Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Philips 328P8K je dalším 8k monitorem s rozlišením 7680×4320

Proč by mělo takové rozlišení vadit při hraní / freesycu? Prostě si uživatel přepne hru na 4K nebo FHD a může vesele freesyncovat i na 8K.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Doporucuji Skodovce prodavat Fabii jako supersport. S poznamkou ze vykon je omezen motorem :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

4K IPS 50" monitor a jdu rozbit kasicku, do te doby nezajem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máš smůlu. Něco takového nikdo prodávat nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bys tam měl pixely jak kostky lega.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepřeháněj. Jen chce zavzpomínat na fullHD 27".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja mam fullHD monitor 24" a fullHD TV 42" a protoze funkci TV nevyuzivam, tak bych si do budoucna idealne predstavoval 4K 50" monitor misto te TV.

Philips prodava 42" 4K monitor, nevidim duvod, proc by nemohl prodavat i 50". Zajemcu by bylo dost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

My mame ten 43" bez HDMI2, tj. 4k60 jede jen s DP. Klient si poridil 40" asi novejsi generace, protoze on na tom jiz ma HDMI2 pro 4k60. A 50" 4K mame taky, jenom to jede v 30 fps (duallink DVI) a obraz kurvi elektronika panelu (vyrobce nam nebyl schopen rict jak vypnout to jejich vyhlazovani)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hm, dik, to nezni prilis optimisticky, ach jo, to se nenajde nejakej slusnej vyrobce, kterej by udelal velkej monitor bez TV tuneru?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kostky jak z lega? Hm, nepřipadá mi pixel o velikosti 0,27 mm jako kostka z lega zejména při zohlednění úhlopříčky 50" (127 cm) a v rozumné pozorovací vzdálenosti alespoň 80 cm (reálně spíš víc, jinak si ukroutíte hlavu). V této vzdálenosti nemáte reálnou šanci rozeznat tak „malý“ pixel, ledaže byste byl opatřen doslova orlím zrakem. Takže rozdíl mezi 4k a 8k poznáte leda tak pomocí peněženky…
Samozřejmě — u 24" či 27" monitorů s „pracovní pozorovací vzdáleností“ 40–60 cm by 0,27mm pixel pro některé uživatele mohl být nepříjemně vidět. Ale u 50" monitoru s „pracovní pozorovací vzdáleností“ od 80 cm?! Vraťme se zpátky do pragmatické reality!

Ale možná se mýlím. Avšak doposud mi nikdo nebyl schopen předvést reálný přínos tak extrémně vysokých rozlišení, aniž bych musel mít frňák přilepen na monitoru… :-) Nicméně uznávám, že je to skvělý marketing výrobců. Letos a v příštím roce bude zřejmě trhákem 8k. Pak jej vystřídá trhák (peněženek) 12k panelů, pak přijdou 16k panely a tak dále. A šup šup, kdo si to nekoupí, je mimo! A nikdo z majitelů si pak nemůže přiznat, že král je nahý… :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas,
nejhorsi je, ze za cenu za kterou jsi pred 2 lety koupil slusnej 1080p TV panel, tak dneska koupis jetej 4K panel s vyblityma barvama a ikdyz bys radeji to fullHD, tak mas proste smolika a ty temer prestali prodavat.

Takze se nejvic obavam, ze uplynou dva tri roky a v prodejnach budou jen 8K TV, ikdyz to realne nevyuzijes a nebudes mit o takove rozliseni zajem, tak nizsi proste koupit nepujde. :-/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, přijde 8k TV třeba za 100 litrů, u které pak 4 roky nato začne youtube přehrávač hlásit potíže s kompatibilitou, pak se tzv. chytré funkce začnou odpojovat postupně jedna po druhé a jediné, co zůstane funkční, bude pak šmírovací kamera a odesílání typů pořadů, které si uživatel nejčastěji pouští. No a pak přijde nový DVBx standard, nové chytré funkce, které každý musí mít, aktivuje se kurwitko a najednou abyste si koupil opět novou a lepší a chytřejší 12k superhyperTV a kšefty se točí stále dokola. Životní cyklus el. spotřebičů se neustále zkracuje. Pak se nabízí filozofická otázka, zda-li si uživatel přeje se takové hry zúčastnit a neustále to financovat a nebo zda-li zjistí, že bez televize může existovat a objeví jiné zákoutí života. Já osobně jsem postupně došel k tomu druhému a jen čekám, až se spustí nový standard vysílání, abych měl důvod odhlásit koncesionářské daně (protože pak se mi konečně televize změní na monitor bez aktivního TV tuneru)… :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

