Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Druhá generace Ryzen bude Pinnacle Ridge, dorazí příští rok

Uz jsem to tu jednou psal, letos uvidim, ze bych poridil novej notas a pockam si urcite na srovnani Intel HQ procesoru a Ryzen Mobile H procesoru jak po strance vykonu, tak ceny.

Nekdy koncem pristiho roku by pak mohly byt penize, pokud nenastane nejaka nepredvidatelnost, na upgrade desktopu a protoze jsem doma nemel nikdy nic nez Intel, tak mu samozrejme davam prednost, ale budou muset kluci z Intelu hoodne moc maknout a jeste zlevnit, abych jim nedal sbohem a neporidil druhou urcite perfektne vyladenou verzi Zenu. Podle ted dostupnych zdroju bych asi uvazoval o necem jako R7 2700X.

No jsem uvazoval a uplne zapomnel, ze jeste chci dodat, ze perfektni tabulka:

"pesimistický Zen 14nm bankrot společnosti"

:-D

Neni to realne, mozna Much Doge tu o tom sni, ale nestane se to. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Much Doge o tom těžko sní. Kdyby AMD krachlo, což se nestane (max. změní jméno, třeba na SAMDsung ;) ) neměl by no-X o čem psát a Much Doge by nemohl poňoukat ;) Osobně si myslím, že přes negativní reakce tu jinak mají Much Doga rádi, na jeho příspěvcích lze krásně vypustit frustraci a ulevit si a tím tu vlastně pomáhá psychickému zdraví ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako, že psychicky labilní jedinci pomáhají ostatním zlepšit jejich psychický stav ? To je odvážná myšlenka :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono to tak naozaj funguje, v radiu o tom hovoril psychiater. Mate dedinu a v nej sa najde vzdy jeden co je pomalsi a je to aj taky dedinsky maskot. No a ked mate takehoto cloveka v okoli tak aj "hlupi/jednoduchsi" ludia sa citia mudrejsie aj dusevne lepsie.
Je to pisane v skratke, ten psychiater to tam viac rozviedol.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

do kelu, co toto je. uz sa tu basni o druhej generacii a prva nie je vonku cela. Je krasne ake super su 1800 a 1700 no vacsina ludi asi caka na nizsie modely. Tiez chcem nieco v triede intelu I5.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cenové nebo výkonnostní? Jen řečnická otázka:).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A bude to stačit, soudruzi?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...a když to nebude stačíít a nemáte už limetku, dejte tam citrón a když nemáte citróny, dejte tam kečup )))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sou jenom informace, které AMD pustí ven. Vývoj nové architektury CPU trvá tak 3-5 let, takže teď někdy začínají v AMD pracovat na architektuře, která za pár let nahradí ZEN.

Mně ryzen neoslovil, výkonem ani cenou, zatím zůstanu u 4670K.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud máš odemčený i 5 Haswell, nedivím se.
Ovšem je dost lidí (já se k nim počítám) co mají ještě staré železo a rozhodují se, že koupí procesor na 5+ let v cenové relaci okolo 7 000,-.
Tam bude patrně zajímavější volba Ryzen R5 1600X (6C/12T), než čtyřjádrový i5....

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

3-5 let trvá vývoj NOVÉ architektury, ZEN+ nejspíš bude jen mírná evoluce - optimalizace a nějaké fíčury navíc. Už podle grafu je vidět, že od ZEN+ nemůžeme čekat takové zázraky jako FX -> ZEN.
Navíc vývoj ZEN+ už běží řadu měsíců, na tom nedělají od března 2017 :o) To víš paralení zpracování.
Nicméně osobně si myslím, že ZEN+ se objeví nejdřív příští rok o prázdninách. Takže mě naopak ZEN oslovil a koupil jsem R7 1700, už i proto, že platforma s I5 2500K dosluhuje a zlobí mě při zapínání PC, takže jsem uvítal, že 1700 se tak povedla - lehce přetaktuju a výkon ve hrách cca 40% navíc a v multijádrových aplikacích jsem někde úplně jinde.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dobry den,
muzu se zeptat na prakticke zkusenosti? Nepada to, jakou desku mate, jake RAM, jsou RAM pretaktovany? A Ryzen mate tedy pretaktovany na kolik?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zatím nemůžu sloužit, teprve dneska dorazil. RAMky mám Crucialy 2666MHz, ale na desku stejně budu čekat, protože zatím jsou dostupné pouze ASUSky a já chci ASRock, a ty budou cca za týden.
To je jediný, co mi kazí radost - a to dostupnost desek při vydání.
Nicméně nečekám velké rozdíly oproti recenzím, všechny se celkem shodují, že kolem 4GHz je to ještě stabilní. Já to přetočím na cca 3,8GHz + koupím AiO vodníka. RAMky nejspíš nechám jak jsou, 2666 je dodstatečný

