Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pevné disky WD Green přejmenovány na WD Blue

Zatímco konkurence stále nabízí spotřebitelské 7200 rpm disky, WD jen čaruje s barvičkami. To už tentýž disk bude k dostání ve čtyřech různých "barvách", lišící se jen přednastavením některých parametrů jako TLER , AAM nebo čas do zaparkování (a s přiletovaným akcelerometrem na připraveném místě na tišťáku jako pátá modelová řada pro servery).

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

podľa mňa sú to dostatočné rozdiely na to, aby to boli odlišné edície diskov. táto zmena (premenovanie green na blue) je dosť na hlavu postavená. green boli vždy disky, ktorým som sa vyhýbal, do NAS som dával EVDS (purple), lebo tam je TLER nastavené na 100-300ms a žiadne power saving parkovanie hlavičiek.

čo sa týka enterprise diskov, v SAN mám RE2, RE3 aj RE4 a všetky sú nahovno. akákoľvek vibrácia spôsobuje vadné sektory. teda disky v racku na konci hot aisle (kde sú dvere) majú životnosť 3-5 mesiacov; RE2 vydržia 2x toľko. Seagate constellation ES idú v pohode roky.

som zvedavý čo bude z tej kúpy sandisku. dúfam, že rotačné médiá budú čoskoro odkázané do minulosti.

mimochodom, tu je tabuľka vysvetľujúca čo znamená typové označenie WD diskov: http://www.wdc.com/wdproducts/library/other/2579-001028.pdf

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale je videt ze jsou zatim amateri. Meli by se ucit od Intelu, ten umi mixovanim flagu vycarovat 40 modelu CPU z jednoho kusu kremika :D

Jo a ty barvicky si asi nepochopil. Barvicka je prece dulezitejsi nez nejake trapne rpm a janevimco... pouziju opet Intel jako priklad - chces si vybrat laptop, co ti vsichni poradi ? vsichni vi, ze i7 je proste uber mega vykonny procak. Nejake to "U" v oznaceni, nebo cisla, koho to zajima ? pche, je to i7 -> je to jasne. Barvy WD jsou takove nahrady i3/i5/i7. Kapirujes hochu ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

no co, WD Red (ne Red Pro, to už vychází z lepších) jsou taky jen přejmenované WD Green, tak proč by tak nepředělali i zbytek nabídky....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konečně trochu racionalizace a zmenšení rozplizlé produktové řady u WD. S pány předřečníky nesouhlasím, za sebe beru už jen WD, protože Seagate je se spolehlivostí brutálně na štíru (a zbylí stínoví výrobci nejsou směroplatní). Navíc dnes, kdy 256GB SSD stojí už jen 3 litry s DPH je "GreenPower" úložiště na objemná data víceméně bohatě postačující.

Klasické HDD (nemyslím tím enterprise storage) jsou dnes už naprosto nezajímavá záležitost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Úplne s tebou súhlasím.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem ale nic proti WD a jejich kvalitě nepsal... to by byla asi jiná pohádka ;-)
Pouze jsem poukázal, že greeny už jsou dávno i jinde, než jen v řadě blue.... Docela mě pobavilo když jsem vybíral do firemního NASu disky a Red měly komplet stejné specifikace jako Green a Red Pro jako serverové...
Jasně, na normal použití to nikoho nemusí sr.t, na systémák obyč komplu stejně už každý rozumný člověk kupuje SSD a (téměř) jakékoli HDD na data, ale pokud máš nějaké požadavky na odolnost atp. a oni do řady, od které čekáš určitou kvalitu, nacpou ze své nabídky to prakticky nejméně odolné... tak přece nebudu jásat, ne?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ona ta "odolnost" je hodně diskutabilní. Já mám pár Greenů v malých serverech a fungují bez potíží už několik let, jen jsem jim tehdy prakticky vypnul autoparkování (nastavena nejdelší doba, takže se zaparkovaly až když šli všichni domů).