odpradávna (cca od r 80) jsem měl TV "jen" jako monitor a k němu externí satelitní přijímač a na CSt2 a ORF externí přijímač - tehdy tzv. "konvertor na dvojku" - dnes tzv. setobox... :-)) + pořádný třípásmový 12" Hi-Fi STEREO bedny z dvacítky husté a tak těžké a nerezonující dřevotřísky vystlané vatou :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale prdlačka, máte štěstí za to slůvko - téměř :-) Já koupil mojí nedávno do malého obýváčku vedle kuchyně - kde žehlí a j., 32" HD TV na seriály s postačujícím rozlišení na dálku (2-3m) na jen 32" jen 1366x720 px :-) Hlavně že to je IPS a má to H265 (DVB-T2), aby nezápasila s více ovladači ;-) A přehraje to naše 24Mpx fotky i homevidea o FullHD o 50p(!) v H264 z flešky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by stačil 2560x1600 32" a myslím se časem ukáže, že 8K je overkill bez zjevných výhod.
4K ještě může být fajn na úpravu fotek a nějaké specifické účely, možná 6K, aby se kolem vlezlo GUI, ale nakonec jsou fotky nad 12-16MPix už taky trochu zbytečný (pokud člověk nepotřebuje extrémní ořez).
Nevím, ale zatím to je takto:
- programování: FullHD bohatě stačí pokud člověk nechce IDE a běžící aplikaci nebo dokumentaci vedle sebe
- web: FullHD je zbytečně moc a prohlížeč mám zřídka maximalizovaný (jen víc reklam po stranách bez "doplňku")
- video: i 1280x720 se dá, sakra kolik měla "lousy low resolution" TV ? Edit: ale preferuju 1920x1080 a na tutorialy na YT to může být i nezbytnost
- hry: je to jedno 1680x1050 je asi ok
- úprava, prohlížení fotek: tady čím víc, tím líp
U všeho preferuju IPS/MVA před rozlišením

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

4k fajn je! Na to vemte jed! A FullHD točím nějakej rok dokonce do 50fps progresívně a oproti 4k ač jen 30p mi přestává stačit, neb na mojem 43" IPS 4k monitoru 10bit FRC (s HDMI 2.0/24,25,30,50,60Hz) z jen 60-70cm(!) je ten rozdíl obrovský!

O mojich 24Mpx fotkách také ze Sony Alpha A77, ani nemluvě, tam je 4k aj málo :-(

Nezapomínejme, že jemnost barevného přechodu nezávisí jen na elektronice a kolika bitové umíé zpracování, ale skok je možný minimálně po pixelu! Jeli jich málo navíc na velkém monitoru čili jsouli velké, i skoky stínování jsou velké :-(

Fyzikální rozměr pixelu a tedy i počet pixelů (aby byly i na velké ploše stále jemné a pkem stále nepostřehnutelné pixely i z blízka - to aby jste neviděl zubaté šikmé hrany a aby vás obraz pohltil respective aby nebyl jakože ohraničen a byl na hranici zorného úhlu očí) je také limitující pro jemnost barevných přechodů!

