSI zařízení... Tedy bus je průběžný a lze na něj naflágat hodně zařízení / ram slotů.

Co to udělá s přenosovkou je ovšem otázka, která je zodpovězena dříve, než je položena :)))) RDRAM podpora měla jen dva kanály, pokud se nepletu - tedy alespoň v té implementaci, v jaké s tím Intel přišel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

SDRAM? Já si právě před hodinou do svého nesmrtelného stroje s 3.2GHz Prescottem dal 2x1GB DDRek a počítám, že mi tak obrovská paměť dalších 10 let vystačí. WFTův mSATA modul už je taky na cestě. Jen musím přepájet kondy v napájecí kaskádě, doufám, že nebudou stát víc než nová deska pro Haswella :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Můžu dodat nějaké vybrakované za ekvivalent pár piv, případně můžete zaexperiomentovat s polymerama, těch mám ještě víc.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já to spíš chtěl udělat tak, že naběhnu do Semicu a vezmu ty nej-low-ESR od Nipponu, co mi dají, přeci nebudu řešit výměnu kondů každé desetiletí :-D (vybrakovaným nevím, jestli se dá věřit, resp. kdo to vyrobil..)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, proč ne? Já mám v jednom stále běžícím stroji s P4@3GHz dokonce DDR2, konkrétně 2x1G +2x128MB, protože jsem nenašel už nikde zadara větší v páru a těch 256 alespoň dorovná, co vezme integrovaná grafika. Taky mám další s DDR, tam je 3GB. Tyhle stroje jsou dneska za odnos plus/mínus pár korun a když člověk neplatí proud, tak je mu to jedno.
---
Jen jsem chtěl ale naznačit, že stroje s Willamettou mohly prakticky hned od začátku používat i SDRAMky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vida, to jsem nevěděl, docela vražedná kombinace každopádně :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U procesorů zvlášť v dobách P3/P4 je skoro rok dost velké zpoždění. A to po tom 3/4 roku bylo k dispozici jen záměrně očesané řešení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale právě těch 9 měsíců nic jiného nebylo. K tomu první verze 845 čipsetu byla záměrně osekaná a umožňovala připojit jen klasické SDRAM. Verze podporující DDR byla vydána zase až po nějaké době.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kdo kvuli $15 bude dohledavat a dokladat neco takoveho s tolikaletym spozdenim?
ale jako PR pro Intel slusny :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

??

„Není třeba ani dokládat účtenku, datum prodeje, zkrátka žádné papírové dokumenty…“ ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Není chyba v nějaké nule u těch 15$????? To nechávám číšníkovi jako spropitné a ti pazgřivci mi to nabízí jako odškodné??? Můj návrh na odškodnění je poslat mi nějakýho Haswella refresh v Téčkové verzi. Nebo mé letky dronů udělají ze všech jejich FAB rozvaliny. Myslím, že je to dost kulantní nabídka na odškodnění a urážku mé cti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Nebo mé letky dronů udělají ze všech jejich FAB rozvaliny."

Než k nim doletí, Číňani je sestřelí laserem. ;-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

V dobe, kdy vysel P4 s jadrem Wiliamette jsem si kupoval pocitac. Pred tim jsem se podival na testy a P4 jsem jednoznacne zamitl. Koupil jsem Celeron Tualatin 1,3 GHz a podle tehdejsich testu jsem P4 krasne porazel. Prvni P4 byl tezky omyl - vlastne cely P4 byl tezky omyl, po jadre tualatin byl prvni procesor az procesor rady Core. Ten defakto z jader Tualatin, Banias a Dothan vychazi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tualatin byl určitě povedenej, ale já bych tak úplně P4 nezavrhoval. Všichni pořád píšou jakej to byl omyl a fail a já nevím co ještě. V době pozdějších verzí jsem měl doma Bartona 2500+ lehce přetočenýho a byl v podstatě stejně vykonej jako nějaká P4 2400MHz s velkou cache a pomalejší sběrnicí (v práci). Přišlo mi to jako nula od nuly.

Např. Northwoody byly hodně zajímavý procesory.

Samozřejmě taky jsem si při vydání první verze ťukal na čelo jak můžou vydat procesor co je pomalejší než předchozí (pouze při stejném taktu!).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V tom srovnání chybí jeden drobný detail: cena :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cena je věc obchodu - nabídka/poptávka.

Reagoval jsem na "Prvni P4 byl tezky omyl - vlastne cely P4 byl tezky omyl".

Spousta lidí píše o P4, že to byl fail a kdesi cosi. Ty procesory byli ve své době(kdy konkurovali socketu A) výkonem normálně konkurenceschopný.
A když se k tomu ze začátku přidali problémový čipsety od VIA(133?), tak to nebyla zase taková špatná volba.

Nedávno se mi dostala do ruky nějaká P4. Normální procesor - kouknul jsem se co je to zač a on to nenáviděný Presscot s TDP ..... 95W. A tenkrát se z toho dělalo, jako by to po zapnutí žralo malé děti:-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Problém Prescota nebylo jen TDP 95W. Hlavní problém byl v tom, že Prescot byl z hlediska spotřeby horší než předchozí generace, výpočetní výkon nepřidal a přitom k cíli Intelu - jít s frekvencí až někam na 4GHz to nevedlo. Už verze 3,4GHz měly s chlazením s dodávaným chladičem problém.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

TDP 95W právě není tak hrozné.
Problém byl asi nejvyšší model, který měl TDP mnohem vyšší a dokonce ho asi v té době překračoval - tuším, že kvůli němu Intel v té době upravil význam TDP.
Tenhle procesor(co mám s TDP 95W) má nějakou novější revizi a je normálně studenej. Problém byl, že to už bylo v době, kdy asi byli na trhu Athlony 64 a to už byla jiná liga.

Nicméně přese všechno co se na těch procesorech dá najít za mouchy, byli ve své době normálně konkurenceschopné. On ten Barton taky nebyl zrovna studenej :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Prskoty" měly svůj význam - alespoň se díky nim objevily chladiče jako Thermalright SI-128 SE, který mi 3,4GHz "Prskota" drží na 37°C s neslyšným 1000RPM Noiseblocker fanem.

Stále je to tišší než veli mírně přetočená i5 750 s Noctuou NH-C12P SE14... :-/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel by mel tez odskodnovat majitele K verzi procesoru stavenych na IvyBridge a Haswell architekture, uz jenom kuli nekvalitni teplovodivy paste ktera se ani nedorovna tepelnemu "to vodici" sovietske 20 let stare vyroby, zajime ze -E procesory pajet dokaze ale Devils Canyon ne, to je dle meho nazoru cista blamaz, dale slibovane TSX instrukce a tez klam v podobne ultra-mobilnych i7 procesoru ktere sou ale ve skutecnosti dvoujaderne.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Měla by tedy odškodňovat i AMD? Ta taky určitě nepájela všechny procesory.

i7 mají ve specifikaci více jader než ve skutečnosti? Které?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.