Navíc nezdá se to, ale firmware je dnes alfou a omegou HDD, jeho nastavení určuje nejen výkon a spotřebu, ale třeba i životnost.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Životnost určitě, ale leda ve smyslu kurvítka. To ostatní by mohlo být uživatelsky nastavitelné, kdyby se výrobce nerozhodl to nastavení dát napevno, dávat tomu krasonázvy a dělat s tím iluzi barevného portfolia.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To máš těžké. V první řadě dnešní spotřebitel je opravdu spotřebitel. Je svátek, když ten disk umí zapojit. Druhá věc je, kolik lidí se nespokojí s defaultem a budou do toho šťourat. 4%? Možná i míň.

Já celkem naprosto chápu cílovku pro Greeny, jako storage na filmy, fotky apod. je to skvělá věc. Hlavy to má 90% času zaparkovány a zbytek do 100% zase ten disk kontinuálně čte. Na takové použití je parkování hlav prostě značka ideál, protože minimalizuje případné poškození ploten a raménka při nešetrném zacházení. Ovšem pokud se takový disk nasadí jako systémový, do 4 let se uparkuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě s tou spolehlivostí je to takové všelijaké. Nejhorší je, že jsou tak zvláště namíchané kategorie, které nejsou úplně jasně definované (popisy typu "toto je super disk pro vaší každodenní práci s videem a hudebními sbírkami mne neuspokojuje"). Teď má Seagate nevalnou pověst a přitom mě ještě žádný neodešel a to jich mám asi 6 v různých verzích, různých kvalitách v různém režimu, různého věku. Naopak mi naposledy odešel lepší Hitachi (věk asi 5) s každodenními zálohami a teď mám na hraní WD Green s asi 750 vadnými či "slabými" sektory, který jsem byl nucen vyřadit z pravidelného provozu. Většinou to nemám na provoz 24/7/365, určitě ne rotačně grglací, většinu života prospí. O spolehlivost se většinou podělí serverové organizace, ale zase tam consumer disky dost trpí a přitom na takové to domácí žvýkání, řekněme pár desítek minut backup a off nebo uspané jako sekundární v kompu mohou být úplně v pohodě. Čert se v tom vyznej.

P.S. nejstarší 3,5" stále v provozu mám IDE IBM 20 GB. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by me zajimalo kde se bere ta nevalna povest Seagate - zkusenosti prodejcu jsou presne opacne. Kolega dokonce neco mluvil o pomeru 30:1 (!!!). Nejcasteji se samozrejmne reklamuji WD Greeny coz nebude zadne prekvapeni.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak nedávno tu někdo linkoval statistiky nějakých Clouďáků, kterým třeba po letech (údajně) odcházely Seagate, 3TB consumer. Popravdě úplně nevím co si o tom myslet, protože consumer HDD v serveru nebo diskovém poli podle mě dost dostávají na sedací část - je to úplně jiný typ zátěže než domácí.

Zrovna ten disk mám doma, jen na zálohy, tak se uvidí kolik dá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

musis srovnavat %! a ne absolutni cisla - kusy... Pokud se totiz proda WD vs SG 30:1 , statisticky se logicky kazi pri stejne! poruchovosti 30:1. Ale v % je to teprve srovnatelne cili napr WD se kazi v 5% z prodanych kusu SG v 6% prodanych kusu oricemz pocet prodanych kusu i nepomer porouchanych je irelevantni!

Jojo statistika veda je...

Napr Skodovka mela kdysi davno v r 1990 50%! narust prodeje v Anglii a Ford 10% pokles.

Kdo byl ten rok uspesnejsi? Skodovka nebo Ford?

No Ford!

(namisto 200.000ks prodal Ford pres pokles prodeje v nasledujicim roce o 10% mene tedy stale 180.000ks! ale Skodovka prodala namisto 5.000ks 7.500 ks... :-))...)

