Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pioneer vyvíjí 256 - 512GB Blu-ray disk, bude zpětně kompatibilní!

To už tu bylo pětkrát…než se to dostane na trh, tak budeme mít 8+TB disky za dva tisíce, zatímco tohle bude stát 500+ za tu 256GB verzi a 1500 za 512GB. Nemluvím ani o kapacitě USB šmejdů, 256GB flash disk dneska stojí 4,5 a než todleto přijde na trh, bude taky stát tisícovku.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Už jenom to, že disk lze kdykoliv přepsat, stačí malá chyba filesystému a data jsou v čudu, tak pro zálohování bude mít jakákoliv -R technologie vždycky zásadní výhodu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsme v roce 1983 nebo jak? Už i FAT32 šlo celkem opravit, žurnálovací systémy se musí rozdrbat fakt hodně aby to nešlo zachránit. Tuhle jsem si smazal oddíl…stačilo na to pustit první free tool co jsem našel a je to dobrý.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono tu snad nejde o to, že lze data zachránit (když víme o tom, že se omylem smazala), ale jde o to, že archiv by měl být na médiu, které pokud možno nejde omylem smazat či pozměnit, resp. ani jednotlivé soubory na něm uložené. Může to nepozorovaně udělat nějaká brebera než se na ní přijde. Většina lidí dělá zálohy, ano zálohy, ne archiv stylem zrcadlení na externí disky a ano, já to dělám také, ale stačí omylem či vnějšími vlivy smazat jednu složku a zrcadlené zálohy to smazání dříve či později udělají také.

To je důvod proč stále vypaluji jednu verzi archivu na optická média. Po pěti/osmi letech hledám soubor, kupodivu tam kde by měl být není, i když je tam vše ostatní, asi jsem ho někdy omylem či dokonce úmyslně smazal (disky nebyly vždy velké, že), nevím proč chybí zrovna ten co potřebuji, holt Murphy a všechny zálohy pochopitelně tento stav zrcadlí. Takže do spindlu v almaře a co byste řekl pane doktore? Z DVD či BD nezmizel. :-) To samé pokud se soubor binárně poškodí, tak to zálohy ochotně napodobí, placka nikoliv.

Pokud si někdo skladuje "nesmysle" (filmy, MP3 či ci já vím co), tak to asi není moc trápení, ale pokud fotíte tak to je otázka naprosto klíčová.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Preto stale pouzivam trapne DVDcka este k tomu v konfiguracii `zaloha dvojmo`...

Ono restaurovat FS sa celkom da, pokial este data neboli (staci aj jeden cluster zo 100000ov pri velkych suboroch) prepisane. Takze podmienka akejtakej uspesnosti je okamzite zistenie a odstavenie od pouzivania.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Znáte třeba WinRAR s kontrolními součty pro obnovu dat? Jinak co máte lidi za data že toho skladujete desítky a stvky GB a nesmí se na tom změnit ani bit? Hudbě, videu ani dokumentům nic takového nevadí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ale jasne - si budem rarovat aj filmy ci instalacky o par GB? a kde sme???
A multimediam a dokumentom voooooobec nevadi, ked sa odpali hoc jediny cely cluster zeeeee???

U mna konkretne to je 64kb -> zarucene pekny rozpad obrazu plus nechutne zaskvrcanie zvuku... o dokumentoch ani nehovorim, tam aj jediny bajt moze uplne znehodnotit obsah.
Si to zalohujem asi preto, aby som to mal uplne v poriadku nie?

Clovece ty jednoducho tak zufalo potrebujes mat tu `svoju pravdu`, ze nakydas aj spustu totalnych debilin - ktore ju akoze podporia :o(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K zálohování filmů a, eh, „instalaček“, jsem se nedostal ani já, a to mám 4 TB v páskách. Kdo by proboha zálohoval filmy, když je může kdekoli nabrat znovu? Pokud mluvíte o archivaci, to je něco zhola jiného. Bavíme se o záloze, něčem, co by mělo být pravidelně aktualizováno a kontrolováno a když to samo odejde, tak na to včas přijdu a vytvořím zálohu novou z originálu, že ano.