Já to vidím takto:
- Malá TV (32"-60") z dálky a na staré filmy s ksichty přes celou obrazovku - stačí FullHD...
- Velká TV (65"-80" a na moderní zejména 4k dokumenty zejména pak panaorámata ;-) přírody s drobnými detaily v dáli minimálně na 4k video a nd 100" i na fotky z dálky, 32-40 z blízka
- na dnešní fotečky o 20-43Mpx 8k ideální n avytěžení detailů takových fotek amonitor min 40"-50" a na filmy a fotky z dálky z pohodlí gaučet min 4m(!) ... Jinak nemá tak jemnej rastr pixelů smysl na malé obrazovce :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dovolil bych si malou faktickou poznámku — jemné přechody jsou nezávislé na rozlišení panelu. Ale jsou přímo závislé na jeho bitové hloubce. Tedy pokud byste neměl na mysli tu věc, že by velmi levný 6bitový 4k panel nahrazoval nedostatečnou bitovou hloubku ditheringem a tím se v podstatě degradoval na úroveň HD-Ready… ovšem pak si nejsu jistý, zda-li by se jim vyplatilo k levnému panelu dávat dražší elektroniku, která by se o ten dithering starala. Nevím, všechno je možné a elektronika se též stále slevňuje. Přechody na úrovni pixelů jsou prakticky v běžných pozorovacích podmínkách nepozorovatelné.
Ono také záleží na barvovém rozsahu a pro černobílou scénu na jasovém rozsahu, zda-li běžných (ve finále) 8 bitů stačí na jemné přechody či nikoliv. A samozřejmě ruku v ruce s tím jde i uhlopříčka. Přechod z bílé do černé je samozřejmě jemnější na 42" panelu, než třeba na 80" panelu. Ale naštěstí pokud se bavíme o TV kategorii, tak ve vysílaných pořadech se málo kdy jedná o vektorově generovaný přechod. Nicméně pokud se jedná pouze o 6bitový panel, tak tam už je to vidět v libovolném typu přechodu…
To jen tak bokem na doplnění informací. Honit se za ultrajemným rozlišením na TV panelu, kdy pozorovací vzdálenost je na druhé straně obýváku na gauči, je evidentně poněkud pošetilé. Ale když to zvládne peněženka, tak každý výrobce se jistě potěší takovým zájmem. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jakto že: "jsou nezávislé na rozlišení panelu"??? :-() Takže kdyby měl velký displej velké kostky = vodorovně jen třeba 100ks (100px) , vodorovný pásek od šedé do šedé nebud mít jen 100 skoků čedi ale víc??????.... Blbos! Bude mít jen 100 skoků (stupňů) šedi (jasů) :-(

Já samože myslel, že i(!) rozlišení je limitující pro plynulé přechody jasů i barev! (nemyslím tím - kolik stupňů barev či jasů má jeden fyzický pixel obrazovky, to je o elektrické barevné hloubce panelu, ani možnostech elektroniky a elektroniky rozhraní - vstupů/výstupů nebo WIndows či zdroje - fotky), za předpokladu ideální rozlišovací schopnosti jasů a barev. přechodů panelu i jeho elektroniky i PC grafiky i obrace - generovaného ideálně - přémo grafikou (nikoliv fotka natož v JPG...) , jako je např tento monoscop (testscreen), ideálně(!!!) generovaný dle rozlišení(!) nastaveném v PC grafice: http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ostatni/systemove_nastroje/optima... (neinstaluje se, jen se spouští a vodorovný šedý přechodový pásek by měl být naprosto hladký bez vrstevnic! A barvy bez skokových přechodů a jednopixelová šachovnice vpravo výše by neměla interferovat s fizickou mřížkou monitoru z fyzických pixelů, jinak máte někdo něco šatně :-( Já tu jednopixelovou mřížku na mém 43" UHD LCD ani z 0,5m nevidím prakticky :-) Přechody jasů i barev mám naprosto plynulé :-) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím teda jestli argumentace s televizním panelem o rozlišení 100×75 pixelů je vhodným příkladem :-D
Zkusím to otočit — pokud máte panel s běžným rozlišením a pixel má relativně standardní velikost 0,22 mm, pak pro černobílý přechod na úrovni jednotlivých pixelů (každý pixel nabývá hodnoty jasu 0–255) Vám stačí 5,6 cm. Takže v běžné pozorovací vzdálenosti není co řešit… :) Pro běžnou práci (či sledování filmů) stačí více než bohatě. Na profesionální grafiku pak mám 10bitový monitoř…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O.K. souhlas a dík za konkrétní propočet - za který Tě nyní chytnu!
Jenže - stínování je přeci na objektech i drobných! Není běžně od kraje obrazovky do druhého kraje obrazovky, kde je z prechše pixelů

Např. svislá chromovaná tyč mikrofonu, nebo skleničky na stole - co jsou lesklé a nenáročnější textury na plynulé vystínování aby byly reprodukovány leskle a ne matně a s mapama v odlescích, mohou být i menší jak 5cm!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.