Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pevné disky WD Red a WD Green přináší 6TB kapacitu

Jen pripominam ctenarum- pozor! na starsi, ale stale velmi rozsireny a popularni, operacni system XP a starsi, ktere vic jak 2TB disky nerozpoznaji a mohou vam v pripade preneseni datove velkeho HDD z mladsiho systemu, poskodit (asi prepsat) data!

Nevite nekdo, pomuzeli rozdeleni napr. takovehoto 6TB HDD na 3x2TB tedy tri virtualni diskove jenotky?
Je nutne toto udelat v mladsim systemu nebo by to (vytvorit tri partisn mensi jak 2TB) slo i v XP?
(ja totiz nejsem z IT jsem starej amaterskej foto/video dokumentarista, strojar co se ucil jeste leda na log. pravitku... a nemam na vyzkouseni vetsi jak 2TB HDD))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Rozdělení nepomůže, XP víc než 2TB bez speciálního ovladače nezvládnou. Nelze ani kombinovat prvních 2TB MBR a zbytek GPT.
Nemělo by ale dojít k žádnému poškození dat, každý GPT disk má kvůli kompatibilitě i MBR, takže disk se pro XP jeví jako cizí. Pokud ho někdo nezačne v diskadministratoru rozdělovat, XP na disk zapisovat nebudou.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Takova zkusenost: Ja zrovna predevcirem prave kvuli jednomu PC i s XP, koupil od kamosa pouzity HDD WD GreenPower a i kdyz byl jen 2TB ale naformatovany ve W7 cely jen s GPT, ve spravci disku v XP jsem jej sice videl, ale volba formatu i jine jako zruseni svazku, byly sede a neslo s nim delat vubec nic! Tak zpet do W7 !

A ve W7 jsem GPT svazek zrusil a vytvoril novy obecny a sformatoval a uz jej pak XP videly :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Budu se asi opakovat... ale stejne jako u polovicni kapacity je i tento produkt krasny prostredek ke ztrate velke spousty dat :-S

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tož snad uvidíme, jak to bude spolehlivé, ne? Pokud by nebylo, tak by firmy neměly zrovna dobrou reklamu, nemyslíš...?

Já bych tomu dal šanci :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, še výše píšící nepochyboval nad spolehlivostí nových disků, ale zmínil nezvratný zákon "čím větší úložitě, tím více dat se odebere na věčnost po jeho smrti". :-) Já bych to také na nic jiného než na zálohy nebral. Spousta místa je fajn, ale je třeba to mít kam zálohovat (předpokládám, že taková kapacita neslouží pro postradatelnou sbírku porna :-).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To já pochybuju pro jistotu u nenehraditelných dat jako jsou osobní fotky a audio/video záznam nebo vlastní grafika a j. vlastní díla, ta na netu neseženu jako filmy a porna... (proč né, lepší než se sápat na lidi fyzicky z půstu a sexuální vyprahlosti, jsem jen biologičtí živočichové také! a i inteligent ho/ju má ;-) ) jsou tam né kilaBajty ale TunyBajty tedy TeraBajty ;-)

A také bych to viděl spíše na zálohy, neb už můj Foto/Video "binec" zabírá čím dál víc místa (2x2TB! bez sehnatelných dat jinde) neb je s větší kapacitou i vetší šance vadného bloku!

Data mi rostou s časem tak nějak exponenciálně (co 10 let skoro o řád!) s tím jak již nefotím na 2Mpx a na 128M...B Smart kartu :-)), ale na 24Mpx a na 64G!B SDXC a tak není divu, že je třeba více místa i vyšší přenosové rychlosti!!! Ale co spolehlivost?!!!!!

SSD nakonec vyhraje a bude také o několika TB a mnohem rychlejší než rotující disk a kmitající mechanické čtecí rameno..., ale SSD mi neřijde na archivaci jako nejlepší ve smyslu spolehlivosti :-( Nic jiného ale nebude! :-(

Podobně jak u kamer vs páska. I když né často, občas tu a tam čtu, že přišli někteří o důležitý záznam z akce (nedejbože z nejduležitější akce - ze svatby! i když - stejnak se 60% mladých rozvede :-( a záznamy nevěsty zničí...), prostě se na spolehlivý ppásek už nezaznamenává ;-)

Stejnak mi přijde, že mladší lidé žijí příliš rychle, virtuálně a lehkovážně a je jim ztráta čehokoliv tak nejak fuk... :-( Vše z plastu někdy od 10k5 a trvalivost jen na rok a ne jen telefony, to je prostě tak spotřební společnost, že to platí už všade a neskončí to dobře! Lidé si neváží, leda sportovců a jiných dutých hlav a chybí jim úcta a pokora :-( Tak nač nějaké kvalitní zboží, kdo to ocení??? Hlavně levné ale velké... A teď! Zítra??? Aha koho zajímá co bude zítr...

Znáte ten ftip?: Ty už mě nemiluješ lásko? Ne! Jak to, říkala jsi že ano! Kdy??? Včera! Jo včaráááá...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj zde: http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/76652
----------
Zjistil jsem zajímavou a asi i smutnou věc.

Mám tu vedle sebe WD RED 3TB - WD30EFRX-68AX9N0 a WD30EFRX-68EUZN0.

Ten první je starší, datum výroby 17 MAR 2013, nápis NASware, Product of Malaysia.
Ten druhý je novější, datum výroby 08 DEC 2013, nápis NASware 2.0, Product of Thailand.

Ten první má na 4 kB 48 IOPS , tj. průměrný seek 20,4 ms.
Ten druhý má 61 IOPS, tj. průměrný seek 16,1 ms! A je podstatně hlučnější! :(

Vypadá to, jakoby ten druhý měl vypnutý AAM, ale samozřejmě to nejde nijak nastavovat.
Mimo to je rozdílný i graf přenosové rychlosti, ten první je pěkně hladký a klesající, ten druhý je jak velehory.
Testováno na stejném PC a stejném řadiči.

Máte někdo podobné zkušenosti?
A dá se s tím něco dělat?
Update firmware?
Změna konfigurace nějakou utilitou?

Po tomhle si teda už další WD RED 3TB nekoupím, ten první byl úplně úžasný, druhý je katastrofa. :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.