Že máte megaclustery a hrabete se v souborovém systému, no holt smůla, v takovém případě nelze tušit, co od vás lze čekat, a nejspíš i ty optické disky budou naprd, protože to budete schopen dodrápat apod.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zas sa ukazalo len opakujem:
`Clovece ty jednoducho tak zufalo potrebujes mat tu `svoju pravdu`, ze nakydas aj spustu totalnych debilin - ktore ju akoze podporia `

nazvat 64kb `megacluster` pri zalohovani a archivacii (priemerny film ma takto 10 az 20 TISIC clusterov, 4TB DISK vyse 60 milionov clusterov ) je jednoducho VRCHOL ZUFALEJ SNAHY o `argumentaciu` :o))))
Este aj u relativne malickych fotiek a mp3 urcite nema zmysel ich mat rozcapanych kazdu v tisic+ clusteroch!!!

Ale jasne - snaha o aspon ciastocnu kompenzaciu standardneho nastavenia optimalneho tak pre 20 rokmi v ramci moznosti 100% kompatibility je skutocne `brutalne hrabanie vo FS` 8-O

Dristy mimo realitu `kto by zalohoval filmy, ked ich moze kdekoli nabrat znova` je uz aj skoda hlbsie rozoberat... plati to totiz len vo velmi malom vyseku praxe, pri mohutnom `vymetani` roznych ulozisk dokonca stale menej.... a hlavne aj to jedine v pripade ak to nijak neupravujes

.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, ale přepsaný cluster v RAWu nebo JPEGu (4096 B) bude podle mě dost znát... O chybějící bity by se měly postarat ECC mechanismy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co uz potom chybajucich 64kb!
(bohuzial maximalna velkost clusteru u NTFS)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle s tebou musim souhlasit ..... pokud to nebude stat dve petky, tak si to muzou strcit nekam .... vyrobni cena placky bude desetnik a bude nejspis na chlup stejna jak u CD nebo DVD, tak proc tlacit cenu nekam jinam? Necham se prekvapit, pocitam ale, ze s fiaskem s bluray se treba pouci.
Ale jsem skepticky s dobou uvedeni ..... vzdyt ani dnes neni mozne sehnat bluray disk treba 50GB za realnejsi cenu. A o 1TB optickych plackach jsem tu cetl uz, ted asi placnu, pred 8-10ti lety???
Osobne si myslim, ze na radu prijdou uplne nove technologie, zapisovani do nejakych nanotrubicek nebo nejake extremne levne 5nm SSD, ktere pujdou treba zapsat jen jednou, ale poradne a budou v obrich kapacitach na extremne male plose.
Jestli prijdou byt s tim 250GB treba do Vanoc (techto!) za cenu rekneme max. 20 korun a budou garantovat 50 let trvanlivost, tak treba ..... ale pokud bych mel tak nejak usuzovat z trvanlivosti beznych DVD (ne nejake ty trezordisky za uchylne penize), tak jsou extremne nespolehlivejsi nez blbe HDD .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fyzická kompatibilita přehrávání je hezká věc, ale zdalipak budou výrobci přehrávačů ochotni vydat nový fw i pro starší modely, aby byly schopny pochopit, že to může mít víc vrstev než 2?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

optická technologie je mrtvá/ nebo minimálně umírá.
Na distribuci obsahu asi použitelný, ale zálohovat bych se na to neodvážil... Už s dvouvrsvými bývají problémy

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neumierala by zdaleka podla mna, ak by BD nasledoval stopy DVD a po case zlacnel na uroven predchodcu!
(po case sa ceny DVD a CD takmer vyrovnali a cisto CD zariadenia pre PC uplne zmizli)

Uz aj 25GB pri cene media 25 centov a zapisovacej mechaniky 25 eur by bolo veeeeelmi zaujimavych!

Hentie vytvory budu na tom este horsie ->
cena zariadeni nehorazna
cena medii udesna
problemy pri tolkych vrstvach
nizka spolahlivost na skutocne zalohovanie

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže za tím rozšířením stála v prvé řadě adopce, protože to jinak nešlo. Po privatizaci telekomu a uvolnění pásem na wi-fi (jak exemplární případ volného vs. těžce regulovaného trhu) má doma každej v průměru 10/2 a víc a to už není problém tam cokoli dostat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mrtvá je spíš její velká mechanická a točící se implementace. Dříve nebo později se v nějaké solid-state variantě vrátí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.