Jojo statistika vedaje snadno te zmanipuluje!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To petr22:
tipoval bych to na období přelomu tisíciletí, rok už si přesně nepamatuji, ale v tý době se Seageatům říkalo "shitgeate", jelikož vypustily vadné série disků a po "nějaké době" to vyšlo najevo. Samozřejmě se nesnažli poškozeným zákazníkům ani omluvit, na tož nějaké kroky k případným řešením pro klienty. Něco obdobného krátce na to se stalo u WD, sice to taky trochu trvalo, než se to provalilo, ale: vybrané řady postižených modelů byly postupně stahovány, zákazníci měli možnost výměny zdarma a následně byla i veřejná omluva. Je samozřejmě hloupé tyto ojedinělé události spojovat se současností, ale vůbec bych se nedivil, že zákazníci, co si to pamatují, se asi o těchto "zkušenostech" šířili dál a vůbec bych se nedivil, že ta nevraživost by se mohla na základě "šířených zkušeností" mezi lidmi "dědit", to ale spekuluji. Na druhou stranu, když to tak shrnu, tak z "odborných" zdrojů" se neustále na lidi valí informace o kazivosti WD obecně, jako třeba dnes tady. Těžko jsou domácí uživatelé tyto situace schopni nějak hodnotit, když jim sice občas nějaký ten jak SG, tak WD nebo i jiná značka "odejde", ale to většinou nejsou vady fyzických disků, ale neznalost či neochota vůbec něco technicky pochopit. Za sebe a už se opakuji, používám od r. 1998 průběžně výhradně disky od WD a do současnosti mi doopravdy "umřel jen jeden. Seageaty jsem měl celkem 4 a ty byly taky v pohodě. Takže z pohledu domácího uživatele opravdu těžko něco hodnotit, to by nebylo vůči výrobcům neseriozní. Prostě mezi lidmi je jistá "rivalita a loalaita" vůči používaným značkám, obdobně jako u CPU Intel vs AMD, jako u GPU Nvidia vs AMD apd. Zkušenosti prodejců bych rovnou zavrhl, to je skvoloč ulhaná a disky, vrácené lidmi, co si ani neuměj naladit jednouduchou tv, jsou taky součástí statistik. Jak to bylo ale doopravdy už nikdo pravdivě neřekne a ani nemůže, ono se s tím totiž až tak nějak nikdo (většina prodejců) nezaobírá...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"IDE IBM 20 GB"

Ted si mi pripomel jeden IBM 4.5G SCSI, ktery sem pred nakou dobou dostal... kdyz sem na nem uvidel napis "made in hungary", sem si rikal ze si ho asi necham, pc hardware made in europa, to se jen tak nevidi :)

(tady je fotka kde je to videt: http://www.ebay.com/itm/IBM-DDRS-34560-03L5256-Wide-Ultra-2-SCSI-7200-RP...)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"IDE IBM 20 GB"

Ted si mi pripomel jeden IBM 4.5G SCSI, ktery sem pred nakou dobou dostal... kdyz sem na nem uvidel napis "made in hungary", sem si rikal ze si ho asi necham, pc hardware made in europa, to se jen tak nevidi :)

(tady je fotka kde je to videt: http://www.ebay.com/itm/IBM-DDRS-34560-03L5256-Wide-Ultra-2-SCSI-7200-RP...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

4,5 GB SCSI IBM jsem měl v Amize. Tam se vešlo úplně, ale fakt úplně všechno. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jj. potvrzuju. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

IDE disky IBM z Maďarska byly proslavené svým odcházením. Jsem možná jeden z mála, který má stále funkční 45GB IBM Deskstar (úmrtnost byla tak 9 z 10), i když nějaký beďar na něm taky je. Po této kauze fabriku zavřeli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím. V současnosti jsou v nabídce 1TB jak green (5400) tak blue (5400) tak ještě blue ex (7200). Bordel je tak ještě větší. Jestli chtějí do budoucna jako základ nabízet 5400 otáčkové disky a 7200 si bude potřeba připlatit tak jako dneska za black, tak ať jdou někam. Hezky se ukazuje jak monopol, v tomto případě duopol przní ceny.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

K cemu je vubec 7200 otackovy disk?