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

cha, presne tak som na tom aj ja, r7 1700 doma, crucialy 2666 2x8GB, a cakam na mATX ASRock :D
jediny rozdiel, ze premyslam o arctic freezer 33, nie o vodnikovi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fungujem na 1700-ke takmer tyzden a zatial maximalna spokojnost. Doska Asus prime B350 plus. Pamate som zobral Kingston HyperX 16GB 2133Mhz (nevidim dovod ist vyssie). Netaktujem, kedze vykonu to ma viac ako dost. Prechod z i7 860 po takmer 8 rokoch. Vykon isiel hore neskutocne. Hlavne ho dokazem vyuzit na 100% a to vsetkych 16 vlakien. Staxrip, avidemux a pod. Na bezne pouzivanie a aj na narocne to ma vykonu vela. Nechapem tu potrebu hned vsetko taktovat. Akurat tak ide hore spotreba, zahrieva sa to a znizuje sa zivotnost.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Diky za info.

S tema deskama je trochu potiz, ja se zatim po nic moc neohlizel, cekam do dubna, nez se poladi (anebo ve forech zjisti) problemy s BIOSY, deskami apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cca 10 let se o AMD mluvi v podstate jen v budoucim case. To neni nic noveho.
Ale nevadi, vzpominam ze o ovladacich od ATi se v budoucim case mluvilo uz od konce 90.let
:-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak to samé u Intelu - "snad další generace přinese aspoň nějaký výkon navíc"

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

JJ, je to k vzteku.
Snad jedine 2 okamziky, kdy mel Intel vykonovou i cenovou konkurenci byly
- kolem roku 1993-1994 - era 386/486 (AMD, UMC, Cyrix) a pak
- kolem 2000-2001, era P3 (prvni Athlony a Durony).

No, tem Athlonum/Duronum se zase velmi snadno lamaly rohy a nemely tepelnou ochranu, takze to bylo taky dilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze podla teba Ryzen nie je konkurencia ci ako si to myslel ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne e. Je dobre ze se po tech letech zase zmatorili nemusi se mluvit jen v budoucim, nebo minulem case.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Nejvíce AMD zatápělo Intelu až po tom, když vylezli s AMD K8, tedy Athlony 64 a potom prvními X2. To už také měli stabilnější čipsety, než v době K7.
K78 opravdu nemělo tepelnou ochanu v CPU, spoléhalo se na základní desky, stejně jako všechny Intely předtím. Ano, Intel s tím přišel první, v jedné verzi P4. To je vše.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tepelnou ochranu měly desky, ale když to Tom'sHardware testoval (ono známé video s kouřícím athlonem), tak si vybral jediný existující model desky, o němž bylo známo, že to v důsledku bugu BIOSu tepelná ochrana nefunguje. Už je to dlouho, tak se můžu plést, ale mám dokonce dojem, že v době, kdy to publikovali, už MSI měla ten bug opravený.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tepelná ochrana desky (termočlánek pod socketem) by stejně nestihla zareagovat na sundaný chladič.

Integrovanou diodu na měření teloty první Durony a Athlony neměli. Tuším byla až v Athlonech XP, ale možná o něco dřív. U Duronů nevím, možná od Morgana?
Tuším, že právě v reakci na integraci té diody(ochrana, která tam do té doby nebyla) provedli ten test, takže by se to mělo nechat dohledat časově.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...a na Matrox G200 nevydali OpenGL ovladač nikdy... )))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tabulka je dobrá, ale chybí tam 0 nm proces za 0 milijard.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náš oblíbený :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě taková zajímavost ohledně benchmarketingu Ryzenu - ve verzi 2.78b přidal Blender optimalizace pro SSE a AVX2. Díky tomu výsledky vychází vychází výrazně lépe pro i7-6900K a AMD přestalo používat Blender pro předváděčky Ryzenu. Takže nejen Intel, ale i vývojáři Blenderu se snažili zmanipulovat vydání AMD Ryzen. xD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To že AVX/AVX2 má Ryzen řešené jinak se vědělo, AMD to má v konfiguraci 2x128-bit a Intel 2x256-bit. Intel je prostě výkonnější.

Co se týče her, tam je také Intel lepší: https://www.youtube.com/watch?v=oMNFoNtKCR8

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pockam si na ZEN+. AMD vychyta v novejsi generaci chybicky, M$ bude mit lepe pripraveny OS... Do te doby vydrzim s Xeonem E5450 za petikilo od cinana :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.