OS je na SSD a u disku na data je to jedno, disk bude mit navic vetsi zivotnost.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ne všechna data jsou komprimovaný film, kde mi malá rychlost i sekvenční přístup stačí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja vubec nesouhlasim s prejmenovanim 5400rpm WD disku do modre kategorie, nenavidim tyhle pomale srace, osobne vzdy tlacim Black-y jednak pro jejich vyborny vykon tak velky ulozny prostor a 5 letou zarucni dobu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám opačně, v dnešní době v 7k discích moc nevidim smysl - systémák SSD, na data většinou stačí i ten green, leda nějaké RedPro disky do NASu... samo, pokud někdo dělá s videem tak z toho pohledu právě kecám hovadiny ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Treba v noteboocich to smysl ma. SSD je vetsinou az v drahych kusech a pro bezne stroje do domacnosti maji uzasne 5400 otackove disky, hnus.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aneb znama strategie: Cim vetsi bor..., tim vetsi zisky. Ale pocet otacek a plotek aby si clovek zjistoval rozebranim.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tady někdo nerozumí jasné fyzikální hodnotě Intelipower. ;-)
Borci by mohli poznat otáčky podle frekvence vrnění. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi mi zcela vazne psala jedna velka firma, ze si mam zkontrolovat, zda se disk otaci 5400 za minutu. Jednalo se o HDD recorder.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je mi to vcelku jedno, uz nejakou dobu kupuju jen Seagaty Desktop (byvala Barracuda), ma to 7.200 ot., takze pohoda. Proklamovane zavady na discich se u me nekonaji, takze mam v Seagate naprostou duveru. Jinak samozrejme, kdybych mel NAS, tak si poridim Red, ale nemam kupuju to obvykle jako druhy disk v obycejnem PC, kde system je na SSD nebo na WD Velociraptoru. Nesouhlasim s tim, ze na data staci 5400ot., to jiste staci na zalohy, alem pokud s daty pracujete, tak je potrebujete take nejak rozumne odbavovat a teda 7200ot.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Taky mam vsude Barracudy a zadny problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V práci máme mix obojího. A co mi na Seagatech vadí, tak že často odcházejí bez rozloučení. WD o sobě obvykle dá vědět nějakými beďary.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem nejakou chvili premyslel jaky by to melo smysl udelat z Green ty Blue.. a az po pohlednuti do produktove tabulky ( http://www.wdc.com/cz/products/products.aspx?id=770#Tab3 ) jsem zjistil, ze ty puvodni 7200rpm blue jsou pozustatek nejake opravdu predpotopne generace (1 plotnove disky ). Takze WD jen vyuziva situaci, kdy toto nechce uz vyrabet a namisto propadnuti znacky / jejiho zruseni tam nataha ten nejblizsi lowend produkt (Green).

Osobne bych to resil spis tak, ze Blue bych nechal jako radu pro 2.5" (blue ~ air), a green jako pro usporne, tak jak to je nyni...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč by jednoplotnové disky měly být předpotopní generací? Naopak to znamená, že je použita současná technologie a pro danou kapacitu tak stačí jedna plotna. Proč WD nezačal dělat blue i s vyššími kapacitam a tím s více plotnami je jen otázka obchodní politiky - snahy vyrazit extra prachy za 7200 rpm disky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protoze by to kopirovalo nabidku BLACK, blue konci na 1T, zatimco black na 1T zacina.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

WD Blackem pohřbívá sám svou 7200rpm kategorii, protože je příliš drahý na to, že je jen do desktopu. No vlastně nepohřbívá, vyrábí ji pod značkami HGST a Toshiba ;-)

Black = co neprošlo výběrem do vyšších skupin, Red Pro = kratší TLER, SE = osadili tam akcelerometr, RE = lepší kousky ze SE.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konecne to nekdo trochu shrnul. Jeste to doplnit a dopsat doporucene pouziti a je zde tabulka co ani WD nemaji. :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V tom super pomalym 5400rpm Toshiba odpadu co mám v ntb a během záruky ho dvakrát reklamoval má prsty WD? Tak tohle jsem netušil, ještě že mám v desktopu zatím nesmrtelné Samsungy (zatím mám po letech 3 ze 4, jeden jsem zníčil když jsem ho měl v boxu jako externí disk a během používání ho omylem strhnul za kabel na zem) a jednu novější 1TB 7200rpm Barracudu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť black dříve býval blue s delší zárukou, provozem 24/7, větší cache a s tím, že se v této řadě objevovaly nejvyšší kapacity.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.